Elev

    Hej! Jag redan kollat upp med högskolor angående det främsta skillnaden mellan civilekonom och ekonomen. Men riktigt inte fått svaret på frågan vilken som är bäst (i sin helhet). Om man läser ytterligare två år till efter sin kandidatexamen får man kalla sig som civilekonom? Jag vet att den titeln är inte juridisk skyddad men menar jag examen som vi får. Det är ofta den som har fått civilekonom examen kan kalla sig för civilekonom då är deras examen skyddad men har man också samma skydd (med skydd menar jag yrkes examen) för ekonomi+master? Får man då också samma lön och jobbmöjligheter som civilekonomer har? Alltså båda har sina för och nackdelar t.ex civilekonom är mer strukturerad medan ekonomi är mer bredd och man är mer flexibel när det gäller olika områden men vilken är bäst i dagens läge? Vilken har bättre möjligheter den som har civilekonom examen eller den som gått ekonomi+master.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag vill börja svara med att påminna om att det saknas garanti på att komma in på utbildningar på avancerad nivå, även om man har kandidatexamen. Vilka masterprogram och andra utbildningar på avancerad nivå som kommer bli sökbara och på vilka lärosten vet man inte nu, tre år innan det blir aktuellt för dig att söka. Sedan, även om du tar ut kandidatexamen och hittar ett masterprogram som du gärna vill komma in på, så får du konkurrera om plats på programmet mot andra som söker komma in på samma utbildning.  Urval brukar göras på det totala antalet godkända högskolepoäng; 180 hp som ingår i kandidatexamen är minimikravet men för att faktiskt komma in på en populär utbildning kan många fler högskolepoäng krävas. Då får man läsa mera... börja med att läsa en termin på heltid och skaffa sig ännu 30 hp eller försöka läsa på 150% av studietakt, 45 hp per termin och söka till masterprogrammet vid varje ansökningsomgång och under tiden skaffa sig fler och fler högskolepoäng. Det kan i värsta fall bli så att du läser flera terminer efter kandidatprogrammet för att skaffa dig fler högskolepoäng och när du har skaffat dig "tillräckligt antal" hp, då finns inte just det masterprogrammet kvar i utbudet... det är i absolut värsta fall men kan inte uteslutas att så kan det ju bli.
    Däremot om du kommer in på civilekonomprogrammet, då har du platsgaranti på kurserna inom programmet, så du får läsa i fyra år mot civilekonomexamen. Efter civilekonomexamen kan du också söka till masterprogrammen, då har du fördel mot de som söker med endast kandidatexamen i ekonomi, för att de har 180 hp och du har 240hp, så du ligger bra i konkurrensen om plats på master och andra utbildningar på avancerad nivå. På avancerad nivå finns även magisterprogrammen och enskilda kurser.
    Jag tänker så här: det framgår av din fråga att du inte tänker "nöja dig" med endast kandidatexamen utan vill läsa mer. Och i så fall rekommenderar jag att du i första hand söker till civilekonomprogrammet. 
    Du kan vid sidan av programmet (från termin 2) söka läsa kurser vid sidan av programmet (kurser som går på halvtid eller i ännu lägre takt) för att fördjupa eller bredda dina kunskaper alternativt försöka jobba extra (i första hand inom ngt yrke som på ngt sätt har med ekonomi att göra) + sommarjobba inom ngt som har med ekonomi att göra (helst). Detta för att skaffa dig arbetslivserfarenhet. Även om din arbetslivserfarenhet kommer från fel bransch så är det ändå bättre än ingen/mindre erfarenhet. 
    Jag har inte svarat på din fråga om vad som är "bättre", för att jag kan inte svara på den frågan. Jag vet inte vilka masterprogram som kommer bli sökbara om 3 år (det är ingen som vet det idag); jag vet inte heller hur konkurrens till master kommer att se ut. Men även om vi "leker med tanken" om att du efter kandidat kommer in på master utan att behöva läsa fler hp innan, så vet jag inte heller vad de olika arbetsgivare tycker och tänker. Frågar du flera arbetsgivare i samma bransch så kan du få olika svar; några skulle säga att de hellre anställer med civilekonomexamen, och andra skulle säga att de tycker kandidat + master är "bättre" (kanske på grund av att man läst under längre tid eller för att detalj-innehåll, vilka kurser som ingick, passar bättre för just den aktuella arbetsplatsen).
    Hoppas någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

    Studie- och yrkesvägledare
    • Elev : Tusen tack för svaren! Men nu är det försent då tackade jag nej till min reservplats (plats 1!) och är besviken på mig själv. Får man läsa ekonomiprogrammet åtminstone 2 terminer och sedan ansöka till civilekonom nästa år utan att behöva läsa upp alla kurser som man kanske redan läst under ekonomi utbildning? Eller hur ska jag göra för att komma in på civilekonom utan att slösa mycket tid. Vad skulle du rekommendera? För som jag förstått så är civilekonom bättre val för mig.
    • Milla :

      Du kan söka till civilekonomprogrammet vid varje antagningstillfälle och se om du kommer in och det samtidigt som du fortsätter läsa på ekonomiprogrammet. Se om du hittar civilekonomprogrammet som under de första terminerna innehåller samma kurser som du kommer läsa på ditt ekonomiprogram. Här tänker jag på att i fall du kommer in på civilekonomprogrammet, ansöker du om Tillgodoräknande av tidigare utbildning och får då svar om vilka kurser eller terminer som du kan hoppa över. Om det är olika kurser som ingår i programmen, då ska du inte kunna hoppa över dem, men då kan du i så fall läsa hela civilekonomprogrammet + du behåller ju betygen från kurserna från ekonomiprogrammet, så har du fler högskolepoäng "i bagaget" i så fall. Börja läsa ekonomi (om jag förstår dig rätt kom du in på kandidatprogrammet i ekonomi) och se om det är rätt område för dig att läsa i. Ibland upptäcker man att det är ngt annat som man egentligen är intresserad av, men försök i vilket fall få godkända betyg i så många kurser som möjligt (helst i alla kurser som du påbörjat läsa). Du kan inför termin 2 söka (förutom civilekonomprogrammet) även fristående kurser som du läser vid sidan av ditt program (om du kommer hinna och orka); Antagning.se kan anta till upp till 45 hp/termin. Heltidsstudier = 30 hp/termin. Men det är inte alla som vill eller kan läsa på mer än heltid. Det är helt OK att läsa "endast" på heltid. Man kan också jobba vid sidan av sina studier.

    Frågor och svar

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga