David
  Hej!

  Har lite frågor kring byte av lärosäte.

  Jag vill studera samma program fast på annan ort. Hur går jag tillväga?

  finns det särkilda skäl där det nya lärosätet INTE kan neka dig att studera på deras skola?

  1 Svar

  Julia SYV på FrågaSYV

  Hej David,
  enligt vad jag som är allmän studie- och yrkesvägledare, tro mig veta ( en allmän SYV är inte expert på skoljuridiska frågor; de är juristernas expertområde), så är endast grundskola en obligatorisk skola och all undervisning på högre nivå ges i "mån av möjlighet", alltså inte kan garanteras (inte ens gymnasial utbildning, alltså). Därför har jag väldigt svårt att tro att något lärosäte (högskola eller universitet) har krav på sig att ta in studerande på ngt annat sätt än genom Antagning.se (alltså ska man lyckas konkurrera in sig på en utbildningsplats).
  Å andra sidan, så vill lärosätena fylla sina platser pga bl.a ekonomiska orsaker (för varje studernade får lärosäte "statsbidrag"/"skolpeng"), så om det står tomma platser på utbildningar, då finns det ofta möjlighet att komma in (men inte alltid); om de ansvariga på lärosätet gör bedömning att det blir dyrare att ta in en ny studerande än att låta bli, då kommer de inte göra det (t.ex om kursplanerna inte stämmer och personen som vill komma in i senare del av programmet behöver först komplettera med vissa kurser för att sedan kunna hänga med i ordinarie undervisning, kan det vara så pass dyrt och besvärligt att det inte är lönt ... - då får man avslag på sin ansökan att komma in).
  Din rättighet är att söka via antagning.se till den utbildning du vill läsa på. Om du blir antagen och kan uppvisa godkända betyg i samma kurser som läses under tidigare del av programmet, kommer du få ett positivt svar på din ansökan om "tillgodoräknande av tidigare utbildning" och kommer då bli "uppflyttad" till högre termin inom programmet.
  Du kan söka svar på din fråga hos studievägledare på institutionerna, kuratorer på lärosätena och hos UHR och UKÄ. Ang."särskilda skäl" så tror jag du kommer att få svar att du får uppge de skälen du har och de ansvariga kommer göra bedömning om de är "särskilda" eller inte.

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga