Emir 26 år
  Hej,

  Jag har redan fått mitt IB diploma med 42 poäng. Om jag räknat rätt så får jag 2.5 meritpoäng eftersom jag tog English A SL och French B HL så totalt blir det 22.5 poäng. Jag saknar dock Fysik 2 och tog dessutom inte Svenska. Jag har några frågor angående bästa sättet att få behörighet och samtidigt ha en bra chans att komma in.

  Alternativ:
  1. Studera för att få certificates i Physics SL och Swedish SL i tid med exam perioden i november (om det är möjligt)? Antar att jag hamnar i grupp BI då?
  2. Studera Physics SL och Tisus? Vilken grupp hamnar man då i?
  Betyg från IBO kommer ut efter sista kompletteringsdag för anmälan till VT2016, skulle jag behöva använda predicted grades istället eller...?
  3. Studera Fysik 2 och Svenska 3 med Komvux.. det här skulle dock kunna påverka mina meritpoäng om jag förstår rätt.
  4. Behöver jag lägga till högskoleprovet för att kunna komma in och hur bra är chanserna om jag lyckas med att säkra 22.5 utan högskoleprovet?

  Vilket alternativ är bäst och finns det någon annan (bättre) väg?
  Skulle vara extremt tacksam om jag fick hjälp med det här.

  Mvh, Emir

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Emir!

  För dig som har IB examen, finns reglerna beskrivna här https://www.antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/International-Baccalaureate/For-dig-som-ska-ta-en-IB-examen-2014-eller-senare/

  Det är bra om du tar kontakt med Antagning.se som just tar emot, administrerar och gör urval till högskola/universitet i Sverige - för det är deras tolkning av reglerna som gäller, bäst att få info "straight from the hourse´s mouth".

  Att göra HP är alltid bra för det är helt separat från alla andra urvalsgrupper. Du kommer inte försämra dina chanser om du gör högskoleprovet, men du kan förbättra dem. Kostar 450 kr att göra HP nu - och nästa chans är i oktober.

  Om du inte är behörig och måste läsa kurser för att komplettera dina betyg, kommer du att hamna i den gruppen som har kompletterat som brukar ha lite högre antagningsgräns, men det är ingen regel att kompletteringsgruppen har högre antagningsgräns, det kan faktist bli så att det är tvärtom.

  Alternativ 1. i din fråga: " Studera för att få certificates i Physics SL och Swedish SL" - var ska du studera det? Det kan du inte läsa på Komvux. Får du läsa på din gamla gymnasieskola? Har du frågat där? Nu, när du inte längre är studerande där, är det tveksamt att du får läsa på skolan - det är en ekonomisk förlust för skolan att ge dig undervisning när de inte får stadsbidrag för dig och det får dem inte för du har avslutat dina studier där.
  Så det alternativet finns nog inte... gissar jag på.

  TISUS är en mycket svår test. Så gott som alla som gjorde det påstår att det är lättare att få ett godkänt betyg i svenska eller svenska som andra språk på gymnasiet än att klara TISUS. Se på http://www.su.se/svefler/tisus - info om TISUS.

  Mitt råd är att du anmäler dig till TISUS och även om du får godkänt på det, kan du ju ändå läsa Svenska 3 på Komvux (du måste ju hur som helst läsa Fysik 2 och då "hamnar" du i kompletteringsgruppen - "hus som helst" för att jag tror inte du får läsa kurser på IB på din "gamla" gymnasieskola). I fall du får A-betyg i Svenska 3 och i Fysik 2 - är det inga som helst problem, då har du det högsta Meritvärde.

  Ett annat råd är att du planerar för att göra högskoleprovet. För att det är nämligen så här att även i fall man har de högsta betygen, kan det ändå inträffa en situation när några sökande med de högsta betygen blir utan plats (om antal platser är färre än antal sökande med 22.5 i Merit) - och då kan räddningen bli att du söker även i HP gruppen. Utlottning av platserna förekommer faktiskt vid antagning på läkarprogrammet.

  Genom att göra "allt möjligt" - TISUS, läsa Svenska 3 på komvux & göra HP - konkurrerar du i så många olika urvalsgrupper som möjligt och ökar på så sätt dina chanser att komma in.

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Milla
  Hej Emir!

  Du har inte i din ursprungliga fråga uppgett att du bor i utlandet. Det där med var du bor just nu är kanske inte så viktigt för dina framtida studier - men var du är folkbokförd (skriven) kan ha stor betydelse. En annan viktig fråga är om du är svensk medborgare eller medborgare i ngt. annat land. Detta kan ha avgörande betydelse för din rätt att kostnadsfritt studera i Sverige. Om det skulle visa sig att du inte har rätt att studera i Sverige utan att betala terminsavgifter, blir då det ett helt annat läge och då är frågan om du har råd att betala.

  Bra om du tar kontakt med vägledningen på den högskola/universitet där du vill studera. Mycket info finns på skolans egen hemsida. Även på www.antagning.se finns det mycket värdefull info. Där kan du hitta vad som gäller för just din situation.

  Jag förstår att du vill läsa till läkare och då är frågan om du skall läsa just i Sverige. Som EU medborgare kan man läsa även i andra EU länder.

  För att kunna ge dig aktuell, relevant och korrekt information, saknar vi uppgifter från dig och det kanske är bäst om du tar direkt kontakt med Antagning.se och/eller med den högskola/universitet i Sverige där du vill studera.

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Milla
  • Milla Det finns ibland möjlighet att läsa på distans mot sin "hemkommun" i Sverige - i fall du är folkbokförd i någon kommun i Sverige.
  • Emir Jag bor faktiskt i utlandet och är ganska säker att det kommer att gå att göra IB certificate även om jag redan gjort färdigt själva IB diploma. Så om det alternativet finns, skulle det vara bättre än att läsa fysik på Komvux; det kommer ju inte att påverka mitt meritvärde om jag tar IB vägen... fast Physics SL kanske är svårare än Fysik 3? Ok, HP verkar vara bäst att göra det ska jag ta itu med samt skaffa mig grundläggande behörighet i Svenska. Räcker Svenska som andra språk 3 för läkarprogrammet eller kommer adminstratörerna som tar hand om antagning se ner på det? Stort tack för hjälpen :)!
  • Emir Ursäkta det blev något fel när jag skrev meddelandet så jag vet inte om du sett paragrafen jag skrivit ovanför. Jag bor bara i utlandet temporärt och är Svensk medborgare. Anledningen till att välja Svenska som andra språk 3 är att det skulle ge mig mer tid att fokusera på fysik. Tack ännu en gång
  • Milla För behörighet läkarprogrammet i Sverige är det fysik 2 /och inte 3/ som krävs. Ang. Svenska som andraspråk, så är den kursen helt jämställd med "svenska" - och ingen kan värdera dem på olika sätt. Det finns ingen möjlighet för att det är Meritvärde som avgör och man får samma "påslag" på Meritvärde för sv eller sva. Lycka till!
  • Mikael Du kan alltid ställa en ny fråga om det blir problem med att skriva ett meddelande i en kommentar. Svenska och SAS är motsvarande kurser, du blir lika behörig efter vilken som. Med vänlig hälsning, Mikael
  • Julia Om man ställer en ny fråga i stället för en kommentar, får man oftast svar mycket snabbare.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Oskar 19 år

   Byta ut svenska mot svenska som andra språk?

   Hej, jag har gått ut gymnasiet och fått godkänt betyg i svenska 3. Nu vill jag göra prövning i Svenska som andra språk 3 istället. Kan jag isåfall byta ut det betyget jag får i sva3 mot vanlig svenska 3 och välja den kurs där jag...

   Julia SYV: Hej Oskar!om du i ditt examensbevis har kursen Svenska 3 då måste du höja betyget i just svenska 3. Betyget i SAS 3, alltså i svenska som andraspråk 3, kommer inte räknas in.Om du... Läs hela svaret
  • K 19 år

   Hur kan man höja sitt meritvärde???

   Hej! Jag har nyligen tagit studenten, och mitt meritvärde blev inte så bra (ca 17.00). Jag har inte sökt till universitet nu till hösten pga att jag vill ta paus, och på något sätt höja mitt meritvärde. Meritvärdet som jag har nu...

   Julia SYV: Hej K!På folkhögskolornas allmänna kurser, på gymnasienivå, läser man mot omdöme om grundläggande behörighet. Den utbildningen är på 3 läsår, men om... Läs hela svaret
  • Ahmed 15 år

   Är det garanterat att gå in i ett gymnasium även det är mer än lägsta?

   Jag kommer vara i nionde klass nästa termin, men jag planerar mycket inför gymnasiet. Det finns ett gymnasium som jag verkligen vill gå till, och nu så har jag 20 mer meritvärde än det lägsta. Men själva gymnasiet har ganska lite elever (200), och jag känner lite oro om jag för en anledning...

   Julia SYV: Hej Ahmed!gymnasieväljare konkurrerar om plats på gymnasiet med Betygspoäng/meritvärde (som också kan kallas för Jmf=jämförelsetal); det... Läs hela svaret
  • Maria 47 år

   Prövning i svenska som skriven utomlands?

   Hej, Jag har några frågor som jag inte riktigt hittar svar på. Min dotter, som är svensk och bor i New York, behöver behörighet i svenska för att söka till lärarlinjen i Sverige. Hon har gått IB Swedish B under två år med bra betyg och har gjort TISUS, men klarar inte det skriftliga delprovet...

   Julia SYV: Hej Maria!det svar vi fick från Skolverket när vi ställde frågan om prövningar var att personen måste vara bosatt i Sverige för att ha rätt att göra prövningar.... Läs hela svaret
  • Ismail 20 år

   Hur vet jag att mina komvux är uppladdade på antagning?

   Min fråga är hur skall jag veta att om dem är uppladdade. Vart ska de stå? Jag har redan 3 st som är under enstaka kurser som jag har inte lagt. Betyder det att dem är redan uppladdade och är redan inräknade inför antagning beskedet?

   Julia SYV: Hej Ismail!Du borde när du är inloggad på www.antagning.se kunna se vilka betyg som är synliga. Om du har fler gymnasiala betyg än betygen som du sista dag för... Läs hela svaret
  • Anonym 19 år

   Vad kan man göra om man inte har gymnasieexamen?

   Hej! Jag har en vän som jag oroar mig för då vi nu tagit studenten från samhällsprogrammet och hon gått ut med F i massor av ämnen och verkar inte ha någon som helst plan för vad hon ska göra nu. Hon fick F i några ämnen i...

   Julia SYV: Hej! Tack för din fråga! Du är en bra kompis som bryr dig mycket!Så här vill jag svara på frågan du ställer:- Det är i Sverige inte obligatoriskt att läsa... Läs hela svaret
  • Anna 46 år

   Kan 9ans betyg jämställas med engelska gcse?

   Hej, vår familj ska flytta till England och min dotter ska då plugga A- levels i England. Nu vill skolan i England veta om 9ans nat prov i Sverige är likvärdiga med GCSEs? Hur ska vi kunna få hjälp med detta? Hon vill gärna slippa läsa year 11 i...

   Mikael SYV: Hej Anna! Enl.vad jag tror är det så här: GCSE-examen brukar som helhet motsvara ett Slutbetyg från den svenska grundskolan. Det engelska skolsystemet skiljer sig dock... Läs hela svaret
  • Kaltrina 17 år

   Rätten och Samhället, obligatorisk kurs?

   Hej! Jag går ekonomi juridik och undrar om kursen "Rätten och samhället" är obligatorisk. Kan man inte byta ut den mot en annan kurs eller måste jag läsa den?

   Julia SYV: Hej,kursen Rätten och samhället är på inriktningen Juridik, på Ekonomiprogrammet, en obligatorisk kurs - därför att den är av de Inriktningskurserna, vilket du kan se i... Läs hela svaret
  • Emil 18 år

   Kursprovet spanska 4?

   Har fått godtagbara och mer än Godtagbara kunskaper på alla prov i spanska 4. Jag missade kursprovet och får därför F i slutbetyg?

   Julia SYV: Hej Emil,kan tyvärr inte säga någonting om vilket betyg du får. SYV-ar sätter inte betyg och har inte kompetens i betygssättningen. Det bästa rådet jag kan ge dig är att du pratar med din... Läs hela svaret
  • Elisabeth 17 år

   Får man gå om en kurs även om man fick godkänt?

   Hej! Jag har A i alla ämnen (med målet 22,5 när jag går ut) och går natur natur. Nu verkar det som att jag får ett B i Kemi 1 (vi har haft slutprov) och jag undrar: även om man inte automatiskt har rätt till det, får man gå om en kurs om lärare & rektor går med på det, eller finns det något i...

   Julia SYV: Hej Elisabeth!Jag vill börja med att påtala att 22.5 i meritvärde garanterar inte plats på läkarprogrammet. Detta pga en situation kan uppstå att platserna är färre... Läs hela svaret
  • Sonia 18 år

   Hur fungerar meritpoäng (gymnasiet)?

   Hej! Jag heter Sonia och jag förstår inte riktigt hur meritpoäng fungerar. Jag förstår inte när de där 2,5 potentiella poängen får användas och inte. När jag kollar på t.ex lärarprogrammen på Stockholms Universitet så ligger alla runt 17 i merit, har de då räknat med meritpoängen? Hur vet man...

   Julia SYV: Hej Sonia!Läs gärna på gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng - och det är så att du som sökande behöver inte tänka på att "använda" meritpoäng, utan du... Läs hela svaret
  • Sonia 18 år

   Jag går gymnasiet och vill bli lärare, vilka kurser krävs?

   Hej! Jag heter Sonia och går Sam sam och har bestämt mig för att jag vill bli antingen gymnasie eller högstadielärare. Då undrar jag vilka kurser som krävs? När det gäller ämnen vill jag helst lära ut Svenska och Engelska. Om det är på högstadiet så även SO ämnena. Behöver jag lägga till...

   Julia SYV: Hej Sonia,enligt min kunskap så är särskild behörighet för att bli samhällskunskapslärare - godkänt betyg i kursen samhällskunskap 2. Den kursen... Läs hela svaret
  • Louise 27 år

   något jobb som hanterar pengar?

   vill jobba med yrke som hanterar pengar på som arbetsuppgifter, gärna rutiner och struktur, samma uppgifter gång på gång? kort utbildning

   Julia SYV: Hej Louise!Du får gärna kika på många (kanske t o m Alla) yrken inom Administration och Ekonomi - listan ser du på Framtid.se/yrken/administration-ekonomiJag undrar samma sak som Mikael gör (se... Läs hela svaret
  • Lex 17 år

   prövning av engelska 5?

   Går det att pröva kursen engelska 5 efter att man har läst klart eller påbörjat kursen engelska 6?

   Mikael SYV: Om du är gymnasieelev som fick F i en kurs t.ex i eng 5, då har du rätt att göra prövning i den kursen. Om du fick E eller högre, kan du göra prövning efter gymnasiet.
  • Emma 20 år

   Kan man prioritera om utbildningarna i sin ansökan till universitetet?

   Kan man prioritera om bland utbildningarna man sökt mellan första och andra antagningsbeskedet, ifall man insett att man hellre vill komma in på ett universitet man vid ansökan satt som andrahandsval? Säg t.ex. att man kommer in på sitt förstahandsval vid...

   Julia SYV: Hej Emma,läs informationen på... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga