2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Leyan,

  du skriver om att du vill bli en "analytiker", men vilket yrke menar du i så fall? Kanske Trendanalytiker eller Samhälls- & Kulturanalytiker? eller Omvärldsanalytiker eller Marknadsanalytiker? eller Affärsanalytiker? eller finansanalytiker/financiell rådgivare? Fingeravtrycksanalytiker eller Analytisk kemist? BMA? Arbetsmarknadsanalytiker? eller någon annan sort analytiker? Utan att veta vilket yrke du menar är det omöjligt att ge svar på din fråga.

  Kika gärna på www.framtid.se där det finns över 2.ooo yrken beskrivna och välj det yrket som du är mest intresserad av; i de flesta yrkespresentationerna finns också avsnitt UTBILDNING där det förklaras vilken utbildning som krävs eller rekommenderas.

  Om matte-frågan...
  om du inte är kompis med matten, och inte kan försöka bli det - då är det smart att på gymnasiet välja ett program med lite matte: ett yrkesprogram eller Estetiska eller Humanistiska - på alla de gymnasieprogrammen läser man endast en matte-kurs som obligatorisk. Sedan kan man ofta välja mer matte, men det är frivilligt/valbart.
  Skulle det visa sig sedan att du behöver mer matte, kan du försöka komplettera efter gymnasiet.
  Men om det yrke som du vill satsa på kräver så mycket matte som du inte kan lära dig - i så fall behöver du tänka om och välja ett annat yrke att satsa på.

  • Leyan

   Hej, jag vill vara BMA analytiker. Jag är också okej på matte men jag vill inte gå i matte i 3 år för då skulle jag inte orkat och gett upp, så finns det andra sätt man kan göra för att kunna slippa 3 år natur tex att gå i samhäll och sedan ta ett år för matten och ämnen som behöver kompletteras.

  • Anna

   till BMA-utbildningar brukar för särskild behörighet krävas godkända betyg i gymnasiala kurser: Biologi 1, Fysik 1a (eller två kurser: 1b1+1b2), Kemi 1, Matematik 3. "Problemet" är att biologi läses som obligatoriskt ämne endast på Naturvetenskapsprogrammet; fysik och kemi läses på NA och Teknikprogrammet (men på teknik, TE, läser man också lika mycket matte som på NA) och inom matte krävs ju ändå Matte 3 (som lägst). Även om man läser på Ekonomiprogrammets inriktning ekonomi, läser man ändå matte i tre år (men då lite "enklare" matte - inom Ekonomi-spåret).
   Mitt förslag är i så fall VO, vård- och omsorgsprogrammet och komplettera efter gymnasiet.

  • Leyan Kan man inte välja ekonomi juridik efter det är lättare matten o dessutom så har den naturkunskap 1b och det finns vissa skolor som har som Individuellt val naturkunskap 2b
  • Julia Naturkunskap 2 är en kurs som innehåller endast Delar av fysik, kemi och biologi - och du behöver just betygen i Kemi1, Fysik 1a och Biologi 1 som går ut på att läsa 350 poäng inom naturvetenskapliga ämnen; Naturkunskap 1b och 2 går tillsammans på endast 200 poäng så de räcker inte att ha betyg i nk2. Och "lättare matte": b-spår är inte sååååå mycket lättare än c-spår; dessutom kan det bli tufft att läsa på BMA-programmet utan att ha läst c-spår i matte. Formellt blir man behörig med godkänt betyg i matte 3b (ekonomi-spåret) men de absolut flesta som läser på BMA-programmet gick på gymnasiet: naturvet.programmet och läst c-spåret.
  • Julia

   På EK/Juridik kan det inte garanteras att läsa matte 3; det är en valbar kurs som Brukar erbjudas, men kan inte ges ngn garanti på att kunna läsa matte 3. Sedan kommer du att sakna Fysik1a, kemi1 och biologi1 - de kurserna är det extremt Ovanligt att kunna läsa på Ekonomiprogrammet. Och om du ändå vill läsa de kurserna, så varför i så fall inte välja NA/inriktning "samhälle" där Fysik1a, kemi1, biologi1 och matte 3c ingår - det är exakt alla de kurserna som du behöver för behörighet till BMA-programmet?
   Om man tycker det är för tuff/svårt/tråkigt eller krävande att läsa fysik, kemi, biologi och svårare matte på gymnasiet - då kanske BMA-yrket är inte rätt. Det kanske i så fall finns andra yrken som passar bättre.

  • Leyan Vad händer om jag inte klarar natur?
  • Julia Då kan du antingen komplettera efter gymnasiet och blir - på sikt - behörig till BMA-programmet och kanske kommer in på BMA-programmet; eller så får du tänka om och välja satsa på andra yrken och andra utbildningar. Som tur är finns det tusentals olika möjligheter på arbetsmarknaden!
  • Julia

   Fundera på VO, vård- och omsorgsprogrammet; efter VO kan du direkt bli behörig till sjuksköterskeprogrammet, arbetsterapeut-/fysioterapeut och till många olika Yrkeshögskoleutbildningar, ex. kan man inom yh läsa till Tandsköterska, Specialistundersköterska, Apotekstekniker eller Steriltekniker (utbildningarna som alla är mycket kortare än BMA-programmet).

  • Leyan Vilka betyg krävs det för att bli BMA analytiker tex för att bli läkare så ska man ha allt A o kanske ett B hur är det med BMA analytiker?
  • Julia

   Antagningsgränser uppstår i konkurrensen och blir kända i Efterhand; ingen kan på förhand ge ngn garanti på hur höga meriter som kommer ge plats på en viss utbildning i framtiden. Du måste bli BEHÖRIG och ha så höga betyg du kan få och gör också Högskoleprovet flera gånger! givetvis kan man titta på tidigare antagningsstatistik, om man vill - det skiljer sig mellan olika städer; t.ex de senaste siffrorna som finns för Antagningsstatistik för Biomedicinska analytikerprogrammet (Linköpings universitet) säger att de som sökte direkt efter gymnasiet behövde ha i genomsnitt C-betygen (lite lägre...några D betyg kunde man ha och ändå komma in) men de som kompletterade efter gymnasiet behövde ha mellan B och A betygen eller lägre betyg om de hade några meritpoäng; har man t.ex max meritpoäng (som är 2,5) kan man ha alla D betygen (i genomsnitt) och ha samma meritvärde som om man hade alla C-betyg...
   Uppsala Universitet krävdes det senast mellan C och B (i genomsnitt) - och ganska lika meriter i direkt- och i kompletteringsgruppen (och om man hade max i merit kunde man i så fall ha mellan D och C i genomsnittet)... på Karolinska Institutet (i Stockholm) finns programmet med Olika inriktningar: inriktning klinisk fysiologi krävde senast nästan alla B-betyg (eller om man hade max i merit, nästan alla C-betyg)....

   ... om antagning till vårterminen görs, brukar det vara lättare komma in från våren (då färre söker). Det går dock inte på förhand veta om antagning till vårterminen kommer göras om 3 år.

  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, du kan lära dig avläsa antagningsstatistik - det är inte så svårt, men det säger, å andra sidan - inte så jättemycket! för att man kan t.ex få högt resultat på högskoleprovet och komma in i HP-urvalet; och i så fall spelar ingen roll om man endast har alla E i betygen, men Behörig måste man ändå vara. Högskoleprovet befriar inte från kravet på att bli behörig!

  Se tabell ovan: BF är Omdöme från en folkhögskola; det gäller inte dig som ska läsa mot examensbevis på gymnasiet;
  BI är direktgruppen (de som inte behöver komplettera);
  BII - är kompletteringsgruppen (de som kompletterade efter gymnasiet);
  HP - är resultat från högskoleprovet.
  ***I tabellen, ovan, ser man endast HT och inte VT vilket betyder att antagning görs endast från HöstTerminen (ej fårn VårTerminen).
  Om vi tittar på BI, direktgruppen: senast krävdes det 16.04 (och 15.00 får man om man har alla C-betyg, i genomsnitt, från gymnasiets alla tre årskurser - så man behöver lite högre betyg än C, i alla fall i några kurser behöver man B eller så kan man ha hälften E och hälften A betyg, som i genomsnitt blir C men i så fall minst 1 meritpoäng, t.ex C betygen i Engelska 7, en kurs som ger + 1.0 i merit).
  Som du ser i tabellen ovan, så varierar antagningsgränser från en antagningsomgång till nästa, vilketkan bero på olika saker: slumpen, populäritet av just den här utbildningen eller att antal utbildningsplatser ändrades - t.ex om antal platser utökas, blir det ofta lättare att komma in.

  Frågor och svar taggade med 'räknehjälp' (10 st.)

  • William 24 år

   Räkna ut snittpoäng?

   Jag gick Bygg & Anläggning inriktning husbyggnad. När jag skrivit in alla ämnen samt betygen och sedan klickar för att se vad jag har så står det 0. Är det något jag gör fel? Har dubbelkollat så jag skrivit rätt flera...

   Anna SYV: Hej,kommer du söka till högskola-universitet? För att annars så spelar det inte så stor roll vad snittet av dina betyg är.. Om du t.ex söker till yrkeshögskola, så görs det en... Läs hela svaret
  • Oscar 21 år

   2500 poäng eller 2400?

   Hej! Jag har läst ett fullständigt gymnasieprogram om 2500 poäng. På antagning.se står det att man sedan ska ta -100 poäng för att gymnasiearbetet inte räknas med om man inte har läst någon utökad kurs vilket betyder att jag då...

   Mikael SYV: Det beror vilken kurs du har som utökad - var god svara Vilken "U"-kurs du har i examensbeviset och om den är Godkänt eller F-betyget.
  • Simone 23 år

   Kan ni hjälpa mig räkna ut?

   Kan ni hjälpa mig räkna ut mitt meritvärde/jämförelsetal om jag mailar er det? Vad har ni för mail?

   Julia SYV: Hej Simone! Vad du eller vi räknar fram - kommer inte spela roll; det är Antagning.se som gör uträckning av ditt meritvärde om du söker till en svensk högskoleutbildning. Antagning.se... Läs hela svaret
  • Karin 24 år

   Räknat ut meritvärde rätt?

   Hej! Jag har precis räknat ut meritvärdet av mina gymnasiebetyg (tog studenten 2015) Då gör jag som de instruerar på Antagning.se! Resultat blev mycket högre än jag själv hade trott och jag undrar hur jag extra kollar så det verkligen stämmer. Tacksam för svar! :)

   Anna SYV: Hej Karin,om du gör ansökan till en högskoleutbildning till vilken du är Behörig, kommer Antagning.se räkna fram ditt meritvärde, som gäller till just den utbildningen (meritvärde kan... Läs hela svaret
  • Emil 24 år

   hur räknar jag ut mitt meritvärde?

   Hej! jag gick på ett industritekniskt gymnasium där vi läste 3400 poäng över tre år, hur räknar jag ut mitt meritvärde? måste jag ta med alla kurser och betyg från min gymnasietid?

   Saga Stockholm: Hej Emil, du behöver inte själv räkna på din gymnasiebetyg; om du söker till högskoleutbildning i Sverige, räknar Antagning.se ut ditt meritvärde. Men om du vill räkna... Läs hela svaret
  • Sanna 23 år

   Dividera med 2500 eller 2400 efter kurs på komvux?

   Hej! Ska försöka tydlig göra min fråga så mycket som möjligt. Jag har en gymnasie examen som omfattar 2500 och bortsett från gymnasiearbetet så blir det ju 2400 poäng om jag ska räkna ut mitt meritvärde. Men min fråga i sig är, jag ska söka engelska 7 kursen på komvux som är 100 poäng och min...

   Anna SYV: Hejsan! Du delar med 2500, om du räknar in betyg från kurser som utgör 2500 poäng /och det gör du för att 2400 + 100 är ju 2500/. :) Och här>>> finns Räknehjälp! Bästa hälsningar ANNA
  • Camilla 27 år

   Räkna ut meritvärde?

   Hej! Hur räknar man ut meritvärde på ett enkelt sätt, jag känner till att om en person har exempelvis E i alla ämnen hamnar meritvärdet på 10, men om personen har ett D vad hamnar man på då? Tänker att det måste finnas ett enklare sätt att tänka än att räkna på det här sättet varje gång:...

   Anna SYV: Hej Camilla, det finns Räknehjälp på https://www.antagning.se/globalassets/raknehjalpen-svensk/index.html men annars så gör ett betyg D när alla andra betyg är E, extremt liten... Läs hela svaret
  • Nathalie 27 år

   Fråga gällade räkna ut betyg, meritvärde?

   Hej! Jag hoppas att ni kan svara på mina luddiga frågor här, men blir osäker då meritvärdet är väldigt viktigt för mig när jag söker in på Högskolan. Jag har räknat ihop mitt meritvärde från gymnasiet som är ett slutbetyg från 2012 och när jag räknar för hand får jag en summa som borde...

   Liselotte Johansson: Hejsan,jag fick fram 14.9 i Räknehjälpen på den här sidan och jag tror tyvärr att 14.9 är ditt jämförelsetal, tyvärr.Jag ska förklara varför det blir... Läs hela svaret
  • Bad 24 år

   Vad är mitt snitt betyg? Är det ens möjligt att komma in på ingenjör?

   Hej, när jag är inne på nätet och räknar upp mina betyg så får jag väldigt lågt? Detta gör mig väldigt orolig men på samma gång skeptisk eftersom en vän med ungefär lika dan betyg har flyttat utomlands och pluggar läkarlinjen. Jag vill bli Civilingenjör/Byggingenjör. Jag håller på och fixar...

   Anna SYV: Tack Bad för att du tog dig tid att skriva av alla kurser med tillhörande betyg! Jag vågar dock, tyvärr, inte räkna på dem och ge dig ett svar ang. exakt vilken "siffra" du har. Detta... Läs hela svaret
  • Maxim 24 år

   Skulle ni kunna räkna ihop slutpoängen?

   Hej Är lite förvirrad på hur man räknar ihop mina poäng då jag har läst extra kurser med merit poäng också. Jag vill ha så mycket poäng som möjligt utav mina betyg. Jag bifogar en länk med en bild på mina slutbetyg ifrån studenten 2015. Hälsningar Maxim

   Anna SYV: Hej Maxim! Här https://www.antagning.se/Global/R%C3%A4knehj%C3%A4lpen%20svensk/index.html finns det Räknehjälp och man matar in sina betyg - så får man Jämförelsetal. Sedan "plussar man på" de eventuella meritpoängen. Jag ska se vad jag får fram och hör av mig igen! ANNA

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga