Maria 27 år
  hej!
  jag är sugen på att bli idrottslärare på gymnasienivå.
  min fråga är, om man inte vill läsa mer än 1 ämne. dvs om jag bara vill undervisa i idrott har jag då förstått det som att man kan läsa endast lösa ämnet och sedan komplettera med de pedagogiska kurserna?
  jag undrar även om man skulle kunna börja med de pedagogiska kurserna. dvs det som alla lärare läser gemensamt första 1,5 året ? i sånna fall kan man läsa dom vart som helst ? tex om jag bor i linköping nu , kan jag läsa den pedagogiska delen här och sedan läsa för just idrott i tex örebro eller göteborg som endast erbjuder det ?
  tacksam för svar.
  • SYV-besökare Det är bara GIH , gymnastik och Idrottshögskola i Stockholm som ger möjligheten att bli enbart ämneslärare i Idrott och hälsa som ett ämne.

  4 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Maria,
  du vill bli idrottslärare >>> och endast undervisa i ett ämne. Jag vill påpeka ett par "problem" med det: svårt att bli behörig + svårt sedan att få en heltidstjänst. Du skriver dessutom om att du vill bli idrottslärare på Gymnasienivå, ej på grundskolenivå; och om jag förstår dig rätt, så vill du undervisa i ett ämne - idrott och endast på gymnasiet. vill du jobba HELTID med det? jag säger inte att det är helt omöjligt men det kan bli rätt så svårt. Visserligen är idrott och hälsa 1 en obligatorisk kurs på alla gymnasiala /nationella/ program men den undervisas inte på komvux och inte på IM, introduktionsprogrammen. Det är i så fall endast en en väldigt stor gymnasieskola med väldigt många elever som läser på nationella program som tillräckligt antal idrottstimmar skulle finnas för en heltidstjänst + att andra lärare som kanske är behöriga i idrott och matematik eller i idrott och svenska, ej skulle lägga "anspråk" på "dina" idrottstimmar.
  Det kan också bli svårt att lägga schemat kring endast en enda lärare som undervisa i idrott.
  ***
  Jag vet inte om du redan har tänkt på de aspekter som jag påpekar /ovan/... det är givetvis upp till dig, men jag tycker det är viktigt att känna till de realistiska förutsättningar. Och även vad gäller att utbilda sig - lärarutbildningar  i Sverige är inte uppbyggda kring att kunna bli lärare i ett ämne... så ser det i alla fall ut idag.
  Smidigast är säkrast är det att komma in på ett av de Ämneslärarprogrammen - där Idrott är ett av ämnena + ännu ett annat ämne (på gymnasieskolan undervisar man oftast i 2 ämnen). Fördelar: du får platsgaranti på varje "nästa kurs" inom programmet och tjänster som skolorna erbjuder är också "anpassade" till de utbildningar som finns (därför att majoritet av lärare blir behöriga i de ämneskombinationerna som erbjuds inom lärarprogrammen).

  Om man bygger sitt eget utbildningsprogram, finns det inga garantier på att komma in på varje "nästa kurs". Platsgaranti finns bara inom programmen. Det är alltså mycket krångligt och även osäkert. Det kan tyvärr bli så att du ej kommer "vidare"... och står sedan med "halvfärdig utbildning".

  Du får gärna höra med studievägledare på lärarutbildningar. De kan berätta om vilka vägar som potentiellt finns... - men de kan inte lova att det kommer att leda till önskat resultat - att bli behörig lärare i endast Idrott på gymnasiet. Men om du blir behörig lärare i Idrott på gymnasiet, blir du också behörig i samma ämne - på grundskolan. Dock är det svårt att jobba deltid på gymnasiet + deltid på grundskolan eller deltid på flera olika gymnasieskolor /bla pga restid mellan skolorna + svårt för skolorna att lägga schemat/.
  Som sagt, jag säger inte att det är Omöjligt - men jag ser några olika ganska stora svårigheter och vill be dig att ev tänka om.

  Hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp!

  ANNA

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej!

  Idrottskurser på LiU riktar sig inte till gymnasiet, men går att läsa om här: https://liu.se/ikk/idrott-och-rorelse?l=sv
  Visst kan man bli behörig i endast idrott, men det är säkert bra att kombinera med något annat ämne.
  KPU på LiU riktar sig inte till idrott och kräver att man har ämneskunskaperna INNAN man börjar programmet (KPU). Var god läs mer på liu.se/utbildning.

   

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, vi fick idag svar från en studie- och yrkesvägledare på Göteborgs universitet.

  På FRÅGAN: Kan man bli lärare i Idrott som Ett ämne, dvs endast i Idrott och hälsa (och ej i kombination med annat undervisningsämne)?

  SVARADE HON SÅ HÄR:
  Ja. Om man har någon form av lärarexamen och dessutom 90 hp i ämnet Idrott och hälsa kan man få behörighet att undervisa i IdH även i gymnasieskolan (uppgift från maj 2018).
  På så sätt blir kortaste vägen för att bli behörig lärare i idrott och hälsa - läs 90 hp (tre terminer på heltid) ämnesstudier i ämnet Idrott och hälsa först, och sedan läs påbyggnadsutbildning KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning (90 hp) med inriktning mot åk 7-9. Efter detta kan man ta ut en ämneslärarexamen i ett ämne (IdH) med inriktning mot åk 7-9. Med denna examen blir man behörig att undervisa i IdH i åk 1-9 och i gymnasieskolan. Detta kommer att framgå av lärarlegitimationen som man kan ansöka om att få från Skolverket, efter att man har fått ut sin examen från lärosätet.
  Det går inte att läsa KPU innan man har läst ämnesstudier om minst 90 hp i ett ämne. Ämnesstudier och KPU behöver inte nödvändigtvis läsas på samma högskola/universitet, utan går att läsa på olika lärosäten.

  • Maria åh vilket bra svar !
  • Maria vet du/ni vart man skulle kunna läsa endast Idrott och hälsa 90 hp ?? och angående KPU, kan man läsa den vart som helst då? tex i Linköping där jag bor mvh
  • Anna Var man kan läsa KPU i olika ämnen kan ändras. Det går säkert att ta reda på var man kan läsa KPU för att bli idrottslärare från hösten 2018, men du söker ju inte till hösten 2018 utan det blir tidigast till våren 2020 (du måste hinna med 90 hp studier i idrott först). På så lång sikt vet man inte var olika utbildningar kommer att erbjudas eller OM DE KOMMER ÖVER HUVUDET TAGET ATT ERBJUDAS.
  • Anna Vilka kurser i idrott man kan läsa på LiU - se https://liu.se/ikk/idrott-och-rorelse?l=sv
  • Maria måste det vara idrott och hälsa , alltså det krävs ju 90 hp menar jag och dessa är ju bara på 7,5 ? okej så det måste vara ett visst ämne man har läst innan då för att få läsa KPU? det erbjuds inte till alla ämneskunskaper? mvh
  • Anna Den allmänna rekommendationen är att läsa 3 kurser á 30 poäng varje kurs i Idrott eller i Idrottsvetenskap. Sammanlagt 90 hp alltså. Men det är inte vi här på fråga syv som bestämmer, utan antagningsgruppen som antar till KPU. Reglerna kan också ändras... under resans gång. Därför är det säkrare och bekvämare att försöka hitta ett helt program på 4.5 - 5 år och läsa det. Sätter man ihop sin egen utbildning, finns det tyvärr inga garantier på att det ska gå "i lås". Vänd dig gärna till studievägledningen på lärarhögskolorna, som jobbar just med lärarutbildningar. Förhoppningsvis kan de ge dig den info och den hjälpen som du önskar få.
  • Maria okej jag förstår att det skulle vara enklare men proböemet är att jag inte vet vilket andraämne jag isf skulle vara intresserad av. Men tack snälla för all info! får ta en funderare
  • Anna bra. gör så!
  Läs alla kommentarer
  Daniel Larsson SYV

  Hej Daniel,

  det är rätt så krångligt det där med behörighet för lärare. Vi på Fråga SYV är ej experter på lärarutbildningar. Vi gör vårt bästa att själva försöka förstå alla "gångar" i lärarutbildningar och behörigheter... vilket är rätt svårt. :(

  Högskolornas/universiteternas gemensam hemsida heter Studera.nu - och på den har jag sorterat ut KURSER I IDROTT - var så god se här>>. Enligt vad jag vet så är det de 30hp kurserna som ex. Idrott och hälsa I /30 hp/ som du i så fall ska läsa - och sedan Idrott och hälsa II och sedan III. Så skrapar du ihop 90 hp.

  KPU mot lärar i idrott finns på GIH. Enligt vad de skriver på sin hemsida så kan man ha 90 hp i Idrott eller i Idrottsvetenskap - för att bli behörig att komma in på deras KPU. Du kan med fördel ta kontakt med GIH för att få reda på mer, tycker jag.
  Jag tror tyvärr inte att GIH eller någon annan kan ge en garanti på att reglerna ej förändras tills det blir dags för dig att söka till KPU. Var KPU kommer att finnas då det blir dags för dig att söka - kan inte jag svara på och tror ej någon kan garantera ngt. GIH borde rimligtvis köpa KPU framöver, det finns ju ingen anledning till varför de skulle upphöra med det. De tar in en gång om året - på hösten... vilket kan innebära "väntetid" på en termin; ex. om du blir klar med 90 hp idrott eller idrottsvetenskap så att du skulle kunna börja KPU på våren, men det startar inte då - blir du tvungen att vänta till hösten... då kan då kanske "gott" läsa ännu mer idrott eller idrottvetenskap? eller läsa ngt. annat eller jobba?

   

   

  Ang. läsa kurser i Idrott eller Idrottsvetenskap
  >>GU erbjuder 60 hp Idrottsvetenskap - se här. Men det är för lite för att bli behörig till KPU för att bli idrottslärare. Var man kan läsa ännu 30 hp idrottsvet. vet jag inte. Kontakta studievägledningen på GU och fråga - är mitt råd. Epost: stvl.iki@ped.gu.se

   

  • Maria tack för info även om det står Daniel haha :D

  Frågor och svar

  • Ziba 22 år

   Fick F på engelska ?

   Hej Jag läser på komvux och jag lämnade uppgifterna och fick godkänt på dem men jag kunde inte få godkänt på nationelltprov ( det var nära E) . Min fråga är det att får jag godkänt i slutet av kursen med hjälp av de uppgifterna som lämnades in? Jag fick godkänt på speaking delen men inte...

   Mikael SYV: Hej Ziba,att sätta betyg är LÄRARENS kompetens; studie- och yrkesvägledare har inte utbildning i betygssättningen, därför kan vi inte svara på din fråga. Prata med din lärare - är mitt råd till dig och Lycka till!HälsningarMikael
  • Yosef 20 år

   Vilket yrke är bättre för framtiden?

   Hej! Jag kommer att följa någon utbildning och tänker på vvs ingenjör och byggingenjör. Frågan är vilken utbildning är bättre för framtiden och med hög lön. Och vilken av dem har bra möjlighet för att få ett jobb after utbildningen. Vad tror ni?

   Mikael SYV: Hej Yosef det vi vet om yrket VVS-ingenjör berättar vi om på framtid.se/yrke/vvs-ingenjor och om Byggnadsingenjör - framtid.se/yrke/byggnadsingenjor VVS är en del inom byggbranschen och... Läs hela svaret
  • anna 19 år

   Läraren gav fel information om prövning Vad ska jag göra?

   Hej SYV! Jag går i trean och vill tenta av engelska 7. En av dom delar som vi måste göra på prövning är att skriva argumenterande text utifrån en frivillig novell. Jag gick till läraren och beskrev hur jag planerar att skriva det och vilken novell...

   Mikael SYV: Hej Anna,har du några "Bevis" på vad läraren sa? Det kan vara en missuppfattning ... och inte ngt. "fel"; t.ex att du tror att läraren sa Ja... men... Läs hela svaret
  • Aliyah 18 år

   Söka folkhögskola allmän kurs med F i matte grund?

   Hej, det är så att jag har F i matte från årskurs 9, och jag planerar att söka till folkhögskola allmänkurs distans, är det fortfarande möjligt att söka till folkhögskolan även om jag har F i matte grund?

   Mikael SYV: Hej Aliyah!Studier på gymnasial nivå förutsätter Grundskolekompetens och där ingår godkänt betyg även i matematik. Att söka kan alla göra; en annan sak... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Högsta snitt i Sverige?

   Kan man se vilka gymnasium i Sverige hade högsta gymnasiesnitt ifrån gymasiet?

   Mikael SYV: Hej Anders, se om du hittar de uppgifter du efterfrågar via skolverket.se/skolutveckling/statistik och om du inte gör det, kontakta skolverket och be att få prata med Statistiska avdelningen.HälsningarMikael
  • Anders 22 år

   Hur kursläsning sker?

   När man läser en kurs på gymnasiet på 100 poäng ungefär hur många prov samt inlämningsuppgifter brukar det vara under kursens gång?

   Mikael SYV: Hej Anders,det finns inga sådana generella uppgifter. Det beror både på Vad det är för kurs, vad läraren tycker, om kursen är på distans eller om man läser på "vanligt... Läs hela svaret
  • Benjamin 19 år

   Osäker vad den matten jag läste räknas som i sverige?

   Hej Jag har läst matte utomlands och hittar inte någonstans om min matte är tillräckligt sedan när jag ska söka in till universitet.Math application kallas det, hur ska jag gå till väga?

   Vägledare Anonym: Hej Benjamin, du kan börja med att göra självskattning - på www.matteboken.se finns alla svenska grundskole- och gymnasiala kurser upplagda. Du kan t.ex börja titta på... Läs hela svaret
  • Mariam 20 år

   Hur kommer jag in på apotekarprogrammet?

   Hej! Det är så att jag går tredje året på gymnasiet, och har verkligen velat komma in på apotekarprogrammet. Än så länge har jag betyg i första året och andra som gemensamt är 17,01. Jag läser nu engelska 7, men har fått full meritpoäng. Man jag söker in till apotekare, kommer de räknas in...

   Vägledare Anonym: Hej Mariam,jag rekommenderar att du försöker få så höga betyg du kan i alla kurser du läser. Ingen kan veta hur höga betyg som Nästa gång kommer krävas. Antal... Läs hela svaret
  • Rema 20 år

   Vem har rätt till att söka bastermin?

   Hej! Har två frågor: 1) vad är skillnad mellan teknisk bastermin och tekniskt basår? 2) Vilket av dem (tekniks bastermin och tekniskt basår) ger en garanterad plats? 3) Undrar också vem har rätt till att söka till teknisk bastermin och tekniskt...

   Vägledare Anonym: Hej Rema, du har ju redan den behörighet som man annars läser på tekniska terminer eller basår; då antar jag att du vill "komma åt" platsgarantin.Platsgarantin ges ibland till... Läs hela svaret
  • Lores 18 år

   Hur ska jag göra om jag har det svårt med gymnasiet?

   Hej! Jag heter Lores och jag blir 18 i några dagar. Jag har haft det ganska svårt på gymnasiet och har missat ganska mycket. Orsaken är att jag har mått mycket dåligt och har inte orkat gå till skolan. Jag vet inte hur det kommer att gå eftersom...

   Vägledare Anonym: Hej Lores,har du pratat med kurator och/eller med skolsköterskan; med din klasslärare/mentor eller med rektor på ditt program?Kanske behöver du bli sjukskriven ett tag och få ngn... Läs hela svaret
  • Khadra 19 år

   Master kriminologi?

   Hej! Jag har tänkt börja plugga socionomprogrammet men är väldigt intresserad av kriminologi och undrar om man kan ta en master i kriminologi om man har utbildat sig till socionom?

   Julia SYV: Hej Khadra,masterprogrammet i kriminologi ges för närvarande endast på Göteborgs universitet och behörighetskraven är formulerade så här:Behörig att antas till masterprogrammet i kriminologi... Läs hela svaret
  • Johanna 19 år

   Hur blir jag ambulanssjukvårdare?

   Hej! Har tagit studenten och gått klart naturprogrammet. Är sugen på utbilda mig till ambulanssjukvårdare (inte ambulanssjuksköterska). Kraven för att bli detta är bland annat att man måste fått minst E (från gymnasiet) i psykologi 1,...

   Julia SYV: Hej Johanna,det finns i dagsläget yrkeshögskoleutbildningar till Ambulanssjukvårdare på tre orter i Sverige och sammanlagt 89 utbildningsplatser per år (detta för hela landet). Det kan bli... Läs hela svaret
  • Ivar 15 år

   Vad finns det för kurser som ger meritpoäng inför högskola?

   Jag har läst att vissa kurser ger meritpoäng som höjer ens konkurrensvärde när man söker till högskola. Vad finns det för sådana kurser inom naturvetenskapsprogrammet? Finns det något maximum för hur många sådana kurser man...

   Julia SYV: Hej Ivar; om Meritpoäng för dig som kommer att läsa mot examensbevis - var god se info på gymnasieguiden.se/informeras/merit och mycket kort kan man förklara så... Läs hela svaret
  • Mats 17 år

   Vilken merit för att plugga vidare från gymnasium till civilekonom?

   Pluggat ekonomiprogram på gymnasiet och funderar på civilekonom. Vad ligger medelvärdet på högskolor i storstäderna som ex Stockholm, Göteborg och linköping. Finns det någon bra hemsida att hitta sådan statistik?

   Julia SYV: Hej Mats;jag tycker det är lättast att hitta den info du efterfrågar  - via www.studera.nu Antagningsstatistik för Civilekonomprogrammet (Linköpings... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga