Ellinor 16 år

  Hej! Jag är väldigt förvirrad och skulle behöva lite hjälp. På en gymnasiemässa jag nyligen var på, sa personerna från ett av yrkesprogrammen att jag kunde välja att läsa både grundläggande högskolebehörighet och fortsätta med mina två språk, i detta fall spanska och kinesiska. Som individuella val. Men när jag talade med SYV på vår skola idag så sa hon att det var för mycket och att man inte kunde läsa allt det på ett yrkesprogram. Så nu är jag väldigt förvirrad, vad är det som gäller egentligen? Hur mycket kan man läsa med de individuella valen på ett yrkesprogram?


  Mvh Ellinor

  • Anna Vilket yrkesprogram du är intresserad av och i vilken stad vill du gå på gymnasiet?
  • Ellinor

   tack för svar=)

   el och energi och vvs. Jag har bara möjlighet att gå i Karlstad. Jag har redan läst spanska i 3 och ett halvt år och kinesiska i 1 och ett halvt år på grundskolan. Varken kinesiska eller spanska talar jag hemma, jag läser dom för att jag fick chansen. 

   Skulle jag alltså kunna läsa dom som utökade kurser?

   I Karlstad så har alla kommunala gymnasiesskolor något slags samarbete så att man kan åka buss till ett kommunalt gymnasium för att läsa språk som ex. spanska och kinesiska, sundsta-älvkulls gymnasiet. 

   vi fick möjlighet att börja med kinesiska i 8.an.

  • Julia

   Om du vet att kommunala gymnasieskolorna i Karlstad har ett samarbete och du fick info om att du ska kunna läsa spanska och kinesiska, även om du går på ett yrkesprogram, så är det ju i så fall jättebra! Gå på öppet hus 23 nov 2019 på Nobelgymnasiet och ställ din fråga till personal på skolan.
    

  • Ellinor Det tänkte jag aldrig på, om öppet hus. Tack så mycket.
  • Julia

   Du kan även fråga om att boka "skugga" en elev eller en klass och bli gymnasieelev för en dag och det på vardera EE och VF - alltså 2 olika dagar.
   Jag har även skrivit ett nytt svar till dig. Hoppas det blir till hjälp!

  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  Inom Individuellt val får 2 normalstora kurser plats & det gäller Alla nationella program: både högskoleförberedande och yrkesprogram, - alltså t.ex två språkkurser eller en kurs i svenska och en kurs i engelska.

  På Alla yrkesprogram har eleverna rätt att läsa upp till svenska 3 och engelska 6 (det är kurser som krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier)och läsa de både inom programmet och utanför programmet, som U-kurser, utökat program, detta för att ge plats att inom programmet läsa andra kurser.
  Vilka kurser som kan läsas inom Individuellt val är i princip helt till skolan att svara på: för att det är OK att läsa "vilka som helst kurser" men om lärare ej finns eller om det endast är några få elever som vill läsa den kursen, då kan inte kursen erbjudas (av praktiska anledningar).
  Att kunna på gymnasiet läsa Kinesiska som moderna språk är ovanligt. Som "modersmål" är det vanligare (om det finns lärare som kan undervisa och tillräckligt antal elever som vill läsa - då erbjuds kinesiska som Modersmål).
  Om du svarar Vilket yrkesprogram du i första hand är intresserad av och i vilken stad - går det, förhoppningsvis, ge ett bättre svar.

  I vissa yrkesprogram ingår det svenska 2 eller engelska 6 som en obligatorisk kurs, men inte i alla. Info om alla gymnasieprogram inkl. Programplaner för respektive program finns att få på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram

  Kurser för grundläggande behörighet till högskolestudier som alla elever på alla nationella program har rätt att läsa är svenska 2 och 3 samt engelska 6.

  Språk på gymnasiet
  I yrkesprogrammen ingår det inte moderna språk som obligatoriska kurser.
  Modersmål kan man läsa om man uppfyller villkor (språket måste talas dagligen hemma) + om lärare finns som kan undervisa + om tillräckligt antal elever finns som vill läsa samma modersmål.

   

  • Ellinor tack så mycket!
  • Mikael vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  EE erbjuds i Karlstad på följande gymnasieskolor: gymnasieguiden.se/gymnasium?Karlstad - EE
  och inriktning VVS på VF - på de här skolorna: gymnasieguiden.se/gymnasium?Karlstad - VF/VVS

  Moderna språk ingår inte som obligatoriska kurser i något yrkesprogram och på EE och VF får inte moderna språk läsas som programfördjupande kurser utan endast inom Individuellt val eller som U-kurser, utökat program (om skolan har möjlighet att erbjuda läsa moderna språk).

  Du får gärna kika på Programplaner på de programmen som du är intresserad av; Programplan för VF finner du på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/VF/programplan/Programplan_VF och för EE - på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EE/programplan/Programplan_EE och du har rätt att läsa svenska 2, 3 och eng 6 även utanför programmet, som Utökat program; på så sätt befrias plats att inom Individuellt val läsa t.ex språk (om det blir möjligt - enligt hur schemat för dig kommer se ut).

  Jag kan se några hinder, t.ex under praktikveckorna (det är minst 15 v praktik på yrkesprogrammen) - alltså i genomsnitt minst fem veckor per årskurs - kan vara fler praktikveckor också... och då följer man arbetsplatsens tider: hur ska du då hinna åka till skolan för att läsa språk?
  Schemat-krockar kan uppstår även under vanliga "skolveckor". Det är ovanligt att eleverna på EE eller VF vill läsa spanska eller kinesiska och pga det kommer inte schemat kunna anpassas till tiderna då språklektionerna går. Och "missförstår mig Rätt" :) - det är jättebra att läsa språk, men du måste också förstå att det kan bli svårt att få ihop det schema-mässigt; skolan kan inte lägga schemat utifrån en elevs önskemål (tyvärr).
  Du ska absolut fortsätta läsa språk, tycker jag, om du är språkintresserad, men kanske behöver du vara beredd på att bedriva självstudier och/eller hitta var du kan läsa utanför skolan t.ex på ett Studieförbund (på kvällstid) eller hitta ngn distanskurs... Jag hoppas det går att lösa och du kan läsa språk på gymnasiet... men jag ser också några hinder och jag är inte säker att det kommer att lösa sig (i alla fall kan jag inte ge ngn garanti på att det kommer lösa sig).

  • Ellinor

   tack så mycket för råden, jag ska tänka igenom det noga. Jag bedriver redan sedan 2 år tillbaka självstudier i spanska, men jag varken vågar eller orkar själv-studera kinesiska.

  • Mikael hoppas det löser sig bra! prata med SYV på din skola och med SYV på de gymnasieskolorna som du vill söka till! och Lycka till!

  Frågor och svar

  • Ellen 17 år

   Hur blir jag polis i USA?

   Hej, jag drömmer om att utbilda mig till polis eller brottsutredare i USA, men för det behöver man vara amerikansk medborgare till att börja med. Hur ska jag gå till väga? Kan jag åka dit på ett studentvisum och plugga till det och därifrån utveckla visumet till ett greencard och till slut...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Madeleine 21 år

   Rätt att begära ut betygsdokument?

   Efter jag slutade gymnasiet läste jag upp mina betyg i samhällskunskap & engelska på komvux. Två gånger har jag bett om att få betygskopior från rektorn på vuxenutbildningen men har bara fått en individuell studieplan skickat till mig. Mina betyg står med på den men det finns ingen underskrift...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Li 17 år

   Byta till PreDP (IB) efter en och en halv termin på EK?

   Hej! Jag började gymnasiet hösten 2019 på ekonomiprogrammet och kände direkt att något var fel. Några veckor in bytte jag klass då jag trodde att felet var det sociala och nu har jag några vänner i klassen. Trots detta trivs jag inte alls utan...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 43 år

   Förvirrad 43-åring behöver hjälp?

   Hej! Jag tog studenten 1996 och mina betyg ska tydligen räknas som mellanårsbetyg. Jag har noll koll på hur man räknar meritvärde/meritpoäng. Just nu läser jag till undersköterska på Komvux men vill läsa vidare till socionom eller socialpedagog. Vad är det som gäller när man ska se om man är...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Amira 19 år

   vilka kurser krävs?

   hej jag har pluggat barnskötare kurser i ett år, och nu jag plugga vidare som grundlärare, men jag undrar om det går att plocka bort ett år ifrån grundlärare utbildningen med tanke på att jag hade studerat ett år som barnskötare ?

   Milla SYV: Utbildning till barnskötare ligger på gymnasial nivå och till lättare- på högskolenivå och det går därför inte korta ner utb.till lärare pga man läste till barnskötare. 
  • Elisabeth 55 år

   kandidat examen psykologi samt utländsk vårdutbildning?

   -Jag har utländsk utbildning validerad till svensk kandidatexamen med inriktning psykologi. -Jag har validerad utländsk sjuksköterske utbildning (jobbat 7 år)- vill ej gå vidare med att ansöka om legitimation i Sverige. Räknas denna som svensk vårdutbildning? Kan jag bygga på denna till...

   Milla SYV: Hej, Kurator inom hälso-& sjukvården blev 1 juli 2019 Legitimationsyrke och för att få legitimation krävs (som regel) den speciella påbyggnadsutbildningen... Läs hela svaret
  • Sara 41 år

   Min dotter funderar på att hoppa av i 3an och kanske ta ett sabbatsår?

   Hej, min dotter är 18 år och går 3an i gymnasiet på en estetisk linje. Men nu är hon helt slutkörd. Hon har haft problem med depression, ångest, panikångest och OCD som hon har kämpat med i många år. Nu går hon 3an och ligger efter i många ämnen och kämpar med att få ihop Gymnasiearbetet. Jag...

   Milla SYV: Hej! Du skriver inte om vad läkare och psykologer rekommenderar- de har specialkunskaper i just det område plus de kan göra fler undersökningar och komma fram till vad... Läs hela svaret
  • Daniel 22 år

   Byta program från ett annat program?

   Hej, jag studier för nuvarande på KTH och funderar på att möjligtvis byta program, men vill inte än göra ett studieavbrott på KTH än eftersom jag är osäker om jag kommer in på något annat program, min fråga är såhär: kan jag fortfarande söka till andra program trots att jag går på ett annat...

   Milla SYV: Du kan söka till andra utbildningar utan att hoppa av din nuvarande utbildning och om du blir antagen till en annan utb., kan du bestämma om du byter eller stannar på den ”gamla” utbildningen.
  • Alexander 17 år

   Byta linje efter ett halvår (årskurs 1)?

   Så i början valde jag samhällskunskap men trivdes inte så bytte till teknik och har gått där tills nu men jag inser att det är en ganska tuff linje som kräver mycket tid till att plugga hemma osv. Som jag utnyttjar till att bli bättre på andra saker. Jag undrar om det är helt omöjligt att byta...

   Milla SYV: Det får rektorn ta beslut om; det är inte elevens rättighet och det handlar om Vilka kurser som läses mer än hur tuffa de är. Sedan är vår erfarenhet att även om man vill... Läs hela svaret
  • Kskdk 18 år

   Naturkunskap? Individuellt val?

   Hej! Jag går handel och administrationsprogrammet. Jag undrar om du tror att det skulle finnas en möjlighet till att man kan byta ut NakNak1a1 till 1b och sedan lägga till NakNak2 som individuellt val? Jag insett att jag behöver det till min utbildning. Jag har nu läst både Ma1a och MA2a...

   Milla SYV: Om du har godkänt betyg i naturkunskap 1a1, läser du sedan 1a2 och sedan 2. Om din gymnasieskola kan ge dig möjlighet att läsa de kurserna måste du fråga på din skola. Ang valbara... Läs hela svaret
  • Kskdk 18 år

   Biologi, fysik, kemi?

   Jag vet att man direkt kan läsa biologi 2 utan att ha läst 1:an. Är det samma med fysik och kemi?

   Milla SYV: Hej! Komvux tar inte in på högre kurser om man ej sedan innan har godkänt betyg i underliggande kurser. Prövning kan man däremot anmäla sig till utan att behöva visa upp några betyg. På... Läs hela svaret
  • nina 22 år

   Hur värt är en högskoleexamen på 120 hp?

   Hej! Jag har lite allmänna frågor kring vad man kan göra med högsskoleexamen på 120 HP. Jag har läst lite om examen på grunsnivå vid Örebro universitet och där stod det följande: Högskoleexamen bygger på studier om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp inom ett huvudområde, inklusive ett...

   Milla SYV: Det blir upp till varje arbetsgivare att bestämma om hen vill anställa dig eller ngn annan. Ibland kan även helt andra saker än längd på tekniska studier bli avgörande- t.ex... Läs hela svaret
  • emma 19 år

   hur gör man när man hamnat på en dålig apl plats?

   Jag har hamnat på en apl plats som jag inte gör något på, då menar jag att jag hamnat på en restaurang som inte får in så många gäster vilket leder till att jag inte har något att göra och jag jobbar 14-22 varje dag (tisdag...

   Liselotte Johansson: Hej Emma,börjar med ett "kreativt förslag" - fråga din lärare om det skulle gå att du Byter plats Med ngn annan elev, som kanske nu är trött på att "springa benen... Läs hela svaret
  • Reebin 18 år

   Hur fungerar betyg systemet?

   Hejsan än idag förstår jag inte hur betyg systemet fungerar och poäng efter examen hur räknas dem, Sen när man söker till högskola söker man med alla 3 årens betyg eller kan man söka enskilda år också för att ha chans...

   Anna SYV: Hej, läs gärna information på Framtid.se/reportage/betyg-pa-gymnasiet***Konkurrera om plats på en högskoleutbildning, i Sverige, kan man med betyg och/eller med resultatet av högskoleprovet. Att... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga