Maria 28 år
  hej!
  jag är sugen på att bli idrottslärare på gymnasienivå.
  min fråga är, om man inte vill läsa mer än 1 ämne. dvs om jag bara vill undervisa i idrott har jag då förstått det som att man kan läsa endast lösa ämnet och sedan komplettera med de pedagogiska kurserna?
  jag undrar även om man skulle kunna börja med de pedagogiska kurserna. dvs det som alla lärare läser gemensamt första 1,5 året ? i sånna fall kan man läsa dom vart som helst ? tex om jag bor i linköping nu , kan jag läsa den pedagogiska delen här och sedan läsa för just idrott i tex örebro eller göteborg som endast erbjuder det ?
  tacksam för svar.
  • SYV-besökare Det är bara GIH , gymnastik och Idrottshögskola i Stockholm som ger möjligheten att bli enbart ämneslärare i Idrott och hälsa som ett ämne.

  4 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej Maria,
  du vill bli idrottslärare >>> och endast undervisa i ett ämne. Jag vill påpeka ett par "problem" med det: svårt att bli behörig + svårt sedan att få en heltidstjänst. Du skriver dessutom om att du vill bli idrottslärare på Gymnasienivå, ej på grundskolenivå; och om jag förstår dig rätt, så vill du undervisa i ett ämne - idrott och endast på gymnasiet. vill du jobba HELTID med det? jag säger inte att det är helt omöjligt men det kan bli rätt så svårt. Visserligen är idrott och hälsa 1 en obligatorisk kurs på alla gymnasiala /nationella/ program men den undervisas inte på komvux och inte på IM, introduktionsprogrammen. Det är i så fall endast en en väldigt stor gymnasieskola med väldigt många elever som läser på nationella program som tillräckligt antal idrottstimmar skulle finnas för en heltidstjänst + att andra lärare som kanske är behöriga i idrott och matematik eller i idrott och svenska, ej skulle lägga "anspråk" på "dina" idrottstimmar.
  Det kan också bli svårt att lägga schemat kring endast en enda lärare som undervisa i idrott.
  ***
  Jag vet inte om du redan har tänkt på de aspekter som jag påpekar /ovan/... det är givetvis upp till dig, men jag tycker det är viktigt att känna till de realistiska förutsättningar. Och även vad gäller att utbilda sig - lärarutbildningar  i Sverige är inte uppbyggda kring att kunna bli lärare i ett ämne... så ser det i alla fall ut idag.
  Smidigast är säkrast är det att komma in på ett av de Ämneslärarprogrammen - där Idrott är ett av ämnena + ännu ett annat ämne (på gymnasieskolan undervisar man oftast i 2 ämnen). Fördelar: du får platsgaranti på varje "nästa kurs" inom programmet och tjänster som skolorna erbjuder är också "anpassade" till de utbildningar som finns (därför att majoritet av lärare blir behöriga i de ämneskombinationerna som erbjuds inom lärarprogrammen).

  Om man bygger sitt eget utbildningsprogram, finns det inga garantier på att komma in på varje "nästa kurs". Platsgaranti finns bara inom programmen. Det är alltså mycket krångligt och även osäkert. Det kan tyvärr bli så att du ej kommer "vidare"... och står sedan med "halvfärdig utbildning".

  Du får gärna höra med studievägledare på lärarutbildningar. De kan berätta om vilka vägar som potentiellt finns... - men de kan inte lova att det kommer att leda till önskat resultat - att bli behörig lärare i endast Idrott på gymnasiet. Men om du blir behörig lärare i Idrott på gymnasiet, blir du också behörig i samma ämne - på grundskolan. Dock är det svårt att jobba deltid på gymnasiet + deltid på grundskolan eller deltid på flera olika gymnasieskolor /bla pga restid mellan skolorna + svårt för skolorna att lägga schemat/.
  Som sagt, jag säger inte att det är Omöjligt - men jag ser några olika ganska stora svårigheter och vill be dig att ev tänka om.

  Hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp!

  ANNA

  SYV-besökare Syv SYV

  Hej!

  Idrottskurser på LiU riktar sig inte till gymnasiet, men går att läsa om här: https://liu.se/ikk/idrott-och-rorelse?l=sv
  Visst kan man bli behörig i endast idrott, men det är säkert bra att kombinera med något annat ämne.
  KPU på LiU riktar sig inte till idrott och kräver att man har ämneskunskaperna INNAN man börjar programmet (KPU). Var god läs mer på liu.se/utbildning.

   

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan, vi fick idag svar från en studie- och yrkesvägledare på Göteborgs universitet.

  På FRÅGAN: Kan man bli lärare i Idrott som Ett ämne, dvs endast i Idrott och hälsa (och ej i kombination med annat undervisningsämne)?

  SVARADE HON SÅ HÄR:
  Ja. Om man har någon form av lärarexamen och dessutom 90 hp i ämnet Idrott och hälsa kan man få behörighet att undervisa i IdH även i gymnasieskolan (uppgift från maj 2018).
  På så sätt blir kortaste vägen för att bli behörig lärare i idrott och hälsa - läs 90 hp (tre terminer på heltid) ämnesstudier i ämnet Idrott och hälsa först, och sedan läs påbyggnadsutbildning KPU, Kompletterande pedagogisk utbildning (90 hp) med inriktning mot åk 7-9. Efter detta kan man ta ut en ämneslärarexamen i ett ämne (IdH) med inriktning mot åk 7-9. Med denna examen blir man behörig att undervisa i IdH i åk 1-9 och i gymnasieskolan. Detta kommer att framgå av lärarlegitimationen som man kan ansöka om att få från Skolverket, efter att man har fått ut sin examen från lärosätet.
  Det går inte att läsa KPU innan man har läst ämnesstudier om minst 90 hp i ett ämne. Ämnesstudier och KPU behöver inte nödvändigtvis läsas på samma högskola/universitet, utan går att läsa på olika lärosäten.

  • Maria åh vilket bra svar !
  • Maria vet du/ni vart man skulle kunna läsa endast Idrott och hälsa 90 hp ?? och angående KPU, kan man läsa den vart som helst då? tex i Linköping där jag bor mvh
  • Anna Var man kan läsa KPU i olika ämnen kan ändras. Det går säkert att ta reda på var man kan läsa KPU för att bli idrottslärare från hösten 2018, men du söker ju inte till hösten 2018 utan det blir tidigast till våren 2020 (du måste hinna med 90 hp studier i idrott först). På så lång sikt vet man inte var olika utbildningar kommer att erbjudas eller OM DE KOMMER ÖVER HUVUDET TAGET ATT ERBJUDAS.
  • Anna Vilka kurser i idrott man kan läsa på LiU - se https://liu.se/ikk/idrott-och-rorelse?l=sv
  • Maria måste det vara idrott och hälsa , alltså det krävs ju 90 hp menar jag och dessa är ju bara på 7,5 ? okej så det måste vara ett visst ämne man har läst innan då för att få läsa KPU? det erbjuds inte till alla ämneskunskaper? mvh
  • Anna Den allmänna rekommendationen är att läsa 3 kurser á 30 poäng varje kurs i Idrott eller i Idrottsvetenskap. Sammanlagt 90 hp alltså. Men det är inte vi här på fråga syv som bestämmer, utan antagningsgruppen som antar till KPU. Reglerna kan också ändras... under resans gång. Därför är det säkrare och bekvämare att försöka hitta ett helt program på 4.5 - 5 år och läsa det. Sätter man ihop sin egen utbildning, finns det tyvärr inga garantier på att det ska gå "i lås". Vänd dig gärna till studievägledningen på lärarhögskolorna, som jobbar just med lärarutbildningar. Förhoppningsvis kan de ge dig den info och den hjälpen som du önskar få.
  • Maria okej jag förstår att det skulle vara enklare men proböemet är att jag inte vet vilket andraämne jag isf skulle vara intresserad av. Men tack snälla för all info! får ta en funderare
  • Anna bra. gör så!
  Läs alla kommentarer
  Daniel Larsson SYV

  Hej Daniel,

  det är rätt så krångligt det där med behörighet för lärare. Vi på Fråga SYV är ej experter på lärarutbildningar. Vi gör vårt bästa att själva försöka förstå alla "gångar" i lärarutbildningar och behörigheter... vilket är rätt svårt. :(

  Högskolornas/universiteternas gemensam hemsida heter Studera.nu - och på den har jag sorterat ut KURSER I IDROTT - var så god se här>>. Enligt vad jag vet så är det de 30hp kurserna som ex. Idrott och hälsa I /30 hp/ som du i så fall ska läsa - och sedan Idrott och hälsa II och sedan III. Så skrapar du ihop 90 hp.

  KPU mot lärar i idrott finns på GIH. Enligt vad de skriver på sin hemsida så kan man ha 90 hp i Idrott eller i Idrottsvetenskap - för att bli behörig att komma in på deras KPU. Du kan med fördel ta kontakt med GIH för att få reda på mer, tycker jag.
  Jag tror tyvärr inte att GIH eller någon annan kan ge en garanti på att reglerna ej förändras tills det blir dags för dig att söka till KPU. Var KPU kommer att finnas då det blir dags för dig att söka - kan inte jag svara på och tror ej någon kan garantera ngt. GIH borde rimligtvis köpa KPU framöver, det finns ju ingen anledning till varför de skulle upphöra med det. De tar in en gång om året - på hösten... vilket kan innebära "väntetid" på en termin; ex. om du blir klar med 90 hp idrott eller idrottsvetenskap så att du skulle kunna börja KPU på våren, men det startar inte då - blir du tvungen att vänta till hösten... då kan då kanske "gott" läsa ännu mer idrott eller idrottvetenskap? eller läsa ngt. annat eller jobba?

   

   

  Ang. läsa kurser i Idrott eller Idrottsvetenskap
  >>GU erbjuder 60 hp Idrottsvetenskap - se här. Men det är för lite för att bli behörig till KPU för att bli idrottslärare. Var man kan läsa ännu 30 hp idrottsvet. vet jag inte. Kontakta studievägledningen på GU och fråga - är mitt råd. Epost: stvl.iki@ped.gu.se

   

  • Maria tack för info även om det står Daniel haha :D

  Frågor och svar

  • Tim 49 år

   Hur blir man pannoperatör?

   Hej, jag fick en fråga från en deltagare - en vuxen arbetssökande - som fick ögonen upp för att kanske bli pannoperatör. Har ni några förslag på vad hen ska göra för att kunna bli det? Tack så mycket på förhand! Tim

   Daniel Larsson: Hej Tim och tack för din fråga!Vi har för en tid sedan fått svar från en sakkunnig inom den aktuella branschen, som jag klistrar in här, nedan:               ... Läs hela svaret
  • Veronica 20 år

   Får jag yrkesexamen om jag byter program?

   Hejsan, Om man har läst ett högskoleförberedande program första läsåret (Åk1) och fått minst E i de gymnasiegemensamma ämnen + kärnämnena (Ma, Sv & Eng) och sedan bytar till ett yrkesprogram Åk2 , visst får man sin yrkesexamen om man inte läser Ma 1a (har redan minst ett E i Ma1b)?

   Daniel Larsson: Hej Veronica,om du är 20 år, så tror jag inte du kan "byta program" inom gymnasieskola. Från 1 juli det kalenderåret man fyller 20 år "hör" man till komvux i stället... Läs hela svaret
  • SYV-besökare 33 år

   Ett yrke som kombinerar många olika intressen?

   Jag har en elev som är intresserad av media, kommunikation, journalistik, film, psykologi samt genusvetenskap. Skulle ni kunnat ge förslag på något yrke som på något sett inkluderar flera av de intressen? tack så mycket på förhand! S.

   Daniel Larsson: Hejsan, jag vill råda din elev att kika på många olika yrken - på www.framtid.se finns det cirka 2.ooo yrken beskrivna. Utbildningar som på olika sätt... Läs hela svaret
  • Emmy 21 år

   Personalvetare på fristående kurser?

   Hej! Jag vill läsa till personalvetare på fristående kurser, jag kommer att arbeta samtidigt. Kan man göra det? Vilka kurser ska jag läsa då? Sedan - kan man få ett intyg på att man läst till personalvetare om man läser kurserna fristående? Med vänlig hälsning, Emmy

   Anna SYV: Hej Emmy,yrket Personalvetare är ett av de många yrken som i Sverige är "icke-reglerat", vilket betyder att ingen legitimation finns för det yrket, och inga specifika strikta krav som skulle... Läs hela svaret
  • Ivan 25 år

   E-komplettering på en kurs som innehåller NP?

   Hejsan! Är det upp till lärare att bestämma om man får E-komplettera på matte 4 eller fysik 2 på vuxenutbildningen? Matematiken 4, har en obligatoriskt NP i ämnesplanen. Fysik 2 är däremot valfritt att anordna NP, Jensen Stockholm väljer att göra det. Slut betyget kommer enbart att...

   Anna SYV: Hej,betygssättningen är lärarens ansvar och kompetens. Dock är det på varje skola Rektor som är "ytterst ansvarig".Du skriver att Nationella provet är "i sig... Läs hela svaret
  • Gustav 17 år

   Behörighet gällande högskoleprogram?

   Hej! Jag är inne på att plugga zoologi efter gymasiet och jag kollade in behörigheten till det programmet och det stod följande: Grundläggande behörighet samt Biologi 1, Fysik 1a, Kemi 1, Matematik 3b/3c eller Biologi A. Då blev jag lite fundersam gällande matte 3 delen. Vad menar dom med...

   Anna SYV: Hejsan, det stämmer att Behörighetskrav matematik 3b/3c innebär att någon av mattekurserna i spår 3 räcker för behörighet, alltså matematik 3b eller 3c (godkänt... Läs hela svaret
  • Christian 18 år

   Måste man söka utökatinduviduellt val för att ha Psykologi 1 och 2?

   Har valt fysik 2 och psykologi 1 och 2 men fick inte psykologi 1 och 2. Fast hade den på andra plats. Jag Fick Fysik 2 och mitt tredjeval, Men kan det vara för att jag inte ansökte om utökatval eller behöver man inte gör det?

   Anna SYV: Hej Christian,Psykologi (gymnasiala kurser) krävs inte för behörighet till svenska eftergymnasiala utbildningar. Även om du vill bli psykolog eller läsa psykologi... Läs hela svaret
  • Annette 55 år

   Meritpoäng och områdeskurser?

   Om man nu i år har tagit sin gymnasieexamen med inriktning natur, Målet är att komma in på läkarutbildningen men betygen räcker inte till nu. Det räcker heller inte att läsa in t.ex matematik 5 och engelska 7 för att få 2,5 p, Går de förutom det lägga till områdeskurser som Hälsopedagogik och...

   Anna SYV: Hej Annette,meritpoängen för områdeskurserna kunde de "gamla kurserna ge" som upphörde helt sista juni 2016. Alltså de som fick gymnasiala betyg från 1 juli 2017 och senare har ingen som helst... Läs hela svaret
  • Angelica 25 år

   Vilka program för HR?

   Hej! Jag funderar på att plugga till HR och har kollat runt lite på olika program. Vad jag förstår det som så kan man läsa olika kurser för att bli hr bland annat Hr eller personalvetare. Vad finns det mer för program att läsa? Finns det en möjlighet att läsa fristående kurser och isåfall vilka?

   Anna SYV: Hej,yrket Personalvetare är ett av de många yrken som i Sverige är "icke-reglerat". Det betyder att ingen legitimation finns för yrket och inga andra specifika strikta krav som skulle vara fastställa för... Läs hela svaret
  • Malia 21 år

   Skrivarutbildningar?

   Jag är intresserad av skrivande och skulle vilja arbeta som skribent som företag anställer för olika skrivarprojekt etcetera. Jag letar runt på utbildningar på folkhögskolan och universitet, men hittar inte riktigt det jag söker. Skulle ni kunna tipsa om någon skrivarutbildning (journalistik,...

   Daniel Larsson: Hej!När jag läste din fråga tänkte jag i första hand på yrket Copywriter och det finns några yrkeshögskoleutbildningar som leder till det yrket: kika på yhguiden.se/resultat?Education.text=copywriter
  • Pedram 19 år

   Komplettera matematik 2a?

   Jag fick F i ett prov i matematik 2a, som jag sedan fick 1 poäng från att få godkänt på mitt omprov. Jag bad min lärare, mentor och rektor om att få göra en komplettering. Dem sa Ja och att de skulle planera någon komplettering. Men inget hände. Jag undrar vad jag behöver göra för att gå om...

   Daniel Larsson: Hej!Du skriver om att din lärare, mentor och rektor sa "Ja" till att ge dig möjlighet att komplettera men "ingenting hände", då tycker jag du ska påminna dem om vad de har sagt till... Läs hela svaret
  • Caroline 24 år

   Hur räknar jag ut mitt meritvärde med fler kurser än 2400 poäng?

   Hej! Jag har planer på att läsa till sjuksköterska. Läste barn och fritidsprogrammet på gymnasiet och håller just nu på att komplettera 4 kurser (100 poäng var) på komvux. Hur gör jag för att räkna ut mitt meritvärde...

   Daniel Larsson: Hej Caroline!Meritvärde är summan av meritpoängen och jämförelsetalet. Jämförelsetalet är = snittbetyget på de kurserna som räknas in.Vilka... Läs hela svaret
  • Mike 20 år

   Sannolikheten att komma in med lägre HP resultat?

   Hej! Jag har tänkt att studera på en utbildning som kräver: HP 0.65 (urval 1; 15 antagna, 15 reserv) och HP 0.50 (urval 2; 12 antagna, 3 reserv)

   Min fråga är: vad är sannolikheten till att jag blir antagen till utbildningen med mina 0.60 i HP resultat?...

   Daniel Larsson: Hej Mike,som du själv skriver, går det inte att ge exakt svar. Konkurrensen gör att antagningsgränser flyttas upp och ner, beroende på vad sökande har med sig för meriter,... Läs hela svaret
  • Lilian 22 år

   Kan jag läsa apotekstekniker om jag har bara 2200p ?

   Hej, Jag vill plugga till apotekstekniker och jag har nästan alla ämnen som man behöver till. Men jag har bara 2000 p och läser nu 200p till, jag måste söka i november. Min fråga är kan jag söka och bli antagen om jag har bara 2200p ? Jag har sökt flera kurser men de kommer inte starta p.g.a...

   Daniel Larsson: Hej,du fick bra svar i kommentaren till din fråga. Jag tycker du ska söka yrkeshögskoleutbildningar till Apotekstekniker, men kika också på några andra... Läs hela svaret
  • Alexandra 20 år

   Hoppa av kurs i komvux?

   Hej Jag läser nu fysik 1a och religon 1 på komvux. Jag har nu insett att jag inte behöver fysik 1 till den utbildingen jag ska läsa på universitetet. Jag tyckte därför att det är onödigt att läsa den kursen, sen har jag svårt med matten generellt. Kommer detta påverka mitt csn negativt...

   Julia SYV: Hej,Kursen Fysik 1a är på 150 p. och Religion 1 på 50 p.Alltså är fysikkursen 3 gånger så stor som kursen i religion.Samhällskunskap 2 är en kurs á 100poäng.*********CSN... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga