Anton 24 år
  Hej!
  Jag läser nu på socionomprogrammet och planerar att läsa klart, men känner att jag också skulle vilja ha möjligheten att utbilda mig till gymnasielärare.
  Sett att det finns KPU och min fråga är om detta går att kombinera med de ämnena jag läser på socionomprogrammet eller kan det vara bra att läsa extra ämnen vid sidan av som jag sedan kombinerar med KPU?
  • Julia I vilka ämnen vill du bli gymnasielärare i?
  • Anton Är intresserad av antingen Yrkeslärare på Barn- och fritidsprogrammet, samhällskunskap eller humanistiska ämnen!
  • Julia

   Det finns olika humanistiska ämnen... och det kan krävas olika utbildningar inför möjlighet att som Behörig lärare - undervisa i dem. ... Samhällskunskapslärare på gymnasiet måste ha minst 90 hp (tre terminer på heltid) studier i SAMHÄLLSKUNSKAP på högskolenivå men om det blir hans/hennes enda undervisningsämne - då krävs det 120 hp, alltså 4 terminer på heltid studier i samhällskunskap + KPU på det. Om hur mycket "ren samhällskunskap" som ingår i socionomprogrammet, vet jag inte (tror inte det är så mycket som 90 hp... ).
   Inför utbildning till yrkeslärare görs en särskild bedömining; alla kan ansöka om en sådan bedömning; dock kommer man bli godkänd om man har tillräcklig teoretisk och även praktisk erfarenhet, t.ex om man har jobbat på en förskola i många år ... Om man ska utbilda blivande Barnskötare, måste man ha både teoretisk och praktisk erfarenhet av att jobba som barnskötare, t.ex.

  • Anton Okej, men om jag skulle läsa extra vid sidan av och extra på sommaren, vilka möjligheter finns det då att nå ämnespoängen? Tänker om jag kan uppnå 90hp under de 3,5 åren jag ska plugga till socionom?
  • Julia Kontakta gärna studievägledare på lärarhögskolorna. Om Samhällskunskap blir ditt enda ämne - då behöver du 120 högskoleproäng i samhällskunskap; 90 hp är det minimum för sitt andra, alltså bi-ämne... 120 hp = fyra terminers studier på heltid: och sedan ska du behöva hitta KPU (till KPU prioriteras sökande som ska bli lärare i flera ämnen - alltså är inte alls säkert kunna komma in på KPU med endast ett undervisningsämne). Trots att det är lärarbrist, är det inte så lätt att bli behörig lärare. Gymnasielärare är vanligtvis behöriga i 2 ämnen och läser mellan 10 och 11 terminer på heltid.
  Läs alla kommentarer

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anton,
  när det är lärarbrist, kan man få jobb som Obehörig Lärare.
  Vill du bli en Behörig lärare, behöver du ha Lärarexamen i grunden. Lärarlegitimation utfärdas av Skolverket och gäller för vissa Ämnen och på vissa "nivåer"; t.ex är Gymnasielärare även behörig att undervisa i samma ämne på högstadiet, alltså i åren 7 - 9 på grundskolan.
  I vilka ämnen vill du bli gymnasielärare i?
  Exempelvis, vill du bli mattelärare på gymnasiet, behöver du läsa Matematik på högskolenivå i minst tre terminer på heltid; och för att kunna göra det behöver du ha godkänt betyg i matte 4 från gymnasiet ...
  Det finns inte, mig veterligen, någon "överbryggande" utbildning mellan socionomprogrammet och lärarexamen...
  Du får gärna fråga studievägledare på lärarprogrammen/lärarhögskolorna.

  Vänligen
  Julia

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga