Linnéa 30 år
  Hej! Nu när jag ska söka program till hösten är jag lite osäker på hur jag skall strukturera upp det. Har jag större chans att komma in på utbildningarna jag placerar högst upp?

  Vet att man ska placera så som man helst vill komma in, men om jag känner att jag har större chans att komma in på en utbildning i en stad jag helst inte vill läsa är det då smartare av mig att placera det alternativet före en stad där jag vill läsa men med stor sannolikhet inte kommer att komma in? Eller har det ingen betydelse i de olika urvalen?

  Tack på förhand!

  Mvh Linnéa

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Linnéa!

  Det är enbart om du skulle söka i gruppen "Alternativ antagning" som det kan spela roll i vilken ordning du söker de olika högskoleutbildningarna i.
  "Alternativ antagning" är det om ett antal platser bokas till personer som genom sina meriter (t.ex. arbetslivserfarenhet) anses kunna få företräde till utbildningen. Det förekommen någon gång ibland - och det brukar stå på utbildningens hemsida i så fall.

  Om du söker "på ett vanligt sätt" dvs på betyg eller resultat av Högskoleprovet, så spelar det ingen roll för dina chanser att komma in - i vilken ordning du söker. Du prövas på ditt första alternativ först och i fall dina betyg eller resultat av HP räcker, så blir du Antagen. Då tar man bort alla de lägre prioriterade alternativ som om de aldrig har funnits.

  I fall du inte kommer in på första alternativet, prövas du på andra - och det är precis samma sak där: om du blir Antagen, tas alla de lägre prioriterade alternativen bort.

  Man skall därför sätta upp den utbildning som man hellre vill komma in på högst upp för att du prövas just mot första alternativet först och blir du antagen där, så spelar det ingen roll vad du sökte för övrigt.

  Men i fall du söker i gruppen "Alternativ antagning" där man skriver Levnadsbeskrivning, går på intervju och ev. också deltar i testningen, då ställs det också krav (eller i alla fall KAN STÄLLAS KRAV) på att du söker till just den här utbildningen i första hand.

  Jag hoppas att du nu fick en klarare uppfattning om hur du på bästa sätt prioriterar bland dina alternativ till högskoleutbildningar!

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Anna
  • Linnéa Tusen tack för informationen! Det är verkligen super att ni finns nu när man är helt förvirrad. Då jag vill läsa ett PA-program är det faktiskt 3 utbildningar där jag ska söka in på min arbetslivserfarenhet. Är det läge att placera dessa 3 högst upp då? Mvh Linnéa
  • Milla Jag ska ge dig ett svar på din kommentar. Se mitt svar inom kort. Ett tips: ställ en ny fråga i stället för en ny fråga i en kommentar - då får du svar snabbare. Vi ser de nya frågorna först!
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!

  Alternativ antagning och att söka "på arbetslivserfarenhet" är inte samma sak.
  Om kravet på arbetslivserfarenhet ingår i särskild behörighet, då är det inte Alternativ antagning och då placerar du det utbildningsalternativet så som du har prioriterat det för dig själv, t.ex. om du i första hand vill läsa, säg, i Stockholm - då sätter du upp Stockholm i första hand; sedan om du även kan tänka dig läsa i Göteborg, sätter du upp Gbg i andra hand och sedan - om du har lite mindre lust att läsa, säg, i Kristianstad - då väljer du det alternativet som nummer tre.

  Alternativ antagning är en mycket speciell grej - det öppnas vissa år på vissa utbildningar ibland. Det gäller att speciellt SÖKA TILL ALTERNATIV ANTAGNING, där det ställs flera krav: t.ex. att man söker tidigare än 15 april, att man skickar även ansökan till högskola direkt och bifogar intyg/dokument/referenser av ett visst slag och där ingår också att man söker just den utbildningen där man söker i kvoten "alternativ antagning" i första hand.

  Jag råder dig att kolla på utbildningarnas hemsidor om någon form av alternativ antagning finns just i år just på de utbildningarna och i fall du är osäker, kontakta skolan direkt och fråga.

  Det är, som sagt, inte så vanligt med alternativa antagningar, men kan förekomma - därför tänkte vi att vi vill påtala det för dig så att du inte missar en eventuell extra chans att komma in på din drömutbildning.

  Mitt råd är följande, bortsett från alternativ antagning: att du placerar som
  1. nummer ett - den utbildning som du helst vill komma in på
  2. nummer två - den utbildning som du kan tänka dig att gå på i fall du inte kommer in på nummer ett
  3. nummer tre - den utbildning som du också kan tänka dig att läsa i fall du inte kommer in på utbildningarna nummer ett och två...
  och så vidare... upp till 20 alternativ, som är max antal i ansökan till högskola i Sverige.

  Hoppas att svar från oss på Fråga SYV är till hjälp! Vi lovar att hålla tummarna för dig! Vi önskar att du kommer in på ditt första alternativ!
  Milla SYV på Fråga SYV

  Frågor och svar

  • Nour 23 år

   Studier i Turkiet?

   Hej! Jag studerar min sista år på komvux och undrar om vad behöver jag för att kunna studera röntgensjuksköterska programmet i Turkiet ??

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hampus 19 år

   Har jag stor chans att komma in?

   Jag har sökt en utbildning och kollade antagningsstatistiken för b1 gruppen 2020 som låg på 17.08. Men när jag går ut gymnasiet nu till sommar så kommer jag ha cirka 16,80. Kommer man inte kunna komma in om man ligger under vad antagningsstatistiken visar?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anonym 19 år

   Valde fel linje, körd?

   Hej, jag är en tjej som precis fyllt 19. Jag går just nu i Handel årkurs 1, gick på IM innan i 2 år. Det är så att jag egentligen inte vill gå handel, vill inte hålla på med något inom det. Ville egentligen gå estet media, inriktning foto och film men tyvärr kom jag inte in. Ville inte gå med...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malte 21 år

   Utbildningar till djurskyddsinspektör?

   Hej, jag skulle vilja jobba som djurskyddsinspektör i framtiden. Har läst en del på nätet, har tagit reda på att utbildning krävs för yrket men det är lite oklart vad exakt man behöver för något. Har sett att etologi, zoologi är...

   Anna SYV: Hej Malte,Vill man bli djurskyddshandläggare/djursjydsinspektör, behöver man utbildning och erfarenhet som ger kunskap om djurskyddslagstiftningen, om hur man bedömer i fall... Läs hela svaret
  • Zoe 20 år

   Urvalsgrupp om man får grundläggande behörighet från komvux?

   Hej! Jag läste igenom några frågor här om urvalsgrupper men vet fortfarande inte specifikt var jag faller in. Jag har läst alla kurser förutom två på gymnasieskola, och resten på komvux. Jag tolkar det som att jag tillhör BII, men jag har...

   Anna SYV: Hej Zoe,yrkesexamen som har kompletterat för grundläggande behörighet - tillhör enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/platsfordelning-och-urval till urvalsgruppen BI, direktgruppen.
  • Tim 50 år

   Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl?

   Hej! som rubriken lyder undrar jag vad som gäller om man vill söka förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl (gäller ansökan till en svensk högskoleutbildning). Tusen tack för all hjälp som ni kan bistå med! Tim V.

   Daniel Larsson: Hej Tim!”Förtur till utbildning med hänsyn till särskilda skäl” innebär att en sökande som under sin skolgång har haft försvårande... Läs hela svaret
  • Karoline 30 år

   Tänker jag rätt kring samlat betygsdokument?

   Jag har en elev som läst gymnasiet och gick ut gymnasiet med samlat betygsdokument (2008). Totala poängen är 2450 och icke godkända 600 så godkända är totalt 1850p. Godkänt i Svenska A,B,C och Matte A,B, Engelska A,B Samhällskunskap A, Historia A, Naturkunskap A, Idrott och hälsa A,B. Tänker...

   Peter SYV: Hej Karoline,utgå ifrån informationen på antagning.se/sv/dina-betyg/gymnasieskolan/slutbetyg-fore-2010/grundlaggande-behorighet och där står det bl.a att Samlat betygsdokument... Läs hela svaret
  • Emma 19 år

   vilka betyg söker jag med efter basår?

   Hej, jag går ekonomiprogrammet men vill arbeta inom vården i framtiden. Jag behöver därför gå ett naturvetenskapligt basår på högskola/komvux. Vilka betyg är det jag söker in med efter ett basår på universitetet?

   Peter SYV: Hej Emma,efter ett basår på universitetet söker du till en svensk högskole-/universitetsutbildning med det meritvärde du har från ditt examensbevis från gymnasiet men du... Läs hela svaret
  • Mohammed 38 år

   Engelska 6 = IlETS?

   Hej! Jag har master från mitt hemland och och den är validerat i Sverige samt engelska 6 från Sverige, nu tänker jag läsa vidare till PHD i ett europeisk land. För att kunna göra det, jag måste har ett intyg som visar att jag har bra kunskap på engelska språket, kunskaperna ska motsvarar...

   Peter SYV: Hej Mohammed!testet som du skriver om i din fråga finns i flera varianter. Jag gissar på att det är det högre Academic variant du behöver. Testet kan ge upp till max 9 poäng (från o till 9 poäng).... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Vad motsvarar IB matematik ämnena i merit?

   Jag vill gå på chalmers bioteknik bachelorprogram, då behöver man matematik 4. Vilken IB matematik behöver jag läsa för att kunna få 1 merit poäng för matematik 5. Jag pluggar just nu Math AA HL, men det är lite för svårt och tänkte byta till Math AA SL men är osäker om det räknas som matematik 5.

   Peter SYV: Hej Selma,på antagning.se/sv/dina-betyg/international-baccalaureate/ib-examen-2021-och-framat/sarskild-behorighet ser du motsvrigheter mellan IB-kurser och "vanliga svenska" gymnasiekurser för... Läs hela svaret
  • Cathrine 55 år

   Utbildning 1989 ?

   Jag läste Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet 40 v år 1989. Utbildningen var sån att man läste in den snabbare. Den ska motsvara Barnskötare inom barnomsorg och allmän fritidsverksamhet gymnasieutbildning. Den informationen fick vi då utbildningen startade. När jag ser...

   Anna SYV: Hej Cathrine,p g a Undersköterska är ett av många icke-reglerade yrken, då är det inte ett krav att ha gymnasieexamen, utan man kan läsa just de yrkesspecifika komvux-kurserna mot yrket eller t o m få... Läs hela svaret
  • Julia 21 år

   Studieuppehåll?

   Hej, jag skulle egentligen åkt iväg för att jobba som au pair i 1-2 år nu till sommaren men pga corona lär det nog inte gå. Därför funderar jag på att börja plugga på universitet istället till hösten men jag undrar hur möjligheterna ser ut ifall jag skulle vilja åka iväg som au pair kanske nästa...

   Anna SYV: Hej Julia,om du påbörjar dina studier på ett program på en svensk högskola eller universitet men behöver ta uppehåll i dina studier kan du ansöka om uppehåll med Platsgaranti, se information... Läs hela svaret
  • Sara 23 år

   Kan jag ta bort ämnen i gymnasieexamen?

   Hej. Jag har räknat mina antagningspoäng och det har kommit upp till omkring 3.100 gymmasie poäng. Jag har gymnasieexamen från frisör utbildning som jag har fått 2.600 plus några extra ämne som jag pluggar nu i komvux(grundläggande behörighet och lite extra) och jag kommer upp till många...

   Anna SYV: Hej Sara,det du kan göra är följande:- gör högskoleprovet- se om du vill söka till folkhögskolans allmänna kurser (där du på ett år kan få ut omdöme... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga