Ellinor 16 år

  Hej! Jag är väldigt förvirrad och skulle behöva lite hjälp. På en gymnasiemässa jag nyligen var på, sa personerna från ett av yrkesprogrammen att jag kunde välja att läsa både grundläggande högskolebehörighet och fortsätta med mina två språk, i detta fall spanska och kinesiska. Som individuella val. Men när jag talade med SYV på vår skola idag så sa hon att det var för mycket och att man inte kunde läsa allt det på ett yrkesprogram. Så nu är jag väldigt förvirrad, vad är det som gäller egentligen? Hur mycket kan man läsa med de individuella valen på ett yrkesprogram?


  Mvh Ellinor

  • Anna Vilket yrkesprogram du är intresserad av och i vilken stad vill du gå på gymnasiet?
  • Ellinor

   tack för svar=)

   el och energi och vvs. Jag har bara möjlighet att gå i Karlstad. Jag har redan läst spanska i 3 och ett halvt år och kinesiska i 1 och ett halvt år på grundskolan. Varken kinesiska eller spanska talar jag hemma, jag läser dom för att jag fick chansen. 

   Skulle jag alltså kunna läsa dom som utökade kurser?

   I Karlstad så har alla kommunala gymnasiesskolor något slags samarbete så att man kan åka buss till ett kommunalt gymnasium för att läsa språk som ex. spanska och kinesiska, sundsta-älvkulls gymnasiet. 

   vi fick möjlighet att börja med kinesiska i 8.an.

  • Julia

   Om du vet att kommunala gymnasieskolorna i Karlstad har ett samarbete och du fick info om att du ska kunna läsa spanska och kinesiska, även om du går på ett yrkesprogram, så är det ju i så fall jättebra! Gå på öppet hus 23 nov 2019 på Nobelgymnasiet och ställ din fråga till personal på skolan.
    

  • Ellinor Det tänkte jag aldrig på, om öppet hus. Tack så mycket.
  • Julia

   Du kan även fråga om att boka "skugga" en elev eller en klass och bli gymnasieelev för en dag och det på vardera EE och VF - alltså 2 olika dagar.
   Jag har även skrivit ett nytt svar till dig. Hoppas det blir till hjälp!

  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  Inom Individuellt val får 2 normalstora kurser plats & det gäller Alla nationella program: både högskoleförberedande och yrkesprogram, - alltså t.ex två språkkurser eller en kurs i svenska och en kurs i engelska.

  På Alla yrkesprogram har eleverna rätt att läsa upp till svenska 3 och engelska 6 (det är kurser som krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier)och läsa de både inom programmet och utanför programmet, som U-kurser, utökat program, detta för att ge plats att inom programmet läsa andra kurser.
  Vilka kurser som kan läsas inom Individuellt val är i princip helt till skolan att svara på: för att det är OK att läsa "vilka som helst kurser" men om lärare ej finns eller om det endast är några få elever som vill läsa den kursen, då kan inte kursen erbjudas (av praktiska anledningar).
  Att kunna på gymnasiet läsa Kinesiska som moderna språk är ovanligt. Som "modersmål" är det vanligare (om det finns lärare som kan undervisa och tillräckligt antal elever som vill läsa - då erbjuds kinesiska som Modersmål).
  Om du svarar Vilket yrkesprogram du i första hand är intresserad av och i vilken stad - går det, förhoppningsvis, ge ett bättre svar.

  I vissa yrkesprogram ingår det svenska 2 eller engelska 6 som en obligatorisk kurs, men inte i alla. Info om alla gymnasieprogram inkl. Programplaner för respektive program finns att få på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram

  Kurser för grundläggande behörighet till högskolestudier som alla elever på alla nationella program har rätt att läsa är svenska 2 och 3 samt engelska 6.

  Språk på gymnasiet
  I yrkesprogrammen ingår det inte moderna språk som obligatoriska kurser.
  Modersmål kan man läsa om man uppfyller villkor (språket måste talas dagligen hemma) + om lärare finns som kan undervisa + om tillräckligt antal elever finns som vill läsa samma modersmål.

   

  • Ellinor tack så mycket!
  • Mikael vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,

  EE erbjuds i Karlstad på följande gymnasieskolor: gymnasieguiden.se/gymnasium?Karlstad - EE
  och inriktning VVS på VF - på de här skolorna: gymnasieguiden.se/gymnasium?Karlstad - VF/VVS

  Moderna språk ingår inte som obligatoriska kurser i något yrkesprogram och på EE och VF får inte moderna språk läsas som programfördjupande kurser utan endast inom Individuellt val eller som U-kurser, utökat program (om skolan har möjlighet att erbjuda läsa moderna språk).

  Du får gärna kika på Programplaner på de programmen som du är intresserad av; Programplan för VF finner du på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/VF/programplan/Programplan_VF och för EE - på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/EE/programplan/Programplan_EE och du har rätt att läsa svenska 2, 3 och eng 6 även utanför programmet, som Utökat program; på så sätt befrias plats att inom Individuellt val läsa t.ex språk (om det blir möjligt - enligt hur schemat för dig kommer se ut).

  Jag kan se några hinder, t.ex under praktikveckorna (det är minst 15 v praktik på yrkesprogrammen) - alltså i genomsnitt minst fem veckor per årskurs - kan vara fler praktikveckor också... och då följer man arbetsplatsens tider: hur ska du då hinna åka till skolan för att läsa språk?
  Schemat-krockar kan uppstår även under vanliga "skolveckor". Det är ovanligt att eleverna på EE eller VF vill läsa spanska eller kinesiska och pga det kommer inte schemat kunna anpassas till tiderna då språklektionerna går. Och "missförstår mig Rätt" :) - det är jättebra att läsa språk, men du måste också förstå att det kan bli svårt att få ihop det schema-mässigt; skolan kan inte lägga schemat utifrån en elevs önskemål (tyvärr).
  Du ska absolut fortsätta läsa språk, tycker jag, om du är språkintresserad, men kanske behöver du vara beredd på att bedriva självstudier och/eller hitta var du kan läsa utanför skolan t.ex på ett Studieförbund (på kvällstid) eller hitta ngn distanskurs... Jag hoppas det går att lösa och du kan läsa språk på gymnasiet... men jag ser också några hinder och jag är inte säker att det kommer att lösa sig (i alla fall kan jag inte ge ngn garanti på att det kommer lösa sig).

  • Ellinor

   tack så mycket för råden, jag ska tänka igenom det noga. Jag bedriver redan sedan 2 år tillbaka självstudier i spanska, men jag varken vågar eller orkar själv-studera kinesiska.

  • Mikael hoppas det löser sig bra! prata med SYV på din skola och med SYV på de gymnasieskolorna som du vill söka till! och Lycka till!

  Frågor och svar taggade med 'höja betyg' (104 st.)

  • L 19 år

   Prövning i arkitektur?

   Hej jag har gått kursen arkitektur-hus på gymnasiet och vill göra en prövning på den . Har fått godkänt men vill nå högre betyg när jag gått ut ur gymnasiet då de sänker mitt snitt. Men jag hittar ingen kommun som...

   Julia SYV: Hej L.De som inte längre är gymnasieelever får göra prövningar i alla kommuner i hela Sverige. Enligt Skolverket bör prövningar erbjudas i alla "pågående kurser". Du får... Läs hela svaret
  • Alexandra 22 år

   Hur mycket måste jag plugga upp?

   Hej! Jag har nu 18,85 med full merit och behöver läsa upp till 20,40. Hur många ämnen och hur många steg skulle det innefatta enligt mina betyg nedan?

   Kursnamn, betyg, kursstorlek

   Engelska 5 A 100 Anna SYV: Hej, du skriver att du har idag 18,85 med full merit och behöver läsa upp till 20,40.Om behöver alltså höja ditt jämförelsetal med 1,55 och om du behöver i så fall höja 15... Läs hela svaret

  • Fanny 21 år

   Höja mina betyg?

   Hej. Jag gick sam-beteende på gymnasiet. Just nu pluggar jag till förskollärare och går min andra termin. Men jag vill plugga till socionom istället. Jag har 12.15 i meritvärde från gymnasiet. Så jag måste höja mina betyg. Ca hur...

   Julia SYV: Hej Fanny,jag vill börja med att ge dig råd att göra högskoleprovet. Även om du redan har ett giltigt resultat av HP, får du ny chans att göra HP till våren.Sedan tänker jag på... Läs hela svaret
  • Ida 19 år

   Kan jag höja från 16,15 till cirka 18 i merit?

   Hejsan! Går just nu sista året på ekonomiprogrammet och enligt skolsidan och de betyg jag fått i 1:an och 2: har jag än så länge 16.15 i merit.(detta är då med meriten från spanska också) Mitt mål är att komma in...

   Anna SYV: Hej Ida;du bör göra ditt bästa i varje kurs du läser. Ingen kan veta exakt hur höga betyg som nästa gång kommer ge plats på ett visst högskoleprogram.... Läs hela svaret
  • Viktor 22 år

   Läsa kurser för betygshöjning?

   Hej, Då jag planerar att söka in till juristprogrammet behöver jag höja mitt betygssnitt från gymnasiet en aning och tänkte att jag kunde söka en distanskurs på komvux för att på så sätt hamna i BII-gruppen. Är detta...

   Julia SYV: Hej Viktor;det första jag tänker på: hur många Meritpoäng du har, Extra-poängen som du kan få för Engelska 7, Moderna språk 3 och 4 och högre mattekurser?Till... Läs hela svaret
  • Linnea 21 år

   Kan jag höja mitt jämförelsetal om jag höjer betygen i några kurser?

   Hej, det är tveksamt om mina poäng kommer räcka för den utbildning jag vill söka. Kan jag tenta av/läsa upp kurser jag redan gjort för att höja mina betyg? Hur mycket skillnad det kan göra på mitt jämförelsetal om jag höjer...

   Julia SYV: Hej Linnea;höjning i två svenska och två engelska kurser på gymnasial nivå från B till A kommer ge dig + 0.4 på ditt jämförelsetal.Jag... Läs hela svaret
  • philip 20 år

   Komplettering för universitetet?

   Jag har nyss tagit studenten men mitt meritvärde är alldeles för långt för dem utbildningarna jag vill plugga på universit/högskola, går det att komplettera de ämnen som behövs för att få upp värdet? Eller måste man...

   Anna SYV: Om du redan nu är behörig, kan du försöka komma in genom högskoleprovet. Om du saknar betyg för behörighet -sök de kurserna på komvux; utred också hur många Extrapoäng, meritpoäng som du ev har.
  • Younan 20 år

   Kan man byta ett F i gymnasiet mot ett annat komvuxämne?

   Kan man byta ut ett F mot ett komvux ämne man pluggar efter gymnasiet för att ersätta F et? Jag gick teknik info media på thg. Jag fick högskoleförberedande betyg osv, men fick 2 F i kurser jag aldrig planerar att ha användning i(2 nätverks kurser). Då är min fråga, kan då jag plugga 2st 100...

   Peter SYV: Hej, fick du Examensbevis? I så fall kan du inte genom att läsa andra kurser "bli av" med dina F betyg, som finns i examensbeviset. Du måste i så fall höja betygen i exakt... Läs hela svaret
  • Gregory 17 år

   Betyg inför gymnasiet hjälp!?

   Hej jag har nyss slutat grundskolan, och jag har hittat en perfekt gymnasium som jag gärna vill gå till. Jag har tittat på gymnasiets antagnings poäng och jag har tillräckligt för att ta mig in dit. Men problemet är att dessa poäng är från förra terminen och det fins en chans att de ökar nu och...

   Anna SYV: Hej! Ser tyvärr ingen möjlighet att höja betygen innan slutlig/definitiv antagning till gymnasiet.  Om du ställs i Reserv till favoritskola, kan du sedan bli kallad in till cirka mitten på... Läs hela svaret
  • Siri 21 år

   Läsa upp betyg eller höja högskoleprovet?

   Hej! Jag tog studenten för ett år sedan med betyget 19,45 (1,5 meritpoäng medräknat). Nu skulle jag vilja komma in på läkarlinjen men det är ju väldigt svårt... Funderar på att läsa spanska 4 eller matte 5 (har tidigare läst spanska 3 och matte 4) för att få ett till meritpoäng samt läsa upp 2...

   Anna SYV: Hej Siri, det ena utesluter inte det andra: du kan göra högskoleprovet så många ggr du kan/hitter/orkar och samtidigt kan du försöka höja ditt meritvärde. Det är inte... Läs hela svaret
  • Nara 18 år

   Kan man tenta av sina gamla kurser?

   Hej! Jag har nyligen tagit sommarlov och ska börja 2an. Jag går i naturvetenskapslinjen och har haft det stressigt detta året. Jag har därför fått lägre betyg i mina kurser än vad jag förväntat mig, exempelvis fick jag C på matte 2c. Därför undrar jag ifall jag kan tenta av några av mina...

   Anna SYV: Hej Nara, prövningsavgift är 500 kr, ja (än så länge i alla fall) men som gymnasieelev har du rätt att göra prövningar endast i 2 fall: om du fick F-betyg eller om en obligatorisk... Läs hela svaret
  • Shahed 19 år

   Går det att höja sina betyg?

   Hej! Jag går i andra ring i natur och ska börja trean nu efter sommar. Jag har många E, några D och få C, och jag vill ha 18p men jag tror att det är omöjligt nu eftersom jag har för många E.Jag vill inte gå i komvux eller något liknande eftersom jag vill inte förlora ett år. Högskoleprovet är...

   Anna SYV: Hej, Brendan gav ett riktigt bra svar i kommentaren till din fråga! Du kan med fördel använda info o Brendans kommentar! Ännu ett möjligt alternativ är att söka till en folkhögskola -... Läs hela svaret
  • Anonym 21 år

   Hur höjer jag mitt betyg?

   Hej! Jag går i teknik och ska söka till högskoleingenjör. Problemet är att jag har F i matte 4 och har preci betyget E i svenska 3. Därför undrar hur jag kan höja mitt betyg i dessa ämnen? Jag vill även läsa upp betygen som jag redan är godkänd i. Den utbildningen jag vill söka till kräver...

   Anna SYV: Hej, matte 4 är en "normalstor" gymnasiekurs (på 100 poäng) som på heltid läses på fem veckor. Komvux brukar erbjuda matte 4. Det är i komvux i den kommunen där du är folkbokförd... Läs hela svaret
  • Lucas 19 år

   Höja betygen efter gymnasiet?

   Hej! Jag går i andra året på gymnasiet. Jag kommer få D i svenska 2 och E i engelska 6. Och jag undrar ifall det går att höja mina betyg i efterhand när jag gått ut gymnasiet. För den program jag vill söka till universitetet kräver höger betyg än det jag kommer få nu. Tack.

   Peter SYV: Hej Lucas,det finns inte någon automatisk rätt att höja betygen. Så här ser det ut: komvux brukar inte ha råd att ge plats på kurser i vilka man redan har ett godkänt betyg och... Läs hela svaret
  • Lin 17 år

   Har man ett möjlighet att komplettera i Sommarlov ?

   Kan de som skulle börja gymnasiet nästa termin komplettera något i Sommarlov eller gå till Sommarskolan så de kan höja sitt betyg

   Anna SYV: Det där med sommarskola får man fråga om på sin egen skola eller hos urbildningsförvaltningen i den kommunen där man är folkbokförd - för att det kan vara väldigt olika i olika delar av Sverige. 

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga