1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    IB är ett Internationellt (ej svenskt) gymnasieprogram, därför kan inte skolverket svara på frågorna om det (är i alla fall min erfarenhet av att ha kontaktat skolverket med frågor om IB); IBO-organisationen (som samordnar olika IB-utbildningar i världen över) säger att varje IB-enhet är autonom (alltså sätter i mångt och mycket egna regler), därför kan inte jag ge ett generellt svar på din fråga och du kan få olika svar från olik IB-gymnasieskolor i Sverige på frågan om godkänt betyg i svenska krävs eller ej. 
    Om man tänker logiskt, så är ju undervisning på IB på engelska och på många IB-gymnasieskolor går eleverna som inte kan någon som helst svenska (t.ex diplomat-barn som bor i Sverige under endast några få år när deras föräldrar arbetar i Sverige men sedan ska åka till utlandet och kanske aldrig mer sätter sin fot på svensk mark...) - om man tänker så, så borde ej svenska krävas inför antagning till IB-gymnasieutbildning. Men å andra sidan, så rekommenderas det att eleverna som planerar bo och studera vidare eller jobba i Sverige läsa svenska samtidigt som de läser på IB. Och för att kunna läsa svenska 1 eller svenska som andraspråk 1 behöver man kunskaper som motsvarar godkänt betyg i grundskolesvenska (eller svenska som andraspråk). Tittar man på vad gymnasieantagningskanslierna säger så ser man ofta att behörighet till IB-diploma är densamma som till de svenska gymnasieprogrammen SA eller NA (och i den behörigheten ingår godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk från grundskolans vårtermin i årskurs 9).
    Vidare gäller också följande: IB är ett "speciellt program" och skillnader mot de nationella svenska program består inte endast i undervisningsspråket som på IB är engelska. Även undervisningsmetoder är olika. Eleverna på IB förväntas ta mycket stort ansvar för sin utbildning själva. Ett exempel är att eleverna bör "samla på sig kunskap" och redovisa den i slutet av hela IB-programmet (under examinationsperiod som ligger nära slutet av utbildningen); och det sägs att 90% av betygsunderlaget för hela utbildningen kommer från den examinationsperioden i slutet av programmet. Så, det går inte bra om man pluggar inför ett prov och sedan försöker snabbt glömma det man lärt sig för att man ej tror att den kunskap kommer att behövas... Det är alltså ganska "speciellt" att plugga på IB och det passar inte alla personer/elever. Även eleverna som har höga betyg i alla ämnen från grundskolan inklusive i ämnet svenska kanske (av andra anledningar) inte passar som elever på IB, det är därför som IB-utbildningarna brukar ha tester och intervjuer inom antagningsprocessen (för att få fram om just den eleven skulle kunna lyckas på IB).
    Kort och gott - fråga om betyget i svenska inför antagning till IB på den IB-skola som frågan gäller eller på det gymnasieantagningskansli som gör antagning till den skolan. 

    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga