Estetaren

  Hej, jag har gått klarat 1:an nu och jag trivs verkligen inte med min skola och inte riktigt med min klass. I början av året kom jag inte in på det jag ville vilket var musik, jag kom in på media på en annan skola. Jag tycker linjen är helt okej men året har varit sjukt jobbigt och gillade inte alls att komma till skolan. (Jag har varit i kontakt med elevhälsan och det har inte löst sig). Så nu funderar jag på att byta till musik efter sommaren, verkar vara stor chans att jag kommer in. Men är det värt det eller ska jag bara bita ihop?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Det verkar som att du har haft ett tufft år och att du verkligen funderar på vad som är bäst för dig framåt. Att trivas i skolan och med sina studier är viktigt för både din mentala hälsa och din utbildningsupplevelse. Här är några saker att tänka på när du överväger om du ska byta till en annan utbildning:

  Fördelar med att byta till ES/musik:
  1. Intresse och motivation:
     - Om musik är ditt stora intresse kommer du förmodligen att känna dig mer motiverad och engagerad i dina studier, vilket kan göra skolan mycket roligare och mindre stressande.

  2. Trivsel:
     - Att byta till en skola och en utbildning där du känner dig mer hemma och trivs bättre med ämnena kan förbättra hur du mår.

  3. Långsiktiga mål:
     - Om du ser en framtid inom musik, eller om du bara känner att du kommer få ut mer av dina gymnasieår genom att ägna dig åt det du älskar, kan det vara ett starkt skäl att byta.

  Nackdelar med att byta:
  1. Tidsförlust:
     - Du kommer behöva "gå om" årskurs ett, alltså blir din totala gymnasietid ett år längre.

  2. Nytt socialt sammanhang:
     - Att byta skola och utbildning innebär att du måste börja om socialt, vilket kan vara utmanande. Å andra sidan, om du inte trivs där du är nu, kan detta vara en chans till en positiv förändring.

  Hur du kan tänka kring beslutet:
  1. Konsultera med Studie- och Yrkesvägledare (SYV) och kurator på den nya skolan:
     - Prata med SYV och med kurator på den skolan, som du funderar på att byta till. De kan ge dig specifik information om skolan och bland annat om vilket stöd i dina studier som du kan få.

  2. Besök den nya skolan:
     - Det skulle vara mycket bra att besöka utbildningen på den nya skolan och prata med lärare och elever där för att få en känsla för atmosfären och om det känns rätt för dig. Nu är vi redan mitt i juni, så skolåret är ju slut, men se om "utspring"/studenten kanske ännu inte ägt rum, då kanske du kan vara med den dagen och prata med avgående elever på den skolan. Träffa några lärare kanske är möjligt även under sommaren (för lärarna har ju inte semester hela sommaren), fråga personal på den nya skolan om möjlighet att träffa dem.

  3. Reflektera över dina prioriteringar:
     - Fundera på vad som är viktigast för dig. Är det viktigare att du följer din passion för musik eller att du håller dig på en väg som kanske känns lite säkrare men mindre spännande för dig?

  4. Långsiktiga mål och drömmar:
     - Tänk på var du vill vara om några år. Hur kan de olika valen påverka dina framtida möjligheter och ditt välmående?

  ang. "Att bita ihop":
  Om du beslutar dig för att stanna kvar på media-utbildningen, se till att du har stöd. Fortsätt prata med elevhälsan och dina lärare för att hitta sätt att göra situationen bättre. Kanske finns det också möjlighet att kombinera dina media-studier med något musikrelaterat både inom din utbildning och utanför skolan t.ex gå på kulturskolan eller på en kvällskurs på ett studieförbund. Inom din utbildning tänker jag på Individuellt val (200 poäng) - du kanske kan välja roliga kurser (kanske t o m kurser som på ngt sätt har med musik att göra).

  Summan "av kardemumman"... :)
  Beslutet att byta utbildning är inte enkelt och det är viktigt att du väger både fördelar och nackdelar noggrant. Din trivsel och ditt intresse för studierna är centrala för din framgång och välmående. Genom att göra en noggrann bedömning kan du fatta ett välgrundat beslut som blir bäst för dig.

  Studie- och yrkesvägledare
  • Estetaren :

   Tack så mycket för svar. Några andra saker jag glömde att tillägga att min nuvarande skola hade endast 2 kurser att välja på när det gäller inviduella val i 2an för vi är en så liten skola och inget av de intresserade mig så mycket eller är något som jag skulle kunna tänka mig att hålla på med i framtiden. Det var inte heller något kopplat med musik tyvärr. En annan sak är att det känns också sjukt jobbigt att jag kommer behöva se alla andra ta studenten, får bara en känsla av att ”ligga lite efter i livet” då haha. Däremot på den andra skolan kommer jag ha mer möjlighet till välja andra kurser.

  • Milla :

   Jo, jag förstår att det kanske lockar att ta studenten "i tid" men det finns många fördelar i att vara lite äldre innan man går ut gymnasiet. Med ålder kommer mer livserfarenhet; du kommer skaffa dig mer/bättre studievana också (om du läser ett extraår på gymnasiet). I varje gymnasieklass finns flera elever som är äldre (upp till tre år äldre) än resten av klassen och det blir allt vanligare att fler elever i varje klass blir äldre (beror på hälsorelaterade orsaker, på byte av program eller på att eleverna tar ett år "sabbats-" för att t.ex resa utomlands). Så, min gissning är att du blir nog inte ensam i klassen på att vara äldre och troligtvis blir du inte äldst i din klass heller, men även om det vore så, är det fler fördelar i det än nackdelar; du är mognare med mer studie- och livserfarenhet; du känner dig själv bättre, du kan ta mer ansvar för dina studier (ta studierna på större allvar, ha god närvaro och göra ditt bästa i varje kurs du läser). Och vad gäller studenten: hen som väntar på ngt gott... du vet! :) Du kommer i ännu ett år längta efter att ta studenten och när du når det målet kommer det att kännas ännu bättre! 

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga