Privat 20 år
  Hej. Jag går på IB och jag är osäker om jag kommer få meriten jag siktar på. Jag vill inte ta retake även.

  Kan jag istället "bygga upp" min egen gymnasiebehörighet genom komvux, även om jag får ett godkänt IB diplom?
  Då jag tänker mig att jag gör ett nytt gymnasiearbete och väljer in grundläggande till behörighets ämnen.
  Väldigt väldigt viktigt för mig!

  Om det inte funkar så, kan jag göra det om jag failar och inte får ett IB diplom?

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!
  examensbevis från komvux förutsätter studier på heltid i 3 år: det är studier på gymnasiets Nationella program (alltså inte på IB) och på komvux som krävs. Eller att man får betygen genom prövningar.
  Det går inte att kombinera IB-studier med studier på komvux. Kunskaperna tar du med dig, men betygen du får inom din IB-utbildning kan inte användas för att "stoppas in" i examensbevis från komvux (eller från gymnasiets nationella program).
  Så, du kan sikta på 3-års studier på komvux eller försöka komma in på en av folkhögskolans allmänna kurser, där du på ett år kan få ut omdöme om grundläggande behörighet. Med ett sådant omdöme prövas man i BF-urvalet. Det går inte få ut omdöme på kortare tid än 1 läsår. Högsta omdöme är 4.0.

  Om att få plats att läsa på komvux
  komvux prioriterar personer med kortare utbildning, alltså till kurser på gymnasial nivå tas in de som endast har grundskolekompetens (i första hand); sedan om plats finns kvar tas in de som har påbörjat gymnasiala studier men ej har så många gymnasiala betyg; och först i tredje hand (om plats fortfarande finns) kan hen som läst 3 år på gymnasiet tas in. Om just du kommer få plats att läsa på komvux, kan inte vi på FRåGA SYV svara på. Det är till komvux i den kommunen där du är folkbokförd som du måste vända dig. Du kommer på komvux söka till varje kurs separat, men ibland kan finnas "paket av kurser"/kurspaket och då kommer man in på flera kurser samtidigt, om man antas till paketet. Det är olika i olika kommuner och ändras också över tid.

  Prövningar
  Hen som inte är gymnasieelev får göra prövningar i hela Sverige. Dock är det svårt att hitta var man kan anmäla sig. Prövningsavgift på 500kr tas ut per prövning. Det är tyvärr många som chansar, anmäler sig utan att förbereda sig och ser om de råkar få högre betyg än de redan har. Det är alltså rätt svårt att hitta var man kan göra prövningar.
  För att få ihop till examensbevis från komvux kommer du behöva betygen á 2400 gymnasiala poäng. 100p. av dem är godkänt betyg i gymnasiearbete. De flesta kruser är á 100p/styck. Det är alltså cirka 24--26 kurser som du kommer behöva få betygen i. Läser man alla de kurserna tar det 3 år på heltid.
  En av de obligatoriska för examensbevis från gymnasiet/komvux kurs heter Religionskunskap 1 och den är på 50p., alltså en liten kurs. Men så finns det även större kurser, som t.ex Fysik 1a, som är på 150poäng. De två kurser tillsammans = i volymen som 2 st. "normalstora" kurser á 100p./styck.
  Har man flera "små kurser" som t.ex inom ämnena Psykologi och Filosofi in i sin examen, blir det fler betyg som krävs, kanske upp till 30 stycken.

  Hej igen,
  vi har nu fått svar från Skolverket som lyder: "Det blir komvux själva som får avgöra om ett IB-diplom skulle kunna anses vara motsvarande ett slutbetyg från ett fullständigt eller utökat nationellt program."

  Svar från Skolverket, ovan, tolkar jag som så att det kan bli olika, beroende av i vilken kommun man är folkbokförd: komvux i en kommun kan anse att man med IB-diploma har redan gymnasiekompetens och får därför inte läsa mot examensbevis på komvux, men i en annan kommun kan bedömning göras att samma person kan få läsa mot examensbevis på komvux. Det gäller i så fall att kunna folkbokföra sig i den kommunen som gör bedömning att man med IB-diploma får läsa mot examensbevis! :)

  • Privat Tack för ditt svar! Men om jag får en diplom av IB, kan jag samla på 2400 poäng och skaffa mig (en till behörighet), fast från komvux istället?
  • Anna Jag rekommenderar att du i första hand funderar på allmänna kurser på folkhögskolorna; där du på ett läsår kan få ut omdöme om grundläggande behörighet.
  • Privat Fast om jag vill tenta av 24 nationella kurser och skapa ett nytt "diplom" på egenhand som jag ansöker till universitetet genom. Alltså jag lägger åt sida hela min IB diploma(som är godkänt). Funkar det att göra så?
  • Julia Det är svårt att hitta var man kan göra prövningar. Att göra 24 prövningar kommer att ta flera terminer. Varje prövning görs vid minst 2 tillfällen: skriftliga delen + muntliga sedan, efter cirka 2 veckor. Inom fysik och kemi gör man även laborationsdelen, alltså blir 3 olika tillfällen inom en prövning.
  • Julia vi har nu ställt frågan om komvux får utfärda examen om personen redan har IB-diploma - till Skolverket. När skolverket svarar till oss, svarar vi till dig. Vi håller tummarna! :)
  • Privat Tack så jättemycket!
  • Mikael Du kan också fråga på komvux i din kommun... förhoppningsvis har komvux i din kommun fått samma fråga tidigare och kan ge dig svar. I annat fall inväntar vi svar från Skolverket.
  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej!

  Vi fick idag svar från Skolverket; var god läs nedan:

  ... fråga om IB-diplom och gymnasieexamen. Det kan bli svårt för eleven att bli antagen till att läsa kurser på gymnasial nivå. För att bli antagen till en kurs krävs att man saknar kunskaperna som utbildningen ämnar att ge. Komvux kan däremot inte neka en person prövning som är bosatt i landet om det gäller kurser som de anordnare eller när det kommer till gymnasiearbetet, anordnar utbildning inom det kunskapsområdet.

  När det kommer till gymnasieexamen är det reglerat att gymnasieexamen inte får utfärdas till den som har slutbetyg från fullständigt eller utökat nationellt program eller motsvarande. Gymnasieexamen får heller inte utfärdas för den som redan har gymnasieexamen. Undantaget är om det är en yrkesexamen med nytt innehåll. Det vill säga IB-diplom är inget som nämns i samband med vuxenutbildning i skolans regelverk.

  Källor: 

  Lagar och förordningar: www.skolverket.se/lag

  Prövning inom komvux: 20 kap. 40 § skollagen

  Fler gymnasieexamina: 4 kap. 19 § förordning om vuxenutbildning

  För den som har slutbetyg: Punkt 7 i ikraftträdande- och övergångsbestämmelserna till förordning om vuxenutbildning

  Om du har fler frågor är du välkommen att kontakta oss på Skolverkets upplysningstjänst på 08-527 332 00.

  Med vänlig hälsning

  Skolverkets upplysningstjänst

  • Privat Tack!
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

  Frågor och svar

  • Mana 25 år

   Vad är lägsta meritvärdet jag kan ha?

   Hej, planen är att söka till lärare f-2 våren 2023. Jag undrar vad meritvärdet brukar ligga på (eller minst bör ligga på) för att bli antagen? Jag har ca 13.58 just nu.

   Anna SYV: Hej Mana!Antagningsgränserna förändras (går upp och ner) och utbildningsutbud förändras också. Om du vill söka till högskole-universitetsprogram i Sverige som startar... Läs hela svaret
  • Oleh 29 år

   Krävs matematik 3b och 4 för komvuxarbete naturvtenskap och teknik?

   Hej! Jag studerar på komvux. Planerar välja komvuxarbete naturvetenskap och teknik men först undrar jag om man måste ha med matte 3b och matte 4.?

   Anna SYV: Hej Oleh!I naturvetenskapsprogrammets båda inriktningar på gymnasieskolan ingår matematik 1c, 2c och 3c som obligatoriska kurser. i inriktningen Naturvetenskap ingår... Läs hela svaret
  • T 22 år

   Nästa komvux kurs?

   Hej, Jag ska läsa Anatomi och fysiologi 1 i september och ska också söka till nästa Kurs som bygger på den inför nästa kursstart eftersom sista ansökningsdag är 14 augusti, dock så vet jag att man inte blir godkänd för att läsa kursen om man inte har liksom läst kursen innan, vad behöver jag göra?

   Liselotte Johansson: Hej T, du behöver kontakta SYV-en på komvux och göra studieplanering. Du kan göra ansökan till alla kurser som du vill läsa och det är bra om du gör det "i tid" (inom... Läs hela svaret
  • Sanna 17 år

   Prövning matte1b?

   Hej, Jag ska börja 2an på gymnasiet efter sommarlovets slut. Men innan det ska jag göra matte prövning i matte1b eftersom jag inte klarade nationella provet tidigare. Min fråga är om krav gränsen för godkänt har desamma som det tidigare provet...

   Liselotte Johansson: Hej Sanna!Prövningar brukar bestå av 2 delar - skriftliga och sedan muntliga. Till den muntliga delen skriver läraren och medbedömaren ihop frågorna utifrån elevens svar på den skriftliga delen av... Läs hela svaret
  • Leny 28 år

   Vad ska man studera efter SVA3?

   Hej! Jag började med SFI utav mitt rent intresse och har nästan klarat mina hela Svenska studier (SVA3). Nu undrar jag vad kan jag läsa efter SVA3 för att ytterligare förbättra mitt språk. Det skulle bli kul om det är lite praktiskt. Jag vill inte...

   Liselotte Johansson: Hej Leny,Högre kurser i svenska som andraspråk än SAS 3 finns Inte, inom gymnasial utbildning i Sverige, och det gäller både gymnasiet och komvux, men det finns andra kurser som mer eller mindre... Läs hela svaret
  • Ellen 24 år

   Kan man ersätta ämnen?

   Hej! Jag gick på naturvetenskapliga programmet i gymnasiet och har pluggat upp alla samhällsämnena och fler än som behövs för att ta ut en samhällsvetenskaplig gymnasieexamen. Komvux ger också en examen med endast 2400 poäng. Kan jag då önska att ersätta de naturvetenskapliga ämnena...

   Liselotte Johansson: Hej Ellen,jag vill först svara på den frågan som du ställer sist - om särskild behörighet och hur meritvärde räknas ut i det fallet. Antagning.se räknar fram meritvärde till varje... Läs hela svaret
  • Felicity 22 år

   Vad krävs för obduktionstekniker?

   Hej! jag ska börja plugga nu och har nästan en full undersköterska utbildning. Jag undrar vad det är jag behöver plugga för ämnen för att kunna ansöka till obduktionstekniker?

   Milla SYV: Hej Felicity!Det jag idag ser i en platsannons om jobbet som Obduktionstekniker (idag hittade jag endast 3 st. lediga jobb som Obduktionstekniker i platsbanken på Arbetsförmedlingens webbplats) är... Läs hela svaret
  • Adam 19 år

   Vill bli polis i USA, är det möjligt?

   Hej! Är en kille bosatt samt medborgare i Sverige för tillfället, jag jobbar i nuläget som Väktare och vill utvecklas inom detta område med lagar osv. Men jag har länge kollat på Youtube där man kan se hur poliserna jobbar i USA via bodycams....

   Milla SYV: Hej Adam,att få medborgarskap i USA är svårt och brukar ta lång tid. Det är inte ovanligt att man först efter 10års lagligt vistelse i USA kan få sitt amerikanska... Läs hela svaret
  • Natanael 24 år

   BF-urvalsgruppen?

   Hej! Jag har läst samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, och kom ut med fullständiga betyg. Jag kom in på folkhögskola för att läsa naturvetenskapliga ämnena, för att kunna sedan bli behöriga till tandläkarprogrammet. Min...

   Milla SYV: Hej Natanael,du kommer inte kunna konkurrera i BF-urvalet och jag ska förklara varför: för att kunna konkurrera i BF-urvalet ska man ha Omdöme om Grundläggande behörighet från Allmänna kurser... Läs hela svaret
  • Linnéa 20 år

   Får jag meritpoängen?

   Hej! Vill läsa till ingenjör och läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Direkt efter läste jag ett tekniskt basår via högskola för att få behörighet, men jag saknar ännu betygen för att komma in på den linjen som jag önskar. Jag undrar om jag kommer få meritpoängen om jag väljer att läsa upp...

   Milla SYV: Hej Linneá! Reglerna säger att om den högskole-universitetsutbildning som du söker till kräver matte4, då ger godkänt betyg i Kursen "matte5" en (1.0) meritpoäng. För dig med... Läs hela svaret
  • Line 22 år

   Ändras mitt snittbetyg om jag läser andra kurser än de jag failat?

   Hej! Jag tog studenten från gymnasiet år 2019 med ett studiebevis. Jag fick underkänt i 4st kurser: Filosofi 1 (50 poäng) Psykologi 2 (50 poäng) Etnicitet och kulturmöten (100poäng) Sociologi (100poäng) Jag har varit hos olika studie- och...

   Milla SYV: Hej Line,Vi rekommenderar att du gör planering mot examensbevis tillsammans med SYV på komvux, men jag kan redan nu svara att de SYV-ar du pratade med förut har rätt:... Läs hela svaret
  • Jennifer 22 år

   Distans högskola inom journalism?

   Hej! Jag avslutar mina studier på allmän kurs distans (folkhögskola) under våren 2023. Därmed vill jag börja högskola hösten 2023. Problemet är att det inte verkar finnas de jag är intresserad av på distans. Distans är ett måste för mig, annars kommer jag inte klara utbildningen. Jag är...

   Milla SYV: Hej Jennifer!utbildningsutbud av högskole-universitetsutbildningar i Sverige med start hösten 2023 kommer att fastställas till mitten av mars 2023, så ännu kan man inte se alla utbildningar som... Läs hela svaret
  • Josefin 31 år

   Vilken behörighet krävs?

   Hej! Jag har slutbetyg utfärdat 2010 från ett yrkesförberedande program. Jag vill söka in till socionomprogrammet, beteckningen på kurserna har ändrats sedan jag tog examen så därav lite förvirring hos mig. Jag har bland annat läst svenska...

   Milla SYV: Hej Josefin!I särskild behörighet till socionomprogrammet ingår bland annat att ha godkänt betyg i Matematik B, som i dagens kursutbud motsvarar Matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka gamla kurser motsvarar de... Läs hela svaret
  • Aliyah 21 år

   Byta från mälardalensuni till kth?

   Hej! Jag har nyligen kommit in i programmet civilingenjör produkt och produktdesign i Mälardalensuniversitet och undrar om det är möjligt att byta till samma utbildning i kth, har man gått några terminer in i programmet?

   Milla SYV: Hej Aliyah!Du ställer en fråga som inte går att ge ett generellt förhands-svar på. Svar på din fråga beror på om det uppstår lediga platser på programmet... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga