1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Anna,
  du bör hitta den eller de utbildningar som du vill komma in på efter gymnasiet och se vad det är för behörighet som krävs.
  http://lnu.se/utbildning/program/YGSKA#semester_20152 är en 3 årig utbildning med behörighet: grundläggande behörighet samt Fysik 1a eller 1b1 och Matematik 2a, b eller c.
  Behörighet till den här utbildningen http://www.chalmers.se/sv/utbildning/program-pa-grundniva/Sidor/Sjokapten.aspx är Matematik 3b och Fysik 1b eller 1b1.

  På Estetiska programmet läses det Matematik 1b men Matematik 2b och 3b - bör du i så fall välja som programfördjupande eller inom individ.val. Fysik läses inte på Estetiska programmet. Du kan kanske läsa fysik som individuellt val och på så sätt bli behörig att söka Sjökaptensutbildning direkt efter gymnasiet.
  Om du inte kan läsa alla de behörighetsgivande kurser på gymnasiet, så kan du söka till komvux eller till ett tekniskt basår. Ännu en möjlighet är att bedriva självstudier och göra prövning och få betyg i kurserna på det sättet.
  Se på de här utbildningar: http://www.chalmers.se/sv/utbildning/program-pa-grundniva/Sidor/Fartygsbefal.aspx och http://lnu.se/utbildning/kurser/1F701K#semester_20152 det är en kurs á 40 högskolepoäng som man i Kalmar läser på 75% av heltid under ca 2 terminer & på Chalmers i Göteborg - är det oklart om utbildningen går på heltid eller på deltid, kontakta skolan för att få reda på det. Den kräver enbart Grundläggande behörighet och du blir därför behörig att söka efter Estetiska programmet, i fall du får gymnasieexamen (Examensbevis).

  Svar på din fråga är att du kan skaffa dig rätt behörighet på det tekniska basåret, men att det även finns andra sätt att skaffa rätt behörighet för att kunna söka Sjökaptensutbildning.

  Bästa hälsningar
  Milla SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga