Hugo 18 år

  Hej, Jag har valt två stycken individuella val i Samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet, men har insett att jag måste ha matte 3b för att kunna läsa det program jag vill på universitet. Hur många individuella val kan man egentligen ha, och är det försent att byta individuella val nu, nästan två månader sedan skolan startat? Mvh!

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Hugo,

  inom individuellt val är det 200 (gymnasiala)poäng, alltså inte 2 kurser utan kurser á totalt 200p., kan t.ex vara fyra st. kurser á 50p./styck. Eller en kurs som är på 200p.
  Då de flesta gymnasiala kurser är på 100p./styck så blir det ofta (men inte alltid) just 2 kurser inom individ.val.
  Matematik 3b (och alla andra kurser inom matte och språk) är på 100p. per kurs. Om din skola kan ge dig möjlighet läsa matte 3, kan inte vi på fråga syv svara på.
  Allmänt gäller: ingen kurs som inte obligatoriskt ingår i det programmet som du läser på gymnasiet, kan du få ngn garanti på att få läsa, utan det blir att fråga på din skola om det.
  Ang. om det är för sent att hoppa in i matte 3b-kursen (om en sådan kurs går på din skola på de tiderna som du kan delta, och om ledig plats finns i kursen), kan bero på vad läraren i matte tycker, vad rektorn säger och hur duktig i matte du är.
  Exempelvis: om en elev har  betyget A i matte 1 och 2 och vill läsa matte 3, så är det lättare för läraren att gå med på att ta in en sådan elev i sin undevisningsgrupp, även när det har gått lång tid efter läsårets början, för att den eleven har uppenbarligen inte så svårt för matte och har en rimlig chans att läsa ikapp. Men även i det fallet kan rektorn säga att det skulle "störa" undervisningen och vara till nackdel för andra elever i undervisningsgruppen om en ny elev hoppar in efter flera veckor. 
  Du har inte rätt att läsa kurser som på din utbildning inte är obligatoriska. Att hoppa in i en pågående kurs kan gå, men det beror på flera olika aspekter och löses "på plats", på din skola.
  Ytterst blir det upp till rektorn, men första fråga är: går matte 3 på de timmarna när du inte har andra (för dig Obligatoriska) kurser? och finns det plats i den kursen/undervisnings-gruppen? Om svaren på de frågorna är Ja, då blir nästa fråga: är det OK för matteläraren och har du en rimlig chans att kunna läsa ikapp den delen av kursen som du har missat?
  Prata med SYV-en på din skola så fort som möjigt. Se innehåll i matte 3 på www.matteboken.se

  En "kreativ" lösning (i fall du inte får hoppa in i matte 3-kursen) är att du försöker skaffa dig kunskaper genom självstudier och ber att få göra slutprovet och/eller prövning på din skola innan du tar studenten. Det är dock inte din rättighet, men kan, förhoppningsvis, gå (med lite tur och mycket god vilja från rektorns och mattelärarens sida).
  Vänligen & Lycka till!
  Julia

  • Hugo Just nu läser jag Engelska 7 och Entreprenörskap. Jag vet att Engelska 7 ger 1.0 i meritvärde, och Entreprenörskap är ändå ganska viktigt om man vill läsa Civilekonomsprogrammet sedan på universitet. Då måste jag väl läsa matte 3 efter gymmasiet, på komvux? Räknas de 100 poängen med till meritpoängen från komvux? Tack för svar!
  • Julia Om du läser matte 3 på komvux, efter gymnasiet, kommer betyget i den kursen räknas in i ditt meritvärde och till utbildningar som kräver matte 3 för särskild behörighet kommer du prövas i BII, kompletteringsgruppen.
  • Hugo Okej! Jag räknade ihop mina snittpoäng med alla kurser och extra meritpoäng, och om jag får C i de resterande kurserna nu i sista året på gymnasiet så har jag 15 meritpoäng. Det är ju ganska illa om jag ska söka civilekonomsprogrammet. Så jag antar att jag måste läsa/komplettera flera ämnen efter gymnasiet...?
  • Mikael Högskoleprovet är en möjlig väg att gå också! Och även kika på andra utb., där det är lättare att komma in.
  • Hugo

   Har dumt nog inte registrerat mig för HP ännu men skall göra det. Om det ej är försent nu.

   Jag får också titta på andra utbildningar men vill så gärna läsa civilekonomsprogrammet. Är det värt att lägga ännu mer tid på studier efter gymnasiet bara för att samla ihop poängen till programmet?

  • Julia Antagningsstatistik för Civilekonom (Luleå tekniska universitet) Till höstterminen 2020 visade att man kunde i BI, direktgruppen, komma in med 15.30 i meritvärde och i BII, kompletteringsgruppen - med 15.74... så det är inte otänkbart att med meritvärde på cirka 15 komma in på civilekonomprogrammet. Dock behöver du bli behörig, bl.a ha godkänt betyg i matematik 3. Gör högskoleprovet om du kan, då kommer du prövas även i HP-urvalet.
  • Hugo

   Okej, då finns det hopp. Ska ansöka till högskoleprovet nu. Om man ej får en plats att göra HP får man tillbaka sina pengar då?

   Och om jag ska läsa på Komvux efter gymnasiet måste jag ha fyllt 20. Jag tar studenten vid 19. Måste jag vänta ett helt år för att komplettera den enstaka kursen, för att sedan söka till högskola?

  • Hugo Såg nu att man kan läsa komvux oavsett ålder om man har gymnasie examensbevis.
  • Julia Ja, man behöver inte vänta på 1 juli det året man fyller 20 år, om man har examensbevis eller studiebevis, då kan komvux ge plats på utbildningar när man är "hur ung som helst" (bara man redan har genomgått 3-årig gymnasial utbildning).
  • Hugo Tack för hjälpen!
  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  • Elin 18 år

   Hur bli man forensiker/kriminaltekniker?

   Hej! Jag vill utbilda mig till Forensiker/kriminaltekniker Vad krävs att bli det? Hur går man till väga? Jag vet att man kan först bli polis, men tänkte om det fanns andra möjligheter och vägar! Mvh Blivande kriminaltekniker

   Mikael SYV: Hej! Kika gärna på https://www.framtid.se/yrke/kriminaltekniker  och https://www.framtid.se/yrke/forensiker Man kan t.ex utbilda sig till kemist och hoppas på att kunna bli forensiker sen. 
  • Filip 15 år

   Kan man öppna en butik efter samhällsprogrammet?

   Hej! Jag undrar ifall om jag går samhälle på gymnasiet. Kan jag då efter gymnasiet gå en linje på högskola som gör att jag får kunskaper så jag kan öppna en butik eller är det bara ekonomi programmet som har den...

   Milla SYV: Hej Filip!på Ekonomiprogrammets inrikt.Ekonomi får eleverna ofta (dock inte alltid) möjlighet att testa på driva eget företag: UF-företagande; ofta under årskurs 2. Det... Läs hela svaret
  • Damla 22 år

   Hur ska man gå tillväga om man vill fixa sina gymnasiebetyg?

   Hej! Jag skriver för min pappa som är sugen på att studera vidare. Han gick i gymnasiet i Turkiet och har inte fullbordat alla sina betyg. Han har inte heller gått hela gymnasiet. Han är född 1973. Jag undrar om det finns möjlighet för honom att...

   Mikael SYV: Din pappa får ta kontakt med komvux i den kommunen där han är folkbokförd och göra planering mot Examensbevis tillsammans med SYV på komvux.
  • Maria 17 år

   Går det att byta gymnasieskola och linje till trean?

   Hej! Jag heter Maria och 17 år. Jag går samhällsvetenskapliga linjen med inriktning på internationella relationer på Rosendalsgymnasiet i Uppsala. Jag har gått hela ettan och nu påbörjat andra året. Här kommer frågan: Jag...

   Milla SYV: Hej Maria, det realistiska alternativet är för dig att söka läsa ES/Musik till ngn gymnasieskola - till år1 till nästa höst. Det finns i hela Sverige cirka 120... Läs hela svaret
  • Frida 20 år

   Hur ska jag höja mitt merit?

   Hej. Jag har tagit studenten från naturvetenskapsprogrammet och tog ett års sabbatsår. Nu vill jag plugga igen, men har 17 i merit. Vill söka till tandläkareprogrammet. Vad är bästa och snabbaste sättet? Att satsa på högskoleprovet eller höja upp alla betyg? Hur lång tid kommer det ta ungefär?

   Mikael SYV: Snabbaste sättet är via högskoleprovet. Hur lång tid skulle det ta att reellt höja meritvärde eller om det ens är möjligt att höja så mycket som det behövs - går tyvärr inte att svara på.
  • Sofia 24 år

   Poäng eller gymnasieexamen?

   Hej! Jag har förhoppningsvis läst sammanlagt 2250 poäng innan 1a december det vill säga sista kompletteringsdag och varit glad över detta. Nåddes om information från en elev, alltså inte SYV att det måste tillkomma ett examensbevis för att...

   Milla SYV: Hej!om du vill komma in på en svensk högskoleutbildning, krävs det att du både har Grundläggande och ofta även Särskild behörighet.Grundläggande behörighet krävs alltid... Läs hela svaret
  • M 26 år

   Jobb utan matematik?

   Hej, Jag har läst i några svar här på frågasyv men tyckte inte att jag fick ett riktigt svar. Så här är frågan : Jag har dyskalkyli och undrar vilka jobb som inte innehåller matematik. Tex ingenjör utbildning använder matematik...

   Milla SYV: Hej M!vi på FRåGA SYV kan tyvärr inte skriva ner en fullständig lista på alla jobb som "inte inkluderar matematik". Det finns uppskattningsvis cirka 8.ooo yrken och det förändras också - vilka... Läs hela svaret
  • Jelena 50 år

   Vilka är det som de facto påverkar vem som anställs?

   Hejsan, jag vill utbilda mig till ngt. som kommer ge mig möjlighet att verkligen påverka om vem som anställs på olika företag och i organisationer. Vilka utbildningar rekommenderar ni? mvh J.

   Daniel Larsson: Hej Jelena!vilken intressant fråga du ställer. Och lite ovanlig fråga - också, måste jag erkänna. Men jag ska försöka att ge ett så bra svar jag kan.Det... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 33 år

   HR och sociala utbildningar inom yrkeshögskola i Göteborg?

   Hej jag har en deltagare i projektet (i Göteborg) som nu fick besked om uppsägning pga arbetsbrist. Hen vill utbilda sig inom HR eller ngt inom "socialt arbete"; familjesituationen tillåter inte att flytta från Gbg, därför söker vi utbildningar på distans eller inom pendlingsavstånd från Gbg.

   Anna SYV: Hej!jag rekommenderar att kika på yrkeshögskoleutbildningar inom branscherna Pedagogiskt arbete, Ekonomi/admin och Socialt arbete.OBS! distansutbildningar inom yrkeshögskola... Läs hela svaret
  • Ida 21 år

   Hur ska jag tänka när jag vill höja min merit?

   Hej! Jag har en gymnasieexamen med relativt god merit men inte tillräckligt för att komma in på psykologprogrammet. Jag har därför tänkt gå komvux och försöka höja mig. Om jag har läst matte 1b och 2b i gymnasiet, kan jag läsa matte 3b på komvux och få merit för den kursen? Eller måste jag läsa...

   Milla SYV: hejsan, på heltid läser man på komvux 20p/vecka, alltså en kurs á 100p., som t.ex matte 3b, läser man på fem veckor.Man kan annars läsa fyra st. 100p.kurser under... Läs hela svaret
  • Johanna 25 år

   Paralegal på högskola/universitet?

   Hej! Jag förstår att ’Paralegal’ är en relativt ny yrkesroll samt utbildning i Sverige. Det finns ett antal Yrkeshögskolor som har en utbildning till just det. Jag undrar om man kan utbilda sig till ’Paralegal’ på annat sätt, till...

   Milla SYV: Hej Johanna!Förutom Paralegal finns också en "liknande yrke" IP-paralegal och det fanns förut yrkeshögskoleutbildningar till IP-paralegal. Nu kan jag inte se att det kommer starta ngn sådan... Läs hela svaret
  • Nkimba 20 år

   Naturvetenskap eller teknik program på KOMVUX ?

   Jag kom till Sverige för sex månader sedan och jag har väldigt många frågor angående Sveriges utbildningsystem. Jag är medveten om att jag ska studera gymnasiet igen, särskilt på KOMMVUX. Jag har läst att man kan bara läsa 20p per...

   Milla SYV: Hej!det finns olika sätt att få gymnasial utbildning på, till exempel på folkhögskolornas Allmänna kurser - det kan vara det snabbaste sättet (för att man kan få... Läs hela svaret
  • Andi 16 år

   Tenta av modersmål Danska och Högskola efter gymnasiet?

   Hej! Jag går på Universitetsholmens gymnasie i Malmö och pluggar el och energi. Alltså en yrkeslinje. Det är så att jag har danska i modersmål, nu när min skola ska lägga om mitt schema efter lovet blir skoldagarna väldigt långa. Detta innebär att jag går från 08-15 och sen från 16:30-18:00...

   Milla SYV: Hej Andi,jag råder dig prata med SYV på din skola för att få svar på om du läser modersmål (danska) inom ditt program eller utanför programmet, alltså... Läs hela svaret
  • Kasra 23 år

   Är Historia 1 och religion 1 ett krav för grundläggande behörighet?

   Hej! Jag undrade ang. när det gäller Historia 1 och religion 1 och behörighet. Min flickvän tog studenten från ett yrkesgymnasium år 2018. Hon gick ut med F i historia 1 och religion 1. Vi kollade upp lite ang. behörighet för att läsa på...

   Mikael SYV: Hej!fick din flickvän Examensbevis? eller fick endast Studiebevis?Studiebevis ger inte grundläggande behörighet till högskolestudier.Examensbevis ger... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga