Ellinor 17 år

  Hej! Jag är väldigt förvirrad och skulle behöva lite hjälp. På en gymnasiemässa jag nyligen var på, sa personerna från ett av yrkesprogrammen att jag kunde välja att läsa både grundläggande högskolebehörighet och fortsätta med mina två språk, i detta fall spanska och kinesiska. Som individuella val. Men när jag talade med SYV på vår skola idag så sa hon att det var för mycket och att man inte kunde läsa allt det på ett yrkesprogram. Så nu är jag väldigt förvirrad, vad är det som gäller egentligen? Hur mycket kan man läsa med de individuella valen på ett yrkesprogram?


  Mvh Ellinor

  • Anna Vilket yrkesprogram du är intresserad av och i vilken stad vill du gå på gymnasiet?
  • Ellinor

   tack för svar=)

   el och energi och vvs. Jag har bara möjlighet att gå i Karlstad. Jag har redan läst spanska i 3 och ett halvt år och kinesiska i 1 och ett halvt år på grundskolan. Varken kinesiska eller spanska talar jag hemma, jag läser dom för att jag fick chansen. 

   Skulle jag alltså kunna läsa dom som utökade kurser?

   I Karlstad så har alla kommunala gymnasiesskolor något slags samarbete så att man kan åka buss till ett kommunalt gymnasium för att läsa språk som ex. spanska och kinesiska, sundsta-älvkulls gymnasiet. 

   vi fick möjlighet att börja med kinesiska i 8.an.

  • Julia

   Om du vet att kommunala gymnasieskolorna i Karlstad har ett samarbete och du fick info om att du ska kunna läsa spanska och kinesiska, även om du går på ett yrkesprogram, så är det ju i så fall jättebra! Gå på öppet hus 23 nov 2019 på Nobelgymnasiet och ställ din fråga till personal på skolan.
    

  • Ellinor Det tänkte jag aldrig på, om öppet hus. Tack så mycket.
  • Julia

   Du kan även fråga om att boka "skugga" en elev eller en klass och bli gymnasieelev för en dag och det på vardera EE och VF - alltså 2 olika dagar.
   Jag har även skrivit ett nytt svar till dig. Hoppas det blir till hjälp!

  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  Inom Individuellt val får 2 normalstora kurser plats & det gäller Alla nationella program: både högskoleförberedande och yrkesprogram, - alltså t.ex två språkkurser eller en kurs i svenska och en kurs i engelska.

  På Alla yrkesprogram har eleverna rätt att läsa upp till svenska 3 och engelska 6 (det är kurser som krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier)och läsa de både inom programmet och utanför programmet, som U-kurser, utökat program, detta för att ge plats att inom programmet läsa andra kurser.
  Vilka kurser som kan läsas inom Individuellt val är i princip helt till skolan att svara på: för att det är OK att läsa "vilka som helst kurser" men om lärare ej finns eller om det endast är några få elever som vill läsa den kursen, då kan inte kursen erbjudas (av praktiska anledningar).
  Att kunna på gymnasiet läsa Kinesiska som moderna språk är ovanligt. Som "modersmål" är det vanligare (om det finns lärare som kan undervisa och tillräckligt antal elever som vill läsa - då erbjuds kinesiska som Modersmål).
  Om du svarar Vilket yrkesprogram du i första hand är intresserad av och i vilken stad - går det, förhoppningsvis, ge ett bättre svar.

  I vissa yrkesprogram ingår det svenska 2 eller engelska 6 som en obligatorisk kurs, men inte i alla. Info om alla gymnasieprogram inkl. Programplaner för respektive program finns att få på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram

  Kurser för grundläggande behörighet till högskolestudier som alla elever på alla nationella program har rätt att läsa är svenska 2 och 3 samt engelska 6.

  Språk på gymnasiet
  I yrkesprogrammen ingår det inte moderna språk som obligatoriska kurser.
  Modersmål kan man läsa om man uppfyller villkor (språket måste talas dagligen hemma) + om lärare finns som kan undervisa + om tillräckligt antal elever finns som vill läsa samma modersmål.

   

  • Ellinor tack så mycket!
  • Mikael vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  EE erbjuds i Karlstad på följande gymnasieskolor: gymnasieguiden.se/gymnasium?Karlstad - EE
  och inriktning VVS på VF - på de här skolorna: gymnasieguiden.se/gymnasium?Karlstad - VF/VVS

  Moderna språk ingår inte som obligatoriska kurser i något yrkesprogram och på EE och VF får inte moderna språk läsas som programfördjupande kurser utan endast inom Individuellt val eller som U-kurser, utökat program (om skolan har möjlighet att erbjuda läsa moderna språk).

  Du får gärna kika på Programplaner på de programmen som du är intresserad av; Programplan för VF finner du på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/VF/programplan/Programplan_VF och för EE - på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EE/programplan/Programplan_EE och du har rätt att läsa svenska 2, 3 och eng 6 även utanför programmet, som Utökat program; på så sätt befrias plats att inom Individuellt val läsa t.ex språk (om det blir möjligt - enligt hur schemat för dig kommer se ut).

  Jag kan se några hinder, t.ex under praktikveckorna (det är minst 15 v praktik på yrkesprogrammen) - alltså i genomsnitt minst fem veckor per årskurs - kan vara fler praktikveckor också... och då följer man arbetsplatsens tider: hur ska du då hinna åka till skolan för att läsa språk?
  Schemat-krockar kan uppstår även under vanliga "skolveckor". Det är ovanligt att eleverna på EE eller VF vill läsa spanska eller kinesiska och pga det kommer inte schemat kunna anpassas till tiderna då språklektionerna går. Och "missförstår mig Rätt" :) - det är jättebra att läsa språk, men du måste också förstå att det kan bli svårt att få ihop det schema-mässigt; skolan kan inte lägga schemat utifrån en elevs önskemål (tyvärr).
  Du ska absolut fortsätta läsa språk, tycker jag, om du är språkintresserad, men kanske behöver du vara beredd på att bedriva självstudier och/eller hitta var du kan läsa utanför skolan t.ex på ett Studieförbund (på kvällstid) eller hitta ngn distanskurs... Jag hoppas det går att lösa och du kan läsa språk på gymnasiet... men jag ser också några hinder och jag är inte säker att det kommer att lösa sig (i alla fall kan jag inte ge ngn garanti på att det kommer lösa sig).

  • Ellinor

   tack så mycket för råden, jag ska tänka igenom det noga. Jag bedriver redan sedan 2 år tillbaka självstudier i spanska, men jag varken vågar eller orkar själv-studera kinesiska.

  • Mikael hoppas det löser sig bra! prata med SYV på din skola och med SYV på de gymnasieskolorna som du vill söka till! och Lycka till!

  Frågor och svar taggade med 'höja betyg' (119 st.)

  • Jwan 21 år

   Kan jag höja mina betyg och sedan söka till högskola?

   Jag gick samhällsprogrammet med beteendeinriktning och har E och D i nästan allt och gjorde högskoleprovet och fick dåligt resultat men jag har bestämt mig till att plugga vidare. Jag funderar på att plugga till antingen socionom eller psykolog. Det jag vet...

   Anna SYV: Hej!Du kan göra prövningar (eller om du på ngt sätt lyckas komma in på komvux-kurser) i matematik 1a och 2a och de betygen kommer räknas in i ditt jämförelsetal... Läs hela svaret
  • Nabhan 24 år

   Lägga till kurser i gymnasieexamen?

   Hej ! Jag fick veta lite olika info från olika personer och är drf lite förvirrad. Om ni skulle kanske kunna hjälpa mig. Jag har 15.83 snittbetyg från gymnasiet men det räcker inte nu när jag vill söka till socionom programmet. En kompis till mig sa...

   Julia SYV: Hej! Moderna språk och Modersmål är 2 olika Ämnen. Inom ämnet Modersmål finns på gymnasienivå kurserna Modersmål1,2 och Aktiv tvåspråkighet och ingen kurs... Läs hela svaret
  • Sandra 27 år

   Kan man höja betygen från yrkesförberedande program?

   Hej! Jag gick Restaurang och Livsmedelsprogrammet i gymnasiet. Nu vill jag komma in på universitetet men har bara 15,42 i jämförelsetal och om jag ska komma in på bara betyg skulle jag behöva 21-22. Jag har tänkt läsa kurser som ger meritpoäng som...

   Anna SYV: hejsan,max antal meritpoäng (extrapoäng) är 2,5. Om du idag har jämförelsetal på 15.42 och får max meritpoäng blir det en höjning som inte är in... Läs hela svaret
  • Amanda 21 år

   Hur ska jag höja mina meritpoäng?

   Jag vill komma in på kriminologiprogrammet och har alla betyg som krävs men har F i spanska 3 och 4 och har E i några ämnen. Vill plugga upp betygen så att jag sedan kommer in. Är det bästa att plugga upp spanskan och de ämnena jag har sämre betyg i eller bör jag göra på något annat sätt?

   Anna SYV: Hej Amanda,höjning från F till E är lika stor som från E till A, därför är det mycket fördelaktigt att i första hand höja betygen som finns i ditt examensbevis från... Läs hela svaret
  • Malak 19 år

   Hur kan jag höja min betyg?

   kan man höja sitt betyg på komvux ? Jag tog studenten och jag vill ansöka till läkarprogrammet men innan det så jag måste höja min betyg, kan jag höja det på komvux? Och hur ska jag höja min betyg?

   Anna SYV: Hejsan, du skriver om att du "tog studenten": fick du examensbevis från Naturvetenskapsprogrammets inriktning Naturvetenskap och har godkända betyg i bland annat fysik2, kemi2, biologi2 och matematik 4? I så... Läs hela svaret
  • roan 18 år

   Måste man gå om en hel kurs eller kan man ta ett prov?

   Jag är snart klar med mitt första år på gymnasiet och jag går Naturvetenskapliga programmet, jag har redan märkt att jag måste läsa upp mina betyg. Efter gymnasiet vill jag studera på universitet dock så har programmet jag vill gå...

   Liselotte Johansson: Hej,läs gärna information på https://www.fragasyv.se/info/provningUnder tiden på gymnasiet kan eleven läsa om eller göra prövningar i kurser i vilka hen fick F. Alla... Läs hela svaret
  • Ida 24 år

   Höja betyg i matematik 3c?

   Hej! I gymnasiet läste jag bara upp till matematik 2b. Nu har jag läst matematik 3c på basår, och fick betyg D i den kursen. Min fråga är om jag kan göra en prövning i matematik 3c, då jag vill ha betyg C i den kursen. Om jag gör en prövning i 3C på tex. Komvux, kommer det att förändra...

   Liselotte Johansson: Hej Ida,det är viktigt att veta vilken utbildning du kommer söka till på högskola sen. T.ex om du kommer söka till utbildning som kräver matematik 4 och du på gymnasiet läste endast upp... Läs hela svaret
  • H 22 år

   Jag har redan läst ke/fy/bio1 -kurserna kan jag ersätta dem med Nk2?

   Hej, Då jag gick ut gymnasiet med endast E i Kemi 1 och Biologi 1 men ändå läste jag upp till kemi2 och biologi 2 samt fysik 2, undrar jag nu endast för att höja mina betyg om man kan ersätta Kemi 1 och biologi 1 med Naturkunskap 2. Alltså att jag...

   Daniel Larsson: Hej H!Om du redan har examensbevis (alltså om du fick ut ett dokument som heter just Examensbevis) då kan inget i det dokumentet ändras, över huvudet taget. Och... Läs hela svaret
  • Lova 22 år

   Gå samma kurs på komvux?

   Hej! Jag har gått ut gymnasiet 2018 med godkända betyg och en examen. Jag hade spanska som tillvalsspråk. Jag gjorde en prövning i Spanska 3 och fick ett högre betyg. Min fråga är då: Kan man höja spanska 4 genom att gå kursen på...

   Vägledare Anonym: Hej,du får söka kurser på Komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Om du får plats på en komvux-kurs eller inte kan ingen annan än komvux i din kommun ge svar på. Om du redan... Läs hela svaret
  • Kasper 21 år

   Läsa upp engelska 4?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet 2019 med A-C i alla ämnen förutom engelska 4 som jag hade som tillval. Jag fick bara E i engelska 4 vilket drar ner mitt snittbetyg rätt så mycket och är därför intresserad av att läsa upp engelska 4 på komvux, mitt...

   Mikael SYV: Hej Kasper,det Valentina har skrivit i kommentaren till din fråga stämmer.Gymnasiala kurser i Engelska i Sverige heter Engelska 5, 6 och 7. "engelska 4" läser man på grundskolenivå/högstadiet, upp till... Läs hela svaret
  • Reebin 19 år

   Fråga angående höjning av betyg?

   Hejsan Jag Går natur just nu Jag vill kunna söka högre utbildningar där det krävs mer betyg men just nu är inte betygen så bra jag undrar om man kan höja sina betyg efter gymnasiet Ex Från E till C-A på något sätt är det...

   Anna SYV: Hej, tekniska och naturvetenskapliga basår på svenska högskolor och univeristet kan ge BEHÖRIGHET men de studierna påverkar inte ditt meritvärde du får på dina gymnasiala... Läs hela svaret
  • Ebba 23 år

   Måste jag höja mig i engelska 6 om jag har högre betyg i engelska 7?

   hej! jag vill läsa samhällsplanering på universitetet och då är ett av kraven att man läst engelska 6. jag har läst enda till engelska 7 men min fråga är då: om jag har ett högre betyg i engelska 7 än i engelska 6, ska jag...

   Julia SYV: Hej Ebba.Engelska 7 borde ge dig meritpoängen. Detta om du inte sedan innan redan har max i merit (som är 2.5) och max i merit kan man ha om man har godkända betyg i moderna... Läs hela svaret
  • Anonym 18 år

   Hur höjer man betyg efter gymnasiet?

   Hej hej! Om jag har gått natur i gymnasiet men vill höja mina betyg, vad kan jag göra då? Ska jag gå ett natur basår eller är komvux bättre? Mitt mål är att komma in på en bra utbildning, tex läkarprogrammet och jag måste...

   Anna SYV: Hej; naturvetenskapliga basår på högskolenivå påverkar inte meritvärde som räknas ut på gymnasiala betyg. Nat.vet.barår på högskolenivå kan ge... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga