. 15 år

  Hej jag går i årskurs 9 och snart är det gymnasieval. Jag har läst spanska sedan årskurs 6 och har A i det. Men jag hatar verkligen spanska från botten av mitt hjärta och min lärare är inte jättebra så jag vet att jag inte har bra förkunskaper till gymnasiet. Jag vill därför byta språk till tyska i gymnasiet och läsa från steg 1. Men jag vill gärna upp till steg 4 men jag vet inte om det går. En språkkurs tänker jag är på ett år så hinner man då 4 språkkurser på tre år?? Jag är inne på sam-sam och att då läsa Tyska 1 & 2 som ”ingår” och sedan välja 3 & 4 som programfördjupning eller individuellt val. Beror detta på skola eller hur fungerar det? Och programfördjupning. På skolverket så finns det en lpng lista med kurser som är tillåtna som programfördjupning. Men de skolor som jag tittat på har hela eller delar av programfördjupningen förutbestämd. Kan man byta ut dessa förutbestämda kurser mot andra kurser som tillåts av skolverket om skolan erbjuder dem? Typ Engelska 7, Matte 3 B eller Tyska steg 3. Tacksam för svar!

  • . Ok. Men kommer man veta vilka kurser som kommer vara tillgängliga innan man söker och vad som kommer stämma med schemat osv? Eller är det bara att söka och hoppas på det bästa?
  • Anna valbara kurser läser gymnasieeleverna mest bara under åren 2 och 3 (sällan i år1). På lång sikt är det omöjligt för skolan att veta hur lärarsituationen kommer se ut: läraren kan t.ex bli förändraledig och det är ingen som vet om hen blir det om 2 år. :) ... Det är lärarbrist och svårt hitta vikarierande lärare. Så, svaret är att det går att veta vad skolan har "för avsikt att erbjuda" eller vad skolan "brukar erbjuda" men det går inte få ngn garanti om ngn annan kurs förutom de som är Obligatoriska.
  • Anna Läs Daniels svar, nedan. :)

  1 Svar

  Daniel Larsson SYV

  Hejsan,

  du funderar på att söka till SA; se gärna programplan för SA på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/SA/programplan/Programplan_SA.pdf
  Av de kurser som får läsas som programfördjupande väljer varje gymnasieskola de kurser som just den skola kan erbjuda (här spelar tillgång till lärare stor roll) och skapar en egen kortare lista, av vilken eleverna under årskurs 1 och 2 väljer/önskar läsa kurser och sedan ser skolan hur många som valde en viss kurs: blir det för få så kan inte kursen starta; blir det för många - då kan inte alla få plats. På så sätt kan ingen garanti ges på att läsa en specifik kurs som inte är obligatorisk på just ditt program.

  Obligatoriska & valbara kurser
  Engelska 7 är inte obligatorisk på något gymnasieprogram. Ofta, men inte alltid kan eleverna läsa eng 7. Här gäller det att ha tur och komma med på den kursen.
  Matematik 3 är obligatorisk på inriktningen Ekonomi på EK och på Teknik- och på Naturvetenskapsprogrammet. På de utbildningar där kursen är obligatorisk måste den erbjudas. På de utbildningar där kursen är valbar, erbjuds den om lärarkapacitet räcker och om tillräckligt många elever väljer den kursen, men blir det för många, som väljer, och 2 undervisningsgrupper ej kan starta, så blir endast några som får läsa och andra - inte. Urvalet sker i så fall bland dem som lämnade önskemål i tid och har högre studieresultat från föregående studier.

  Meritpoängen
  Jag förstår att du vill få meritpoängen. Om den högskoleutbildning du söker till inte kräver matte, för särskild behörighet, t.ex juristprogrammet och utbildningar på konstfack, då ger redan matte 2, godkänt betyg, + 0.5 meritpoäng.
  Max meritpoäng är 2,5. För moderna språk 3och4 får man 1,5 meritpoäng och det ger en stor fördel i konkurrensen om utbildningsplats på högskolenivå.
  Du har rätt att på gymnasiet börja med ett nytt språk, t.ex läsa kurser Tyska1 och/eller Franska1. På Samhällsvet.programmet är 2 kurser mod.språk obligatoriska  och det kan inte garanteras att få läsa fler kurser i mod.språk än just 2 st. Om det blir "ont om" lärarkapacitet eller om schemat inte går ihop, kommer inte fler kurser än just 2 st. erbjudas. och det ingår inte i elevens rättighet att kräva läsa fler kurser inom ämnet moderna språk än som är obligatoriskt på elevens program.
  I inriktningen SpråkHU ingår många språkkurser. Kika gärna på den utbildningen. Men inom matte läser man endast matematik 1b på HU. mer matte är valbart och då är det inte garanterat att få läsa.
  Störst chans att få meritpoäng om du kommer in på SA är att du fortsätter med Spanska 3 då får sedan även läsa Spanska 4 (eller så kan du "ta" meritp. för Spanska 3 och som den andra obligatoriska mod.språk kursen läsa tyska1 eller franska 1, dock kan problemet bli shema-krock... så här brukar det vara: elever som läst spanska på grundskolan- antingen fortsätter de med samma språk och läser Spanska 3 under årskurs 1 och Spanska 4 under årskurs 2; eller så byter de språk - och börjar med t.ex tyska, och läser då tyska1 och tyska 2 under årskurserna 1 och 2. Om en eller några få elever vill "hoppa mellan språken", alltså läsa en kurs i 2 olika språk, kan det bli så att den passande språkgrupp läser på samma tider som du har en annan för dig obligatorisk kurs, t.ex svenska 2. Och det går ju inte att klona sig. På så sätt finns det exempel på att eleverna blir tvungna att att läsa kurser som de egentligen inte vill, t.ex "fel" för dem språkkurs. För att i annat fall kan de inte få ut examensbevis i slutet av år3.

  Du skriver om att du hatar spanska...
  Tråkigt att läsa om det. Jag tycker spanska är ett vackert språk. och det är inte språkets fel om ni har "en dålig lärare". :) Spanska är ett officiellt språk i 21 olika länder och talas i ännu många fler länder.

  • . Men går det alltså att läsa 4 språkkurser på 3 år. Om vi säger att skolan har de kurser och schemat stämmer. För jag har antagit att man läser en kurs moderna språk per år. För om det är så hinner man väl bara 3 kurser?
  • . på sina 3 år
  • Anna Det stämmer att man brukar läsa en språkkurs på ett läsår. Så, det är förmodligen så att det blir omöjligt att hinna med fyra språkkurser i samma språk på 3 år på gymnasiet. Varför jag skriver "förmodligen" för att det är inte reglerat centralt, utan varje skola får bestämma själv. Det är alltså inte förbjudet att t.ex erbjuda "koncentrationsläsning" då man läser en kurs i taget, t.ex... alltså en språkkurs på fem veckor på heltid, på så sätt kan en gymnasieskola införa en "Språktermin" med fyra språkkurser under en termin (då läser man endast de språkkurserna under just den terminen och inga andra ämnen/kurser). Med stor sannolikhet blir det inte så, men å andra sidan - finns inga förbud mot det heller... så därför skrivet jag "förmodligen". :)
  • . Ok. Tack så mycket!
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Joakim 20 år

   Hur mycket får man studera?

   Hej, Jag undrar om hur många veckor som man får studera på komvux ifall man har gått gymnasiet sedan innan?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ezgi 22 år

   Kan någon hjälpa mig att räkna ut mitt meritvärde?

   Jag har turkiska 7 Matematik 4 Naturkunskap2 Historia 1B Samhällskunskap 1b Idrott och hälsa1 Minvärde:69,70 högsta:100 godkänd:50 Då läste jag svenska och engelska Sva1 :E betyg Sva2:E betyg Sva3:C betyg Engelska5 :C Engelska6:C

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Elin 18 år

   Hur bli man forensiker/kriminaltekniker?

   Hej! Jag vill utbilda mig till Forensiker/kriminaltekniker Vad krävs att bli det? Hur går man till väga? Jag vet att man kan först bli polis, men tänkte om det fanns andra möjligheter och vägar! Mvh Blivande kriminaltekniker

   Mikael SYV: Hej! Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/kriminaltekniker  och https://www.framtid.se/yrke/forensiker Man kan t.ex utbilda sig till kemist och hoppas på att kunna bli forensiker sen. 
  • Filip 15 år

   Kan man öppna en butik efter samhällsprogrammet?

   Hej! Jag undrar ifall om jag går samhälle på gymnasiet. Kan jag då efter gymnasiet gå en linje på högskola som gör att jag får kunskaper så jag kan öppna en butik eller är det bara ekonomi programmet som har den...

   Milla SYV: Hej Filip!på Ekonomiprogrammets inrikt.Ekonomi får eleverna ofta (dock inte alltid) möjlighet att testa på driva eget företag: UF-företagande; ofta under årskurs 2. Det... Läs hela svaret
  • Damla 22 år

   Hur ska man gå tillväga om man vill fixa sina gymnasiebetyg?

   Hej! Jag skriver för min pappa som är sugen på att studera vidare. Han gick i gymnasiet i Turkiet och har inte fullbordat alla sina betyg. Han har inte heller gått hela gymnasiet. Han är född 1973. Jag undrar om det finns möjlighet för honom att...

   Mikael SYV: Din pappa får ta kontakt med komvux i den kommunen där han är folkbokförd och göra planering mot Examensbevis tillsammans med SYV på komvux.
  • Maria 17 år

   Går det att byta gymnasieskola och linje till trean?

   Hej! Jag heter Maria och 17 år. Jag går samhällsvetenskapliga linjen med inriktning på internationella relationer på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Jag har gått hela ettan och nu påbörjat andra året. Här kommer frågan: Jag...

   Milla SYV: Hej Maria, det realistiska alternativet är för dig att söka läsa ES/Musik till ngn gymnasieskola - till år1 till nästa höst. Det finns i hela Sverige cirka 120... Läs hela svaret
  • Frida 20 år

   Hur ska jag höja mitt merit?

   Hej. Jag har tagit studenten från naturvetenskapsprogrammet och tog ett års sabbatsår. Nu vill jag plugga igen, men har 17 i merit. Vill söka till tandläkareprogrammet. Vad är bästa och snabbaste sättet? Att satsa på högskoleprovet eller höja upp alla betyg? Hur lång tid kommer det ta ungefär?

   Mikael SYV: Snabbaste sättet är via högskoleprovet. Hur lång tid skulle det ta att reellt höja meritvärde eller om det ens är möjligt att höja så mycket som det behövs - går tyvärr inte att svara på.
  • Sofia 24 år

   Poäng eller gymnasieexamen?

   Hej! Jag har förhoppningsvis läst sammanlagt 2250 poäng innan 1a december det vill säga sista kompletteringsdag och varit glad över detta. Nåddes om information från en elev, alltså inte SYV att det måste tillkomma ett examensbevis för att...

   Milla SYV: Hej!om du vill komma in på en svensk högskoleutbildning, krävs det att du både har Grundläggande och ofta även Särskild behörighet.Grundläggande behörighet krävs alltid... Läs hela svaret
  • M 26 år

   Jobb utan matematik?

   Hej, Jag har läst i några svar här på frågasyv men tyckte inte att jag fick ett riktigt svar. Så här är frågan : Jag har dyskalkyli och undrar vilka jobb som inte innehåller matematik. Tex ingenjör utbildning använder matematik...

   Milla SYV: Hej M!vi på FRåGA SYV kan tyvärr inte skriva ner en fullständig lista på alla jobb som "inte inkluderar matematik". Det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken och det förändras också - vilka... Läs hela svaret
  • Jelena 50 år

   Vilka är det som de facto påverkar vem som anställs?

   Hejsan, jag vill utbilda mig till ngt. som kommer ge mig möjlighet att verkligen påverka om vem som anställs på olika företag och i organisationer. Vilka utbildningar rekommenderar ni? mvh J.

   Daniel Larsson: Hej Jelena!vilken intressant fråga du ställer. Och lite ovanlig fråga - också, måste jag erkänna. Men jag ska försöka att ge ett så bra svar jag kan.Det... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 33 år

   HR och sociala utbildningar inom yrkeshögskola i Göteborg?

   Hej jag har en deltagare i projektet (i Göteborg) som nu fick besked om uppsägning pga arbetsbrist. Hen vill utbilda sig inom HR eller ngt inom "socialt arbete"; familjesituationen tillåter inte att flytta från Gbg, därför söker vi utbildningar på distans eller inom pendlingsavstånd från Gbg.

   Anna SYV: Hej!jag rekommenderar att kika på yrkeshögskoleutbildningar inom branscherna Pedagogiskt arbete, Ekonomi/admin och Socialt arbete.OBS! distansutbildningar inom yrkeshögskola... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Hur ska jag tänka när jag vill höja min merit?

   Hej! Jag har en gymnasieexamen med relativt god merit men inte tillräckligt för att komma in på psykologprogrammet. Jag har därför tänkt gå komvux och försöka höja mig. Om jag har läst matte 1b och 2b i gymnasiet, kan jag läsa matte 3b på komvux och få merit för den kursen? Eller måste jag läsa...

   Milla SYV: hejsan, på heltid läser man på komvux 20p/vecka, alltså en kurs á 100p., som t.ex matte 3b, läser man på fem veckor.Man kan annars läsa fyra st. 100p.kurser under... Läs hela svaret
  • Johanna 25 år

   Paralegal på högskola/universitet?

   Hej! Jag förstår att ’Paralegal’ är en relativt ny yrkesroll samt utbildning i Sverige. Det finns ett antal Yrkeshögskolor som har en utbildning till just det. Jag undrar om man kan utbilda sig till ’Paralegal’ på annat sätt, till...

   Milla SYV: Hej Johanna!Förutom Paralegal finns också en "liknande yrke" IP-paralegal och det fanns förut yrkeshögskoleutbildningar till IP-paralegal. Nu kan jag inte se att det kommer starta ngn sådan... Läs hela svaret
  • Nkimba 20 år

   Naturvetenskap eller teknik program på KOMVUX ?

   Jag kom till Sverige för sex månader sedan och jag har väldigt många frågor angående Sveriges utbildningsystem. Jag är medveten om att jag ska studera gymnasiet igen, särskilt på KOMMVUX. Jag har läst att man kan bara läsa 20p per...

   Milla SYV: Hej!det finns olika sätt att få gymnasial utbildning på, till exempel på folkhögskolornas Allmänna kurser - det kan vara det snabbaste sättet (för att man kan få... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga