Elin 20 år
  Hej. Jag funderar starkt på att bli biomedicinsk analytiker. Vilken linje krävs då? Det är natur va? Eller kan jag gå en annan linje och komplettera kurser?
  Jag har länge funderat på jobba som något liknande. Har länge tänkt på yrken som läkare, barnmorska, civilingenjör inom bioteknik, psykolog osv osv. Jag vill hjälpa människor helt enkelt.
  Problemet är att jag är rädd att jag inte klarar av naturlinjen. Inte betygsmässigt utan mentalt. Har länge lidit av depression, ångest och stress och jag är rädd att jag inte kommer orka. Jag går i nian nu och har alltid varit ganska säker på att gå samhäll-beteende men nu börjar jag tvivla. Betygen vet jag räcker för jag har A i alla ämnen förutom 3. Men det är det här med stressen. Skulle jag få välja så vill jag helst gå samhäll, för det är jag väldigt intresserad av. Men jag vill ju så gärna bli analytiker så jag vet inte riktigt vad jag ska göra!
  Jag vill iaf jobba med människor, det vet jag. Finns det andra liknande yrken där man slipper gå natur och kan gå Samhäll ist?
  Och juste, vad motsvarar naturkunskap 2? Vilka ämnen är det? Tack på förhand // Moa.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan!
  Jag börjar med att svara på den frågan som du ställer sist.
  Naturkunskap 2 är en kurs á 100 poäng (om man läser den på heltid, tar det 5 veckor att klara av den).
  Vad kursen innehåller kan du se på http://www.skolverket.se/laroplaner-amnen-och-kurser/gymnasieutbildning/gymnasieskola/nak?tos=gy&subjectCode=nak&lang=sv bläddra längre ner på sidan och där kan du välja läsa om alla de olika kurser som finns inom ämnet Naturkunskap på gymnasiet, välj Naturkunskap 2 som finns längst ner i listan.

  Det finns många yrken där man jobbar med människor och hjälper dem, t.ex. kurator, psykolog, sjuksköterska.
  Jag råder dig titta igenom yrkena på http://www.framtid.se/professions/ och se om du hittar ngt. som du fastnar för.
  Jag råder dig också göra test på http://www.gymnasieguiden.se/testet
  Bli medlem på http://www.gymnasieguiden.se/logga-in (det är gratis) och du får mycket hjälp med ditt gymnasieval, t.ex. får du påminnelse när dina favoritskolor har öppet hus.

  Jag ska fundera lite till och återkommer med ett längre svar snart, OK?
  Ha det så bra så länge!
  ANNA

  Hej igen!
  Tråkigt att du har varit sjuk. Det är jätteviktigt att tänka på hälsan, det viktigaste, faktiskt.
  Om du känner för att Samhällsvetenskapsprogrammet http://www.gymnasieguiden.se/program/SA
  är rätt för dig, kanske är det bäst att du satsar på det.
  Det går att komplettera gymnasial utbildning senare, på komvux eller på ett naturvetenskapligt basår. Det tar en extra år i så fall men det är det värt, om man vinner på att må bra under 3 år på gymnasiet och behålla sin hälsa.

  Bland de yrken som du är intresserad av, nämner du även Barnmorska. För att bli Barnmorska läser man till Sjuksköterska på högskola och sedan påbyggnadsutbildning. Man kan bli behörig söka till Sjuksköterska på t.ex. Vård- och omsorgsprogrammet. Här kan du se vilka kurser man i så fall behöver välja till under gymnasiet: http://www.fragasyv.se/info/sjukskoeterska-efter-vo

  Läs info om olika yrken
  http://www.framtid.se/profession/barnmorska/
  http://www.framtid.se/profession/biomedicinsk-analytiker/
  och på http://www.fragasyv.se/info/lakare-eller-bma

  Önskar dig allt väl! Återkom och berätta hur det går för dig!
  Vi på fråga SYV blir glada om vi kan hjälpa till!
  ANNA

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga