Sofia 17 år
  Hej!

  Jag går just nu sista biten av år 1 i programmet sam-sam och jag känner starkt att jag vill byta skola inför tvåan. Tanken är att fortsätta gå sam-sam eller sam-beteende. Men jag har några bekymmer och frågor kring detta.

  1. På min nuvarande skola ska vi läsa Naturkunskap 1 först i tvåan, hur påverkar det min ansökan till en annan skola som troligtvis redan haft Naturkunskap 1?
  2. Är det försent att ansöka om ett annat gymnasium nu (i och med att det är så sent på terminen)? När är nästa gång jag kan ansöka?
  3. Vart ska jag börja om jag vill byta gymnasieskola?
  4. Om jag vill läsa sam-beteende, måste jag gå om ettan igen? Så som jag förstått det läser alla sam-programmare ungefär samma ämnen i ettan?

  Tack på förhand!
  • Mikael I Vilken stad läser du?
  • Sofia Stockholms Stad
  • Anna Då är sista dag för Omval - 15 maj 2019 för dig; innan dess måste du hinna få inloggningsuppgifter (lösenord) från gyantagningen.
  • Anna

   I Sthm.stad är det lite över 40 gymnasieskolor som erbjuder SA/sam. Om ngn av dem kommer ha plats i år2 och kan ta in dig - måste du få svar direkt från den aktuella skolan.

  • Anna Du har större chans att få ett positivt svar på ? om att komma in i år2 om du har högre betyg från år1 och även har mycket god närvaro. Rektorerna brukar be om närvarorapport och vill se betyg från föregående årskurs på gymnasiet och även kan be om att få se grundskolebetygen.
  • Sofia Okej, tack så mycket!
  • Julia Jag vill också råda dig lägga in ansökan till årskurs 1 till flera Olika skolor; att du söker på nytt, till årskurs 1 påverkar inte dina nuvarande studier, du fortsätter läsa som vanligt; och det påverkar inte heller din möjlighet att byta in i år2 direkt; det är oberoende av varandra processer. Det finns, alltså, ingen anledning för dig att avstå från att söka till år1. Du har, i grunden, rätt att Fullfölja din utbildning där du är Antagen (såvida du inte skolkar för mycket eller skriver ut dig från skolan har du din nuvarande plats, även om du söker till många andra skolor).
  Läs alla kommentarer

  2 Svar

  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Sofia,
  inriktning på Samhällsvet.programmet läser man oftast från år2.
  Under första året läser eleverna på samvet.pr samma kurser - oavsett vilken inriktning de sedan ska gå (så brukar det i alla fall vara).
  Att du ej läste naturkunskap 1b under år1 är "mindre bra" pga de flesta Sam-elever läser den kursen under år1.
  ***
  Vad göra om du vill byta skola?
  1. du kan fortfarande hinna söka till år1 på en annan skola, under Omvalet (när omval slutar beror på vilken stad du söker i)
  2. det kan finnas gymnasieskolor som kan ta in dig in i år2 direkt, utan att du har sökt till skolan via gymnasieantagningen, men för det måste flera villkor uppfyllas:

  • plats måste finnas i år2 på den skola dit du söker;
  • rektor måste göra bedömning att skolan kan ge dig möjlighet att uppfylla kraven för examensbevis (och här kan det bli ett rätt stort problem i att du ej har betyg i nk1b - för att nk1b lektioner kan på den nya skolan ligga så att du ej kan delta pga du har andra för dig Obligatoriska kurser samtidigt). Utan betyg i nk1b kan du inte få ut examensbevis.
  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  det finns över 80 gymnasieskolor i Stockholms län som erbjuder Sam-sam. Många av dem ska ha Öppet hus under återstående tiden, innan läsåret är slut - du kan besöka de skolorna som du är intresserad av, bl.a för att uppskatta hur lång tid det kommer ta för dig att komma till skolan och för att känna in skolans "atmosfär" (hur det känns att vara på skolan).
  Söker du via gymnasieantagningen (www.gyantagning.se) - är sista dag att söka den 15 maj 2019, men du måste innan dess hinna få inloggningsuppgifter till ansök.sida - så vänta inte, ansök om att få inlogg.uppgifter nu, på en gång. Det finns inga negativa saker med att söka om till år1. Du kan alltid sedan tacka Nej till den nya platsen och stanna på din nuvarande utbildning. Därför råder jag dig att söka till år1.
  Bästa hälsningar
  ANNA

  Det är inte elevens rättighet att byta gymnasium och komma in i t.ex år2.
  Din rättighet är att söka till år1, även om du redan läser på gymnasiet - det kan du göra t om det året du fyller 19 år.
  Om du kommer in i år1 via gymnasieantag.,     och kan uppvisa godkända betyg från år1, är chansen stor att du blir "uppflyttad" till år2. Dock kan avsaknad av betyget i nk1b bli ett stort problem. Lösningar kan dock finnas ... ex. kan du skaffa dig kunskaper genom självstudier och göra Prövning på skolan. eller så kan man hoppas att du under år2 och3 kan delta på lektionerna i nk1b och få betyg på "vanligt sätt" i slutet av en läst kurs.
  I värsta fall får du i slutet av år3 ett Studiebevis, som inte ger behörighet till högskolestudier, och du kan komplettera det på komvux.

  Frågor och svar

  • Arrezo 19 år

   Ska jag höja upp betygen genom att tenta av?

   Jag har nyligen tagit studenten och ska ta ett sabbatsår. Mitt snittbetyg ligger på 15.78. Jag har: 1 A 4 B 9 C 7 D (bl.a Matte 1c och 2c, Fysik 1a) 2 E (bl.a Matte 3c) 2 F (Matte 4, Fysik 2) Under mitt sabbatsår hade jag tänkt höja vissa betyg som ligger under ett C genom att tenta...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ellen 18 år

   Vad är skillnaden mellan speciallärare och specialpedagog?

   Hej! Jag går i tankarna att bli lärare och funderar därför på vad man senare kan vidareutbilda sig till. Jag undrar därför vad skillnaden mellan speciallärare och specialpedagog är? Som speciallärare har jag sett att det finns olika inriktningar som matte, språk etc medan specialpedagog...

   Anna SYV: Hej Ellen, kika gärna på yrke/speciallärare & yrke/specialpedagogSkillnaden mellan yrkena Till skillnad från speciallärare har specialpedagoger framförallt en... Läs hela svaret
  • Rasmus 18 år

   Går det att byta från djursjukskötare till veterinär?

   Hej! Jag har sökt till både veterinär och djursjukskötare till höstterminen, men är osäker på om jag kommer in på veterinärlinjen. På grund av detta undrar jag om det går att gå djursjukskötare en termin, för att sedan, om jag kommer in, byta till veterinär och plugga ikapp den/de ämnen jag...

   Anna SYV: Vad jag vet, måste du konkurrera om plats på veterinärprogrammet på de vanliga sätten. Sedan om du kommer in på veterinärprogrammet kan du ansöka om Tillgodoräknande av tidigare utb.
  • Anonym 16 år

   kan man byta till ett annat gymnasium som man inte sökte till?

   Hej, jag sökte naturvetenskapsprogrammet och ska börja efter sommaren. Jag funderar dock ifall jag verkligen vill gå natur och kanske ifall jag vill byta till ekonomilinjen. Kan man då efter att man har börjat på skolan byta till ett gymnasium som man inte...

   Anna SYV: Ja, man kan byta om det finns ledig plats efter det att alla behöriga sökande som sökte i tid, kom in.
  • malia 20 år

   Kan jag söka in till syv- program med dessa kurser samt studiebevis?

   Jag går ut gymnasiet nu nästa termin och vill gärna söka in till syv- programmet därefter. Jag har godkänt betyg i ca 50% av ämnena men underkänt i ca 50% också. Har godkänt i Engelska 5, 6, Samhällskunskap 1b, och Svenska 1, 2 bland annat och ska under nästa termin även läsa Svenska 3, Engelska...

   Julia SYV: Hej Malia,SYV-programmet är en Högskole- eller Universitetsutbildning, alltså utbildning på "högskolenivå" och med studiebevis är man OBEHÖRIG till... Läs hela svaret
  • Maria 20 år

   Kan man jobba på ambassad om man har socionomexamen?

   Hej! Jag studerar nu till socionomprogrammet men jag blev intresserad av att jobba på ambassad eller internationella organisationer . Jag funderar om det går om man har socionomexamen eller måste jag byta linje?

   Anna SYV: Hej!  Det finns inte några strikta regler på vilken utb man ska ha för att kunna få jobb som t.ex /konsulatassistent men vill man bli Diplomat, är det i så fall till... Läs hela svaret
  • Valan 19 år

   Hur går jag tillväga för att nå min drömutbildning?

   Jag har precis tagit studenten från schillerska gymnasium och har länge vettat att jag vill plugga vidare till psykolog men intagningspoängen är väldigt höga. Det lägsta jag hittade var antingen mittuniversitetetet eller umeås universitet (20, 60 tror jag) men jag har bara 19,29 i snittbetyg....

   Julia SYV: Hej Valan!ang. läsa på en folkhögskola om man redan har ExamensbevisDet är inte alls säkert att kunna komma in; sökande som inte redan har gymnasiekompetens går... Läs hela svaret
  • Jon 34 år

   Betyg i både Ma2c och Ma2b?

   Hej! En elev började samprogrammet efter att tidigare ha läst natur. Eleven fick E i Ma2c och läste om kursen iom programbytet och fick B i Ma2b. Kan betyget i Ma2b ersätta Ma2c rakt av (som tas bort från studieplanen) eller ska Ma2c sättas som utökad kurs? Tacksam för svar!

   Daniel Larsson: Hej Jon,i den situationen som du beskriver (vi har tidigare "tagit den frågan" med Skolverkets expert) är lösning som följer:matematik 2b bör ingå i elevens examensbevis;betyg i matte 2c bör... Läs hela svaret
  • Jonas 19 år

   Urvalsgrupp efter basår på folkhögskola?

   Hej! Jag har precis tagit studenten från ekonomiprogrammet men vill gå ett naturvetenskapligt basår. Om jag går basåret på folkhögskola, vilka urvalsgrupper kommer jag då hamna i, BII och BF eller enbart BF?

   Daniel Larsson: Hej Jonas!Om du har examensbevis från gymnasiet men "på det beviset" är inte behörig till den utbildningen på högskolenivå som du vill komma in på, behöver du... Läs hela svaret
  • Gregory 16 år

   Betyg inför gymnasiet hjälp!?

   Hej jag har nyss slutat grundskolan, och jag har hittat en perfekt gymnasium som jag gärna vill gå till. Jag har tittat på gymnasiets antagnings poäng och jag har tillräckligt för att ta mig in dit. Men problemet är att dessa poäng är från förra terminen och det fins en chans att de ökar nu och...

   Anna SYV: Hej! Ser tyvärr ingen möjlighet att höja betygen innan slutlig/definitiv antagning till gymnasiet.  Om du ställs i Reserv till favoritskola, kan du sedan bli kallad in till cirka mitten på... Läs hela svaret
  • Kalifa 31 år

   Jag har studerat engelska för 9år?

   Kan jag få jobb från dig så snart som möjligt?

   Anna SYV: Hej! Jag är studie-& yrkesvägledare och kan berätta om olika yrken och ge info och råd kring utbildningar; jag har ingen möjlighet att anställa någon pga jag är inte en... Läs hela svaret
  • sofia 15 år

   hur sa jag tänka när jag väljer gymnasium?

   hej, jag är en tjej som till hösten ska börja nian, därav har jag nu börjat att leta efter olika gymnasium och linjer som intresserar mig. just nu står det mellan en estetisk danslinje och den naturvetenskapliga. båda linjerna innehåller kurser och materiell som intresserar mig. mina...

   Anna SYV: Hej Sofia,du ställer några frågor, bl.a "är det viktigare att ha roligt eller att försöka lära sig så mycket som möjligt under åren?" och jag tänker... Läs hela svaret
  • Mustafa 19 år

   Pilot utbildningar i Sverige?

   Hej! Jag ska nu efter sommaren börja mitt tredje och sista år på Jensen Norra. ? Jag har äntligen efter mycket och & men kommit fram till att jag vill utbilda mig till pilot. ? Jag vet att jag behöver betyg i Svenska 3, Engelska 6, matte 2 samt fysik 1. ? Men jag undrar dock vilka...

   Anna SYV: Hej, pilotutbildningar som svenska staten finansierar, ges i Sverige som Yrkeshögskoleutbildningar; var god se yhguiden.se/resultat?pilot
  • Maryam 16 år

   Måsta jag plugga till matte A och B för att börja med matte C?

   Hej jag kommer börja gymnasiet om några månader och jag valde Teknikprogrammet. I ämnesplaneringen står det att vi kommer ha matte 3C. Jag undrade om man kommer börja från matte 1C, 2C och 3C eller om man måste plugga till matte A och B också

   Anna SYV: Hej Maryam, på teknikprogrammet på gymnasiet läser man matematik 1c och sedan 2c och sedan 3c. c-spår    är det svåraste /mest avancerat spår/; det läses på teknikprogrammet och på naturvetenskapsprogrammet. vänligenANNA
  • Furqan 18 år

   Kan man gå vidare i gymnasiet om man har f i idrott?

   Jag undrar om hur stor är chansen att jag får mitt första val i gymnasiet och kommer det att påverka om jag har f i idrott? Jag undrar också om man kan ändra det programmet som man valt innan eller just precis man har börjat gymnasiet?

   Anna SYV: Hej, gäller din fråga val till gymnasiet? I så fall förlorar du - 10 betygspoäng om du i stället för E har F i Idrott i Slutbetyg från gymnasiet, men det kan... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga