Amanda 24 år
  Hej! Jag läser just nu första året på VO och tänkte till nästa läsår byta till NA då jag har planer på att bli läkare. De enda kurser jag har nu som jag även kommer ha på NA programmet är Sv 1, Eng 5 och Idrott & Hälsa 1 och jag hade hoppats på att få börja läsa Sv 2 och Eng 6 nästa läsår trots att jag då kommer gå i ettan. Så därför tänkte jag fokusera stenhårt på SV1 och Eng5 och inte lika mycket på de irrelevanta kurserna som Psykiatri 1 och Vård och Omsorgsarbete. Låt säga att jag skulle få dåliga betyg i de kurserna, syns det då? Eller spelar det ingen som helst roll då de inte är relevanta och inte läses på NV programmet? Tacksam för svar.

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Amanda,
  jag undrar om du gjorde ansökan till Naturvetenskapsprogrammet?
  Fram tills du får antagningsbesked kommer (och det är tidigast till midsommar) så vet vi tyvärr inte om du kommer in på NA, så nu tycker jag du bör agera så som om du skulle fortsätta på VO, vilket kan ju också bli så - om du, tyvärr, inte kommer in på NA. Att du läser på VO betyder inte att du inte kan bli läkare i framtiden. Det kanske till och med är bättre att stanna på VO och läsa upp det som fattas - matte, fysik, kemi och biologi på komvux eller på basåret på högskolan efter gymnasiet.
  Det går ju inte snabbare om du börjar om från åk1 nästa år. Det är till och med bättre att stanna på VO, få ett yrke och det kan finnas bättre möjlighet att komma in på läkarutbildning - då det har funnits Alternativ antagning - t.ex. 10% av platser på Läkarutbildningen kan bokas till personer som har erfarenhet av att arbeta inom vården och det har man inte om man läste Naturvetenskapsprogrammet.

  Men om vi säger att du börjar på NA nästa år. Du vill läsa Svenska 2 när din klass läser Svenska 1 - men hur vet vi att det passar in i schemat för dig? Samma med Engelska och andra ämnen. Det är kanske samma lärare som undervisar i Engelska 5 och 6 men inte samtidigt. När din klass på NA har Engelska 5 så vill du läsa Engelska 6 men läraren undervisar i Engelska 5 och du har "håltimme" och när det är lektion i Engelska 6 för åk2 på NA, då har du med din klass åk1 på NA ett annat obligatoriskt ämne och du kan ju inte vara på två olika lektioner samtidigt. Att det passar så perfekt som vi vill ha det - då skall man ha alldeles utomordentlig tur, vilket jag inte tror du kan räkna med, bara hoppas på.

  Sammanfattningsvis, vill jag säga att all kunskap är bra och högre betyg i alla kurser är att föredra. Givetvis skall du söka till NA om du vill läsa där men jag ser inte någon vinst i den planen alls. Jag tycker du vinner mer på att fortsätta läsa på VO.

  Bästa hälsningar & stort lycka till!
  Mikael SYV

  • Amanda Tack för svaret. Jag har höga poäng så det är stor sannolikhet att jag kommer in. Jag tycker dock inte jag fick något riktigt svar på min fråga, räknas mina underkända betyg eller inte? Att fortsätta på VO är inget alternativ för mig då min skola inte erbjuder matte 3 vilket jag behöver för att kunna ta ett naturvetenskapligt basår så om jag går kvar måste jag läsa det på komvux och då går det ju trots allt snabbare om jag byter till NA. Tack på förhand.
  • Milla Jag kommer att ge dig ett nytt svar nu! *L* :-)
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Amanda,
  betyg gäller för många år framöver, oavsett när och hur man fick dem. Vad det gäller ha alla dina betyg i din gymnasieexamen - så är det mycket upp till rektorn på det programmet som du tar examen från.
  Å ena sidan, så säger reglerna att alla betygsatta gymnasiekurser bör finnas med i Examensbeviset. Å andra sidan så får t.ex. inte både Matte 1a och Matte 1c finnas med samtidigt för att de är "motsvarande kurser".
  En annan sak som kanske är bra för dig att veta: i fall du hoppar över några kurser på NA, läser du på deltid och med det kommer att förlora rätten till Studiebidraget från CSN. Det är en av anledningar varför elever väljer oftast att läsa alla kurser på nytt på sitt nya program - om de går om ett år.
  När man går om en kurs, har man då också goda chanser att få högre betyg än innan och då är det högre betyg som gäller och kommer att finnas med i Examensbeviset.

  Ang. läsa på ett Naturvetenskapligt basår - kontra på komvux, så tycker jag att jag vill ge dig följande information, för kännedom bara, det är upp till dig vad du vill göra med den informationen. Studiemedel på högskolenivå får man som längst i 12 terminer. Läkarutbildning är på 11 terminer. Om man först läser Naturvetenskapligt basår och tar Studiemedel, "förbrukar" man 2 terminer på det och då räcker inte Studiemedel den sista terminen på läkarutbildningen. Det spelar ingen roll om man lånar (lånedel) eller bara tar bidragsdel (3 000 kr. för 4 veckors studier på heltid). Man har då alltså ingen som helst försörjning sista halvåret på läkarutbildningen. CSN gör inte några undantag på den punkten. Därför väljer man ofta att läsa kompletterande kurser på komvux i stället för ett Naturvetenskapligt basår om man sedan vill söka till en lång högskoleutbildning.
  Om du byter till NA och blir behörig att söka till Läkare direkt efter gymnasiet, slipper du konfronteras med den problematiken som jag beskriver ovan.

  Sammanfattning:
  alla satta betyg gäller. Om huruvida alla de kommer att ingå i din Examensbevis är det delvis upp till hur dina studier på NA kommer att se ut: om du t.ex. kan få EN NY KURS i stället för den kursen, i vilken du sedan innan har betyg från VO, kommer båda kurser att ingå i din gymnasieexamen men om du läser om samma kurs eller en "motsvarande kurs" (exempel: Matte 1a - 1c) då är det högre betyg i kursen som ingår i ditt Examensbevis.

  Hoppas du fick svar på din fråga nu.
  Bästa hälsningar & stort lycka till med dina studier!
  Milla SYV :-)

  Frågor och svar

  • Soo 24 år

   Hur kommer antagningspoängen se ut för det nya läkarprogrammet HT2021?

   Hej! Som de flesta vet så kommer det äntligen den nya läkarprogrammet nu till hösten 2021 och jag undrar om någon vet hur antagningspoängen kommer bli? Tror ni att det kommer ökas/ sänkas/ eller ingen förändring alls? Man kan inte vara säker men vad tror det kommer att hända? Och nu kan ju...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasieexamen?

   hej om man har läst samhällsvetenskap programmet behövs det matte 2 till gymnasieexamen för samhällsvetenskap program?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Henrik år

   Religion & filosofi - Finns det jobb?

   Hejsan SYV! Jag är väldigt intresserad av religion & filosofi. Jag gillar även historia då den förklarar både religion och filosofi väldigt mycket. Men min fundering är vilka jobb det finns om man har en universitetsexamen inom ämnen som filosofi och religion? Därför skulle jag vilja be om...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Maksym 27 år

   Är det svårt att komma in på komvux kurser om man redan har 2500p?

   Hej. För 8 år sedan började jag några gymnasienivå yrkeskurser, de gick inte bra och jag fick Eor och Dor. Jag har totalt 700p från dessa Eor och Dor. Nu, 8 år senare, pluggar jag till att ha naturvetenskap examen från gymnasiet. Att hamna på KTH eller LTH behöver jag nästan bara A, och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nasredin 18 år

   Kan man byta skola i slutet av 1an till ny skola men samma program?

   Hej, Jag går på barn och fritidsprogrammet nu, började i augusti, och ska börja i 2an efter sommaren. Och de är inget fel på skolan eller så, saken är att jag inte vill slösa/lägga 3 ÅR på gymnasiet. Så frågan lyder så här: kan jag byta skola (från fria läroverken till exempel praktiska...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Mariam 25 år

   gymnasiearbete?

   om jag läser gymnasiearbete samhällsvetenskap kommer jag få ett gymnasie examen på barn och fritid för att det finns inte gymansie arbete på barn och fritid jag har läst kurser inom samhällsvetenskap?

   Julia SYV: Hej Mariam!Det är en bedömningsfråga: vilket tema för gymnasiearbete som passar. Och det är inte vi på FRåGA SYV som står för den bedömningen.Du måste därför ställa... Läs hela svaret
  • Soo 24 år

   Prövning i Astar?

   Hej! Jag har tänkt att utföra några prövningar via Astar (har aldrig gjort det) och undrar om någon annan har någon feedback till hur det fungerar? Är upplägget lika svåra som vid NTI-skolan eller klarar man av sig om man har pluggat? Vad tyckte ni själva om det?

   Julia SYV: Hejsan,prövningar (i alla fall innan covid-19) brukade vara utformade på följande sätt:- skriftligt "prov" (liknande nationellt prov) förstsedan rättas skrivelsen/provet och cirka 2-3 veckor senare... Läs hela svaret
  • Vera 21 år

   Vilken utbildning för att jobba med sekter?

   Hej! Jag tycker väldigt mycket om religion och skrev mitt gymnasiearbete om sekter och tycker att det är väldigt intressant. Jag skulle vilja jobba med något inom det ämnet. Kanske på ett center för avhoppare, eller forskning eller något inom...

   Julia SYV: Hej Vera,det första yrket jag tänker på när jag läser din fråga är Psykolog. Som legitimerad psykolog kan man specialisera sig just inom det område som du är... Läs hela svaret
  • Lina 23 år

   Arbeta med utsatta kvinnor?

   Hej! Jag läser just nu till en kandidat I kriminologi (läst ungefär 45p hittills) och har börjat fundera på var jag ska jobba i framtiden. Jag har alltid brunnit för kvinnofrågor och är särskilt intresserad av våld i nära relationer,...

   Julia SYV: Hej Lina,arbeta med utsatta krvnnor, alltså inom det område som du är intresserad av, kan man på olika sätt.Kika i första hand på yrket Kvinnojoursmedarbetare som du själv i din... Läs hela svaret
  • Henrik 36 år

   Oavslutad utbildning - ska jag kasta in handduken och "call it a day"?

   Hej! Jag har oasvlutade studier från college i USA och hade ungefär en termins studier kvar till en Associate of Arts degree i mitten av 2015. Dock så tillät mig ett universitet att ändå göra en transfer men jag bestämde mig för att åka tillbaka till Sverige av ekonomiska skäl men även av...

   Julia SYV: Hej Henrik!Jag förstår att det fanns giltig anledning till varför dina studier i USA blev oavslutade.Du skriver om att du behöver snarast få jobb men du skriver... Läs hela svaret
  • Marija 38 år

   Gymnasie lärare?

   Hej, jag undrar om man kan som grundskollärare ( 4-6) bygga upp sig till gymnasie lärare? Då tänker jag t ex att läsa fristående kurser i t ex biologi, psykologi och filosofi t ex. Hur många fristående kurser poäng behövs per kurs att...

   Julia SYV: Hej Marija,gymnasielärare brukar ofta vara behöriga i 2 ämnen: sitt Huvudämne och sitt Bi-ämne. I Huvudämnet brukar krävas 120 högskolepoäng (motsvarande heltid i fyra terminer) och i... Läs hela svaret
  • Julia 16 år

   Finns det något mer, annat, än gymnasiet?

   Hej om man inte vill läsa på gymnasiet, var kan man läsa annars och vad kan man annars göra? Tack för så många olika alternativ som möjligt. Julia

   Anna SYV: Hej Julia,man får i Sverige jobba från det att man fyllt 13 år, men i praktiken är det mycket svårt att få jobb utan gymnasiekompetens i bagaget, men du får gärna prova... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga