amanda
    Jag är mycket intresserad av politik, internationella relationer, olika kulturer och språk. Jag tycker verkligen att statsvetenskap verkar så otroligt roligt och få lära sig om allt från politisk filosofi till offentlig förvaltning. Jag brinner för att hjälpa människor och vill gärna gärna jobba internationellt.
    Drömjobb är inom ir med mänskliga rättigheter, policymaking, diplomat eller utrikeskorrespondent. Jag har precis börjat år 2 Business Economics på Handels i Stockholm och har fått bra betyg hittills. Nationalekonomi är ok men jag är verkligen egentligen mycket mer intresserad av alla mer humanistiska ämnen. Företagande och hela den världen lockar inte alls. Jag valde ekonomi lite mot min egna vilja, för jag övertalade mig själv att det var smartare, för jag hade betygen för att komma in och för att "man inte får jobb som statsvetare" -som så många sa till mig. Men undrar nu om jag har tagit helt fel beslut för mig.

    Kan en kandidat i ekonomi leda till master i statsvetenskap? kan en kandidat i ekonomi leda till jobb som inte behöver ha en koppling till ekonomi och ge möjligheter till att jobba med mänskliga rättigheter och politik? Jag vet att ekonomi banar vägen för spännande jobb på regeringen och näringsdepartementet men vill inte jobba med ekonomiska frågor och handel, vill snarare jobba med politiska, kulturella och med MR.

    Lite vägledande råd uppskattas enormt.
    • Julia : En svår fråga att svara på. Det finns exempel när folk jobbar med helt andra saker, än det som deras utbildning skulle förbereda dem för. Många ggr är det arbetsgivare som bestämmer om man passar till jobbet eller inte och arbetsgivare går många ggr inte "på utbildningen" utan på andra saker, som motivation, personliga egenskaper mm.
    • : Jag vet att detta varit ett problem för studenter som velat komma in på mastern. En duktig student med huvudämne globala försökte bli antagen till den tvååriga mastern men ansågs av den ansvarige administratören vid institutionen sakna ca. 7.5 HP i "statsvetenskap" trots att hon redan hade 22.5 HP statsvetenskapliga kurser. Dock gjorde Uppsala universitet en annan bedömning och antog henne där på deras masterprogram i statsvetenskap, men ... med det sagt, tycks det ändå finnas risker att välja en annan grundutbildning om studenten vill läsa en statsvetarmaster.
    • SYV-besökare : Jag föreslår att du kontaktar studievägledarna vid statsvetenskapliga institutionen, de har bäst översikt. http://www.statsvet.su.se/utbildning/studieinformation/studiev%C3%A4gledning
    • : Som jag kan se på förkunskapskraven när det gäller att läsa en master i statsvetenskap så är kravet en kandidatexamen innehållande minst 60 hp (högskolepoäng) statsvetenskap.
    • SYV-besökare : Jag har tyvärr dålig inblick i masterutbildningarna men jag tänker att det bästa alternativet i detta fall är att leta efter ett bredare tematiskt masterprogram som är öppet för sökande från flera discipliner. Med vänlig hälsning
    Läs alla kommentarer

    5 Svar

    SYV-besökare SYV

    Hej!

    I Sverige gäller generellt att behörigheten till en master är en kandidatexamen i det ämne som är masterns huvudområde. Det vill säga behörigheten till en master i statsvetenskap är en kandidatexamen i statsvetenskap.
     
    I andra länder kan det finnas en annan ordning där det räcker med en kandidatexamen för att vara behörig.
     
    Med vänlig hälsning
     
    Studievägledare, Statsvetenskapliga institutionen
    Lunds universitet

    Grundläggande behörighet till ett utbildningsprogram på avancerad nivå (masterprogram) är en kandidatexamen. När den sökande önskar läsa t ex ett utbildningsprogram med statsvetenskap som huvudområde så kontrollerar vi sedan den särskilda behörigheten, dvs. att det är en kandidatexamen i statsvetenskap eller motsvarande. En sökande som har en kandidatexamen i företagsekonomi eller nationalekonomi är inte behörig att läsa vår statsvetenskapliga masterutbildning. Varje bedömning är dock individuell och det finns undantag. Om den sökande t ex i sin kandidatexamen har läst två terminer statsvetenskap (grundkurs och fortsättningskurs) samt skrivit ett examensarbete inom sitt huvudområde som forskningsmässigt relaterar till statsvetenskapliga frågeställningar, teori och metod anses preliminärt behörig till statsvetenskapliga masterprogrammet vid Lunds universitet. Värt att nämna är att denna bedömning om relevans görs av statsvetenskapliga institutionen och inte av den sökande själv.
     
    Jag är övertygad om att det för en ekonom finns möjligheter att arbeta inom MR-området lika mycket som jag vet att vi idag har statsvetare som arbetar med finansiell analys inom KPMG och ledarskapsutveckling och kommunala utvecklingsfrågor inom PwC. Vad som avgör om man får komma på intervju är inte alltid strikt de formella meriterna. Det florerar tyvärr många rykten och enkla sanningar om vad olika utbildningar kan leda till och det är svårt för den enskilde individen att välja och göra sina vägval.
     
    MR är inte ett huvudområde inom samhällsvetenskapliga fakulteten utan huserar under Humaniora vid Lunds universitet. De har om möjligt bättre koll på arbetsmarknaden för studenter med bakgrund i mänskliga rättighetesstudier.
     
    Generellt om statsvetenskap.
     
    Detta är ingen yrkesutbildning utan leder till en generell examen i statsvetenskap. Utbildningen är dock en mycket bra förberedelse för kvalificerade arbetsuppgifter som analytiker, utredare, handläggare inom både kommunal, statlig och privat sektor. Det är helt valfritt för studenten att under sin utbildning fokusera och fördjupa sig i frågor alltifrån den lokala, regionala, nationella till den internationella nivån. Studier i statsvetenskap ger studenten alltså en väldigt stor valfrihet till profilering inom ditt eget intresseområde. Men då är det även viktigt att studenten funderar igenom om vad hon eller han faktiskt tror att de önskar arbeta med i framtiden.
     
    Några exempel på statsvetare och deras jobb idag:
    Lena Svensson arbetar idag som kriminalunderrättelseanalytiker i Söderortspolisen i Stockholm,
    Åsa Lenhoff jobbar idag som Head of Compliance på Telenor. Tidigare konsult inom Global Advice Network med frågor om antikorruption inom företagsvärlden och Team Leader at Forensic Services för PwC,
    Alexander Andersson jobbar inom Sustainability Manager Production för HM i Kina/Korea och följer upp deras CSR-policy inom deras underleverantörer (har även läst kinesiska),
    Louise Dreifeldt jobbar som konsult och delägare på New Republic tidigare även verksam inom en av våra äldsta myndigheter Kommerskollegium med handelsfrågor med fokus på EUs inre marknad,
    Stefan Söderberg arbetade som politisk sekreterare några år efter examen och antogs sedan till diplomatprogrammet och är nu diplomat,
    Martin Bodensten arbetar som samhällsanalytiker på konsultbolaget Ramböll Management i Stockholm,
    David Harriman är idag analytiker på FOI (Totalförsvarets forskningsinstitut) inriktad på fredfrämjande insatser med fokus på Comprehensive Approach, civil-militära relationer och insatsutvärdering,
    Maria Rothzén är idag konsult på PAUES ÅBERG Communications,
    Farshad Shadloo har efter en karriär som PR-konsult börjat jobba för Youtube.
     
    Här kan du även se några av våra statsvetare som läst vid Lunds universitet ute i yrkeslivet på I-Tunes.
    http://itunes.apple.com/se/itunes-u/alumniportratt/id5091735
     
    Med vänliga hälsningar
    Lunds universitet
    Statsvetenskapliga institutionen
    Studievägledare / Biträdande studierektor

    Studievägledare SYV

    Det första jag skulle rekommendera Amanda är att boka tid med en studievägledare som arbetar med statsvetenskap. 

    Olika masterprogram har olika förkunskapskrav. Det står på varje masterprograms hemsida. Exempelvis kan det krävas en kandidatexamen (vilken som helst) samt minst 60hp i just statsvetenskap. Olika lärosäten kan kräva olika saker, det får man kolla upp på varje masterprogram och på varje lärosäte.

    Hon har ju bra koll på vad hon vill jobba med, så om jag vore Amanda skulle jag ta kontakt med personer som arbetar med det hon vill arbeta med och fråga dem vad de har för bakgrund och hur de (och alla deras kollegor) har tagit sig dit. Arbetslivet är målet så de är bara de yrkesverksamma som har svaret.

    Som sagt tror jag att Amanda är i behov av vägledning snarare än information, så att träffa en SYV och reda ut alla tankar och målbilder för att kunna jobba vidare tillsammans vore nog första steget.

    Lycka till!
    Studie- och yrkesvägledare/Study and career counsellor
    Statsvetenskapliga institutionen/Department of Political Science

    Saga SYV

    För tre av våra fyra masterprogram krävs en kandidatexamen i huvudämnet statsvetenskap. Se information om behörighetskrav under respektive programflik på vår hemsida: http://www.statsvet.su.se/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/avancerad-niv%C3%A5/masterprogram-i-statsvetenskap/ans%C3%B6kan
     
    Programmet ”International Master’s Programme in Environmental Social Science” kräver endast en kandidatexamen i ett samhällsvetenskapligt ämne. Se behörighetskrav här: http://www.statsvet.su.se/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/avancerad-niv%C3%A5/international-master-s-programme-in-environmental-social-science/application
     
    Precis som någon annan har skrivit i tråden kan det vara en bra idé att kontakta personer som har den typen av jobb hon är intresserad av. Eller kontakta företag/organisationer som verkar spännande för information om hur deras tjänster ser ut och vilken typ av erfarenhet de brukar efterfråga. Det kan även finnas stora möjligheter att skaffa sig relevant erfarenhet utanför studierna.
     
    Amanda får gärna kontakta oss för mer information om studier i statsvetenskap. På vår hemsida finns också en del information om arbetsmarknaden för statsvetare: http://www.statsvet.su.se/utbildning/arbete-och-karri%C3%A4r
     
    Med vänliga hälsningar,
    Studievägledarna
    Statsvetenskapliga institutionen,
    Stockholms universitet

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej, vi fick idag svar från Program- och studievägledare på Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet.
    Var god läs det nedan:<

    Hej! Vårt masterprogram i statsvetenskap samt fria kurser i statsvetenskap på avancerad nivå kräver tidigare studier i statsvetenskap, och ekonomi anses inte vara motsvarande kunskaper (behörigheten för vissa enstaka kurser är bredare men om man ska läsa en hel utbildning inom statsvetenskap på avancerad nivå krävs tidigare studier i ämnet). Det krävs alltså 90 hp inkl uppsats 15 hp inom statsvetenskap för att vara behörig. Ekonomi är ett bra komplement till utbildningen men inte behörighetsgivande för avancerad nivå. Andra universitet och program kan ha andra behörighetskrav, det beror på programmet, men generellt skulle jag säga att de flesta kräver tidigare studier i statsvetenskap.

    Jag tror att det kan gå att komma in på den bana hon vill även med en examen i ekonomi, men det krävs då att hon bygger upp sin kompetens inom områdena hon vill jobba inom vid sidan av själva utbildningen. T.ex. genom att läsa statsvetenskap/internationella relationer/freds- och konfliktstudier/annan liknande utbildning vid sidan av, och/eller genom att t.ex. engagera sig ideellt inom frågorna eller andra sätt. En arbetsgivare tittar på helheten och med en examen i ekonomi kan det just krävas lite "extra" för att övertyga arbetsgivaren att man passar för arbetsuppgifter som inte har just med ekonomi att göra.

    Den arbetsmarknad som personen föreställer sig kan vara lite knepig att ta sig in på, men med vilja och ambition är min erfarenhet att det går bra för studenterna. Att ha ett genuint intresse för ämnet är också viktigt. Praktik och ideellt arbete kan vara ett sätt att få in en fot på en arbetsmarknad som kan vara lite svårtillgänglig för en nyutexaminerad. I Umeå finns det möjlighet att läsa två masterprogram på Statsvetenskapliga institutionen som båda erbjuder valfri praktik. Det ena har freds- och konfliktstudier som huvudämne och det andra statsvetenskap och kräver tidigare studier i ämnena.

    Master i krishantering och fredsbyggande (freds- och konfliktstudier): https://www.umu.se/en/education/master/masters-programme-in-crisis-management-and-peacebuilding/

    Master i statsvetenskap: https://www.umu.se/en/education/master/masters-programme-in-political-science/

    Hoppas svaret var hjälpsamt.

    Med vänliga hälsningar
    Program- och studievägledare
    Statsvetenskapliga institutionen
    Umeå universitet

    Liselotte
    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej igen, vi fick idag svar från Mittuniversitetet. Var god läs deras svar nedan;

    Vi erbjuder ingen master i statsvetenskap, dock en magisterutbildning och där krävs för behörighet en kandidatexamen med huvudämne statsvetenskap inkl kandidatuppsats.
     
    https://www.miun.se/utbildning/Program/ekonomi-juridik-samhalle-och-turism/magisterprogram-i-statsvetenskap/om-programmet/?term=ht2017-vt2018
     
     
    Vänliga hälsningar
    Samordnare för pedagogiskt stöd
    Central studievägledare
    Mittuniversitetet
    Campus Sundsvall

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'hjälp' (175 st.)

    • Tom13

      Frågan om kandidatexamen och examensarbete ceremoni på högskolan ?

      Jag är för närvarande inskriven på sista året i systemvetarprogrammet och står inför en utmanande situation. Jag saknar några förkunskaper som krävs för kandidatexamenskursen och har därför ansökt om dispens. Denna kurs är planerad att starta den 27 mars. Tyvärr har jag nyligen blivit...

      Milla : : Hej!Du beskriver en mycket specifik och inte helt vanlig situation; i alla fall har inte jag tidigare "konfronterats" med just den situationen men jag jobbar inte på din... Läs hela svaret
    • Nejla?

      Prövning på gymnasiet om man missar ett prov???

      Hej! Jag fick idag reda på att om man är sjuk under ett prov och får F på det så måste man göra en prövning på hela kursen stämmer det? Sitter just nu och har panik för missade ett seminarie på engelskan under höst...

      Milla : : Hej,du skriver i din fråga "Jag fick idag reda på att ..." Hur "fick du reda" på det? Har läraren sagt det? Varifrån kommer den informationen, undrar jag?Det som... Läs hela svaret
    • Tida

      Är senanmälan samma som vanliga anmälan?

      Hej! Nu har jag sökt och skickat min ansökan redan den 16:e oktober. Jag har panik och är väldigt orolig att jag inte kommer in på något jag har sökt (mina poäng är (15,41) och sökt bland annat sjuksköterska på högskolor i och nära västra Götaland då jag har inte möjlighet att flytta. Nu till...

      Milla : : Hej,kontakta Antagning.se (du kan t.ex ringa 0771-550720 - tel.tid brukar vara kl.9-16 på vardagar); det är nämligen Antagning.se som administrerar antagning till svenska högskolor och... Läs hela svaret
    • Björn99

      Vilka kommer in i skola med deras högskolepoäng?

      Om antagningsgränsen var 0.7 hp till en linje och någon fick 0.8hp skulle den personen som fick 0.8hp garanterat kommit in om han hade också behörighet till att gå in? För att antagningsgränsen är väl den personen som lyckades komma in med lägst poäng? eller spelar meritpoäng fortfarande roll...

      Milla : : Hej,om antagningsgränsen som visas i antagningsstatistiken är 0.7 i HP-urvalet, betyder det att minst en person med det högskoleprovsresultatet kom in och alla som hade högre resultat... Läs hela svaret
    • Matildddddaassss

      Svenska och sva i samma examensbevis?

      Läst upp alla mina gymnasiebetyg på komvux, (sambeteende linje). Läste svenska 1,2 och 3 och Sva 1,2 och 3 för att min syv sa att det skulle vara möjligt istället för att läsa ex. Sociologi eller annat som är svårt. Nu mailar min nya syv mig om att man ej får göra så? Får jag ha med i min...

      Milla : : Hej,2250 poäng räcker inte för examensbevis från gymnasiet eller från komvux. Du måste, för examensbevis från komvux, ha 2400 poäng och av de max 150 poäng betygsatta... Läs hela svaret
    • Björn99

      Kan jag komma in med min HP?

      Om antagningspoäng för en linje är 0.6hp den åren och jag fick 0,8 vad är chansen att jag skulle komma in i skolan? Är det 100%? om nej ungefär hur mycket?

      Milla : : Hej,antagning görs inför varje start på utbildningen och antal studieplatser ställs "mot" sökande som har meriter. till högskoleutbildningar i Sverige kan man (samtidigt) konkurrera i fler... Läs hela svaret
    • Liker

      Utöka kurser på natur för att höja snitt?

      Hej! Jag går i åk 2 (naturvetenskap), och har gjort mina individuella val inför åk 3. Jag kommer även ha extra 2.5 merit från moderna språk 3/4 och matte 5. Min fråga är, kan jag välja utökade kurser, exemeplvis programering 1 + eng 7 + företagsekonomi, med mina redan valda individuella...

      Milla : : Hej!du fick rätt svar i kommentaren till din fråga. Svenska 1, en kurs i samhällskunskap + matematik 1 är obligatoriska kurser på alla svenska (nationella) gymnasieprogram. Obligatoriska... Läs hela svaret
    • Sasha

      Får jag merit om jag har moderna språk 1 och 3 men inte 2?

      Hej, som titeln lyder. Får jag merit för moderna språk 3 (0,5) om jag inte har haft moderna språk 2? Jag har haft tyska som moderna språk 1 och spanska som moderna språk 3, bägge kurser godkända. Behörigheten för programmet jag ska söka har inga särskilda behörigheter heller. Fråga: Får...

      Daniel: : Ja, Sasha, det får du. I det fallet du beskriver spelar ingen roll om du har betyg i moderna språk2. Du får + 0.5 meritpoäng för godkänt betyg i moderna språk 3.
    • Dalia

      Får man plagiat av att ta en väns uppsats som går i en annan skola?

      Hej, jag undrar ifall jag skulle åka fast för plagiat ifall jag skulle skicka in min väns uppsats som går i en annan skola. Ifall jag skulle ta min väns text och sedan skicka in det till en lärare och dom t.ex skulle kolla plagiat genom att skicka det till Urkund, skulle det rankas som plagiat?...

      Milla : : Hej,vi på FRåGA SYV avråder bestämt från att skicka kompisens text som din egen och detta oavsett vilken skola din kompis går på. Du ska utföra... Läs hela svaret
    • Pelle

      Studera fyrahundra eller femhundra procent på Komvux?

      Hejsan. Jag har ett litet dilemma med min komvux som påstår att dem inte kan erbjuda mig 4 kurser , 2 stycken samtidigt och 2 stycken som jag hade tänkte ska börja 3 veckor efter dem andra 2. Min fråga är kan dem neka mig att läsa kurserna? I sådana...

      Mikael: : Hej Pelle, heltidsstudier på gymnasienivå = 20 poäng per vecka. Man läser på heltid 100-poängskurs på fem veckor. Om man läser 4st 100-poängskurser... Läs hela svaret
    • K

      Beslutsångest över gymnasielinje, hjälp?

      Hej, nu är det så att jag går i nian och ska välja gymnasium i vår. Det som jag har svårt med är att välja vilken linje jag ska gå. Jag tror att det står mellan musik, singer/songwriter eller bild och form.
       

      Hela mitt...

      Liselotte: : Hej K!jag råder dig söka till gymnasieskolorna där både bild/formgivning och musik-inriktningen ges (alltså på samma skola), t.ex cybergymnasiet-odenplan, fryshusets-gymnasium eller... Läs hela svaret
    • Zoey

      Kan man gå matte 2a på folkhögskola?

      Hej! Jag undrar nämligen om det går att studera endast matematik 2a på folkhögskola, är det möjligt?

      Julia: : Hej Zoey, det är ovanligt att folkhögskolorna erbjuder läsa enskilda kurser som t,ex matematik 2, om man inte läser mot omdöme om grundläggande behörighet eller naturvetenskapligt... Läs hela svaret
    • Elsa

      Prövning! Har jag tänkt rätt?

      Hej! Jag tog studenten i somras och sökte därefter till UUs läkarprogram vilket jag inte kom in på. Mitt jämförelsetal är 21,98 varav 2,5 meritpoäng. Jag inser att jag måste höja mitt jämförelsetal och har nu under sommaren pluggat spanska för att i senare i höst kunna göra en prövning i spanska...

      Julia: : Hej Elsa,Om du får A i en 100poängs kurs i stället för C-betyget, då höjs ditt meritvärde med cirka + 0.2Jag kan inte lova att det blir exakt det värdet som du skriver om i din... Läs hela svaret
    • Carl-Johan

      Vad kan jag bli med natur och samhälle?

      Hej! Jag går nu mitt andra år på naturprogrammet med samhälle som inriktning. Jag har dock börjat undra om jag verkligen kan bli det jag vill i framtiden. Jag gillar ekonomi, pengar, politik och samhällsfrågor. Jag skulle vilja jobba som t.ex ekonom, jurist, psykolog eller mäklare. Vad...

      Peter: : Hej Carl-Johan!Du skriver om att du skulle vilja jobba som t.ex ekonom, jurist, psykolog eller mäklare. Med "mäklare" kan man mena fastighetsmäklare, aktiemäklare,... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga