Stefan

  Hej, jag har blivit antagen till att studera tre individuella distanskurser på komvux med målet att komplettera mina betyg så jag blir behörig till några universitetsprogram som intresserar mig. Jag gick ut med godkända betyg inom alla mina gymnasiekurser (2600p, jag la till en extra kurs i 3an).

  För tillfället jobbar jag heltid inom el-branschen (7-16), förekommer dock vissa veckor att jag jobbar 7-19 mån-ons, vanlig arbetstid på torsdag, och ledig fredag; men de schemat kommer enbart vara aktuellt tre veckor framåt. Distanskurserna jag sökt och blivit antagen till är: NA2, SH1a2 och SV3. Tankarna och inställningen först var att studera alla tre kurser samtidigt, på 50% under 10 veckor; universitetsprogrammen som intresserar mig har dock sista anmälningsdatumet 15 April, och kurserna startar 17 Februari. Detta innebär att jag skulle behöva studera dem på minst 75% under 6 veckor för att hinna lämna in en anmälan så jag kan bli behörig till höstterminen. Jag undrar dock om det kommer blir för mycket att göra alla kurser samtidigt medans jag har ett heltidsjobb.

  Förstår att det är svårt för er att bedöma en situation som denna när ni icke vet av ens personlighet, svårigheter, m.m. Men jag är diagnostiserad med dyslexi sen ung ålder (jobbat på dess problematik länge) och har möjligtvis ADD, skulle personligen säga att den mest kvarliggande problematiken är koncentrationsförmågan.

  Vad jag vill få ut av det här är: Vad är era åsikter om hur jag borde lägga upp mitt studerande på bästa sätt? Inklusive: Blir det följder om jag t.ex. får underkänt i någon av kurserna och kan det påverka min merit?

  Tack på förhand.

  1 Svar

  Liselotte SYV på GymnasieGuiden

  Hej Stefan,
  om du söker till höstens högskoleutbildningar i Sverige, då är det riktigt att du bör göra ANSÖKAN inom ansökningsperiod - senast 15 april 2020, men KOMPLETTERINGAR AV ANSÖKAN kan sedan göras till och med 18 juni 2020. Se info på antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum

  Du kan få dina betyg samma dag, 18 juni (om du får de i handen) och ladda upp dem på din inloggning på Antagning.se - men givetvis är det bra om du gör det lite tidigare (så fort du får ut dina kompletterande betyg).

  Naturkunskap 2 och Svenska 3 är 100p.kurser
  Och Samhällskunskap 1a2 är en 50p. kurs. Sammanlagt är det alltså 250 gymnasiala poäng som motsvarar halvtidsstudier under 25 veckor eller heltidsstudier i 12,5 veckor.
  Du behöver nog ha slut på dina studier senast veckan innan sista kompletteringsdagen som är 18 juni 2020; alltså betygen bör vara satta senast 12 juni 2020 och då är det "snäva marginaler" för att det ska hinnas administreras kring betygssättningen... kan inte lova att det "hinns".
  *****
  ang. studieinsats
  den allmänna rekommendationen brukar vara att ej ta på sig att läsa på mer än halvtid om man har heltidsjobb samtidigt. Detta för att halvtidsstudier = 20 timmars studieinsats per vecka och det är rätt mycket om man samtidigt jobbar på heltid.
  Om du tror att du vid sidan av ditt jobb hinner läsa 30 timmar per vecka, kan du anmäla dig för att läsa på 75%. Det kan dock bli för jobbigt... men det är du som avgör.
  Om dina kurser börjar 17 febr. och du läser på 75% då kan du "med smal marginal" hinna... för att kurserna kommer i så fall sluta ca en vecka innan sista kompletteringsdagen... men hör i så fall med komvux om de tror de kommer hinna utfärda betygen på max en vecka (komvux brukar vilja ha minst 2 veckor på sig, ibland ännu längre tid).
  ****
  vilka kurser som du behöver ha betyg i?
  Svenska 3 krävs för Grundläggande behörighet till högskolestudier.
  Samhällskunskap 1a2 och Naturkunskap 2 - vet jag inte om du behöver... beror på vilken högskoleutb.du söker till.

  Liselotte
  • :

   Hej Liselotte, tack så mycket för ditt svar! Jag ska skicka iväg ett mail till mitt komvux angående hur lång tid de brukar behöva för att betygsätta kurserna. Men det är troligtvis som du säger, de kommer nog behöva mer än en vecka för att hinna betygsättas. Det känns nu ganska dumt att stressa ihjäl mig för något som kanske inte ens är säkert, de kan ju inte göra nån slags favorisering och fokusera på att rätta mina inlämningar/prov först. Tror jag nog följer ditt råd och väljer att studera på en lägre studietakt.

    

   Programmen jag är intresserad av är logoped- och socionomprogrammet, och inför båda dem behöver jag SH1a2 på grund av att min gymnasieutbildning enbart hade SH1a1. Dock så behövs inte NA2 för socionomprogrammet, men jag skulle behöva det för logopedprogrammet. Min gymnasieutbildning hade inte Biologi 1, Kemi 1 eller Fysik 1, så jag tänkte läsa NA2 tack vare att enbart den kursen kan ersätta dem tre föregående kurserna.

    

   Börjar dock bli lite osäker om jag vill studera till logoped, jag vill jobba mer med människor än vad jag gör för tillfället och tycker att logopedprogrammet har väldigt intressanta kurser, såsom inom psykologi, tal, språk och människohjärnan. Inklusive om läs- och skrivsvårigheter (verkade lite extra intressant för mig p.g.a. min dyslexidiagnos), men undrar om det kanske är mest tanken som känns attraktiv, kanske inte alls kommer tycka om yrket. Utbildningen kan även möjligtvis vara för svår för mig.

  • Milla : Läs i första hand svenska 3 för det behövs till Alla utbildningar på högskolenivå.
  • : Hej Milla, tack för ditt svar. Är fullt medveten om att Svenska 3 är en förutsättning för att kunna läsa vidare på högskolenivå. Om du går tillbaka och läser andra stycket så skrev jag att mina områden kräver specialiseringar så som samhälls- och naturkunskap UTÖVER Svenska 3, varför dessa också är minst lika viktiga för mig.
  • Julia : Bra att du vet vilka betyg du behöver ha och att du kom in på kurserna. kan dock bli tufft att läsa i så pass hög takt och jobba samtidigt på heltid. För att hinna få betygen i tid kommer du behöva läsa på minst 75% studietakt och detta samtidit som du jobbar. 75% studietakt kräver studieinsats på ca 30 timmar varje vecka. Alltså om du läser 10 timmar varje lördag och varje söndag så måste du även hitta ännu 10 timmar på vardagskvällarna och detta i så pass många veckor i rad. Det känns inte som ett rimligt upplägg. Även halvtidsstudier vid sidan av arbete är inte så lätt att klara med godkänt resultat. Det är givetvis du som bestämmer, men tänk även på att det är viktigt att inte överanstränga sig.
  • :

   Hej Julia! Ja, jag håller med dig och Lisselotte på den fronten, har redan informerat mitt komvux att jag vill justera min studietakt till 50%. Jag undrar dock fortfarande om en tidigare fråga: Blir det följder om jag t.ex. får underkänt i någon av kurserna och kan det påverka min merit?

  • Anna : Har du redan nu Examensbevis från gymnasiet? Med f i kurserna blir du inte behörig och därför kommer inte Antagning.se räkna ut ditt meritvärde. Meritvärde räknas fram till varje sökt alternativ på höskola där sökande är BEHÖRIG. De som inte i tid (sista kompletteringsdag) kan bekräfta att de är behöriga, får svar OBEHÖRIG. Och antagning.se räknar inte fram meritvärde för dem (för att det är meningslöst, de kommer ändå inte delta i konkurrensen om utb.plats). Om du senare får högre betyg i kurserna, då gäller principen: har man flera betyg i samma kurs, är det det HÖGRE BETYGET SOM GÄLLER.
  • Anna : ang.läsa 250 gymnasiepoäng på halvtid, så tar det 25 veckor. Om du börjar läsa 17 febr, kommer du inte hinna komplettera 18 juni 2020 som är sista kompletteringsdag. Den lösningen jag ser är att du försöker jobba mindre och läsa mer - alltså under just den perioden: 17 febr - mitten på juni; detta för att hinna komplettera med kurserna och kunna delta i konkurrensen om utbildningsplats på en högskoleutbildning.
  • : Ja jag har mitt examensbevis från gymnasiet. Jo jag har funderat över det alternativet också om att jobba mindre men jag tror det blir så att jag ansöker till utbildningen vid nästa tillfälle istället så jag kan studera på 50%. Vet att socionomprogrammet har en till ansökningsperiod för våren också, dock så har inte logoped det. Blir kanske bättre hursomhelst, då kan jag boka några fler möten med syven vid mitt universitet efter jag kompletterat betygen.
  • : Rätta mig om jag tänker fel nu men då innebär det om jag skulle få F i nån av dem här kurserna så kan jag bara göra om den/dem utan att det påverkar min merit?
  • Anna :

   F i en kurs som du kompletterar med efter det att du redan har ditt exam.bevis kommer inte sänka till framtida meritvärde. Det som dock kan bli ett problem; komvux brukar inte ge plats på kurserna om man fick F i betyg eller om man hoppar av en kurs utan en "bra anledning", komvux kan sätta "spärrtid" på t.ex ett år - alltså, efter det att man fick F i betyg, så ger inte komvux plats på samma kursen på minst ett år (detta för att komvux har begränsade resurser och i fall de bedömer att personen ej har förutsättningar att klara få godkänt betyg, så svarar de PLATSBRIST och man ej blir antagen). Vi rekommenderar därför att ta studierna på största allvaret och i fall man vet att man ej har tid och ork att lägga ner så mycket tid som krävs, att det är bättre att lämna ÅTERBUD innan kursen börjar och söka samma kurs senare, när man har tid och möjlighet att läsa.
   Alltså, om du vill söka till socionomprogrammet till Våren 2021 så kan du just nu påbörja läsa kurserna som krävs för det programmet och lämna återbud till NK 2. och så försöker du läsa Nk2 senare, efter de andra kurserna - detta för att du behöver det betyget senare... men du gör givetvis som du själv tycker blir bäst; vi kan bara ge dig råd utifrån den info och erfarenhet som vi har.

  • :

   Okej, tack så mycket för den informationen, var inte alls medveten om det! Kurserna kommer jag absolut ta med störta allvar, och jag tror att det kommer gå bra att studera dem, speciellt nu när det blir över 25 veckor istället. Får då möjlighet att söka till socionom till våren om jag känner att det är den bättre utbildningen för mig, eller avvaktar jag tills nästa år för logoped, får ta och gräva lite djupare inom utbildningarna så jag verkligen känner att jag väljer rätt innan jag gör något.

    

   Edit: Såg din andra kommentar nu angående NK 2, och då låter rimligt, är en då inställd på den banan nu så jag tror jag gör det. Tack så mycket för allt!

  • Mikael : Du kan - hur som - söka till socionomprogrammet; även om du kommer in kan du sedan tacka Nej. Du kan också påbörja läsa socionomprogrammet och under din första termin på socionomprogrammet söka till logoped. Kommer du in på logoped, kan du byta från socionom till logoped.pr... men om du inte kommer på logoped, t.ex så kanske du vill fortsätta på socionomprogrammet. Det går också att hoppa av med endast några få kurser godkända inom programmet. ... godkända högskolepoängen ser också bra in i CV, när man söker jobb.
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga