Anonym
  Hej syver,

  Jag går andra året på en privat industriteknisk gymnasieskola, skolan har bara ett program, det som gör att skolan står ut är att den har många andra kurser utöver de industritekniska kurserna som man kan välja, (genom utökade kurser kan man få den särskilda behörigheten som krävs för högre teknisk utbildning på högskola/university).

  Jag vet inte exakt vad jag vill bli men föredrar tech-relaterad ingenjör (ie software engineer). Men efter att ha haft en snack med en förälder och sedan kikat på några youtube videos säger de flesta att man egentligen inte behöver en utbildning senare när man söker jobb och att de flesta arbetsgivarna söker erfarenhet inom den branschen, (projekt som man gjort osv). Med andra ord att man kan bli självlärd. Därför gav min pappa mig som rådgivning att jag istället kanske ska försöka sikta på att bli en "traditionell" civilingenjör, eftersom arbetsgivare som söker civilingenjörer letar efter de med utbildning. Sen om jag vill bli en programmerare eller liknande kan jag bara ta en online kurs/bootcamp och ändå få samma job som den som skulle ha en ordentlig utbildning.

  Jag hoppas ni förstår vad jag försöker förmedla, annars kan jag förklara det ännu mer.
  tack i förhand.

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej,
  kika gärna på möjlighet att utbilda dig till civilingenjör inom datateknik. Civilingenjörsprogrammen finns inom många olika områden/branscher.
  Och "programmerare" kan man bli genom diverse olika utbildningar och finns även några exempel på självlärda personer som får programmerar-jobb eller uppdrag. Olika arbetsgivare/uppdragsgivare kan tänka väldigt olika och "programmering" är också ett brett område (finns olika inriktningar inom programmering). Yrkeshögskoleutbildningar (se www.yhguiden.se) är ofta inriktade på ett av områden. Yrkeshögskoleutbildningar är kortare och mer praktiska än "motsvarande" högskole-universitetsutbildningar.
  Du får gärna kika på några exempel på yrkeshögskoleutb.;
  utbildning/nbi-handelsakademin/objektorienterad-programmering-med-ai-kompetens
  utbildning/movant-yh/mjukvaruutvecklare-inbyggda-system
  utbildning/cm-education-ab/futuregames-utvecklare-mobila-plattformar
  utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/game-programmer
  utbildning/cm-education-ab/futuregames-spelprogrammerare
  utbildning/nackademin/frontend-utvecklare
  utbildning/jensen-yrkeshogskola/dev-ops-engineer
  utbildning/uddevalla-vuxenutbildning/backend-utvecklare
  utbildning/nackademin/programutveckling-net
  utbildning/nackademin/programutvecklare-java
  utbildning/malmo-yrkeshogskola/programmerare-iphone-och-android

  Om du vill jobba med programmering, så tycker jag det blir kanske en "onödig omväg" att utbilda sig till Civilingenjör i kemiteknik eller i maskinteknik eller i bioteknik eller inom väg-och-vatten. Civilingenjörsprogrammen är femåriga. Du kan då direkt sikta på att utbilda dig till civilingenjör inom datateknik. Men om du vill få programmerarjobb så fort som möjligt, rekommenderar jag att du söker till yrkeshögskoleutbildningar. Du kan söka utbildningar på högskolenivå och på yrkeshögskolorna samtidigt. Det är inte ovanligt att man kommer in, blir Antagen till högskola-universitet och samtidigt till flera olika yrkeshögskoleutbildningar (antagnings-processer sker oberoende av varandra). Det är inte heller förbjudet att läsa på högskola-universitet och på yrkeshögskola samtidigt (om man hinner och orkar).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga