Undrande tjej

  Hej! Jag har nu gjort prövningar i både Matematik 1a och Matematik 2a vilket skulle höja min merit rejält. På gymnasiet läste jag Sam och hade alltså B-spåret i båda kurser. Dock är jag förvirrad, jag planerar att söka Psykologprogrammet och där är Matematik 2 (a,b eller c) ett krav men däremot nämns inte Matematik 1. Innebär detta att mitt betyg i Matematik 1a inte kommer att räknas med i den andra kvoten?

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  om du i ditt examensbevis har betygen i matematik 1b och 2b och nu gjort prövningar och fick högre betyg i matematik 1a och 2a, kommer de högre betygen räknas in i ditt snittbetyg och med det höja ditt meritvärde i BII, kompletteringsurvalsgruppen. Och detta, oavsett vilken särskild behörighet som utbildningen kräver. 
  Att psykologprogrammet kräver, för särskild behörighet, godkänt betyg i matte 2 betyder att du du, för det fösta, är tvungen att ha godkänt betyg i matte 2a eller 2b eller 2c och, för det andra, att du kan få meritpoäng (extrapoängen) för ämnet matematik från kursen matematik 3 och högre kurser. 
  Däremot, om du t.ex söker till juristprogrammet, där matte ej krävs för särskild behörighet, ger matte 2 (godkänt betyg) + 0.5 meritpoäng för att det är i detta fallet "en högre kurs"(alltså högre än vad som utbildningen specifikt kräver).
  Kort och gott: dina högre betyg från prövningar i matte 1a och 2a kommer räknas in i BII och höja ditt meritvärde i kompletteringsgruppen (BII).

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga