Kebba 21 år
  Hej jag är en kille på 15år som går i 9an pch jag undrar om man kan bli ingenjör om man läser dator och kommunikationsteknik om inte vad kan man bli om man På yrkeshögskola,jag har även några frågor inom teknik programmet informations och medieteknik jag är lite orolig över matten jag klarar de andra ämnena utan problem får oftast c eller b men på just matte ligger jag på. E-d nivå klarar jag mig på linjen och vilken av de två inriktningarna skulle passa en person som älskar att arbeta med datorer(bygga,programmera osv)?

  2 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Kebba,
  om Matte inte är en av dina starkaste ämnen, kanske är det ngt annat än Ingenjör eller Programmerare som du bör planera för i framtiden.
  Just ingenjör och programmerare är de två yrken där matten är det viktigaste (kärnan) och det blir tufft att läsa om man inte har lätt för matte.
  Alternativet är att du får plugga jättemycket och inte ha någon fritid.
  Du får se innehållet i alla mattekurser på www.matteboken.se

  På Teknikprogrammet & Naturvetenskapsprogrammet läser man som obligatoriska kurser Matte 1,2 och3 c-spår /avancerat spår/ och de kurserna är obligatoriska på alla inriktningar på TE och NA. Sedan läser man på NA, inriktning Naturvetenskap & på Teknik (inriktning Teknikvetenskap) även Matte 4 som obligatorisk kurs.

  Om du uppger att de andra ämnena gillar du mer och har lättare för än Matte, kan inte jag rekommendera att du väljer ett av de två gymnasieprogram som just har de tuffaste mattekurserna.

  Behörig till Yrkeshögskola blir man på alla gymnasieprogram.
  Utifrån det du berättar, tycker jag att El/energiprogrammet eller Industritekniska programmet skulle vara ett bättre alternativ för dig.
  Programmera gör man numera även på inriktningen Svetsteknik på Industritekniska programmet.
  Dörren till ingenjörsyrket blir inte stängt om man går ett yrkesprogram. Tvärtom, kan man vinna mycket på det: kan börja jobba direkt efter gymnasiet - innan besked om eftergymnasial utbildning kommer och sedan under studietiden på eftergymnasial nivå kan man jobba på somrarna samt ha fördelar av att kunna mycket om den praktiska tillverkningen inom industri - när man läser till ingenjör.

  Råd till dig: se på www.yhguiden.se efter exempel på utbildningar som du kan tänka dig gå efter gymnasiet.
  Läs om EE på http://www.gymnasieguiden.se/program/EE
  och om IN på http://www.gymnasieguiden.se/program/IN

  Om du uppger var i Sverige du bor, kan jag skicka tips på gymnasieskolor nära dig.

  Bästa hälsningar & lycka till med ditt gymnasieval!

  Milla SYV
  • Kebba jag bor i huddinge stockholms län
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, här kommer tips på skolor som finns på pendlingsavstånd från din bostad:
  Dator&kommunikationsteknik på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/it-gymnasiet-sodertorn öppet hus den 31 januari
  och
  Elteknik&Svetsteknik på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/yrkesgymnasiet-huddinge öppet hus vid flera tillfällen, första - den 24 januari.

  Vi råder dig gå på öppet hus på flera skolor samt läsa i skolornas presentationer. Du kan också boka "prova på" eller "skugga en elev" dag på flera skolor, som du är intresserad av - då har du möjlighet att känna på hur det är att vara elev på just den skolan.

  Bästa hälsningar & lyckat till med allt, inklusive gymnasieval! Återkom om du har flera frågor.
  Mvh
  Mikael SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga