Yasmin

  Hej! Jag är 19 år gammal och läste 3 år på gymnasiet Naturvetenskapsprogram. Jag har tyvärr fått dåliga betyg på det tredje året men jättebra betyg på första och andra året. Detta hände p.g.a. personliga problem. Jag har fått idag från min mentor att jag inte kommer att få ett gymnasieexamen från gymnasiet. Men jag vill börja på Komvux så snart som möjligt. Kan jag börja på det direkt efter skolans avslutning eller inte? Jag fyller inte 20 tills 25 augusti. Jag menar att jag har läst tre år på gymnasiet och gick varje dag och fick de 2500 poäng som jag måste få. Får jag inte något bevis som från gymnasiet att jag kan komma in på Komvux!? Jag har frågat min studievägledare och hon sade att jag får ett gymnasiebevis att jag har läst tre år. Stämmer det eller inte? I fall det inte stämmer vad kan jag göra för att kunna börja på Komvux så snart som möjligt?

  • Milla :

   Ingen kan förbjuda dig att ansöka till komvux. Sedan om du blir antagen, är en annan "femma". :)
   Och du kan alltid skriva under Övrigt att du inom kort kommer att få ett studiebevis. Många komvux erbjuder läsa på distans och man kan ofta börja läsa på distans t.ex varje eller varannan måndag eller i alla fall någon gång i månaden. Se på din kommuns webbplats om det finns info om hur man söker; kan t.ex finnas någon blankett att fylla i. Det är inte farligt att göra ansökan. Skulle komvux i din kommun tycka att du inte är behörig att läsa hos dem, kommer de att svara dig och då kan du ta den diskussionen med personal på komvux sedan. Lycka till!

  1 Svar

  Mikael SYV på FrågaSYV

  Från 1 juli det året man fyllier 20 år kan man börja på komvux, oavsett tidigare studier. Planering kan du göra med Syv på komvux redan nu, så att du vet vilka kurser du ska söka till och när du ska göra ansökan. 

  Om du fick ut Studiebevis, och det är inte detsamma som Gymnasieintyg, får du börja tidigare än 1juli men det är nu endast 5 veckor kvar till 1juli och jag tror inte du redan fick ditt dokument från gymnasiet ,  Komvux i olika kommuner kan ha eller inte ha Sommarkurser. I din kommun kanske är nästa start t.ex 20 augusti. Det tar komvux några veckor att processa din ansökan. Jag blir tyvärr inte förvånad om ansökan till höstterminen på komvux redan är stängd(ofta behöver man söka senast 15 maj), och i så fall gör du ansökan under hösten till start på våren 2021.

  • : Det vet jag redan. Min fråga var om jag får läsa på komvux utan ett gymnasieexamen. Jag har de 2500 poäng och ett studieplan. Kan jag inte börja läsa på Komvux beroende på detta bevis?
  • : Min studiehandläggare berättade att det går bra att börja läsa på Komvux redan innan 1 juni det året jag fyller 20 i fall jag har detta bevis. Stämmer det eller inte?
  • Mikael : Jag har nu utökat mitt tidigare svar till dig. Var god se ovan.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga