Christian
  Jag är kille på 17 år och går på ett naturvetenskapligt program. I början så ville jag bli ingenjör men insåg i början av 1:an att jag nu ville byta riktning (för mycket matte, fysik, kemi och brist på intresse). Skolmotivationen tinar bort precis som mina betyg och de sänks för varje termin och prov och jag håller på med saker jag inte kommer att komma ihåg eller använda mig av i framtiden. Jag valde sedan en samhällsinriktning för att "underlätta" min skolgång som innefattar geografi och mer samhällskunskap/historia/religion och mindre matte/kemi/fysik men verkar ändå inte fungera. Mina betyg är medelmåttiga för tillfället men går nedåt men kan jobbas uppåt (förhoppningsvis). Jag hade sedan tidigare varit intresserad av pengar och uppfinningar och entrepreneurskap och gillar att hålla på med siffror som har med pengar att göra. Men jag valde natur för att jag då var intresserad av NO-ämnena (inte längre).

  Min fråga är: Skall jag gå klart 4 terminer till och sedan börja i handelshögskola eller en ekonomiutbildning, går det eller missar jag för mycket? Läser nu spanska 2 för eventuella internationella yrken och planerar att läsa en ekonomikurs i 3:an ifall det är möjligt. Känns som att jag missar mycket av vad andra handels/ekonomi program går igenom. Men ifall jag vet att kan läsa det i högskola/universitet så kommer förhoppningsvis min motivation komma tillbaka och låta mig höja mina betyg i det sista skedet. Har idoler som b.la Warren Buffert, Bill Gates, Jordan Belfort och Peter Jones m.m ifall detta är relevant.

  Tack på förhand, Christian

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Christian!
  För att kunna läsa ekonomi på högskola/universitet, måste man bl a ha godkänt betyg i Matte 3. För övrigt, så krävs det Grundläggande behörighet = Examensbevis.
  Kraven för Examensbevis kan du se på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

  Att bli behörig till vidare studier är första steget. Sedan måste man kunna kONKURRERA sig in på utbildningen. Nästa steg blir att klara av en eftergymnasial utbildning och till slut - få jobb eller starta eget företag.

  Om du är mer intresserad av Ekonomi än Naturvetenskap, är det kanske bäst att byta till Ekonomiprogrammet.
  Går du i åk2 nu? Kanske kan du byta till åk1 Ekonomi (om det finns lediga platser på Ekonomiprogrammet). Du "förlorar" ett år men kan vinna mycket i t.ex. högre betyg. Om du går om samma kurser (några av dem i alla fall) som du redan har betyg i, kan du få djupare kunskaper och högre betyg.
  Att vara ett år äldre och mognare än resten av klassen är också många gånger en stor fördel.

  Så mitt förslag är att du funderar över att byta till Ekonomiprogrammet.
  www.gymnasieguiden.se hittar du alla gymnasiala utbildningar i hela Sverige.
  Ekonomiprogrammet finns det bl a på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/folkuniversitetets-gymnasium-i-trollhattan
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/karlbergsgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/magnus-aberggymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/nosnasgymnasiet
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/plusgymnasiet-uddevalla
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/stromstad-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/uddevalla-gymnasieskola

  Bästa hälsningar och lycka till!
  ANNA
  • Christian Tack Anna för den snabba responsen och för det goda svaret. Jag får ta en dag i taget men får väl återkomma och se ifall jag har flera frågor att ställa. Tack ännu en gång, Christian.
  • Milla Vi på Fråga SYV är glada om våra svar blir till hjälp! Återkom gärna om du har fler frågor!
  • Christian Det ska jag, tack!
  • Milla Bra! Gör så! :)
  • Julia Du kan också "föra ordet vidare" ;) om Fråga SYV, dvs tipsa dina kompisar om vår sida, vi vill kunna ge vägledning till fler ungdomar!
  • Christian Det är det minsta jag kan göra, tack igen!
  • Peter Bra att du känner dig hjälpt av fråga syv! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga