Kimia 24 år
  Det är så att det känns meningslöst för mig att gå på VO och vidareutbilda mig till tandläkare.Å andra sidan så vet jag inte om jag kommer få plats på Na eftersom jag ansökte efter sista ansökningsdagen.
  Jag har behöver få råd på hur jag ska göra!,eftersom jag har valt att läsa medicin 2 och sjukvård som yrkesutgång på VO nästa läsår.Och därför känns det bara onödigt att läsa kurserna på VO,eftersom det känns bara en omväg för att gå på VO och studera till tandläkare!.
  Jag behöver verkligen hjälp med det här.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Kimia!

  Du sökte inte för sent till NA. Under omvalsperioden, som är lite olika datum i olika län, vet ej var du bor och kan därför inte veta vilka datum som gäller för dig, söker man "som vanligt" fast med hjälp av SYV, - men om du över huvudet taget KUNDE SÖKA, då är det inte för sent. När ansökan stänger, då ständer den helt och hållet. Men det är tidigast första veckan i maj som den stänger. Oftast är omvalsperioden fram till sista maj och kan t o m sträcka sig till första veckan i juni i vissa län.

  Om du redan sökte till NA till nästa år, då sökte du INTE för sent.

  Mitt råd att du - än så länge fortsätter på VO - men inväntar svar ang. din ansökan till NA. Om du kommer in på NA, kan du i så fall byta. Om du inte kommer in på NA, kan du inte byta och vad skall du göra då? Om du skulle få dina vårdnadshavares godkännande att hoppa av gymnasiet, menar jag - vad skall du göra i stället? Ingenting? Bara vara hemma och inte gå i skola? Eller vad är din plan?

  Du kan givetvis söka jobb men det är svårt att få.

  En sak som du kan göra nu är att boka "prova på" dag på NA, gå en dag med åk1 eleverna på NA och känna hur det är. Du kommer också kunna jämföra svårighetsgrad på lektionerna. Välj t.ex. en dag när NA har matte. De läser Matte 1c och du på VO läser Matte 1a - du kan väldigt tydligt känna på skillnad i svårighetsgraden.

  Jag tycker inte du vinner någonting på att byta från VO till NA. Jag råder dig stanna på VO och komplettera med behörighet efter gymnasiet. Ännu kan du inte bestämma helt själv. Innan du blir 18 år, måste du tillfråga dina vårdnadshavare.

  När du blir 18 år, får du bestämma helt själv. Får du plats på NA, kan du i så fall byta. Mitt råd är dock att stanna på VO.

  Bästa hälsningar
  Anna
  Hej igen!

  Gymnasieskola är en frivillig skola. När du fyller 18 år, kan du själv bestämma hur du gör. Då kan du hoppa av skolan och göra vad du själv tycker är bäst för dig - söka jobb, söka andra utbildningar bland annat på en folkhögskola eller göra "vad annat som helst" som du själv vill.

  Du har genom att ha gått i 9 år på grundskolan, uppfyllt din skolplikt. Men så länge du inte är myndig, är det dina föräldrars beslut om du får hoppa av skolan eller ej. Fråga dina föräldrar (vårdnadshavare). Om de godkänner att du hoppar av skolan, kan du i så fall göra det.

  Kommer du sedan in på NA, bra. Kommer du inte in på NA, har du ingen utbildningsplats. Vad skall du göra då? Det är, som sagt, ditt liv och från den dagen du fyller 18 år - blir det helt och hållet dina beslut. Nu är det dina vårdnadshavare som får besluta om du går i skolan eller vad du gör på dagarna: söker jobb eller ngt. annat.

  Det är lite svårt för mig att förstå vad det är du vill att jag (eller vi här på Fråga SYV) skall göra för dig? Vi kan förklara reglerna och vilka alternativ du har. Det har vi gjort upprepade gånger och ännu inte helt gett upp utan försätter förklara och gör vårt bästa.

  Om du har en känsla av att det är "onödigt", kan du gå prata med kurator på skolan, med SYV och/eller rektor, med skolvärdinna, kamratstödjare eller elever som går i åk 3 på VO. Du kan be att din skola ger dig någon sort "mentor" eller "fadder", en elev som går i åk 3 på ditt program, som har mer erfarenhet och kan stödja dig i din skolgång.

  Om du vill läsa andra kurser än dem som finns i din Studieplan nu, boka tid hos SYV på ditt program och se om du kan byta några kurser. Ramarna för vad som måste läsas är ganska strama (strikta). Det är inte så mycket valutrymme som finns.

  Ang. komma in på Tanläkarprogrammet. Det är mångas dröm. Det är inte alla som vill bli tandläkare, som blir det. Vill inte ta din dröm ifrån dig, men känner att det är min plikt som SYV att förklara det är inte alls säkert att du kan bli Tandläkare i framtiden. Min bedömning är att chanserna är inte så stora för dig att bli Tandläkare - med den hårda konkurrensen som finns om utbildningsplatserna på den utbildningen.

  Du bör, tycker jag, vara beredd att studera till Tandsköterska på Yrkeshögskola, till exempel, vilket är ett bra alternativ och utbildning som ger jobb i de flesta fallen.

  Det är nog inte så mycket mer Fråga SYV kan göra för dig. Mitt råd är att du läser om dina frågor och svar som vi tidigare har gett dig. De finns sparade här på sidan. Min förhoppning blir att du finner de svaren som du söker bland våra gamla svar. Nu, när du är några månader äldre, kanske du läser våra "gamla" svar med "nya ögon" och förstår bättre vad vi menade då.

  Vänligen
  Anna
  • Kimia Anna,det är bara så att det känns onödigt att läsa medicin och kurser ,eftersom jag troligtvis tänker studera till tandläkare.Mvh
  • Kimia Ursäkta,jag menar medicin & andra kurser.
  • Kimia Kan du svara vänligen Anna?.Mvh
  • Anna Menar du att du i slutet på mina svar vill läsa "Vänligen Anna" och inte "Bästa hälsningar Anna"? Är det viktigt för dig, så kan jag givetvis försöka skriva "Vänligen" i slutet på mina svar. Kan, dock, glömma... ber om ursäkt på förhand och ber dig ha överseende med det. Skriver också ett utökat svar till dig nu.
  • Kimia Nej,det gör inget.Vill bara få svar på de 2 första frågorna i kommentaren.Mvh
  • Kimia Blir det liksom en omväg som är onödigt att gå,om man efter VO studerar till tandläkare?.Mvh
  • Milla Om det fanns någon sort "garanti" att du kommer få plats på Tandläkarutbildningen, men det finns det ju inte! Det är viktigt att sätta realistiska mål. Det är bra att drömma men det är även bra att förstå att alla, som vill bli läkare och tandläkare, blir inte det och speciellt om man inte håller A-betygsnivå i alla sina kurser jämt, så är chanserna extremt små att komma in på en så eftertraktad utbildning som t.ex. läkare eller tandläkare. Jag säger inte att chansen inte finns, jag säger bara att den är obefintlig, dvs nästan inte finns. Det finns gränser i hur mycket man kan "kämpa", det finns ändå bara 24 timmar om dygnet och om det skulle krävas av någon elev att läsa 25 timmar om dygnet för att uppnå en viss kunskapsnivå, som krävs - då är det en "praktisk omöjlighet". Det blir, alltlså, inte av. Omöjligt, med ett annat ord. Om du vill få någon sort "tillåtelse" av oss på Fråga SYV att hoppa av skolan, så kan vi inte ge dig det. Så länge du inte är myndig, är det din/dina vårdnadshavare som kan ge dig den. När du fyller 18 år, kan du själv fatta det beslutet och vill du inte gå i skolan när du är 18 år, hoppar du av genom att meddela din rektor och skriver under "utskrivningen" och sedan är du fri att göra vad du vill.
  • Kimia Jag vill absolut inte hoppa av gymnasiet.Det är bara det att jag har kommit på att det är onödigt att läsa vissa kurser på VO,om man vill studera till tandläkare.Mvh
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • bella 20 år

   Höja merit efter gymnasiet?

   Jag har redan tagit studenten och gick ut med 18.2 ungefär men hade behövt ha 19.2 för att komma in på den utbildningen jag vill, är det värt att plugga upp betygen nu i efterhan eller satsa på högskolaprovet? Och har D i några ämnen hjälper det om jag pluggar upp dem? samt är det möjligt at...

   Anna SYV: Hej Bella!Man kan både göra högskoleprovet och samtidigt försöka få upp sitt meritvärde. Det behöver inte vara det ena Eller det andra, utan du kan göra Både och, samtidigt.... Läs hela svaret
  • Anderas 19 år

   Ekonomutbildning och redovisningsekonom?

   Hej! Jag är rätt så intresserad vad redovisning och revison är och vill gå det på universitet/högskola. Men vad är skillnaden att gå redovisningsekonom på en yrkeshögskola och ekonomprogrammet med inriktning redovisning? Exempel...

   Mikael SYV: Hej!en yrkeshögsoleutbildning som du länkar till är på 2 år och leder till yrkeshögskoleexamen, som är kvalificerad utbildning på Eftergymnasial nivå men inte en... Läs hela svaret
  • Alexander 22 år

   Vad krävs för att bli elektriker lärling?

   Hej. Har nyss pluggat färdigt till elektriker på en vuxenutbildning med godkänt i alla ämnen som vi hade. Har dock inte godkänt i matte 1a. Kommer det blir problem på grund av det? Är just nu elektriker praktikant. Kommer jag kunna få ett lärlingsjobb och bli inskriven som lärling trotts att...

   Anna SYV: hejsan, jag tycker man bör utgå från information på ecy.com/bli-elektriker/utbildning/utbildning-till-elektriker-inom-vux men exakt svar på frågan om det är helt... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Hur många utbildningar finns det?

   Hej, jag har på olika håll hört att bäst chans att få jobb är efter en yrkeshögskoleutbildning, stämmer det? och undrar också hur många utbildningar finns inom yrkeshögskola? Var finns alla de att hitta på en och samma sida/sajt? Tack på förhand!

   Julia SYV: Hej Elin,att yrkeshögskola uppvisar mycket bra resultat vad gäller att leda direkt till jobb, stämmer! Läs t.ex på yhguiden.se/reportage/vill-du-ha-basta-chansAngående antal YH:::man kan inte... Läs hela svaret
  • Anna 49 år

   Hur blir man enhetschef?

   Hej! Jag har arbetat inom omsno ca 25 år och är intresserad av att bli enhetschef. Har dock bara 2 årigt gymnasium utan matte. Vad behöver jag läsa? Finns det möjlighet att utbilda sig till enhetschef utan att behöva läsa matte? Mvh Anna

   Liselotte Johansson: Hej Anna,enhetschef är i Sverige ett av de många icke-reglerade yrken, alltså finns inga strikta krav på vilken utbildning man ska ha. Det är den bedömning som de som anställer gör, som... Läs hela svaret
  • Elionora 17 år

   Jag behöver hjälp med Börsmäklare, kan ni hjälpa mig?

   Hej! Mitt namn är Elionora och jag går första året på gymnasiet men jag har lite problem då jag inte vet vad jag ska välja för universitet för jag vill bli börsmäklare! Jag går på ekonomiprogrammet och tänker mig civilekonomi men då behöver väl jag lägga till en kurs utanför för att kunna bli...

   Anna SYV: Hej Elinora,det som i folkmun kallas för "börsmäklare" är yrken Aktiemäklare och Mäklare inom finans. Vad gäller utbildning så gäller (i alla... Läs hela svaret
  • vera 24 år

   Fick F i matte 2a, är jag behörig till Grundskollärare programmet?

   Hej, Jag gick matte 2a på komvux för några år sedan och fick betyget F. Nu är jag sugen på att läsa till grundskollärare F-3 och behöver iallafall vara behörig. Så min fråga är: Är jag behörig till utbildningen än fast jag fick F i betyg? Och vart får jag tag på det dokumentet där det betyget...

   Liselotte Johansson: Hej, i programmen som utbildar till F-3 lärare brukar kravet på att ha Godkänt betyg i matte 2 ingå, så man måste bland annat ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Icke reglerade yrken?

   Vad menar ni när ni säger att ekonomi utbildningar eller revisor tex är icke reglerade arbeten? Menar ni att de inte krävs en speciell spikad utbildning som tex sjuksköterska utbildning för att bli sjuksköterska, och typ läkarprogrammet för att bli...

   Milla SYV: Ja, på ett ungefär kan man säga så som du förklarar själv i din fråga. Det finns ett mindre antal Reglerade yrken - se framtid.se/yrke/reglerade-yrkenoch den stora mängden är -... Läs hela svaret
  • Sara 25 år

   Betyg från komvux?

   Jag har pluggat på komvux och läst matte 3 engeöska 7 o moderna språk 3 och 4 Men hur kommer skolan veta att jag läst de när jag söker till högskola? Det står bara mina betyg från gymnasiet

   Milla SYV: Hej Sara,om du på din inloggning på www.antagning.se inte kan se dina betyg i matte , engelska 7 och moderna språk 3 och 4, då behöver du ladda upp de betygen själv, så att personal på... Läs hela svaret
  • Josefine 27 år

   Komvux grundskola, poäng?

   Hej, Jag har två frågor. Jag har precis läst klart tre kurser på grundskolenivå via Komvux som totalt ger 500 poäng, matte 100 poäng, engelska 200 poäng och svenska 200 poäng. Jag har blivit godkänd i matte och svenska ( fick B i...

   Milla SYV: Hej Josefine,hur CSN gör bedömningar är det bäst att fråga CSN om. Det finns tyvärr många olika "punkter" på vilka CSN kan ge avslag om ansökan om studiemedel.... Läs hela svaret
  • Silke 18 år

   Vad motsvarar matematik B(i Danmark) för nivå i matematiken i Sverige?

   Jag vill studera på ett bachelor-program i Danmark som kräver matematik B. Vet ni vad det motsvaras av i Sverige(om det är matematik 2b/3b) eller var jag annars skulle kunna hitta den informationen?

   Milla SYV: Hej,ställ din fråga till Öresund direkt. Mycket info bl.a om att studera i Danmark hittar du på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmarkAnnars kan jag ge... Läs hela svaret
  • studerande 24 år

   Betyg från komvux?

   Jag har tagit studenten och tänkte läsa ma3 på komvux. Kommer betyget i ma3 adderas till mitt gymnasiebetyg ? Ex. Jag har A i allt i mina gymnasiebetyg och läser ma3 på komvux och får E, kommer det sänka min merit ? Tänkte söka...

   Mikael SYV: Hej Studerande!Till läkarprogrammet i Sverige behöver du ha godkänt betyg i matematik 4. Och det är just betyget, alltså i matte 4 som kommer räknas in i ditt jämförelsetal. Om du läser... Läs hela svaret
  • PAULINA 22 år

   Komvux och högskola?

   Hej, jag kommer plugga komvux nu i vår från 15?mars till 16 maj, jag kommer söka högskola men då mina kurser går längre än vad den sists ansöknings datumet är för högskola kommer inte jag få med dem poängen då...

   Mikael SYV: Hej Paulina,info om viktiga datum för dig som söker till högskola-universitet i Sverige finns på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datumom det står där att sista Kompletteringsdag... Läs hela svaret
  • Khaleed 33 år

   Kan jag använda mig av tilläggskomplettering?

   Hej Fråga Syv, Jag tog examen i Naturvetenskaplig linje år 2008, jag saknar 200 poäng för att bli behörig till Uni/högskola. Kurserna som gör mig obehörig är bl.a. Matte D (3C) Fysik B (2) och Kemi B(2). Redan år 2010 så besökte jag Syv i min hemort och berättade att jag gärna hade velat byta...

   Mikael SYV: Hej, om du gick ut gymnasiet i Sverige 2008, så borde du ha fått antingen ett SLUTBETYG eller ett Samlat betygsdokument. Du skriver att du "tog examen" vilket ej kan stämma... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga