Emelie 23 år
  Hej! Jag går i årskurs ett på humanistiska programmet. Jag undrar om det är möjligt att byta till samhälle i en annan kommun? Efter 1 termin.
  Nu bor jag inackorderat och vill flytta hem till hemkommunen igen.

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Emelie,
  du borde kunna flytta tillbaka till din hemkommun, om du så önskar.
  Om jag förstår dig rätt, så finns det inte HU i din hemkommun och det är därför du läser i en annan kommun & bor inackorderat.
  Det är skillnad i programmen - HU och SA, så det kan bli svårt för dig att hoppa in i pågående kurser, som du inte har läst under höstterminen.
  En annan fråga är - finns det plats i åk1 på SA i din hemkommun?
  I fall det inte finns plats på SA, kan din kommun erbjuda dig plats på ngt. annat program, där det finns platser. Du har inte rätt att kräva att de tar in dig på just det programmet, som du själv önskar gå på. Förhoppningsvis finns det platser på SA i din hemkommun och då blir frågan: hur skall du kunna hoppa in i de pågående kurser, där du ligger efter med en hel termin?
  Det är upp till rektor på programmet att svara på båda frågorna:
  1. om det finns plats på SA
  2. om skola har möjlighet att erbjuda dig hjälp med att läsa ikapp

  Lättare skulle vara om du läste hela åk1 på HU och fick betyg i ett antal kurser. I så fall kan rektor på SA i din hemkommun fatta beslut om individuellt anpassat program och byta ut några kurser, så att du får in dina HU kurser in i SA gymnasieexamen. Återigen: plats på SA måste finnas.

  Ett annat alternativ för dig är:
  a) söka till åk1 SA i din hemkommun /precis som du sökte förra året, på grundskolebetyg/
  b) under resterande delen av läsåret - bli inskriven på IM, individuellt alternativ i din hemkommun där du kan kombinera studier med praktik eller t o m ha "helpraktik"
  och på det "förlorar" du ett år men å andra sidan, så slipper du allt stress kring läsa ikapp en halvtermin /i några kurser som skiljer HU och SA åt/.

  Jag råder dig att ta kontakt med rektor på SA i din hemkommun och fråga om det finns plats. Om svaret är NEJ, då kan du inte byta till just SA (i alla fall inte just nu). Ta även kontakt med Utbildningsförvaltningen i din hemkommun. De kommer att berätta för dig vad som gäller i din situation.
  Du är inte myndig och dina vårdnadshavare kan ta de kontakter i stället för dig. Det är kanske t o m bättre om just vårdnadshavare tar kontakt. Vårdnadshavarens samtycke behövs ju ändå.

  Jag vet inte varför du vill byta program och flytta tillbaka till din hemkommun. Du får berätta om du vill och i så fall kanske vi kan ge dig ett bättre (mer anpassat) svar. Nu har jag skrivit de generella reglerna som gäller och kan tyvärr (utan att veta mer om din situation) inte ge dig ett bättre svar.

  Önskar dig allt väl! Lycka till!
  ANNA SYV
  Hej igen, nu skriver jag till rätt Emelie i alla fall! *L* :-)
  Du måste kontakta utbildningsförvaltningen i din hemkommun. Du eller dina föräldrar bör ta alla de nödvändiga kontakter.
  I fall plats finns på den utbildningen dit du vill komma in på och rektor tar in dig, är det bara att byta.
  Bra att du läste samma kurser som eleverna på SA i din hemkommun. Då är det lättare att komma in i undervisningen - om det är exakt samma kurser.
  Önskar dig stort Lycka till! och tack för att du lärde mig idag - att jag måste läsa om frågor innan jag svarar. Jag förlitade mig på mitt minne, vilket visade sig vara fel sak att göra! *L* :-) Mitt minne är bra, men kort!
  Anna SYV
  • Emelie Hej! Tack så mycket för svaret.
  • Emelie Att gå om är ingenting jag skulle kunna tänka mig. På samhäll dit jag vill byta har eleverna läst Svenska 1, engelska 5, b-språk, historia 1b, religion 1b, naturkunskap 1b och matte 1b, vilket är samma som jag har läst. Dock har jag läst kurser utöver det, som c-språk och retorik. Så det är alltså ingen hel kurs som jag missat.
  • Emelie Jag vet inte om det finns plats faktiskt.
  • Anna Även om det finns plats, har rektorn rätt att säga "nej" i fall hen inte tror att det kommer att funka. Du måste fråga rektorn. Du har inte automatiskt rätt att komma tillbaka till din f d klass då du har missat en del av undervisningen. Jag är fullt medveten om att det inte var ditt fel att du missade: är man sjuk, så är man. Men det spelar i detta fallet ingen roll om det var ditt fel eller ej. I fall en elev missade flera månader i skolan, är det som regel - att gå om ett år. Om rektor kan bevilja UNDANTAG i ditt fall, kan bara rektorn svara på. Önskar dig allt väl och lycka till! :-)
  • Emelie Vänta, vadå sjuk? Jag har gått utan ogiltig frånvaro (knappt giltig heller) så jag förstår inte vad sjuk har med det att göra?
  • Anna Jag ber om ursäkt om jag missuppfattade dig: jag har utifrån din fråga har förstått det så att du har varit sjuk under en period och av den anledning missade undervisningen. Det är mycket möjligt att jag har missuppfattat dig. Förlåt! Det är - oavsett anledning - varför en elev har slutat på en viss utbildning ... i fortsättningen rektors beslut att ta in eleven tillbaka eller ej. Det är enbart om man fick "anstånd med platsgaranti" som man har rätt att komma tillbaka. Det är brukligt på högskolan att man ansöker om det. På gymnasiet är det sällan och man måste ansöka innan man avbryter sina studier. Det är rektors beslut som gäller. Kontakta rektorn.
  • Anna Ber hemskt mycket om ursäkt! - det är en annan Emelie - som också ställde frågor idag... hon berättade att hon missade några månaders undervisning pga sjukdom. Ni har samma namn! Ber HEMSKT MYCKET OM URSÄKT... jag trodde att du var hon. Jag bör givetvis ha läst den ursprungliga frågan!!! Vilket sammanträffande - att det är två olika Emelie som ställde frågor idag. Annars är det är ovanligt & mycket vackert namn!
  • Anna Den andra Emelie har raderat sina frågor från sajten nu - men eftersom ni har samma namn, har jag tagit fel. Som sagt, ber hemskt mycket om ursäkt. Den andra Emelie frågade om hon kan komma tillbaka till sin klass efter flera månaders sjukdom och jag svarade att det beror bl a på om det finns plats kvar. Och du skrev i din kommentar att du inte vet om plats finns... därför blev det så att du fick svar på HENNES FRÅGA. Jag skall i fortsättningen läsa om en ursprungliga frågan en gång till - innan jag svarar. Bra att jag fick lära mig ngt nytt idag! *L* ;-) "Att fela är mänskligt, att förlåta är ... gudomligt!" - känner du till det ordspråket? Förlåt mig! :-) *L*
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Ene 18 år

   Ger matte spets meripoäng?

   Jag ska nu välja indvid val, jag tänker mellan kemi 2, moderna språk 3 eller matte spets. Om matte spets ger merit poäng så struntar jag i moderna språk. Men annars har jag 2 val nu. Vad tycker ni att jag bör välja eller snarare hur tycker ni att jag ska tänka här? Jag vet inte vad jag vill...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Saga 18 år

   Matte 5 eller en annan kurs?

   Hejsan! Jag vill gärna få så höga meritpoäng som möjligt, men tror inte att jag kan gå ut med ett A i matte 5. Kanske ett C. Men nu är min fråga, tjänar jag mer på att läsa en 100 poängs kurs som inte ger extra merit...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hannes 19 år

   Antagningspoäng HT21?

   Hej jag undrar vad du tror angående antagningspoängen till höstterminen 2021. Vi såg en ökning denna höstterminen och jag undrar om det kan fortsätta öka eller inte, med beaktning till corona. Vet att det är svårt att spekulera kring men jag ligger bara lite över gränsen till samhällsplanerare i...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Alfred 19 år

   Gångbara kurser till Handelshögskolan?

   Hej! Har förstått att Handelshögskolan inte använder sig av meritpoäng i ansökningar. Min fråga är dock om jag kan använda kurserna från mina meritpoäng (som jag har höga betyg i) och byta bort kurser som jag har sämre betyg i. På hemsidan står det "Tänk på att vi inte tillämpar meritpoäng...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Nes 22 år

   Kan man få godkänt poäng?

   Hej. Om man gör gymnasiearbete på komvux (vilket är 1 månad) och om eleven har en giltig ursäkt, till exempel död för någon i familjen eller ett hälsoproblem, kan man ändå få en godkänt poäng utan att göra...

   Anna SYV: Hej Nes,betygssättningen (vilka kunskaper som ger godkänt betyg) - är en fråga till undervisande Lärare, inte till SYV-en. SYV sätter inte några betyg. Som SYV kan jag endast svara så... Läs hela svaret
  • denny 20 år

   Kan jag läsa på dessa poäng i en annan universitet?

   Hej, det är så att jag är i min tredje (snart fjärde) termin och har en tenta jag ej klarat nu på flera försök. Jag har från den kursen 27 poäng av 30, men oavsett vad så har den tentan varit jobbigt för mig. Det jag undrar då...

   Anna SYV: Hej Denny,jag känner inte till några förbud mot att söka till en kurs, även man tidigare läst samma kurs och "nästan klarat av den". Däremot kan jag inte... Läs hela svaret
  • Emil 17 år

   Kan man byta från Spanska 3 till Franska 1? Efter att börjat 2an?

   Hej! Emil igen här med en till fråga. Jag undrar om jag kan byta från Spanska 3 till Franska 1 efter att börjat i 2:an? Är det möjligt?

   Anna SYV: Hej Emil! om det i ditt program ingår 2 kurser inom ämnet Moderna språk som obligatoriska då kan det i ditt examensbevis ingå 2 kurser inom samma moderna... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Möjligt att bli ämneslärare efter jag tagit masterexamen i arkeologi?

   Hej! Mitt namn är Sara Atle och jag går just nu tredje året på samhällsprogrammet inriktning samhällsvetenskap. Jag planerar att söka plats på universitetet HT/21, men är kluven i mitt val. Mitt drömyrke har under alla år varit att...

   Anna SYV: Hej Sara,när det är lärarbrist kan man få jobb som lärare även utan lärarexamen, men får att bli "behörig lärare"... Läs hela svaret
  • Henrik år

   Jobba som läkare?

   Hejsan SYV! Har lite frågor om läkaryrket. 1. Vad är vanliga arbetsuppgifter för en läkare? 2. Var kan en läkare jobba någonstans? 3. Var hittar man jobbannonser för läkare? Mvh, Henrik Weimer

   Anna SYV: Hejsan!om yrket Lärare (allmän info) var god se - Framtid.se/yrke/lakare"Läkare" är ett samlingsord för många "olika yrken", t.ex kirurg som är en specialistläkare och forskare... Läs hela svaret
  • Henrik år

   Jobba som jurist?

   Hej SYV! Jag har haft funderingar om juristyrket ett tag nu så jag ställer mina frågor här. 1. Vad exakt gör en jurist? Vilka är vanliga arbetsuppgifter? 2. Var kan en jurist jobba? 3. Var hittar man jobbannonser för jurister? 4. Är det lätt att jobba utomlands som...

   Anna SYV: Hej! lagar är olika i olika länder. Om man vill med svensk utbildning jobba med juridiska frågor utomlands, rekommenderar jag i så fall titta i första hand på de utbildningar som utbildar inom Internationell... Läs hela svaret
  • Henrik år

   Jobb som psykolog?

   Hejsan SYV! Jag funderar på att utbilda mig till psykolog och har därför lite frågor om yrket. 1. Vad exakt gör en psykolog? Hur arbetar den? 2. Vilka arbetsplatser är vanliga för psykologer? 3. Var hittar man jobbannonser för psykologer? Mvh, Henrik Weimer

   Anna SYV: Hej Henrik,ta gärna del av info på https://www.framtid.se/yrke/psykologPsykologer kan arbeta på olika ställen, t.ex inom Arbetsförmedlingen för att bedöma arbetsförmåga hos vissa... Läs hela svaret
  • lau 20 år

   När ska betygen vara inne inför UNIversitet?

   Hej jag tänkte söka in på universitetet till höst men undrar en sak. När ska betygen vara inne senast? Jag funderade på att gå en snabbkurs på ma4 på distans från 1 april på 100%. Vilket kommer ta 5 veckor typ. Dock vet jag inte om...

   Milla SYV: Hej! datumen som gäller för ansökan till svenska högskolestudier och för komplettering av ansökan kan du se på antagning.se/datum och det framgår av informationen... Läs hela svaret
  • Anonym 16 år

   Antagningsprov?

   Hej! Jag undrar om ett gymnasium som har antagningsprov för estet musik har högre kvalité, bättre undervisning och är bättre generellt än en skola som inte har antagningsprov för estet musik? Skulle det vara bättre om jag väljer den skolan...

   Anna SYV: Hejsan,ES/musik erbjuds i Sverige på cirka 120 gymnasieskolor. Vi hoppas alla skolor i Sverige är bra och att det handlar om vad man är intresserad av och vad som kanske är speciellt med de olika gymnasieskolorna.Om man... Läs hela svaret
  • Linus 17 år

   Kan jag bli vaktmästare?

   Går samhällsvetenskapsprogrammet och är snart klar med första året och undrar om jag kan få jobb inom vaktmästare efter gymnasiet (pappa jobbar med det också) eller om jag måste gå något yrkesprogram, är inte jätte sugen...

   Julia SYV: Hej Linus,yrket Vaktmästare är i Sverige icke-reglerat. Det betyder att varje arbetsgivare bestämmer själv vem som anställs, med vilken utbildning "som helst" (det är inte förbjudet för... Läs hela svaret
  • Selma 18 år

   Byta program i 2an?

   Hej! Jag går i 2an av IB-programmet just nu och vill gärna byta till estetprogrammet för att det känns som om det skulle passa mig mycket mer. Eftersom jag gått en och en halv termin av gymnasiet redan, kommer jag då behöva gå om ett år eller två? Eller kan jag fortsätta plugga utan att gå om...

   Julia SYV: Hej Selma,i Programplanen för ES kan du se vilka kurser som ingår, men i vilken ordning de läses - kan vara olika på olika gymnasieskolor. T.ex läses Idrott-och-hälsa 1 under årskurs 1 på de... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga