språkälskaren

    Hej! Jag har alltid haft en dröm om att arbeta på universitetet, men har tidigt förstått att vägen dit är inte rak. Jag ska börja studera ämneslärarprogrammet med inriktning mot gymnasiet (ingångsämne Engelska). Min fråga är, finns det möjlighet att genom denna väg jobba sig upp för att kunna få en tjänst på universitetet senare? Hur går detta till? Jag har en passion för språk och religionsvetenskap, och att lära ut. Tacksam för svar.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej!
    För anställning som "Högskolelärare"/Universitetslektor krävs det vanligtvis att man har avlagt doktorsexamen samt genomgått en högskolepedagogisk utbildning. Det är annars inte förbjudet för lärosätena att anställa med vilken utbildning de själva tycker passar men det vi ser i praktiken är att de som får anställning som "Högskolelärare"/Universitetslektor har lång utbildning (inklusive forskarutbildning) och de börjar ofta som timanställda eller med korta vikariat, dock kan man ju också ha tur och direkt få en "fast-anställning" alltså heltid, tillsvidare. 
    Tips! när du läser på högskola-universitet fråga de undervisande lärare (som undervisar dig) vilken utbildning de har och hur deras väg till jobbet som "Högskolelärare"/Universitetslektor såg ut. 
    Om vi tar och tittar på annonser om lediga jobb i kategorin Universitets- och högskoleadjunkt så ser vi att arbetsgivare efterfrågar ofta följande kvalifikationer:
     - avlagt examen på grundnivå eller avancerad nivå inom ämnet för anställningen eller har motsvarande kompetens.
     - yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
     - visat pedagogisk skicklighet.
    Vidare kan det också stå i platsannonsen (annonsen om ledigt jobb) ngt i stilen med:
    Det är av högsta betydelse att den sökande har ämnesmässig skicklighet av relevans för anställningens innehåll; pedagogisk skicklighet. Bedömningen av den pedagogiska skickligheten skall också avse personens förmåga till utveckling som lärare även på lång sikt; yrkesskicklighet av relevans för anställningens innehåll; förmåga att undervisa på svenska. Det är av näst högsta betydelse att den sökande har högskolepedagogisk utbildning; yrkeserfarenhet utanför högskolan. Det är även av betydelse att den sökande har administrativ skicklighet; skicklighet avseende utvecklingsarbete inom området, förmåga att utveckla och leda verksamhet och personal, liksom samarbetsförmåga. Däri ingår att ha kunskap om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskild fokus på jämställdhet och förmåga att samverka med det omgivande samhället.
    Det är alltså inte förbjudet att anställa ngn som endast har avlagd examen på grundnivån, alltså utan att personen har läst under längre tid (på högskola/universitet) än kanske endast två år... finns ju examina man kan få ut efter två läsår... men i praktiken (med den konkurrensen vi ser inom det område) så är det osannolikt att utan lång och gedigen utbildning inkl.att man har avlagd doktorsexamen få en varaktig anställning som lärare inom högskola-universitet.
    Att ta ut lärarexamen är en bra början, tycker jag. Lycka till!

    Studie- och yrkesvägledare
    • språkälskaren : Hej! Tack så mycket för svaret. Om jag nu i det här fallet väljer att fortsätta fördjupa mig i engelska och vill skapa en karriär inom ”universitetsvärlden” genom engelskan, borde jag inte arbeta som gymnasielärare efter lärarexamen för att uppnå krav såsom ’pedagogisk skicklighet’? Eller ska man börja forska direkt efter examen? Det kanske beror på, verkar dock vara en komplicerad väg men alltid varit en dröm.
    • Milla : "Forska" får vem som helst göra - även på fritiden som en hobby... det är inte förbjudet, men om man vill få betalt för sin forskning måste man söka anställning som forskare och för att få en sådan anställning krävs ofta ganska mycket "på fötterna" (konkurrensen är hård). Du får gärna prata med de som idag är verksamma på de positioner som du vill komma in på i framtiden (fråga vilken utbildning de har och hur deras karriärväg såg ut).

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga