Alev

  Hej Min son vill plugga för att utvekla AI lösningar till företag. Han hittade en YH utbildning på två år som är helt ny på Teknikhögskolan. Hur kan vi veta om den är bra och om det verkligen kommer leda till jobb? När man tittar på relaterade jobbannonser så vill alla att man ska ha en utbildning på universitet. Han vill jobba så snart som möjligt och ha möjlighet att jobba hemma. Vi behöver råd. Vilken väg är bäst?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  För att utveckla AI-lösningar får arbetsgivare anställa vem de vill, med vilken utbildning som de själva tycker passar och räcker för just de arbetsuppgifterna som den arbetsgivaren anställer för. Det gör det oerhört svårt att ge svar kring vilken utbildning som kommer att leda till jobb. Olika arbetsgivare kan tänka väldigt olika. 
  Det som tala till fördel för YH-utbildningar (utbildningar inom yrkeshögskola) är att de får starta endast om experterna gjort en bedömning om att just den kompetensen kommer att behövas på arbetsmarknaden; i annat fall får inte en YH-utbildning starta. I YH-program brukar mycket praktik (LIA- lärande i arbete) ingå (olika omfattning inom olika utbildningar men det är ganska vanligt att cirka 30% av utbildningstiden går man på praktik). På sin LiA-plats får man både arbetslivserfarenhet och de värdefulla kontakter. 
  Sedan kan jag ju inte påstå att man lär sig lika mycket på två år som man kan lära sig på fem år (om vi jämför en 2-årig YH-utbildning med Civilingenjörsprogrammet i datateknik, som är en 5-årig utbildning på universitetet). Men det är inte så att alla arbetsgivare vill alltid anställa de som har mycket lång utbildning; andra faktorer kan spela stor roll och t o m avgörande roll. 
  Det som är bra är att man kan söka till YH-utbildningar (många olika) och till högskola-universitet samtidigt och se var man kommer in. Om man kom in på flera ställen kan man i så fall då fundera på vilken utbildning man tackar ja till. 
  Det är också så att det blir allt vanligare att man skaffar sig både en YH_utbildning och högskole-universitetsutbildning också. Inom data-IT "rör det sig" mycket fort och de kunskaper man behöver skaffa sig hinner inte utbildningarna att införa inom utbildningar; så man måste vara beredd att lära sig själv, skaffa kunskaper på egen hand (och detta oavsett vilken utbildning man skaffar sig).
  Jag kan inte ge några garantier vad gäller framtiden; mycket kan hända båda globalt, lokalt och även din son kan få nya intressen och om några år kanske vill jobba med ngt annat än vad han planerar för nu. Det blir allt vanligare att folk byter yrke ganska tvärt och t o m flera ggr under sitt yrkesliv.
  Som tur är finns det nästan alltid möjlighet att skaffa sig de kunskaper som krävs för att kunna få jobb inom ett nytt kunskapsområde som man blir intresserad av. 
  Jag tycket att yrkeshögskoleutbildning är ett bra alternativ; den är kortare och mer praktisk jämfört med utbildning på högskola-universitet. Däremot ger universitetsutbildning bra bred teoretisk grund för att senare kunna utvecklas åt några olika "tekniska håll", men om man vill få jobb snarast och är mer praktiskt än teoretiskt lagd, då tycker jag att YH-utbildning kan vara det bästa alternativet.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp!

  Studie- och yrkesvägledare
  • Alev :

   Tusen tack för svaret- från tacksam mamma

  • Milla : Vi på FRåGA SYV är glada om våra svar blir till hjälp!

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga