tilda
    Hej. Jag går sista året på bygg men vill gå naturbruk och läsa djurvård istället.
    Om jag hoppar av nu och söker till sommaren så har jag ju redan läst de gymnasiegemensamma ämnena och kommer väl inte behöva läsa om dem? Kommer jag bara att läsa karaktärsämnerna då? Om jag hoppar av, söker in på naturbruk, vad är det som påverkar att jag eventuellt inte skulle komma in om de finns plats och jag har tillräckligt med poäng?

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Tilda,
    det är det året som man fyller 19 år som är sista chansen att börja på gymnasiet. Om du är 18 år nu så kan du söka till nästa års antagning till åk1. Dock kan du inte få plats i fall du tar ut gymnasieexamen till sommaren. För att ha en chans att komma in i åk1 måste du, tyvärr, hoppa av gymnasiet, men jag tycker inte det är en bra lösning. Gymnasiet är frivilligt att gå på och du är myndig - du får själv bestämma vad du vill göra. Jag kan bara ge dig råd.
    Varför jag inte tycker det är en bra lösning att du hoppar av gymnasiet nu? Jo, det finns flera anledningar:
    1. du kommer att söka på dina gamla grundskolebetyg och konkurrera på samma sätt som elever som går åk9 idag gör; du kan inte få någon platsgaranti och det kan hända att du inte kommer in på NB - i fall andra elever som söker har högre betyg; då står du sedan utan gymnasieplats och nästkommande år är du för gammal för att söka till gymnasiet;
    2. precis som du själv skriver, har du redan läst kärnämnena och du behöver inte läsa om dem, vilket innebär att du kommer att läsa på deltid och med det inte har rätt till Studiehjälp från CSN. Risken är stor att du får läsa din gymnasieutbildning utan att ha någon ersättning under delar av din studietid.
    3. du kommer att vara tre år äldre än dina klasskompisar och det är kanske inte någon nackdel direkt, men det gör att du kommer att kunna börja jobba tre år senare än dina jämnåriga /du förlorar tre års lön vilket påverkar även din kommande pension och andra förmåner/.

    Jag har följande förslag:
    a) titta på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=Djur de yrkeshögskoleutbildningar som har med "djur" att göra. Till Djurvårdare kräver de avslutade studier på Naturbruks- eller på Naturvetenskapsprogrammet men en YH utbildning har möjlighet att ta in upp till 20% studerande inte är behöriga, därför råder jag dig ta kontakt med de utbildningsansvariga och höra med dem vad de tror om dina chanser att komma in. Det finns flera YH utbildningar som kan vara av intresse för dig, se t.ex. på http://www.yhguiden.se/utbildning/biologiska-yrkeshogskolan-skara-bys/hovslagare-grundutbildning1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-syd/ridlararutbildning-srl1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/vretagymnasiet/driftledare-lantbruk1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/vretagymnasiet/ridlarare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/vretagymnasiet/gardsmastare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/sadelmakeriskolan-i-tarnsjo/sadelmakare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-enkoping/tradgardsmastare
    http://www.yhguiden.se/utbildning/stora-segerstad-och-varnamo-yrkeshogskola/driftledare-lantbruk
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-sodertalje/tradgardsmastare-ekologi-och-entreprenorskap1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/forshagaakademin/fiske-och-jaktguide
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-enkoping/stockholms-tradgardsmastarutbildning

    b) ta kontakt med rektor på NB med frågan om du kan byta och hoppa in i en pågående utbildning, in i åk1 eller 2. Här får du se http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-nuntorp
    några presentationer av skolorna som erbjuder NB i Västra Götaland http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-dingle
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-stromma
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-svenljunga
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-sotasen
    http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/naturbruksgymnasiet-uddetorp

    Mitt råd är att du försöker just BYTA till NB och i så fall snarast möjligt - störst chans finns kanske om du blir Lärling (om vad det innebär, läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/att-vara-laerling och du har även rätt till extra pengar från CSN om du får lärlingskontrakt, 1000 kr. i lärlingsersättning).
    I fall du inte kan byta nu (och det är rektor på NB som fattar beslut att ta in dig eller ej) skulle jag råda dig fortsätta på din nuvarande utbildning och söka till en Yrkeshögskoleutbildning som startar i mitten på mars 2015 - i fall du kommer in, kan du byta från gymnasiet till en yrkeshögskola (det är ovanligt men kan vara en bra lösning i ditt fall). Om du inte byter till någon utbildning under våren, skulle jag råda dig försöka ta ut yrkesexamen från BA, dvs från ditt nuvarande program. Du behöver inte jobba på en byggarbetsplats även om du har examen från BA. Det är bättre att ha gymnasieexamen än att inte ha någon. Du kan söka jobb på ett byggvaruhus eller som administratör/uthyrare på ett fastighetsbolag t.ex.
    Om du vill jobba med djur i framtiden, finns det flera vägar att gå: titta på vad som finns för utbildningar på komvux, på högskola, på folkhögskolor och på yrkeshögskola; det finns även andra möjligheter - t.ex. om du söker jobb på hunddagis eller praktik hos en lantbrukare, kan du få arbetslivserfarenhet som kan sedan ge dig plats på en yrkeshögskoleutbildning eller jobb som har med djurvård att göra: gymnasieexamen från BA i kombination med erfarenhet från praktik inom lantbruk eller djurvård - kan vara mycket värdefull och leda till ditt drömjobb.
    Ang. byta till NB: ta kontakt med flera olika skolor samtidigt och ställ följande frågor till rektor - 1. finns det plats i åk1 eller 2?
    2. be i fall det finns platser att komma på besök snarast.
    Eftersom du har kärnämnena från åk 1 & 2 klara, kanske går det att hoppa in i åk2.

    Önskar dig Lycka till!
    Anna SYV



    Frågor och svar taggade med 'garantiplats på UJIK' (7 st.)

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga