1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Barbareata!
  Till svenska högskole/universitetsutbildningar söker man med sitt meritvärde som är summan av jämförelsetalet + meritpoängen. Om man inte har några meritpoäng, blir snittbetyget (jämförelsetal) = meritvärde.
  Vad "merit i 1-an" är vet jag inte riktigt... Jag gissar på att du har räknat fram snittbetyget, alltså jämförelsetal. Snittbetyget räknar man på alla kurser som ingår i examensbeviset, alltså från alla 3 årskurser på gymnasiet.
  Om en elev inte uppnår kraven och får endast ett studiebevis, då spelar det ingen roll hur höga betyg man hade för att studiebevis ger inte behörighet till högskoleutbildningar.
  Man ska uppnå kraven för examensbevis och även ha godkända betyg i de specifika kurser som krävs för "just din" höskoleutbildning, det är först då som man kan räkna på betygen. Det är antagning.se som räknar fram meritvärde.
  Mitt råd är att du gör ditt bästa i varje kurs du läser och du även tänker på att efter gymnasiet finns många olika möjligheter, alltså inte endast möjlighet att söka till högskola/universitet. Det finns även andra eftergymnasiala utbildningar som gör antagning på annat sätt, inte på meritvärde från gymnasiala betyg, t.ex kan du titta på KKU och Yrkeshögskola.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga