Stella

  Hej, jag blev i våras klar med mitt beteendevetar kandidat som jag satte ihop själv med bland annat socialpsykologi, pedagogik och antropologi. Nu funderar jag på om jag ska läsa socionomprogrammet, men jag har hört att den är svår att komma in på. Min fråga är om det går att komplettera några kurser med dem jag redan läst för att få en likvärdig utbildning som en socionom?

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej Stella,
  socionom är Yrkesexamen och fås endast genom studier på socionomprogrammet, så examen som socionom kan man inte få om man ej läser på socionomprogrammet. ang."likvärdig utbildning", så kan man tänka olika - vad är ditt mål?
  Om ditt mål är att ha en bra chans att få jobb som socialsekreterare, eller på sikt bli kurator, kanske t o m kurator inom hälso- och sjukvården som numera är ett av de legitimationsyrken inom hälso- och sjukvården där Socialstyrelsen utfärdar legitimation, då måste du komma in på socionomprogrammet. När du är antagen kan du ansöka om tillgodoräknande av tidigare utbildning och det kan hända att du får svar att du kan hoppa över några kurser inom socionomprogrammet, men först måste du bli antagen.
  Du får annars gärna kika på ett antal "liknande Socionom-yrken", som liknar yrket socionom på lite olika sätt:

  Begravningsrådgivare

  Beteendevetare

  Boendekoordinator

  Diakon

  Drogförebyggare

  Etableringslots

  Familjehemsförälder

  Frivårdsinspektör

  Fältarbetare

  Kriminalvårdare

  Kvalitets- och etikrådgivare

  Präst

  Psykologisk coach

  Samhällsplanerare

  Samhällsvetare

  Samhällsvägledare

  SIUS-konsulent

  Social brobyggare

  Socialadministratör

  Socialpedagog

  Studie- och yrkesvägledare, SYV

  Utredare på Försäkringskassan

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga