Rebecca 26 år
  Hej, jag gick teknik under gymnasiet men under tiden jag gick där insåg jag att jag ville plugga till läkare. Nu har jag gått ut gymnasiet och har inte behörighet till läkare. Jag har läst: Ma4 , Ke 1, Bi 1, Fy 2, men saknar Bi 2 och Ke 2. Jag funderar på att läsa in dem, men det känns lite hopplöst när det är så svårt att komma in på läkarlinjen i Sverige. Därför undrar jag om det fortfarande är lättare att komma in i t.ex. Danmark eller Norge. I Danmark har jag förstått att man i alla fall inte behöver ha läst Bi 2 men däremot Ke 2, men hittar inget angående Norge. Vet ni vad som gäller för att kunna söka till läkare i Norge samt om det är lättare att komma in i Danmark/Norge.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Rebecca,
  en bra länk för dig som funderar på att studera utomlands är http://www.studera.nu/studerautomlands/utomlands/ordnautlandsstudiernasjalvfreemoverstudent.5.27d86368130216405a680007842.html

  Om att studera i Norge läs på http://www.studera.nu/studerautomlands/lander/norge.5.27d86368130216405a6800011208.html

  Här http://www.nokut.no/no/Fakta/Databaser-og-oversikter/Akkrediterte-institusjonar/ kan du se de Statligt Erkända Universitet i Norge.
  På länken http://www.ntnu.no/studier/emnesok#semester=2014&faculty=849&institute=-1&multimedia=false&english=false&phd=false&courseAutumn=false&courseSpring=false&courseSummer=false&pageNo=1&season=autumn&sortOrder=ascTitle
  ser du en lista på utbildningar inom "Medicin" inkl. kortare kurser.

  Angående behörighet, så hittade jag följande info- nedan på länken http://www.uio.no/studier/opptak/spesielle-krav/:
  Medisin, odontologi, klinisk ernæring og farmasi:

  Du må ha ein av desse:

  Matematikk R1
  Matematikk (S1+S2)

  Og begge desse:

  Fysikk 1 og Kjemi (1+2)

  ***
  Den här sidan http://läkarstudent.se/press/2014/01/mycket-lattare-att-bli-antagen-i-norge-an-i-sverige/ verkar ha mycket info- som kan vara av intresse för dig.
  ***
  Om du kan tänka dig läsa de kurser som du saknar för behörighet att söka Läkarprogrammet i Sverige, titta in här - Linköpings Universitet har infört Alternativ Antagning då 10 % av platserna på Läkarprogrammet bokas för Alternativ antagning genom bedömning av arbetslivserfarenhet från yrken inom medicin och vård. Observera att bedömning av särskilt urval endast sker om sökande har skickat in giltigt intyg för aktuell antagningsomgång. Se www.hu.liu.se/urval för detaljerad information.

  Önskar dig lycka till!
  Julia SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga