2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Det beror på om man är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd och om inte- om man är medborgare i ett ”visst land”… svenska högskoleutbildningar är inte gratis för precis alla - så det är viktigt att veta vad är personens situation vad gäller medborgarskap och/eller uppehållstillstånd.

  • J Tack så mycket! :)
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp!
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Judy, du fick svar från SYV Mikael och det stämmer att kravet på betalning för svenska högskole-/Universitetsutbildningar beror på medborgarskap och/eller vilket uppehållstillstånd man - i Sverige - har. Om personen som vill studera på de svenska högskole-/universitetsutbildningar är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd i Sverige, då är undervisningen gratis. Det som kan kosta är kurslitteratur.
  Däremot medborgare i länder utanför EU, EES och Schweiz måste betala både anmälningsavgift och terminsavgifter (information från 20 september 2021) - var god se antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter
  Jag vill också ge dig några snabblänkar till webbplatserna där frågan "belyses" - du kan bl.a hitta relevant till din fråga information på:
  antagning.se/sv/studier-pa-hogskoleniva/anmalnings--och-studieavgifter/medborgare-utanfor-eu-och-ees
  mau.se/sok-utbildning/program/thbyb-tark
  uhr.se/internationella-mojligheter/Eurydike---om-utbildning-i-Europa
  uhr.se/internationella-mojligheter/Eurydike---om-utbildning-i-Europa/eurydikenatverkets-studier/avgifter
  uhr.se/pressmeddelande-2019-02-28

  Du kan också ringa till antagning.se på vardagar kl.9-16 (tel.nummer 0771-550720) och ställa din fråga, berätta vad personen som vill studera har för "situation" - i vilket land hen är medborgare, om hen har uppehållstillstånd i Sverige och dylikt.

  • J Tack så mycket! :)

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga