Emrika

  Att ta studenten utan gymmnsiseexam ! Hej jag ville fråga hur kan man komplettera sina betyg jag fick nästan alla F i åk 3 och kemi 2, fysik 1, matte 4, GyA F, Sva 3 F, Bioteknik F, Engelsks 7 F, idrott fick jag F. Jag läser naturvetenskap med inriktning natur medicine. Jag vill gärna kunna komma in till psykologprogrammet! Vilka väggar finns det och vilka möjligheter har jag för att plugga upp mina betyg eller kunna komma in till psykologprogrammet i Göteborg eller karolinska.

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  Psykolog blir man i Sverige genom studier på psykologprogrammet, som är ett universitetsprogram (5-årigt). Om yrket psykolog kan du bl a läsa på framtid.se/yrke/psykolog
  För att ha en chans att komma in på psykologprogrammet behöver du både ha grundläggande behörighet och den särskilda behörigheten som programmet kräver. 
  Grundläggande behörighet kan du uppnå genom studier på komvux eller på en folkhögskola. Du får gärna söka till komvux och till flera olika folkhögskolor samtidigt och se var du kommer in; sedan kan du bestämma var du vill läsa.
  På allmänna kurser på folkhögskolorna kommer du läsa mot ett studieomdöme om grundläggande behörighet. På komvux kommer du läsa mot examen. Du kan läsa mot yrkesexamen men se bara till att du får godkända betyg i svenska 2, 3 och i engelska 6 i ditt examensbevis från komvux. 
  För särskild behörighet kommer du behöva ha godkända betyg i Matematik 2a eller 2b eller 2c och i Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
  Om studieformen folkhögskola var god se framtid.se/studier/folkhogskola
  Till komvux söker du i den kommunen där du är folkbokförd. 
  Om du har godkända betyg från år 1 och 2 på gymnasiet, är min gissning att du kan både på en folkhögskola och på komvux bli klar med att skaffa dig behörighet till psykologprogrammet på endast ett läsår.
  På komvux kan du t.ex läsa mot examen inom Samhälle-Humaniora eller mot ett yrkesexamen t.ex som undersköterska, administratör, fastighetsskötare, yrkesförare, kock, bagare eller elektriker (beroende på dina intressen och utbud av utbildningar som komvux i din kommun har). 
  Du behöver, i vilket fall, inte läsa de naturvetenskapliga kurser/ämnen som ingick i din gymnasieutbildning.
  Du kan också kika på andra yrken, t.ex på yrke/psykologilärare, yrke/psykologisk coach och yrke/enneagramkonsult

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga