1 Svar

  Anna SYV på FrågaSYV

  Hej Sandra,

  det finns många olika möjligheter, och jag kan nämna några av dem (men det finns väldigt många fler också...).
  Bli en Yrkeslärare - utbilda nya barnskötare (på BF-gymnasieprogrammet);
  Läs ledarskapskurser med sikte på att bli Förskolerektor;
  sikta på långa studier med mål på att försöka bli en Skolforskare.

  om du vill stanna "i skolans värld" men ej på en Förskola - så kanske några "Skol-yrken" kan bli av intresse för dig, ex.:
  Lärarassistent
  Studiecoach
  Skolvärdinna
  Utbildningsadministratör
  Utbildningsmäklare
  APL-utvecklare
  Praktiksamordnare

  Sedan finns det ett antal yrken där kravet för att få anställning är "3-årig Högskoleutbildning", oavsett inom vilket område utb.är. Exempel: Arbetsförmedlare, Studiestödsutredare på CSN; Utredare på FK.

  Förutom jobbet som förskollärare på en förskola, kan man med förskollärarutbildningen även få jobb som lekterapeut inom sjukvården; som ateljerista; som fritidsföreståndare; med viss vidareutbildning - som förskolechef/rektor.

  • : Hej Anna! Tack för bra svar. Vilka andra vidareutbildningar finns som du inte nämner?
  • Anna :

   Så, du vill i första hand läsa mer och inte söka andra jobb nu, direkt? på FRåGA SYV är vi "allmänna vägledare", ej experter inom just förskola eller vidareutbidlningar efter förskollärarprogrammet (om det nu finns några sådana specifika vidareutbildningar, vilket jag inte vet ngt om, tyvärr...). Du kan vända dig till studievägledare på förskollärarprogrammen: jag tror de brukar få liknande frågor och har då, förhoppninsvis, bra svar att ge! :)
   Du kan också titta på möjligheter att läsa ngt. helt annat - som t.ex Sjuksköterskeprogrammet eller Högskoleingenjörsprogrammet.
   Tips! boka tid med SYV på komvux: i den kommunen där du är folkbokförd; i personligt samtal (i dessa "corona-tider" kanske per telefon) kan man förhoppningsvis komma fram till Vad som skulle passa Just Dig!
   Du kan också kika på vad yrkeshögskola har att erbjuda - utbud på www.yhguiden.se

  • : Jag funderar på att kanske läsa vidare till specialpedagog. Kan jag då endast jobba som specialpedagog i förskolan?
  • Anna : Den frågan är det bra om du ställer till studievägledare på Specialped.programmet; jag tror att med grundutbildning till förskollärare (och inte till LÄRARE) så är det i första hand inom förskola som man får jobba.
  • : Tack för svar!
  • Anna : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga