1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    att få några meritpoäng är inte en allmän rättighet, utan ibland finns den möjligheten och ibland saknas den. Komvux har begränsade resurser och måste prioritera. Sedan kort tid tillbaka är de mest prioriterade sökande till komvux de som är "i störst behov av utbildning". I praktiken är det de som söker läsa på grundskolenivå som prioriteras i första hand (grundskola är ju "rättighet för folket" kan man kanske förenklat förklara...). Engelska 7 krävs inte för särskild behörighet till någon svensk utbildning; komvux har därför förstått att du vill läsa den kursen för att få + 1.0 meritpoäng och du blir behörig till den utbildningen du vill läsa senare även utan betyget i eng 7. I komvux-uppdrag ingår inte att hjälpa få upp meritvärde. 
    "Nej", eller "Platsbrist", från komvux gäller för just den kursstarten som du sökte till denna gången. Du kan söka till varje ny kursstart på komvux. Du kan någon gång ha tur och budget kanske räcker för att ge plats för dig på kursen eng 7. Varje utbildningsplats kostar pengar; du betalar inte men pengarna tas från komvux-budget för varje plats på varje kurs.
    Att du fick endast 1.5 meritpoäng för mattekurserna stämmer, detta för att max meritpoäng för mattekurserna är ju 1.5.
    Fundera på följande: om du inte har godkänt betyg i moderna språk 3, så kanske du kan läsa den kursen på komvux. Mod.språk 3 krävs för särskild behörighet om man t.ex vill utbilda sig till Språklärare eller vill komma in på ngt internationellt program på ett svenskt lärosäte. Därför kan du - förhoppningsvis - få plats på kursen Moderna språk 3 på komvux. Godkänt betyg i den kursen skulle ge dig + 0.5 meritpoäng om du söker till juristprogrammet.
    Jag kan annars "påminna om" möjlighet att komma in på juristprogrammet i HP-urvalet, på resultatet av högskoleprovet.

    Studie- och yrkesvägledare
    • caroline : Tack så mycket hjälpen, förstår deras svar nu :) Jag har inte haft moderna språk alls i gymnasiet men det kanske är värt att plugga den i höst? kommer ändå inte ha något annat för mig:) Ska försöka söka engelska 7 igen vid nästa ansökan och satsa på hp igen!
    • Milla :

      Att göra högskoleprovet så många ggr som möjlighet ges är en bra idé; högsta resultat kommer att gälla. Du kan också söka läsa eng 7 och moderna språk på komvux; ingen kan förbjuda dig göra ansökan och man kan ha tur och komma med på kurserna. Du kan också kika på andra, liknande yrken - t.ex Adoptionshandläggare eller Frivårdsinspektör (som man kan bli med t.ex socionomexamen som grund). Det finns annars många yrken där man mer eller mindre jobbar med juridiska frågeställningar. Utbildning till Paralegal, juridisk assistent, ges i Sverige inom yrkeshögskola. Du får gärna kika på många yrken på www.framtid.se där över 2.ooo yrkespresentationer finns.

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga