Des
    Hej,

    Jag undrar vilka betyg jag behöver för att få grundläggande behörighet för högskolan. Jag tog studenten 2011, men har nu i efterhand läst in några betyg på Komvux. Jag har tänkt att läsa in de sista betygen fram till juni 2015. De jag undrar är om jag behöver engelska 6, svenska 3 och matte 2 för att få grundläggande behörighet?

    Mvh Des

    4 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Des,
    du skriver inte om du har fått ett Slutbetyg eller ett Samlat betygsdokument när du slutade gymnasiet.
    Om du har fått ett SLUTBETYG från 2011, då gäller följande:
    Du som har slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan har grundläggande behörighet till högskolestudier om du har:
    lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng
    och lägst betyget Godkänt i kärnämneskurserna Svenska A och B, eller Svenska som andra språk A och B, Engelska A och Matematik A.
    *** i det nya systemet heter de kurserna (ovan) Svenska 1och 2, Engelska 5 och Matte 1 - de kurserna måste du ha minst G eller E i och, dessutom godkända betyg i sammanlagt minst 2250 poäng.

    I fall du har fått ett Samlat betygsdokument /och inte ett Slutbetyg/ då är det bråttom - möjlighet att få ut ett Slutbetyg upphör den 30 juni 2015. Efter det är det enbart Gymnasieexamen som gäller och där är det högre krav (som inkluderar bl a Engelska 6, Svenska 3). Matte 1 räcker fortfarande även i gymnasieexamen, men inte om Matte är Särskild behörighet för just den eftergymnasial utbildning som du vill söka.
    Vilken utbildning vill du bli behörig till?
    Har du hittat intressanta utbildningar på www.studera.nu och på www.yhguiden.se?

    Om du uppger vilken eftergymnasial utbildning du vill bli behörig till samt - vad för typ av dokument du fick - Slutbetyg eller Samlat betygsdokument - kan jag ge dig ett bättre svar, hoppas jag. *L*
    Mikael SYV
    Hejsan,
    du skriver i din kommentar: "grundläggande behörighet samt engelska B, naturkunskap A, samhällskunskap A, svenska B, Matematik A eller Naturkunskap 1b/1a1+1a2 samt samhällskunskap 1b/1a1+1a2 behövs då verkligen engelska B? eftersom det är ett eller med :)"

    Grundläggande behörighet kan man uppnå på flera olika sätt.
    Där ger de en generell beskrivning av behörighet och vad som gäller just för dig kan vi försöka reda ut nu.
    Engelska B är den kursen som numera heter Engelska 6 och läses obligatoriskt på alla högskoleförberedande gymnasieprogram sedan år 2011 samt även på några yrkesprogram.
    Engelska B är inte en obligatorisk kurs i ett Slutbetyg, som man fick efter gymnasiet fram till år 2011.

    Om du har ett godkänt betyg i Engelska 6, behöver du inte läsa Engelska B - det är samma kurs.
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Det där med "antingen .. eller" behörighetskraven: jag förstår att det ser förvirrande ut när det står så som det gör. Jag skall försöka förklara.
    Sedan år 2011 med den nya Gymansiereformen, ingår Engelska 6 in i Grundläggande behörighet till högskolestudier. Gymnasieelever som inte läser eller inte får minst E i bl a Engelska 6 får Studiebevis i stället för Gymnasieexamen och med det inte har Grundläggande behörighet. Jag tror det är av den anledningen, som Engelska 6 inte nämns bland de "sifferkurserna" (de nya kurserna). Det blir "tårta på tårta" liksom.
    Så, svar på din fråga är: du blir inte behörig om inte du har ett godkänt betyg i Engelska 6 eller Engelska B.
    Som obehörig till en högskoleutbildning, kan du söka på reell kompetens eller be om dispens. Regeln är den att i fall du, som obehörig, kommer in på utbildningen, måste du under första året läsa in resterande behörighet - om inget annat anges i rektorns beslut om dispens (det är då Rektorn på högskolan som fattar det beslutet).

    Jag hoppas att jag förklarade på ett begripligt sätt. Reglerna är ganska invecklade. Hör av dig igen om du vill få svar på fler frågor!
    Mvh
    Mikael SYV
    • : Jag fick ett betyg med 2600 poäng lästa. Två av dem var IG (matte A och engelska A) så jag antar att det räknas som 2400 poäng. Engelska A läste jag inte på komvux mu i år och Matte A ska jag läsa upp nu i vår. Vad gäller då? Jag funderar på att läsa till förskolelärare på distans. Jag har sett att jag har betygen för de övriga ämnen som krävs, Samhällskunskap A är en av dem, men det är som sagt den grundläggande behörigheten jag är osäker på. Tack för snabbt svar!
    • Anna : Det är väldigt viktigt att veta om rubrik - överskrift på utbildningsdokumentet är Slutbetyg eller Samlat betygsdokument, då det är olika regler för innehavare av de olika dokument.
    • : jag har ett slutbetyg med 2500 poäng. när jag läst klart kommer jag att ha 3550 poäng.
    • Anna : Jag skall svara på din kommentar nu, inom mycket kort!
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Des, för dig som har ett Slutbetyg från 2011 gäller följande:

    Du som har slutbetyg från ett fullständigt nationellt eller specialutformat program i gymnasieskolan har grundläggande behörighet till högskolestudier om du har:
    lägst betyget Godkänt i minst 2 250 gymnasiepoäng
    och lägst betyget Godkänt i kärnämneskurserna Svenska A och B, eller Svenska som andra språk A och B, Engelska A och Matematik A.

    Om du uppfyller de kraven /ovan/ har du uppnått Grundläggande behörighet till högskolestudier.

    Till de flesta högskoleutbildningar krävs även SÄRSKILD BEHÖRIGHET som är väldigt olika, beroende på vad för utbildning man söker: t.ex. för att bli behörig att söka till Läkare, Veterinär, Tandläkare och Marinbiolog måste man ha godkända betyg i Kemi 2, Fysik 2, Biologi 2 & Matematik 4.

    Vill man läsa till lärare i språk, bör man ha minst godkänt i Moderna språk 3.

    Det gäller att titta på just den utbildning du vill söka och se vad för behörighet som krävs /särskild behörighet/.

    Vill tipsa dig om det finns andra typer av utbildning: på Folkhögskola - t.ex. Fritidsledare, men de flesta finns på högskola och på en Yrkeshögskola och hela utbudet finns på www.yhguiden.se.


    Vänliga hälsningar
    Anna SYV
    • : Jag har ju ett slutbetyg men i det betyget var både Matte A och Engelska A underkända. Engelska A har jag redan läst in på komvux och Matte A ska jag läsa i vår. Har även insett att jag måste ha Engelska 6 för att kunna gå förskolelärare som jag har tänkt. Hur fungerar det med betygen då? Har läst att jag har tills den 30 juni att klara Matte 1 (A) så att systemet inte hinner ändra regler. Stämmer det att jag har behörighet om jag klarar Matte 1 (A) i vår? Mvh Des
    • Anna : Hej Des, det är nästan alltid bättre att ställa en ny fråga, din egen fråga till oss. Vi ser de nya obesvarade frågor först och prioriterar dem. Om du har någon fråga, ställ den som en ny fråga till oss! Ha en mycket trevlig sommar! :)
    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej Des,
    ja, du måste få din Grundläggande behörighet innan senast 30 juni 2015.
    Sedan gäller den för dig framöver.
    De som inte har uppnått Grundläggande behörighet då, måste läsa till Gymnasieexamen och där är det Svenska 3 och Engelska 6 - obligatoriska kurser.
    Om du ändå måste läsa Engelska 6, kanske är det inte så farligt - om du läser sedan även Svenska 3 för att uppnå grundläggande behörighet.

    Tips om hjälp med matte http://www.mattecentrum.se

    Du har rätt, i särskild behörighet till Förskollärare ingår det:
    En B, Nk A, Sh A. Du har väl godkända betyg i Naturkunskap A och Samhällskunskap A redan?

    Råder dig koncentrera dig på Matte för att Särskild behörighet kan du uppnå senare. Men du hinner kanske under våren läsa in alla ämnen för både grundläggande & särskild behörighet. Sök innan 15 april även om du inte är klar med alla kurser då. Kryssa i ansökan till högskola i rutan "kommer komplettera med betyg" - komplettering är tillåten till 15 juni.

    Du kan även titta på alternativet - söka till Yrkeshögskola /det är oberoende antagning till högskola och yrkeshögskola och du kan få plats på båda samtidigt/. Man kan inte utbilda sig till just Förskollärare på en Yrkeshögskola, men titta på utbudet och kanske hittar du någon intressant utbildning där. Jag skickar några exempel här nedan:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/heta-utbildningar-yrkeshogskola/synrehabiliterare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/consensum-yrkeshogskola/lss-handledare-med-spetskompetens-i-pedagogiskt-forhallningssatt/
    http://www.yhguiden.se/utbildning/aso-vuxengymnasium/barnspecialistunderskoterska
    http://www.yhguiden.se/utbildning/medlearn/ambulanssjukvardare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-cul/optotekniker
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-halsingland-bollnas-kommun-hogskoleenheten/kulturkommunikator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/hospitality-management

    Önskar dig allt väl! Lycka till med dina studier!
    Julia SYV
    • : Hej. Tack för bra svar Julia. Jag har en fråga till. Om det står så här: grundläggande behörighet samt engelska B, naturkunskap A, samhällskunskap A, svenska B, Matematik A eller Naturkunskap 1b/1a1+1a2 samt samhällskunskap 1b/1a1+1a2 behövs då verkligen engelska B? eftersom det är ett eller med :)
    • Mikael : Jag kommer att svara på din kommentar nu. Se mitt utökade svar.
    • : vi har kommit fram till att jag har grundläggande behörighet om jag klarar matte a innan den 30 juni 2015. Då gäller tydligen reglerna från 2011 för grundläggande behörighet. 2011 tog jag ju studenten
    • : oj...nu tryckte jag på enter för tidigt. Om jag alltså har grundläggande behörighet som gäller från 2011 där engelska B/6 inte finns med o betyget borde det väl räcka utan. jag är så förvirrad :)
    • Mikael : Godkänt betyg i Engelska B eller Engelska 6 krävs för särskild behörighet till "din utbildning". På ett eller annat sätt, genom prövning eller läsa och få betyg, så måste du försöka få betyg i den kursen. Utan den är du inte behörig. Du kan höra med vägledare på just den institutionen där du vill läsa. Min tolkning av reglerna (och jag även frågat ett par kollegor nu, som också har samma åsikt som jag i denna fråga) att Eng 6 eller B (vilket är samma kurs, som bytte namn) behövs för behörighet. Om den ingår i Slutbetyget eller finns på ett separat dokument, spelar ingen roll, bara så att det på ngt. sätt finns "på pappret" att du har kunskaper motsvarande minst godkänt i engB eller eng6. Med vänlig hälsning Mikael SYV
    • Anna : Jag har ett förslag: sök till utbildningen innan 15 april, komplettera med betyg innan 15 juni och se vad du får för svar. Jag tror du får svar OBEHÖRIG pga du inte har Engelska B eller Engelska 6. Då får du svart-på-vitt att du behöver läsa även den kursen. MVH Anna
    • : hej igen.
    • : på distansutbildningen på mälardalens högskola krävs det naturkunskap 1 och samhällskunskap 1 + grundläggande behörighet för förskollärare . I tidigare svar har jag fått veta att jag har grundläggande behörighet om jag klarar matte a innan den 30 juni 2015. krävs engelska 6 då?
    • Milla : Jag kommer att svara på din kommentar nu i ett nytt svar. Kommer inom kort.
    Läs alla kommentarer
    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej, Des!
    Du har skrivit en kommentar som lyder: "på distansutbildningen på mälardalens högskola krävs det naturkunskap 1 och samhällskunskap 1 + grundläggande behörighet för förskollärare . I tidigare svar har jag fått veta att jag har grundläggande behörighet om jag klarar matte a innan den 30 juni 2015. krävs engelska 6 då?" och jag kommer nu att ge dig svar på den.

    Grundläggande behörighet kan man uppnå på olika sätt, bl a genom att ha ett Slutbetyg eller genom att ha Gymansieexamen.
    De personer som har Slutbetyg, har kurser i det med bokstavsförteckning, dvs Engelska A, Matematik A, Svenska B och så vidare t.ex. Matematik D eller Historia C.
    De som har Gymnasieexamen, har kurser i den med sifferförteckning, dvs Engelska 5, Matematik 1, Svenska 2 och så vidare t.ex. Matematik 4 eller Historia 3.

    Om du har Slutbetyg, då nämns Engelska B bland kurser för särskild behörighet, eftersom den kursen inte ingick i Slutbetyget som en obligatorisk kurs.

    Den, som har Gymansieexamen kunde inte ha fått den utan att Engelska 6 med godkänt betyg dvs E eller högre, finns med i Gymansieexamen. I fall man inte läste Engelska 6 eller fick F i den kursen, då har man inte grundläggande behörighet. Det är därför de utbildingsansvariga på Lärarutbildningen inte tyckte att de behöver nämna Engelska 6 - på grund av att den kursen ingår numera i GRUNDLÄGGANDE BEHÖRIGHET.
    Jag håller med dig om att det inte är så lätt att förstå. Du kan med fördel kontakta vägledningen på Mälardalens högskola med en direkt fråga: - Måste jag ha Engelska B eller Engelska 6 godkänt betyg i för att bli behörig?
    Vi på Fragasyv.se är ganska säkra på att svaret blir att du behöver ha ett godkänt betyg i den kursen för att bli behörig. Vi kan inte ge dig ett annat svar, eftersom vår tolkning av reglerna är sådan.
    Det är inte vi på Fragasyv.se som kommer att värdera dina betyg och ge dig Antagningsbesked när du söker en högskoleutbildning.
    Det är Antagning.se som tar emot, värderar betyg, ger besked OBEHÖRIG och för de behöriga räknar ut Meritvärde och ger plats på utbildningen. Antagning.se går att kontakta via mail eller telefon. Vi rekommenderar att du gör det också.
    SAMMANFATTNING:
    vi hänvisar dig till vägledningen på Mälardalens högskola och till www.antagning.se.


    Bästa hälsningar
    Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'pilot' (80 st.)

    • Klara12345klara

      Hur blir man pilot?

      Jag vill bli pilot och undrar vad man ska läsa på gymnasiet och vad man behöver läsa efter för att kunna bli de och om de är en lång o svår utbildning. Går de att läsa ekonomi på gymnasist för att bli de?

      Milla : : Hej!Det finns flera olika pilot-yrken - bland annat Helikopterpilot och Stridspilot. Till Stridspilot och till Helikopterpilot inom FM utbildar man sig inom FM, alltså är det försvarsmakten som utbildar. De... Läs hela svaret
    • moana

      Vad ska jag välja inför gymnasiet?

      Jag vill bli pilot och jag har hört att man måste gå i natur eller teknik linjen för att sen bli pilot. men problemet är att båda linjerna har väldigt mycket matte som jag inte gillar för att jag inte är bra på det så vad ska jag...

      Milla : : Hej,jag skulle i första hand rekommendera att du på gymnasiet läser ett specialprogram Flygtekniker, se gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/FX - men det programmet finns tyvärr på endast... Läs hela svaret
    • SH

      Kan jag bli pilot genom teknikprogrammet?

      Hej, Jag vill ställa några frågor, och skulle uppskatta det om någon kunde besvara alla. Just nu går jag i 3:e året (sista året) på gymnasiet och har några frågor innan studenten. Kan jag bli pilot genom teknikprogrammet? Dvs...

      Milla : : Hej,vad gäller behörighet i matematik, så är matematik 3b och 3c i princip samma kurs; kursen 3c är mer inriktad på naturvetenskap-teknik och 3b-- på... Läs hela svaret
    • Waseemassaf11

      Vägen till pilot?

      Hej Jag drömmer om att bli en pilot (flygkapten).. jag har sökt och kollat, men det låter att det är omöjligt 

       

      Jag vet inte vilken utbildning jag ska välja.. ska man lösa flygteknik eller ska man läsa program? Kan ni snälla...

      Milla : : Hej,i Sverige ges utbildningar till pilot/trafikflygare både inom yrkeshögskola och av privata skolor. Det är billigare att utbilda sig inom yrkeshögskola men helt gratis lär det ju tyvärr inte att... Läs hela svaret
    • Tuguldur

      Hur blir jag flygplansförare?

      Hej. Jag börjar i åk 3 i gymnasiet nu som sambeteende inriktning. Jag undrade om det fortfarande finns hopp för mig att bli en flygplansförare. Om jag fortfarande kan bli det, kan du snälla säga till mig kraven.

      Milla : : Hej,Pilot kan man i Sverige utbilda sig antingen inom försvarsmakten, FM (i "det militära") eller civilt. Vill man utbilda sig inom FM, kontaktar man FM´s Rekryteringslinje.De civila utbildningar till... Läs hela svaret
    • Liker

      Vad krävs för genomsnittligt betyg för att bli pilot?

      Hej! Jag går i gymnasiet år 2, Naturvetenskapsprogrammet (natur natur) och kommer att få relativt bra genomsnitt. Jag har tänkt på pilotutbildning ett tag, och undrar ifall någon vet vilka vägar jag måste ta för att bli det, samt vad som...

      Milla : : Hej!Pilot - är ett samlingsnamn för ett antal olika yrken: Drönarpilot, Helikopterpilot, Trafikflytgare, Styrman och Piloter inom Försvarsmakten,... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan jag gå två program i universitetet samtidigt?

      Hej! Jag funderar på att bli tandläkare men skulle gärna också bli pilot eller kriminalare. Kan jag då acceptera två program om jag skulle bli antagen till det? Är det isåfall bara ifall det andra programmet inte är på heltid, och eller...

      Julia: : Hej Lina,tandläkarprogrammet är en tuff utbildning (och den samtidigt också är lång). Man läser på heltid i 10 terminer (5 läsår). Att vid sidan av den... Läs hela svaret
    • Maz

      Pilotutbildning?

      Hej, jag vill börja studera pilotutbildning hos OSM Aviation och utbildningen kostar 1000,000sek men CSN kan betala bara 60%. Jag undrar vad kan man göra för den situationen? Vet ni organisationer som kan hjälpa för 40% mer? Vad kan 19 år gammal göra i...

      Julia: : Hej Mazen,jag undrar om du har genomgått testning: bland annat medicinska tester, psykologiska tester m.fl som krävs för att kunna bli antagen till pilot-utbildningen. Pilot är ett yrke som ställer mycket höga... Läs hela svaret
    • Lina

      pilotutbildning?

      söker man inte till pilotutbildning på antagning.se som alla andra program? om det inte är privat utan yrkes. Tänkte söka lunds

      Julia: : Hej Lina,jag antar att du i din fråga syftar på utbildning/trafikflyghogskolan-lunds-universitet/integrerad-trafikflygarutbildning Enligt den informationen vi har, så kommer Ansökan göras... Läs hela svaret
    • Lotus

      Drömmer om att bli Pilot?

      Hej,

      Läser just nu en universitetsutbildning och har läst den i snart 1.5 år, men drömmer verkligen om att bli pilot och vet inte hur man går tillväga för att ansöka? Har googlat runt en del, men inte kommit till någon hemsida.

      Har...

      SYV-besökare: : Hej Lotus!Pilot är ett samlingsnamn för flera yrken: Drönarpilot, Helikopterpilot, Trafikflytgare, Styrman och Piloter inom Försvarsmakten, t.ex Transportflygpilot, Stridspilot och Helikopterpilot inom... Läs hela svaret
    • G

      Vilka betyg krävs för att bli pilot?

      Undrar vilka betyg som krävs för att bli antagen till pilotutbildningen, är medveten om att Matte o fysik är ett krav men undrar vilka betyg som är krävande för att bli antagen. T.ex om ett E,D, eller C i matte.

      Julia: : Hej G!För att bli Behörig räcker det med E, godkänt betyg. Sedan gör antagningsgruppen urval ur de sökande. Ofta förekommer antagningsprover, intervjuer och tester. Bra att ha så... Läs hela svaret
    • Denis

      Byta yrke från juridik till pilot, hur ska jag gå till väga?

      Hej! Jag går i trean och tar studenten när som helst. Jag går ekonomi juridik men är lite kluven på vad jag vill arbeta med, har många intressen och det är allt från åklagare till entreprenör till läkare och till pilot. Jag undrade om det gick att byta linje helt nu till pilotyrket och...

      Milla : : Hej Denis,du söker till komvux i den kommunen där du är folkbokförd. Sök läsa fysik 1a, som är en kurs på 150 gymnasiala poäng och kan läsas... Läs hela svaret
    • john

      vad behövs för att bli pilot/trafikflygare?

      hej! Jag har kollat rundor lite på pilotutbildningen och har en del frågor jag inte lyckats få svar på. Jag saknar betyg i Engelska 6 och i Fysik 1, kan jag läsa dessa betyg på komvux och sedan söka till utbildningen? Jag har ett studiebevis men ingen gymnasial examen, behöver jag ta examen...

      Julia: : Hej John,Pilotyrken är mycket populära och många försöker bli piloter eller trafikflygare (många fler än som verkligen lyckas med det), detta skriver jag för att du ska ha... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga