Emir 26 år
  Hej,

  Jag har redan fått mitt IB diploma med 42 poäng. Om jag räknat rätt så får jag 2.5 meritpoäng eftersom jag tog English A SL och French B HL så totalt blir det 22.5 poäng. Jag saknar dock Fysik 2 och tog dessutom inte Svenska. Jag har några frågor angående bästa sättet att få behörighet och samtidigt ha en bra chans att komma in.

  Alternativ:
  1. Studera för att få certificates i Physics SL och Swedish SL i tid med exam perioden i november (om det är möjligt)? Antar att jag hamnar i grupp BI då?
  2. Studera Physics SL och Tisus? Vilken grupp hamnar man då i?
  Betyg från IBO kommer ut efter sista kompletteringsdag för anmälan till VT2016, skulle jag behöva använda predicted grades istället eller...?
  3. Studera Fysik 2 och Svenska 3 med Komvux.. det här skulle dock kunna påverka mina meritpoäng om jag förstår rätt.
  4. Behöver jag lägga till högskoleprovet för att kunna komma in och hur bra är chanserna om jag lyckas med att säkra 22.5 utan högskoleprovet?

  Vilket alternativ är bäst och finns det någon annan (bättre) väg?
  Skulle vara extremt tacksam om jag fick hjälp med det här.

  Mvh, Emir

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Emir!

  För dig som har IB examen, finns reglerna beskrivna här https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/

  Det är bra om du tar kontakt med Antagning.se som just tar emot, administrerar och gör urval till högskola/universitet i Sverige - för det är deras tolkning av reglerna som gäller, bäst att få info "straight from the hourse´s mouth".

  Att göra HP är alltid bra för det är helt separat från alla andra urvalsgrupper. Du kommer inte försämra dina chanser om du gör högskoleprovet, men du kan förbättra dem. Kostar 450 kr att göra HP nu - och nästa chans är i oktober.

  Om du inte är behörig och måste läsa kurser för att komplettera dina betyg, kommer du att hamna i den gruppen som har kompletterat som brukar ha lite högre antagningsgräns, men det är ingen regel att kompletteringsgruppen har högre antagningsgräns, det kan faktist bli så att det är tvärtom.

  Alternativ 1. i din fråga: " Studera för att få certificates i Physics SL och Swedish SL" - var ska du studera det? Det kan du inte läsa på Komvux. Får du läsa på din gamla gymnasieskola? Har du frågat där? Nu, när du inte längre är studerande där, är det tveksamt att du får läsa på skolan - det är en ekonomisk förlust för skolan att ge dig undervisning när de inte får stadsbidrag för dig och det får dem inte för du har avslutat dina studier där.
  Så det alternativet finns nog inte... gissar jag på.

  TISUS är en mycket svår test. Så gott som alla som gjorde det påstår att det är lättare att få ett godkänt betyg i svenska eller svenska som andra språk på gymnasiet än att klara TISUS. Se på http://www.su.se/svefler/tisus - info om TISUS.

  Mitt råd är att du anmäler dig till TISUS och även om du får godkänt på det, kan du ju ändå läsa Svenska 3 på Komvux (du måste ju hur som helst läsa Fysik 2 och då "hamnar" du i kompletteringsgruppen - "hus som helst" för att jag tror inte du får läsa kurser på IB på din "gamla" gymnasieskola). I fall du får A-betyg i Svenska 3 och i Fysik 2 - är det inga som helst problem, då har du det högsta Meritvärde.

  Ett annat råd är att du planerar för att göra högskoleprovet. För att det är nämligen så här att även i fall man har de högsta betygen, kan det ändå inträffa en situation när några sökande med de högsta betygen blir utan plats (om antal platser är färre än antal sökande med 22.5 i Merit) - och då kan räddningen bli att du söker även i HP gruppen. Utlottning av platserna förekommer faktiskt vid antagning på läkarprogrammet.

  Genom att göra "allt möjligt" - TISUS, läsa Svenska 3 på komvux & göra HP - konkurrerar du i så många olika urvalsgrupper som möjligt och ökar på så sätt dina chanser att komma in.

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Milla
  Hej Emir!

  Du har inte i din ursprungliga fråga uppgett att du bor i utlandet. Det där med var du bor just nu är kanske inte så viktigt för dina framtida studier - men var du är folkbokförd (skriven) kan ha stor betydelse. En annan viktig fråga är om du är svensk medborgare eller medborgare i ngt. annat land. Detta kan ha avgörande betydelse för din rätt att kostnadsfritt studera i Sverige. Om det skulle visa sig att du inte har rätt att studera i Sverige utan att betala terminsavgifter, blir då det ett helt annat läge och då är frågan om du har råd att betala.

  Bra om du tar kontakt med vägledningen på den högskola/universitet där du vill studera. Mycket info finns på skolans egen hemsida. Även på www.antagning.se finns det mycket värdefull info. Där kan du hitta vad som gäller för just din situation.

  Jag förstår att du vill läsa till läkare och då är frågan om du skall läsa just i Sverige. Som EU medborgare kan man läsa även i andra EU länder.

  För att kunna ge dig aktuell, relevant och korrekt information, saknar vi uppgifter från dig och det kanske är bäst om du tar direkt kontakt med Antagning.se och/eller med den högskola/universitet i Sverige där du vill studera.

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Milla
  • Milla Det finns ibland möjlighet att läsa på distans mot sin "hemkommun" i Sverige - i fall du är folkbokförd i någon kommun i Sverige.
  • Emir Jag bor faktiskt i utlandet och är ganska säker att det kommer att gå att göra IB certificate även om jag redan gjort färdigt själva IB diploma. Så om det alternativet finns, skulle det vara bättre än att läsa fysik på Komvux; det kommer ju inte att påverka mitt meritvärde om jag tar IB vägen... fast Physics SL kanske är svårare än Fysik 3? Ok, HP verkar vara bäst att göra det ska jag ta itu med samt skaffa mig grundläggande behörighet i Svenska. Räcker Svenska som andra språk 3 för läkarprogrammet eller kommer adminstratörerna som tar hand om antagning se ner på det? Stort tack för hjälpen :)!
  • Emir Ursäkta det blev något fel när jag skrev meddelandet så jag vet inte om du sett paragrafen jag skrivit ovanför. Jag bor bara i utlandet temporärt och är Svensk medborgare. Anledningen till att välja Svenska som andra språk 3 är att det skulle ge mig mer tid att fokusera på fysik. Tack ännu en gång
  • Milla För behörighet läkarprogrammet i Sverige är det fysik 2 /och inte 3/ som krävs. Ang. Svenska som andraspråk, så är den kursen helt jämställd med "svenska" - och ingen kan värdera dem på olika sätt. Det finns ingen möjlighet för att det är Meritvärde som avgör och man får samma "påslag" på Meritvärde för sv eller sva. Lycka till!
  • Mikael Du kan alltid ställa en ny fråga om det blir problem med att skriva ett meddelande i en kommentar. Svenska och SAS är motsvarande kurser, du blir lika behörig efter vilken som. Med vänlig hälsning, Mikael
  • Julia Om man ställer en ny fråga i stället för en kommentar, får man oftast svar mycket snabbare.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Soo 24 år

   Hur kommer antagningspoängen se ut för det nya läkarprogrammet HT2021?

   Hej! Som de flesta vet så kommer det äntligen den nya läkarprogrammet nu till hösten 2021 och jag undrar om någon vet hur antagningspoängen kommer bli? Tror ni att det kommer ökas/ sänkas/ eller ingen förändring alls? Man kan inte vara säker men vad tror det kommer att hända? Och nu kan ju...

   Milla SYV: Hej!Precis som du skriver, så kan ingen veta, men om jag ska uttala mig om vad jag (och några av mina kollegor) tror - så tror vi att konkurrens blir hårdare nu,... Läs hela svaret
  • Mariam 25 år

   gymnasieexamen?

   hej om man har läst samhällsvetenskap programmet behövs det matte 2 till gymnasieexamen för samhällsvetenskap program?

   Milla SYV: Ja, i gymnasieexamen från samhällsvetenskapsprogrammet ingår det som en obligatorisk kurs Matematik 2b. Det går dock få ut examen med F i matte 2b, men eftersom det betyget (F) kommer i så fall räknas... Läs hela svaret
  • Henrik år

   Religion & filosofi - Finns det jobb?

   Hejsan SYV! Jag är väldigt intresserad av religion & filosofi. Jag gillar även historia då den förklarar både religion och filosofi väldigt mycket. Men min fundering är vilka jobb det finns om man har en universitetsexamen inom ämnen som filosofi och religion? Därför skulle jag vilja be om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maksym 27 år

   Är det svårt att komma in på komvux kurser om man redan har 2500p?

   Hej. För 8 år sedan började jag några gymnasienivå yrkeskurser, de gick inte bra och jag fick Eor och Dor. Jag har totalt 700p från dessa Eor och Dor. Nu, 8 år senare, pluggar jag till att ha naturvetenskap examen från gymnasiet. Att hamna på KTH eller LTH behöver jag nästan bara A, och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nasredin 18 år

   Kan man byta skola i slutet av 1an till ny skola men samma program?

   Hej, Jag går på barn och fritidsprogrammet nu, började i augusti, och ska börja i 2an efter sommaren. Och de är inget fel på skolan eller så, saken är att jag inte vill slösa/lägga 3 ÅR på gymnasiet. Så frågan lyder så här: kan jag byta skola (från fria läroverken till exempel praktiska...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   om jag läser gymnasiearbete samhällsvetenskap kommer jag få ett gymnasie examen på barn och fritid för att det finns inte gymansie arbete på barn och fritid jag har läst kurser inom samhällsvetenskap?

   Julia SYV: Hej Mariam!Det är en bedömningsfråga: vilket tema för gymnasiearbete som passar. Och det är inte vi på FRåGA SYV som står för den bedömningen.Du måste därför ställa... Läs hela svaret
  • Soo 24 år

   Prövning i Astar?

   Hej! Jag har tänkt att utföra några prövningar via Astar (har aldrig gjort det) och undrar om någon annan har någon feedback till hur det fungerar? Är upplägget lika svåra som vid NTI-skolan eller klarar man av sig om man har pluggat? Vad tyckte ni själva om det?

   Julia SYV: Hejsan,prövningar (i alla fall innan covid-19) brukade vara utformade på följande sätt:- skriftligt "prov" (liknande nationellt prov) förstsedan rättas skrivelsen/provet och cirka 2-3 veckor senare... Läs hela svaret
  • Vera 21 år

   Vilken utbildning för att jobba med sekter?

   Hej! Jag tycker väldigt mycket om religion och skrev mitt gymnasiearbete om sekter och tycker att det är väldigt intressant. Jag skulle vilja jobba med något inom det ämnet. Kanske på ett center för avhoppare, eller forskning eller något inom...

   Julia SYV: Hej Vera,det första yrket jag tänker på när jag läser din fråga är Psykolog. Som legitimerad psykolog kan man specialisera sig just inom det område som du är... Läs hela svaret
  • Lina 23 år

   Arbeta med utsatta kvinnor?

   Hej! Jag läser just nu till en kandidat I kriminologi (läst ungefär 45p hittills) och har börjat fundera på var jag ska jobba i framtiden. Jag har alltid brunnit för kvinnofrågor och är särskilt intresserad av våld i nära relationer,...

   Julia SYV: Hej Lina,arbeta med utsatta krvnnor, alltså inom det område som du är intresserad av, kan man på olika sätt.Kika i första hand på yrket Kvinnojoursmedarbetare som du själv i din... Läs hela svaret
  • Henrik 36 år

   Oavslutad utbildning - ska jag kasta in handduken och "call it a day"?

   Hej! Jag har oasvlutade studier från college i USA och hade ungefär en termins studier kvar till en Associate of Arts degree i mitten av 2015. Dock så tillät mig ett universitet att ändå göra en transfer men jag bestämde mig för att åka tillbaka till Sverige av ekonomiska skäl men även av...

   Julia SYV: Hej Henrik!Jag förstår att det fanns giltig anledning till varför dina studier i USA blev oavslutade.Du skriver om att du behöver snarast få jobb men du skriver... Läs hela svaret
  • Marija 38 år

   Gymnasie lärare?

   Hej, jag undrar om man kan som grundskollärare ( 4-6) bygga upp sig till gymnasie lärare? Då tänker jag t ex att läsa fristående kurser i t ex biologi, psykologi och filosofi t ex. Hur många fristående kurser poäng behövs per kurs att...

   Julia SYV: Hej Marija,gymnasielärare brukar ofta vara behöriga i 2 ämnen: sitt Huvudämne och sitt Bi-ämne. I Huvudämnet brukar krävas 120 högskolepoäng (motsvarande heltid i fyra terminer) och i... Läs hela svaret
  • Julia 16 år

   Finns det något mer, annat, än gymnasiet?

   Hej om man inte vill läsa på gymnasiet, var kan man läsa annars och vad kan man annars göra? Tack för så många olika alternativ som möjligt. Julia

   Anna SYV: Hej Julia,man får i Sverige jobba från det att man fyllt 13 år, men i praktiken är det mycket svårt att få jobb utan gymnasiekompetens i bagaget, men du får gärna prova... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga