Sandra 21 år
  Hej, jag går i nian och börjar gymnasiet efter sommaren. Jag är intresserad i linjen samhällsvetenskap men jag har svårt att välja mellan sam/sam eller sam/media.

  Jag tycker om historia och religion och andra SO-ämnen och tycker då sam/sam verkar vara bra, men jag tycker också om att skriva och kan tänka mig att bli en journalist eller copywriter eller förlagsdirektör i framtiden och sam/media verkar ju ha bra grunder inför jobb inom skrivande. Men då kan jag samtidigt inte fördjupa mig inom historia och religion. Och jag är väldigt osäker om jag vill ha det yrket men det är den som intresserar mig mest i alla fall.

  Nu är det så att jag har valt sam/media och jag har bara idag på mig att ändra programmet tills omvalet stängs. Men om jag väljer den programmet och känner senare att jag ångrar mig och tycker media inte var så intressant kan jag då byta till sam/sam i åk2 i samma skola? För inriktningen har man ju inte förens i åk 2 och om man känner i några veckor att det inte passar kan man då byta? För det är väl samma ämnen i sam/sam och sam/media, det är bara inriktningen som skiljer sig åt?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Sandra!
  Inriktning på SA http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf
  läses från åk2. Under åk1 är det exakt samma kurser som alla elever på programmet läser.

  Som du kan se i programplanen (länk ovan) så utgör inriktning på SA en liten del av programmet. 350 poäng respektive 450 poäng är inriktning (beroende på vilken inriktning det är) av programmets 2500 poäng.

  Val av inriktning på SA är inte avgörande för framtida möjligheter till jobb och utbildning.
  Byta inriktning kan dock vara svårt, när man väl har börjat på en av inriktningarna.
  Men man kan läsa "båda inriktningar samtidigt" genom att välja kurser som ingår "i den andra inriktningen" som programfördjupande och/eller som kurser inom Individ.val, 200 poäng.
  Den enda kursen som inte får läsas som programfördjupande är Medier, samhälle & kommunikation 1, 100 p. som ingår i "media"-inriktningen men den kursen kan man i så fall läsa inom Individ.val 200 poäng.
  På så sätt läser man alla kurser som ingår i båda inriktningar. Det kanske är en bra lösning i din situation då du har lite svårt att välja en av inriktningar.

  Bästa hälsningar och lycka till!
  Milla
  Hej igen!

  Individuellt val, 200 poäng, är det alla elever på gymnasiets alla nationella program som väljer. Har du tittat på programplanen (länk som jag skickade i mitt förra svar till dig) ?

  Det är sant att alla skolor kan inte erbjuda alla kurser inom Programfördjupningen som man får läsa på det aktuella programmet. Skolorna har mer eller mindre långa listor av valbara kurser som elever får välja från.

  Val av inriktning är inte en högaktuell fråga just nu. Detta pga inriktning läses från åk2. Det är en viktig fråga och den bör absolut diskuteras och vi vill hjälpa dig att göra ett bra val, men du lär dig saker varje dag och kanske har andra preferenser om ett år när det blir dags att välja inriktning, därför föreslår jag att du kanske tar upp frågan längre fram - t.ex. i mitten av höstterminen i åk1 - då du redan har börjat på gymnasiet men i god tid innan du måste definitivt bestämma dig ang. inriktning. Vad tycker du om mitt förslag om att vänta med att bestämma sig?

  Milla
  Hej igen!
  Om du söker till en skola som bara har en inriktning på Samhällsvetenskapsprogrammet, då kan du senare inte välja en annan inriktning - då är det från början bestämt att på den här skolan "kör" vi en och samma inriktning.
  Om du söker till en skola som erbjuder två eller alla tre inriktningar på SA, är det ofta så att skolan vill att eleverna uppger vilken inriktning de "tror" de vill läsa från åk2 - redan när de söker till åk1 (detta för skolans egen planering - så att de hinner skaffa en behörig lärare i vissa ämnen, t.ex.). Sedan får eleverna valblanketter i mitten av åk1 och måste lämna in sitt definitiva val av inriktningen till ett visst datum (t.ex. till sista februari - lite olika datum på olika skolor). Skolan försöker då att ordna så att alla elever får den inriktning som de önskar, men ibland är det inte möjligt. Och då kan det bli så här: i fall för många väljer en av inriktningar kan skola besluta att elever med högre betyg i åk1 får gå den inriktning de önskar och de med lite lägre betyg får ta den inriktning som blev "över". Det kan alltså inte garanteras på förhand att alla får gå just den inriktning på SA som de önskar läsa.

  Av den anledning kan det vara mindre produktivt att grubbla över val av inriktning - för man kanske ändå inte får läsa just den inriktning som man vill.

  I fall det är extremt viktigt för dig att läsa en viss inriktning på SA, sök i så fall till en skola som enbart erbjuder en inriktning på SA.

  Hoppas jag lyckades förklara hur det brukar vara! Men fråga på den skolan du söker till i första hand (eller läs på deras hemsida) för att få svar om någon annan lösning förekommer på just den skolan.

  Önskar dig allt väl!
  Milla
  • Sandra Den gymnasiet som jag vill gå på har inga individ.val inom media om jag skulle välja sam/sam, så därför känner jag mig väldigt osäker
  • Milla Jag har skrivit ett utökat svar till dig nu.
  • Sandra Det låter bra, men finns det möljighet då att kunna välja inriktning senare och få plats där? Eller hamnar jag i reservlistan?
  • Sandra Eller menar du att alla får välja inriktning senare i åk2 och behöver inte göra det nu?
  • Milla Jag kommer nu att skriva ett utökat svar till dig.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Alva 15 år

   Får man bedöma läxor?

   0 Poäng Alva 15 år 4 minuter sedan Hej! Jag går sista året (9:an) och har spanska. Min lärare ger ofta mycket läxor och ganska svåra. Han använder flera gånger uppgifter på gymnasienivå vilket många såklart tycker är väldigt svårt. Läxorna gör oss väldigt stressade därför att han...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anderas 18 år

   Merit och Jönköping university?

   Hej, jag har kollat mycket på denna linjen: https://ju.se/studera/valj-utbildning/program/program-pa-grundniva/international-economics.html Om ni kollar på behörigheten står det "Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B"...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Hilda 20 år

   Vad händer om jag läser till engelska 7?

   Hej! Jag har tagit studenten från det naturvetenskapliga programmet med inriktning samhälle. Jag planerar nästa år att söka till receptarieprogrammet och har därför läst till biologi 2 på komvux förra hösten pga behörigheten. Nu funderar jag på att läsa till engelska 7, som jag inte läste på...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Jesper 34 år

   Meriteranbe kurser för att ge Behörighet i ämnet slöjd?

   Jag har lärar legitimation med behörighet att undervisa i bild o form från gymnasiet och neråt. Jag vill komplicera detta genom att läsa in slöjd. Frågan är kan tex läsa ett halvår på Konstfack eller liknande vad räknas som slöjd utbildningar? Jag vet att umeå och Linköpings uni erbjuder...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Vilma 18 år

   Utbildning till undersköterska?

   Hej! Går i trean på gymnasiet samhälle beteende. I somras jobbade jag på äldreboende och har verkligen fastnat för det. Älskade verkligen mitt jobb och det ända jag kan tänka mig jobba som just nu är undersköterska. Önskar så att jag inte valde vård och omsorg till gymnasiet men då var det inte...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anna 18 år

   Söka till högskola med matematik- och fysikprovet?

   Hej! Jag är intresserad av en civilingenjörsutbildning på KTH och ska söka nästa år. Om mina betyg inte räcker till att komma in (BI urvalsgruop) och inte högskoleprovet (HP urvalsgrupp) kan jag då söka med matematik- och fysikprovet och konkurrera om platserna där? Det är totalt 75 p och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Caroline 32 år

   Lönespecialist eller lönekonsult? Vad är skillnaden?

   Hej. Jag har börjar se mig om efter utbildningar. Har kännt en tid att jag skulle vilja jobba med något ekonomiskt, administrativt. En bekant föreslog "lönespecialist". Tydligen skulle det vara stor efterfrågan och lätt att få jobb senare. Jag har...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • My 23 år

   Kan jag byta universitet vid valet av mitt andra ämne?

   Hej! Jag läser för nuvarande ämneslärarprogrammet 7-9 med geografi som ingångsämne. Jag vill gärna läsa historia som andra ämne men finns tyvärr inte att välja vid universitetet jag läser på. Är det möjligt att byta lärosäte vid ämne 2?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • saga 28 år

   Studera kriminologi under våren?

   Kan jag studera kriminologi med inriktning psykologi eller tvärt om, nu under våren 2021? Hittar endast enstaka kurser Att välja till vårterminen och jag vill gå hela 3års utbildningen med en kandidat examen.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sophia 27 år

   Ang svenska 3 som behörigt ämne?

   Hej! Jag har ett slutbetyg från 2012 och har inte svenska 3, jag undrar om jag måste läsa Svenska 3 för att ha behörighet till att söka in på högskolan.. ingår svenska 3 i grundläggande behörighet?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Lisa 20 år

   F Idrott och hälsa 1!?

   Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet. I juni kommer jag inte att få gymnasiexamen eftersom jag har F i engleksa 5,6 och idrott och hälsa 1. För att få examen tänker jag läsa upp engleksa kurser 5,6 på komvux efter gymnasiet. Räknas idrott då bort om jag läser upp dessa betyg på komvux? Eller...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Malin 22 år

   Söka nytt program?

   Hej! Jag läser just nu första terminen på ämneslärarprogrammet, men skulle vilja söka till socionomprogrammet vt 2021 eftersom jag hellre skulle vilja läsa det. Hur går jag tillväga om jag skulle komma in på socionomprogrammet? Ska...

   Anna SYV: Hej Malin, du för söka andra utbildningar och om du kommer in på en ny utbildning, kan du då bestämma dig om vad du vill göra. Jag råder dig söka till socionomprogrammet som ditt... Läs hela svaret
  • Ella 19 år

   Bastermin inkluderande matte 3c i vår?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag...

   Julia SYV: Hej Ella,se listan på studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&f=9%5Bf*7%5BV21 - det är basterminer med start VT-21. Innehåll i varje bastermin måste du se själv; det kan vara olika. Kan vara... Läs hela svaret
  • Lea 14 år

   Vilken skola ska jag välja?

   Hej! Jag är en tjej som är intresserad av teater och vill jobba med texter för teater i framtiden. Jag vet att det finns humanistiska inriktning språk och estetiska inriktning teater. Båda passar mig för jag är intresserad både av teater och...

   Julia SYV: Hejsan!Fundera på att i första hand söka till inriktning Teater på estetiska programmet och i andra hand till inriktning Språk på HU.Inriktning Teater erbjuds i Sverige på cirka 50 gymnasieskolor. Se listan på gymnasieguiden.se/gymnasium?ES-teater
  • Ella 19 år

   Behörighet matte 3c utan påverkan på betyge?

   Hej! Jag har funderat på att bli arkitekt men eftersom jag har 20,48 i meritpoäng har jag bara en chans att komma in på Umeås arkitektlinje. Där behöver man dock matte 3c vilket jag inte har läst. Jag vill inte läsa det på konvux då jag är rädd att det kan sänka mitt meritvärde. Finns det...

   Anna SYV: Var god läs tråden på https://www.fragasyv.se/fragor/bastermin-inkluderande-matte-3c-i-var

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga