Erica 32 år

  Hej! Min kompis som är från ett annat land gick i skolan 8 år och vill bli sjuksköterska. Vad måste hon göra för att bli behörig att läsa på universitet? Måste hon ha alla gymnasiegemensamma ämnen? Engelska 5 Historia 1a1/1b Idrott och hälsa 1 Matematik 1a/1b/1c Naturkunskap 1 Religionskunskap 1 Samhällskunskap 1 Svenska 1, 2 eller hon kan läsa t.ex. barnskötare utbildning och svenska 3, engelska 6 samt matematik? Tack i förväg!

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anna,
  sjuksköterska läser man i Sverige till på högskolenivå;
  Särskild behörighet till ssk-prgrammet är Godkända betyg i Matematik2, Naturkunskap2 och Samhällskunskap 1b.
  Grundläggande behörighet kan man uppfylla på olika sätt: t.ex genom att ha EXAMENSBEVIS med godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6
  eller
  genom omdöme från en folkhögskola
  eller
  om man är minst 22 år gammal och har jobbat i minst 3 år på halvtid + har några gymnasiala betyg (men då måste man också göra Högskoleprovet för att annars har man inget att Konkurrera med - om utbildningsplats).
  ******
  Det bästa rådet jag kan ge är att din kompis bokar tid med en Studie- och yrkesvägledare; om hen går i skola idag - på sin egna skolan; om hen inte går i skolan idag - kan hen kontakta utbildningsförvaltningen i den kommunen där hen är folkbokförd och fråga var hen kan träffa en SYV (det kan t.ex finnas Vägledningscentrum i den aktuella kommunen).

  Frågor och svar taggade med 'SYV-programmet' (9 st.)

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga