Hanna 26 år

  Hej! Jag gick ur gymnasiet 2012 med ig i en del kurser. Nu 8 år senare vill jag läsa på högskola och läser därför på komvux, planen var att läsa upp poängen/de kurser jag fått ig i. När vi gjorde min studieplan ihop med Syo måste jag nu läsa betydligt mer kurser än bara de jag fått ig (F) i. Fick förklarat för mig att alla kurser jag läst och klarat under gymnasiet inte går att omvandla till nya kurser nu och därför bara försvinner dom poängen och jag måste läsa till nya kurser. Detta motsvarar ungefär ett år extra (!) studier via komvux för mig, utöver det år det tar för mig att läsa upp icke godkända-kurser, enbart för att de gamla som jag fått godkänt i inte går att omvandla. Stämmer detta verkligen? Om jag hade haft fullständiga betyg från gymnasiet, det vill säga godkänt i alla kurser, hade jag ju varit behörig att söka högskola/universitet nu med betyget i dom gamla kurserna som ”inte längre finns”. Det känns ju orättvist (med brist på bättre ordval) att de poängen man faktiskt redan har införskaffat sig inte existerar när man ska få en examen via komvux, men de gäller däremot om man hade sökt direkt till högskolan. Önskar få detta bekräftat och få svar på om det finns något annat alternativ än att spendera 2 år (Istället för 1 år) via komvux med studielån för att kunna söka in på högskola/universitet? Tack på förhand!

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Har du fått Slutbetyg eller Samlat betygsdokument när du slutade på gymnasiet?

  Har du ngn gång gjort högskoleprovet?

  Har du minst treårig arbetslivserfarenhet?

  • Hanna

   Jag fick ett samlat betygsdokument. Vad är det för skillnad på slutbetyg och samlat betygsdokument? Jag ska göra högskoleprovet nu den 25e oktober. Jag har arbetat sedan studenten, så ja, jag har mer än tre års arbetserfarenhet :)

  • Julia Om "3-års arbetslivserfarenhet" var god se https://antagning.se/sv/dina-betyg/en-annan-vag/ - jag ska nu skriva ett nytt svar till dig. :)
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan!
  Det är väldigt stor skillnad på Slutbetyg och Samlat betygsdokument. Du som ännu inte har fått ett slutbetyg, kan få ut ett Slutbetyg men "deadline"är 1 juli 2021, alltså efter det datumet kan man endast få ut Examensbevis, vilket ställer högre krav. Du skulle vinna på att försöka hinna få ut ett Slutbetyg.

  8-års regeln
  Ja, det stämmer att det finns 8-års regeln, alltså att kurserna som tas in i ett Slutbetyg får inte vara mer än 8 år gamla, men det finns också undantag. T.ex om du vill ta in Matematik A i ditt slutbetyg och kursen är mer än 8 år gammal, så kan du nu läsa matematik 2 som är högre kurs i samma ämne och genom det påvisa att du har aktuella kunskaper i den "gamla kursen". Även viss arbetslivserfarenhet (t.ex om man kan påvisa att du använde engelska i jobbet) kan ge Komvux möjlighet att göra undantag från 8-års regeln.

  Slutbetyg eller Examensbevis?
  Om du nu ska läsa mot Examensbevis i stället - då stämmer det att de kurser som inte kan omvandlas, går "förlorade". Betygen i enskilda kurser gäller tillsvidare men de kan inte tas in i examensbevis.

  Du får gärna visa mitt svar till SYV på komvux. Hen kan också kontakta oss om hen vill. Vi på FRåGA SYV bestämmer inte reglerna och utfärdar inte heller betygsdokument, men vi kan ge råd och tips på hur man kan tänka i olika situationer, t.ex vilka undantag som kan finnas.
  Det är Rektor på komvux eller "betygsgruppen", som finns på komvux i större kommuner, som kan bevilja undantag från 8-års regeln. Notering bör i så fall finnas för varje kurs som är "för gammal" men som ändå tas in i ett Slutbetyg (alltså inte "undantag för alla kurser på en gång", nej :).

  Jag kan inte lova dig att det kommer att gå att få så pass många undantag så att du skulle hinna få ut ett Slutbetyg, men jag tycker det är värt att titta på den möjligheten. :)

  För att komvux ska kunna utfärda ett slutbetyg måste du ha betygen i 2350 gymnasiala poäng och av dem max 100p. får vara F eller IG, alltså 2250 poäng måste vara godkända betyg.
  Om du skulle kunna läsa på mer än heltid + göra prövningar i några kurser + undantag för ett större antal kurser i vilka du har "gamla betyg", så skulle det kanske gå få ut ett Slutbetyg innan 1 juli 2021.

  Reell kompetens - en annan väg
  Var god se info på antagning.se/sv/dina-betyg/en-annan-väg - vilket handlar om att det räcker med några få godkända gymnasiala betyg + minst 3 års arbetslivserfarenhet på minst halvtid för att du ska bedömas som Grundläggande behörig till svenska högskolestudier. Kurser för särskild behörighet behöver du ha, t.ex till socinomprogrammet - matematik B eller 2; och Samhällskunskap A eller 1b.
  Men i så fall har du inget att konkurrera med - om platsen på högskola***, och du kan konkurrera med Högskoleprovsresultatet.
  *** - meritvärde kan inte räknas ut på ofullständiga betyg. För behörighet räcker det att du har G (eller E) alltså godkänt betyg i kurserna. Om man är grundläggande behörig endast på reell kompetens och inte har resultat från HP, då kan man antas till högskoleutb., där tomma/lediga platser finns (alltså där man ej behöver konkurrera om plats).

  Vänligen
  Julia

  Frågor och svar

  • Ella 19 år

   Stämmer uträkningen?

   Om jag har 20,48 i betyg i nuläget och sedan läser ett naturvetenskapligt tekniskt basår där matte 3 och 4 ingår samt läser språk 3 + 4 på komvux. Skulle det innebära att om jag söker till en utbildning som bara kräver matte 3 (arkitekt) så får jag 0,5 i merit för matte 4 och 1,5 i merit för...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Abeer 35 år

   utländsk utbildning?

   Jag har utländsk utbildning (juridik) som motsvarar 180 hp i Sverige och nu vill jag fortsätta studera till lärare. Jag har läst om Kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) och vill ansöka så får jag det? om det är ja, hur kan jag göra det? vilka universitet kan jag ansöka?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Joakim 20 år

   Hur mycket får man studera?

   Hej, Jag undrar om hur många veckor som man får studera på komvux ifall man har gått gymnasiet sedan innan?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ezgi 22 år

   Kan någon hjälpa mig att räkna ut mitt meritvärde?

   Jag har turkiska 7 Matematik 4 Naturkunskap2 Historia 1B Samhällskunskap 1b Idrott och hälsa1 Minvärde:69,70 högsta:100 godkänd:50 Då läste jag svenska och engelska Sva1 :E betyg Sva2:E betyg Sva3:C betyg Engelska5 :C Engelska6:C

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elin 18 år

   Hur bli man forensiker/kriminaltekniker?

   Hej! Jag vill utbilda mig till Forensiker/kriminaltekniker Vad krävs att bli det? Hur går man till väga? Jag vet att man kan först bli polis, men tänkte om det fanns andra möjligheter och vägar! Mvh Blivande kriminaltekniker

   Mikael SYV: Hej! Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/kriminaltekniker  och https://www.framtid.se/yrke/forensiker Man kan t.ex utbilda sig till kemist och hoppas på att kunna bli forensiker sen. 
  • Filip 15 år

   Kan man öppna en butik efter samhällsprogrammet?

   Hej! Jag undrar ifall om jag går samhälle på gymnasiet. Kan jag då efter gymnasiet gå en linje på högskola som gör att jag får kunskaper så jag kan öppna en butik eller är det bara ekonomi programmet som har den...

   Milla SYV: Hej Filip!på Ekonomiprogrammets inrikt.Ekonomi får eleverna ofta (dock inte alltid) möjlighet att testa på driva eget företag: UF-företagande; ofta under årskurs 2. Det... Läs hela svaret
  • Damla 22 år

   Hur ska man gå tillväga om man vill fixa sina gymnasiebetyg?

   Hej! Jag skriver för min pappa som är sugen på att studera vidare. Han gick i gymnasiet i Turkiet och har inte fullbordat alla sina betyg. Han har inte heller gått hela gymnasiet. Han är född 1973. Jag undrar om det finns möjlighet för honom att...

   Mikael SYV: Din pappa får ta kontakt med komvux i den kommunen där han är folkbokförd och göra planering mot Examensbevis tillsammans med SYV på komvux.
  • Maria 17 år

   Går det att byta gymnasieskola och linje till trean?

   Hej! Jag heter Maria och 17 år. Jag går samhällsvetenskapliga linjen med inriktning på internationella relationer på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Jag har gått hela ettan och nu påbörjat andra året. Här kommer frågan: Jag...

   Milla SYV: Hej Maria, det realistiska alternativet är för dig att söka läsa ES/Musik till ngn gymnasieskola - till år1 till nästa höst. Det finns i hela Sverige cirka 120... Läs hela svaret
  • Frida 20 år

   Hur ska jag höja mitt merit?

   Hej. Jag har tagit studenten från naturvetenskapsprogrammet och tog ett års sabbatsår. Nu vill jag plugga igen, men har 17 i merit. Vill söka till tandläkareprogrammet. Vad är bästa och snabbaste sättet? Att satsa på högskoleprovet eller höja upp alla betyg? Hur lång tid kommer det ta ungefär?

   Mikael SYV: Snabbaste sättet är via högskoleprovet. Hur lång tid skulle det ta att reellt höja meritvärde eller om det ens är möjligt att höja så mycket som det behövs - går tyvärr inte att svara på.
  • Sofia 24 år

   Poäng eller gymnasieexamen?

   Hej! Jag har förhoppningsvis läst sammanlagt 2250 poäng innan 1a december det vill säga sista kompletteringsdag och varit glad över detta. Nåddes om information från en elev, alltså inte SYV att det måste tillkomma ett examensbevis för att...

   Milla SYV: Hej!om du vill komma in på en svensk högskoleutbildning, krävs det att du både har Grundläggande och ofta även Särskild behörighet.Grundläggande behörighet krävs alltid... Läs hela svaret
  • M 26 år

   Jobb utan matematik?

   Hej, Jag har läst i några svar här på frågasyv men tyckte inte att jag fick ett riktigt svar. Så här är frågan : Jag har dyskalkyli och undrar vilka jobb som inte innehåller matematik. Tex ingenjör utbildning använder matematik...

   Milla SYV: Hej M!vi på FRåGA SYV kan tyvärr inte skriva ner en fullständig lista på alla jobb som "inte inkluderar matematik". Det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken och det förändras också - vilka... Läs hela svaret
  • Jelena 50 år

   Vilka är det som de facto påverkar vem som anställs?

   Hejsan, jag vill utbilda mig till ngt. som kommer ge mig möjlighet att verkligen påverka om vem som anställs på olika företag och i organisationer. Vilka utbildningar rekommenderar ni? mvh J.

   Daniel Larsson: Hej Jelena!vilken intressant fråga du ställer. Och lite ovanlig fråga - också, måste jag erkänna. Men jag ska försöka att ge ett så bra svar jag kan.Det... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 33 år

   HR och sociala utbildningar inom yrkeshögskola i Göteborg?

   Hej jag har en deltagare i projektet (i Göteborg) som nu fick besked om uppsägning pga arbetsbrist. Hen vill utbilda sig inom HR eller ngt inom "socialt arbete"; familjesituationen tillåter inte att flytta från Gbg, därför söker vi utbildningar på distans eller inom pendlingsavstånd från Gbg.

   Anna SYV: Hej!jag rekommenderar att kika på yrkeshögskoleutbildningar inom branscherna Pedagogiskt arbete, Ekonomi/admin och Socialt arbete.OBS! distansutbildningar inom yrkeshögskola... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga