Skolverkets svar om kommunernas aktivitetsansvar

Senast uppdaterad: 2015-11-26

Tillbaka

Fråga SYV ställde en fråga till Skolverket - om det är tillåtet att anta ungdomar som uppfyller behörighetskraven till ett högskoleförberedande gymnasieprogram - till yrkesintroduktion eller till individuellt alternativ. Nedan redogör vi för det svaret som vi mottog via epost den 26 november 2015.

Skolverket svarade med att skicka urdrag från regelverket kring det kommunala aktivitetsansvaret (se nedan) och förklarar sedan att det är "upp till kommunen att tolka och tillämpa detta".  

Så här står det i Upplyssningstjänstens svar:
” I Skolverkets juridiska vägledning om introduktionsprogram finns vägledning för din fråga:

Syftet med preparandutbildning är att elever som har fullföljt årskurs 9 i grundskolan utan att ha uppnått behörighet till ett visst nationellt program ska uppnå sådan behörighet.

Preparandutbildningen står öppen för ungdomar som saknar ett eller flera av de godkända betyg som krävs för behörighet till de nationella programmen. Det betyder att utbildningen kan bli aktuell både för elever som inte är behöriga till något nationellt program och för elever som är behöriga till ett yrkesprogram men inte till ett högskoleförberedande program.

Preparandutbildningen ska utformas för en enskild elev. Utbildningen inrättas alltså inte i förväg och något ansökningsförfarande är inte aktuellt. Det finns dock inget som hindrar att flera elever har en utbildning med samma innehåll.

Preparandutbildning för en elev ska pågå högst ett år. Om huvudmannen för utbildningen finner att det finns synnerliga skäl kan dock preparandutbildningen förlängas till två år.

Läs gärna mer här: http://www.skolverket.se/regelverk/juridisk-vagledning/introduktionsprogram-i-gymnasieskolan-1.126403 

Som framgår ovan riktar sig inte preparandutbildning till elever som är behöriga till ett högskoleförberedande program. Detta är huvudregeln, men det är reglerat i lag. Samtidigt har kommunerna ett aktivitetsansvar för ungdomar.

I 29 kap. 9 § skollagen (2010:800) regleras följande:

Kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar 

Rubriken har denna lydelse enl. Lag 2014:1002.

29 kap. 9 § 

En hemkommun ska löpande under året hålla sig informerad om hur de ungdomar i kommunen är sysselsatta som har fullgjort sin skolplikt men inte har fyllt 20 år och inte genomför eller har fullföljt utbildning på nationella program i gymnasieskola eller gymnasiesärskola eller motsvarande utbildning (aktivitetsansvar).

Hemkommunen har inom ramen för ansvaret uppgiften att erbjuda de ungdomar som berörs lämpliga individuella åtgärder. Åtgärderna ska i första hand syfta till att motivera den enskilde att påbörja eller återuppta en utbildning. Kommunen ska dokumentera sina insatser på lämpligt sätt.

Kommunen ska föra ett register över de ungdomar som omfattas av ansvaret enligt första stycket.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om den dokumentation och den behandling av personuppgifter som är nödvändig för att kommunen ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt andra och tredje styckena (Lag 2014:1002).

Aktivitetsansvaret innebär att kommunen ska hålla sig informerad om vilka ungdomar det är som omfattas av ansvaret. De ska även erbjuda dessa ungdomar lämpliga individuella åtgärder. Åtgärderna ska i första hand syfta till att motivera den enskilde att påbörja eller återuppta en utbildning. Kommunen ska också dokumentera sina insatser på lämpligt sätt och föra ett register över ungdomarna. I förordningen (2006:39) finns det reglerat vilka uppgifter kommunerna får behandla i registret de för över ungdomarna.

Länk till skollagen (2010:800): http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Skollag-2010800_sfs-2010-800/?bet=2010:800 

Länk till information om kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar: http://www.skolverket.se/regelverk/skollagen-och-andralagar/kommunernas-aktivitetsansvar-for-ungdomar-1.229260 

Om du har ytterligare frågor är du välkommen att återkomma till Skolverkets upplysningstjänst på 08-52733200.

Med vänlig hälsning, Upplysningstjänsten på Skolverket”.


Tillbaka