Anna 38 år
  Hej! Jag gick ut gymnasiet 2001 med ett IG i svenska b men resten av ämnena fick jag minst godkänt i. Linjen jag gick var på 2150 poäng. På betyget står det 2165 under elevens studieplan.
  Det står även slutbetyg på betyget.
  Jag har anmält mig till prövning i svenska 2 nu eftersom jag hela tiden trott att jag inte har varit behörig till universitet men när jag kollar på antagning.se bla så står det att enligt de gamla reglerna så är man behörig om man har godkänt i minst 90% i av kursen och inget specifikt om svenska b som krav. Behöver jag läsa svenska 2 då?
  Hur blir det om man utbyteskompletterar betyget i svenska 2 som är på 100p mot det gamla i svenska b som är på 120p? Behöver jag läsa även svenska 3 för att komma upp i poängen då?
  Enligt syon som jag har haft kontakt med så är godkänt i svenska ett krav men enligt det jag läst mig till så var det krav efter 2010?
  Jag har även läst till undersköterska 2005 med bra betyg i alla ämnen. Går det att använda dom betygen att komplettera med och få högre meritvärde? Enligt syon så går det men inte efter vad jag läst mig till på nätet!
  Behöver få lite klarhet i vad som gäller!

  Mvh Anna

  1 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Anna, om du söker till svenska högskoleutbildningar, då är det Antagning.se som bestämmer om du är behörig eller inte och sedan också räknar ut ditt meritvärde. Därför ska man utgå från info på www.antagning.se och för dig som har slutbetyg från året Innan 2010 står reglerna här: antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/Gymnasieskolan/Slutbetyg-fore-2010; sedan hur reglerna TOLKAS om det är oklart vad som gäller, är upp till Antagning.se OBS! på länken ovan står det bl.a att 90% av godkända betyg är det från ett FULLSTÄNDIGT PROGRAM.
  Du - i din fråga - skriver bl.a:

  Och om din studieplan var på 2165 och du fick betygen i endast 2150 p. då fattas det i så fall 15 poäng för ett fullständigt program (som jag ser det i alla fall). Det är mycket lättare att förstå hur situationen är - om man har betygen framför sig; SYV på komvux kan kontakta betygsexperter vid behov, vilket jag tycker hen göra - då situationen verkar vara lite svår att få klarhet i.
  *****
  Vi har tyvärr ingen egen expert på "gamla betyg"; vi jobbar inte exklusivt med komvux-frågorna eller frågorna om "på gamla betyg" vara eller bli behörig till högskolestudier. Därför är det bäst om du ber komvux-SYV-en att kontakta betygsexpert och sedan ber att få ett skriftligt besked om vad som gäller i ditt fall: om du idag har grundläggande behörighet och om inte: exakt vad som fattas.

  Med det sagt, så tycker jag att du gör rätt om du läser svenska 2; detta av flera anledningar - om du får godkänt betyg i Svenska 2 (helt ännu högre än bara godkänt) så höjer du ditt jämförelsetal; det nya jämförelsetalet kommer beräknas på 100p. i stället för 120p. för just den kursen (Svenska B - motsvarande ny kurs Svenska 2) men skillnaden är väldigt liten (20 p.) - hur som helst kommer det bli ganska reell höjning i ditt jämförelsetal (om du får E betyg i svenska 2 höjer du ditt jämförelsetal med lite över + 0.4 och skulle du få t.ex C betyget, blir höjningen lite mer än + 0.6 och vid högsta betyget (A) skulle höjningen bli med lite mer än + 0.8. För det andra så är det alltid bra att läsa mer, och mer kunskap i språk: svenska, engelska och andraspråk och inom matte är mycket värdefulla tillgångar, oavsett vilken utbildning man söker till eller vilkat jobb man har.

   

  • Anna

   Tack för svaret.

   På betyget står det Programmets omfattning i poäng enligt timplan 2150 poäng och sedan till höger Elevens studieplan enligt timplan 2165 poäng. Jag tolkar som att jag har 15 poäng mer än vad programmets poäng var i grunden! Min syster har också 2150 på sitt betyg. Hur blir det om man byter ut svenska b mot svenska 2 om jag läser den kursen?

  • Anna I självaste dokumentet SLUTBETYG kommer inget att ändras, men du skickar då (laddar upp) på www.antagning.se både Slutbetyget Och även det nya betyget i Svenska 2 och då borde antagning.se räkna in det högre betyget in i ditt jämförelsetal, detta om antagning.se bedömer att du är behörig till den högskoleutbildning som du söker till. ... Du förlorar inget på att läsa kurser på komvux. Du kan inte försämra dina chanser att komma in på högskola, bara förbättra (eller i västa fall så händer det ingenting alls...). Har man flera betyg i samma eller i motsvarande kurser är det i så fall det Högre betyget som gäller. Så, jag tycker du gör rätt i att läsa svenska 2. Lycka till!

  Frågor och svar

  • Rebecca 19 år

   Hur lång är introduktionen till distanskurser?

   Hej! Jag planerar att läsa en distanskurs, halvfart, läsåret 20/21 som ”sabbatsår”. Hur lång är introduktionen i starten? Träffas man flera dagar eller är det endast en med upprop och sådant?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Modersmål på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om betyget i modersmål 1 spelar någon roll (för exempelvis ansökan till universitet) om man läser utökat och byter ut modersmåls-betyget mot betyget i en annan kurs? Är det möjligt att hoppas av / sluta på kursen modersmål 1?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • A 16 år

   Måste man välja inriktning?

   Hej! Jag ska söka till samhällsvetenskapsprogrammet och man kan välja ”utan inriktning”, ”beteendevetenskap” eller ”samhällsvetenskap”. Vad händer om man väljer utan inriktning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Kommer min merit att gå upp?

   Hej, Jag har läst samhällsvetenskap och funderar på att läsa naturvetenskapligt basår. Om jag sedan söker ett program på universitet som kräver naturvetenskap får jag meritpoängen för basåret jag läst? Hoppas ni förstår vad jag menar. Kommer min merit att gå upp?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ceren 20 år

   Osäker mellan två val?

   Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har gjort personlighetstester och yrkestester och allt möjligt men får ändå upp...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Tips på hur jag kan gå tillväga?

   Hej. Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällsvetenskapliga programmet. Nu i efterhand så har jag funderat och jag är mer intresserad av att plugga någonting inom naturvetenskap. Har ni tips på hur jag kan göra för att plugga de ämnen som behövs? Vad är smidigast? Känns ganska jobbigt...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Felix 21 år

   Bli elektriker lärling ?

   Hej! gick ut gymnasiet sommaren 2018 och har sedan dess jobbat som nätverkstekniker med endast svagström. Har varit med några gånger och installerat eluttag också men mestadels jobbat med svagström. Har en fråga ifall jag skulle kunna börja som Elektriker Lärling med min utbildning jag har och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Naturvetenskapsprogrammets inriktning?

   Hej SYV, Vad är det för skillnaderna på natur inriktningarna (NaNatur och NaSam)? Vilka ämnen läser, vad kan man läsa vidare med de och andra skillnader?!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej SYV, Jag undrar om jag kan byta gymnasium men ändå i samma linje efter den första terminen? Alltså tillexempel om jag byter gymnasium i samma kommun också (Botkyrka) och väljer samma linje (Naturvetenskapsprogrammet).

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 
  • Fatemeh 16 år

   Frågan om gymnasiet?

   Hej! Jag vill läsa samhällsprogrammet och jag bor i sverige nästan ett och halv år och jag har inte fått betyg i sjuan och åttan för att jag har börjat skolan från nian i Sverige. Och min lärare kräver att jag ska göra provet som de andra har gjort i sjuan och åttan. Kan man komma in eller...

   Milla SYV: Om du får möjlighet att läsa ännu ett år på grundskolan är det en stor fördel: du får bättre kunskapsgrund inför fortsatta studier.  Behörighet till gymnasiet - se info... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga