1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej,
  du får gärna samråda med studievägledare på de institutioner där du vill ta in dina examina. Generella bestämmelser finns ang. följande: Kandidatexamen bör innehålla 180 högskolepoäng, av dem minst 90 hp inom huvudämnet, kandidatkurs måste ingå med godkänt betyg (min uppfattning är att kandidatkursen måste vara på minst 15 hp och kan också kallas för ett "självständigt arbete"); vilka de övriga hp som får ingå måste du få svar från de lärosäten/institutioner där du vill ta ut dina examina. Vad gäller huvudämnet, så är rekommendationen att läsa alla de tre 30hp-kurserna (i sitt huvudämne) på samma lärosäte (detta för att undvika "överlappning" i kursinnehållen). Även om kurserna kanske har samma namn, t.ex Ekonomi I, Ekonomi II och Ekonomi III, så kanske ett "avsnitt" (delkurs) ingår på ett lärosäte i slutet av Ekonomi II och på ett annat lärosäte ingår samma delkurs i den 30hp-kursen i början av Ekonomi III och i så fall kommer inte de 90 hp räcka sen när du ansöker om att få ut kandidatexamen.
  Saken är den att de svenska lärosäten kan bestämma ganska mycket lokalt, på sitt eget lärosäte och det är därför inte ovanligt att få olika svar på samma fråga från olika lärosäten.
  Annars, så tänker jag på följande:
  Att ha "dubbel-kandidat" är ingen "merit i sig", är i alla fall min uppfattning, baserad på erfarenhet som jag och mina kollegor, andra SYV-ar, har. Det kan många ggr vara mer fördelaktigt att läsa en "vanlig kandidat" (kandidatprogrammet) och fristående kurser vid sidan av, om man så önskar; de fristående kurserna kan bredda och/eller fördjupa de kunskaper man får inom kandidatprogrammet. Efter kandidatprogrammet kan man söka till utbildningar på avancerad nivå: kurser på avancerad nivå eller magister- eller masterprogram. 
  Att genom endast 3 årsstudier ta ut två kandidatexamina är ovanligt. Det är i så fall inom mycket närliggande kunskapsområden som t.ex Ekonomi- respektive Företagsekonomi som det skulle vara möjligt (det är i alla fall vad jag tror men är inte expert i den frågan; de som är experter i just den frågan jobbar som studievägledare på de institutioner där kandidatprogrammen ges). 
  Säg att du skulle lyckas på tre år ta ut två kandidatexamina - men du har ju ändå "endast" studerat i tre år. Varför sätta som mål att ta ut två kandidatexamina? 
  Jag gissar på att du är intresserad av vissa specifika kunskapsområden och inte är beredd att ta två kandidatexamina i precis "vad som helst" bara de är två och du kan göra det på tre år... Så, vänd dig gärna till Studievägledare på de institutioner där utbildningar inom det aktuella kunskapsområdet erbjuds, är det bästa rådet jag kan ge dig.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp!
  Oavsett vad du bestämmer dig för att göra, lycka till!

  Studie- och yrkesvägledare
  • 0914682 :

   Hej och tack för svaret! Ämnena i fråga är systemvetenskap och datavetenskap. Jag har nästan tagit 90 HP i systemvetenskap men har nu insett att jag vill plugga nåt mer tekniskt dvs datavetenskap. Funderar också på att ta en magister eller master men de som jag tycker är intressanta kräver datavetenskap. På mitt nuvarande lärosäte där jag läser systemvetenskap erbjuder de möjlighet att ta examen med 90 HP i huvudområdet + 90 övriga HP. I stället för att läsa fristående, brukar det gå att gå ett program i tex datavetenskap och välja bort en del kurser? Hur gör man vanligtvis när man tar dubbelexamen?

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga