2 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden

  Hej Leyan,

  du skriver om att du vill bli en "analytiker", men vilket yrke menar du i så fall? Kanske Trendanalytiker eller Samhälls- & Kulturanalytiker? eller Omvärldsanalytiker eller Marknadsanalytiker? eller Affärsanalytiker? eller finansanalytiker/financiell rådgivare? Fingeravtrycksanalytiker eller Analytisk kemist? BMA? Arbetsmarknadsanalytiker? eller någon annan sort analytiker? Utan att veta vilket yrke du menar är det omöjligt att ge svar på din fråga.

  Kika gärna på www.framtid.se där det finns över 2.ooo yrken beskrivna och välj det yrket som du är mest intresserad av; i de flesta yrkespresentationerna finns också avsnitt UTBILDNING där det förklaras vilken utbildning som krävs eller rekommenderas.

  Om matte-frågan...
  om du inte är kompis med matten, och inte kan försöka bli det - då är det smart att på gymnasiet välja ett program med lite matte: ett yrkesprogram eller Estetiska eller Humanistiska - på alla de gymnasieprogrammen läser man endast en matte-kurs som obligatorisk. Sedan kan man ofta välja mer matte, men det är frivilligt/valbart.
  Skulle det visa sig sedan att du behöver mer matte, kan du försöka komplettera efter gymnasiet.
  Men om det yrke som du vill satsa på kräver så mycket matte som du inte kan lära dig - i så fall behöver du tänka om och välja ett annat yrke att satsa på.

  • Leyan

   Hej, jag vill vara BMA analytiker. Jag är också okej på matte men jag vill inte gå i matte i 3 år för då skulle jag inte orkat och gett upp, så finns det andra sätt man kan göra för att kunna slippa 3 år natur tex att gå i samhäll och sedan ta ett år för matten och ämnen som behöver kompletteras.

  • Anna

   till BMA-utbildningar brukar för särskild behörighet krävas godkända betyg i gymnasiala kurser: Biologi 1, Fysik 1a (eller två kurser: 1b1+1b2), Kemi 1, Matematik 3. "Problemet" är att biologi läses som obligatoriskt ämne endast på Naturvetenskapsprogrammet; fysik och kemi läses på NA och Teknikprogrammet (men på teknik, TE, läser man också lika mycket matte som på NA) och inom matte krävs ju ändå Matte 3 (som lägst). Även om man läser på Ekonomiprogrammets inriktning ekonomi, läser man ändå matte i tre år (men då lite "enklare" matte - inom Ekonomi-spåret).
   Mitt förslag är i så fall VO, vård- och omsorgsprogrammet och komplettera efter gymnasiet.

  • Leyan Kan man inte välja ekonomi juridik efter det är lättare matten o dessutom så har den naturkunskap 1b och det finns vissa skolor som har som Individuellt val naturkunskap 2b
  • Julia Naturkunskap 2 är en kurs som innehåller endast Delar av fysik, kemi och biologi - och du behöver just betygen i Kemi1, Fysik 1a och Biologi 1 som går ut på att läsa 350 poäng inom naturvetenskapliga ämnen; Naturkunskap 1b och 2 går tillsammans på endast 200 poäng så de räcker inte att ha betyg i nk2. Och "lättare matte": b-spår är inte sååååå mycket lättare än c-spår; dessutom kan det bli tufft att läsa på BMA-programmet utan att ha läst c-spår i matte. Formellt blir man behörig med godkänt betyg i matte 3b (ekonomi-spåret) men de absolut flesta som läser på BMA-programmet gick på gymnasiet: naturvet.programmet och läst c-spåret.
  • Julia

   På EK/Juridik kan det inte garanteras att läsa matte 3; det är en valbar kurs som Brukar erbjudas, men kan inte ges ngn garanti på att kunna läsa matte 3. Sedan kommer du att sakna Fysik1a, kemi1 och biologi1 - de kurserna är det extremt Ovanligt att kunna läsa på Ekonomiprogrammet. Och om du ändå vill läsa de kurserna, så varför i så fall inte välja NA/inriktning "samhälle" där Fysik1a, kemi1, biologi1 och matte 3c ingår - det är exakt alla de kurserna som du behöver för behörighet till BMA-programmet?
   Om man tycker det är för tuff/svårt/tråkigt eller krävande att läsa fysik, kemi, biologi och svårare matte på gymnasiet - då kanske BMA-yrket är inte rätt. Det kanske i så fall finns andra yrken som passar bättre.

  • Leyan Vad händer om jag inte klarar natur?
  • Julia Då kan du antingen komplettera efter gymnasiet och blir - på sikt - behörig till BMA-programmet och kanske kommer in på BMA-programmet; eller så får du tänka om och välja satsa på andra yrken och andra utbildningar. Som tur är finns det tusentals olika möjligheter på arbetsmarknaden!
  • Julia

   Fundera på VO, vård- och omsorgsprogrammet; efter VO kan du direkt bli behörig till sjuksköterskeprogrammet, arbetsterapeut-/fysioterapeut och till många olika Yrkeshögskoleutbildningar, ex. kan man inom yh läsa till Tandsköterska, Specialistundersköterska, Apotekstekniker eller Steriltekniker (utbildningarna som alla är mycket kortare än BMA-programmet).

  • Leyan Vilka betyg krävs det för att bli BMA analytiker tex för att bli läkare så ska man ha allt A o kanske ett B hur är det med BMA analytiker?
  • Julia

   Antagningsgränser uppstår i konkurrensen och blir kända i Efterhand; ingen kan på förhand ge ngn garanti på hur höga meriter som kommer ge plats på en viss utbildning i framtiden. Du måste bli BEHÖRIG och ha så höga betyg du kan få och gör också Högskoleprovet flera gånger! givetvis kan man titta på tidigare antagningsstatistik, om man vill - det skiljer sig mellan olika städer; t.ex de senaste siffrorna som finns för Antagningsstatistik för Biomedicinska analytikerprogrammet (Linköpings universitet) säger att de som sökte direkt efter gymnasiet behövde ha i genomsnitt C-betygen (lite lägre...några D betyg kunde man ha och ändå komma in) men de som kompletterade efter gymnasiet behövde ha mellan B och A betygen eller lägre betyg om de hade några meritpoäng; har man t.ex max meritpoäng (som är 2,5) kan man ha alla D betygen (i genomsnitt) och ha samma meritvärde som om man hade alla C-betyg...
   Uppsala Universitet krävdes det senast mellan C och B (i genomsnitt) - och ganska lika meriter i direkt- och i kompletteringsgruppen (och om man hade max i merit kunde man i så fall ha mellan D och C i genomsnittet)... på Karolinska Institutet (i Stockholm) finns programmet med Olika inriktningar: inriktning klinisk fysiologi krävde senast nästan alla B-betyg (eller om man hade max i merit, nästan alla C-betyg)....

   ... om antagning till vårterminen görs, brukar det vara lättare komma in från våren (då färre söker). Det går dock inte på förhand veta om antagning till vårterminen kommer göras om 3 år.

  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, du kan lära dig avläsa antagningsstatistik - det är inte så svårt, men det säger, å andra sidan - inte så jättemycket! för att man kan t.ex få högt resultat på högskoleprovet och komma in i HP-urvalet; och i så fall spelar ingen roll om man endast har alla E i betygen, men Behörig måste man ändå vara. Högskoleprovet befriar inte från kravet på att bli behörig!

  Se tabell ovan: BF är Omdöme från en folkhögskola; det gäller inte dig som ska läsa mot examensbevis på gymnasiet;
  BI är direktgruppen (de som inte behöver komplettera);
  BII - är kompletteringsgruppen (de som kompletterade efter gymnasiet);
  HP - är resultat från högskoleprovet.
  ***I tabellen, ovan, ser man endast HT och inte VT vilket betyder att antagning görs endast från HöstTerminen (ej fårn VårTerminen).
  Om vi tittar på BI, direktgruppen: senast krävdes det 16.04 (och 15.00 får man om man har alla C-betyg, i genomsnitt, från gymnasiets alla tre årskurser - så man behöver lite högre betyg än C, i alla fall i några kurser behöver man B eller så kan man ha hälften E och hälften A betyg, som i genomsnitt blir C men i så fall minst 1 meritpoäng, t.ex C betygen i Engelska 7, en kurs som ger + 1.0 i merit).
  Som du ser i tabellen ovan, så varierar antagningsgränser från en antagningsomgång till nästa, vilketkan bero på olika saker: slumpen, populäritet av just den här utbildningen eller att antal utbildningsplatser ändrades - t.ex om antal platser utökas, blir det ofta lättare att komma in.

  Frågor och svar taggade med 'arkitektur' (14 st.)

  • L 19 år

   Prövning i arkitektur?

   Hej jag har gått kursen arkitektur-hus på gymnasiet och vill göra en prövning på den . Har fått godkänt men vill nå högre betyg när jag gått ut ur gymnasiet då de sänker mitt snitt. Men jag hittar ingen kommun som...

   Julia SYV: Hej L.De som inte längre är gymnasieelever får göra prövningar i alla kommuner i hela Sverige. Enligt Skolverket bör prövningar erbjudas i alla "pågående kurser". Du får... Läs hela svaret
  • Linn 22 år

   Studera arkitektur i Skottland?

   Hej! Jag tog studenten för två år sedan och har nu fått upp ögonen för att studera utomlands. Jag har fastnat för Skottland eftersom att det inte ska vara så höga kostnader för att studera där enligt vad jag har förstått....

   Liselotte Johansson: Hej Linn, tyvärr så har vi inte egna experter på studier i olika länder, utanför Sverige. Vi kan därför endast hänvisa till några hemsidor som vi anser vara pålitliga och... Läs hela svaret
  • lau 19 år

   prövning arkitektur hus?

   hej jag har 2 frågor 1. går 3 året på teknik och undrar om det att göra prövning i arkitektur hus kursen efter man gått ut gymnasiet även om betyget är godkänt.? jag är skriven i trollhättan och denna kurs går ej att...

   Anna SYV: Hej!kursen idrott-och-hälsa 1 får ej (sedan 1 jan 2017) ingå i exam.bevis från Komvux (vuxenutbildningen) - så det betyget kommer att "försvinna", ja. PrövningarNär man inte längre... Läs hela svaret
  • Kim 19 år

   Vad ska jag göra för gymnasiearbete??

   Det närmar sig skolstart och jag ska bestämma vad jag vill göra för gymnasiearbete. Går teknik med inriktning arkitektur och skulle gärna vilka göra ett arbete inom skandinavisk inredning/design men kan inte komma på någon lämplig frågeställning. Kan ni hjälpa mig?

   Milla SYV: Hej KIM,nu är inte SYV expert på arkitektur eller inredning,,, men jag skulle t.ex undersöka:_ på vilka sätt skiljer sig just Skandinavisk design från de övriga?- vilken inriktning... Läs hela svaret
  • Mutlu 23 år

   Yrkehögskola eller högskola?

   Hejsan! Vad skulle du rekommenderas om man vill bli arkitektur?

   Anna SYV: Hej Mutlu,om du är intresserad av att arbeta med arkitektur i någon form, se gärna framtid.se/yrke/arkitektyrken. Det finns flera olika arkitektyrken och till vissa av dem är det endast... Läs hela svaret
  • Alva 20 år

   Vad ska jag ha för gymnasiearbete om jag vill bli animatör?

   Hej! Jag ska börja 3an i gymnasiet i höst med inriktningen Teknik-Samhällsbyggande och Miljö (Arkitektur). Men jag har på sistone insett att jag hellre vill jobba med animation både digitalt eller inte. Jag tänkte då att det kunde va bra (och kul) att försöka arbeta kring just animation i...

   Julia SYV: Hej Alva, temat för GA, gymnasiearbete, måste bli godkänt av din handledare för GA på din gymnasieskola. För övrigt är inte SYV expert på animation... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 33 år

   Jag undrar om det finns SYV expert på europeiska universitetsstudier?

   Hej! Jag undrar om det finns någon SYV som inriktar sig på europeiska universitetsstudier? Jag tog studenten i höstas och vill nu påbörja min ansökan till arkitekturprogram utomlands. Mvh, S.

   Liselotte Johansson: Hej S!Just frågor om studier utomlands är ganska svårt att besvara för en svensk vägledare. Detta pga att det finns många olika länder med många... Läs hela svaret
  • Rasmus 24 år

   Vad behöver jag för att kunna plugga arkitekt-programmet?

   Hej! Jag har alltid varit sugen på att läsa arkitektur men alltid varit skoltrött och ha velat ut och jobba istället för och läsa, men idag efter att ha jobbat 2 1/2 år så har jag blivit mer och mer sugen på att läsa igen. Jag gick El o Energilinjen i Gymnasiet, vaf behöver jag läsa upp för att...

   Lärare IT-programmet: Hej Rasmus, det finns några olika arkitekt-yrken, men jag tror du menar https://www.framtid.se/yrke/arkitekt stämmer det?Kika gärna på de olika arkitekt-yrkena och svara vilken... Läs hela svaret
  • Ilia 20 år

   Individuella valet för att bli arkiteket?

   Hej! Jag går andra året på gymnasiet och läser Teknik samhällsbyggande och miljö. Jag vill jättegärna fortsätta det spåret med arkitektur och förhoppningsvis bli en arkitekt. Jag undrar vilka individuella val som vore smartast att välja? Min skola har ett relativt stort utbud på kurser. Jag...

   Julia SYV: hej Ilia, högskoleutbildning till Arkitekt - kräver för särskild behörighet godkända betyg i gymnasiala kurser Matematik 3, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b. Naturkunskap 2... Läs hela svaret
  • Caroline 19 år

   Ångest över gymnasievalet, vad ska jag göra?

   Hej! Jag är väldigt stressad över mitt gymnasieval! Just nu är jag under omvalsperioden och jag har fortfarande inte bestämt mig för vad jag vill gå. Jag funderar mellan naturlinje med inriktning Samhäll plus att då spela fotboll, det andra alternativet är en tekniklinje med inriktning...

   Daniel Larsson: Hej Caroline, jag förstår att det är svårt att välja! Olyckligt är det att du ej kan spela fotboll på den skola som har Teknikprogrammet som du verkar tycka mer om! Jag... Läs hela svaret
  • Ella 22 år

   Måste man vara bra på att rita för att bli arkitekt?

   Hej! Har länge funderat på att plugga vidare till att bli arkitekt, dels för att jag har hört från många att yrket skulle passa mig bra men främst för att jag innerligt är intresserad av yrket. Jag anser mig själv vara väldigt kreativ och greppar det mesta med former, färger och utrymmen, men är...

   Anna SYV: Hej Ella, utifrån det du skriver i din fråga så tycker jag definitivt att du bör söka till Arkitektutbildningen. Du är mycket intresserad och kommer förmodligen komma... Läs hela svaret
  • Ali 24 år

   Matte 1b,2b,3c?

   Hej, Jag undrar ifall jag kommer in på en byggingenjörprogram om jag har läst matte 1b&2b och ska läsa 3b eller 3c nu i komvux. Utbildningen kräver grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (Områdesbehörighet A8/8. Måste jag komplettera från b till c eller räcker det med...

   Anna SYV: Hej Ali! Det är helt OK att ha betyg i 3c (och för antagning.se som just gör antagning till högskola spelar det ingen roll om du har betyg i 2b eller 2c eller inget betyg i Matte 2 över huvudet taget). Betyg i Matte 1 (a, b eller c) krävs... Läs hela svaret
  • William 22 år

   Får jag rätt behörighet efter jag är klar med min utbildning?

   Hejsan! Om jag vill studera Arkitektur och Teknik på CTH, och behöver för det områdesbehörighet A9, har jag det när jag är klar med Naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet?

   Mikael SYV: Hej Wiliam, behörighet till utbildning "Arkitektur & Teknik" på Chalmers Tekniska Högskola är: Grundläggande behörighet + Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4, Samhällskunskap 1b. Du läser... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga