1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej,
  enligt informationen på antagning.se/globalassets/faktablad-syv/for-dig-som-vill-soka-utl - om du kompletterade med kurser i svenska, så är det inte en "komplettering" för dig med utländsk gymnasieutbildning. Utan du prövas i BI, direktgruppen om du i din utländsk gymnasieutbildning har kurserna som krävs för särskild behörighet.
  Men om du kompletterar även för att Höja meritvärde, då prövas du med det höjda meritvärdet även i BII, kompletteringsgruppen.
  Alltså, som jag förstår reglerna, så kan du prövas i BI och i BII samtidigt och då i BI med det lägre meritvärde och i BII - med det högre meritvärde.
  Vänligen
  ANNA
  P.S: du kan inte vid ansökan till högskoleutb.iSverige uppge i vilken eller vilka urvalsgrupper du vill bli prövad, utan antagning.se bestämmer det och prövar dig i alla de urvalsgrupper där du kan prövas.

  • : Jag har läst på komvux inte bara svenska men engelska också.
  • Anna :

   Även engelska (för grundläggande behörighet) - alltså kurserna eng 5 och 6 är inte en "komplettering" om man har gymnasiala betyg från utlandet. Men eng 7 som inte krävs för behörighet till högskola, om det betyget ska räknas in - då är det en komplettering. --- Om du läste svenska och eng 5 och 6, är det inte (för dig med utländska betyg) inte en komplettering. Du får gärna läsa information på https://www.antagning.se/globalassets/faktablad-syv/for-dig-som-vill-soka-utl.pdf

  • : Toppen svar tack! Men SAS1,2 och 3 och eng6 höjer mitt meritvärde. Är jag fortfarande i BI? Eller för att dom höjer mitt meritvärde går jag till BII???
  • Anna :

   De betygen höjer ditt meritvärde endast om du får A i de kurserna. --- är inte 100% säker men tror att du prövas i BI utan inräknade kompletteringar, alltså det meritvärde du får på dina utländska betyg (och att du har betygen i svenska och engelska är just här bara "check, OK", finns! behörig). Och med det högre meritvärde prövas du i BII, kompletteringsgruppen. Höjning pga svenska och engelska blir i ditt fall ganska liten och endast om du får A betygen i kurserna.
   FRåGA SYV jobbar inte med administration kring antagning till högskoleutbildningar. vi är därför inte experter på det. Vi läser och tolkar info och frågar de sakkunniga...

  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga