Napoleon
    Hej jag har en gymnasieexamen från ekonomiprogrammet med 2500 poäng.
    Men jag läser nu på komvux för att kompletta några ämnen som jag inte hade från gymnasiet. Utbildningen jag vill komma in på har som behörighetskrav fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2.

    Så när man räknar ut snittet ska man då räkna med Fysik 1, Kemi 1 och Biologi 1 eller räknar man bara fysik 2, kemi 2 och Biologi 2?

    Så räknar man ut snittet på 2800 poäng eller 3100 poäng?

    Med vänlig hälsning Napoleon

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Napoleon, *L* ;-)
    du ställer en intressant och ovanlig fråga!
    Låt mig först försäkra mig om du jag förstår dig rätt.
    Stämmer detta:
    du fick Gymnasieexamen med 2500 p.
    du läser nu på komvux Fysik 1 och 2, Kemi 1 och 2 och Biologi 1 och 2?
    Kurserna Fysik 2, Kemi 2 och Biologi 2 krävs för behörighet till den utbildning som du vill söka på högskolan.
    Du undrar om betyg i kurserna Fysik1, Kemi 1 och Biologi 1 räknas med i Jämförelsetal. Har jag förstått din fråga rätt?

    Det är, som sagt, en intressant frågeställning och jag är inte säker på att jag kan svar på den frågan.
    Enligt Antagning.se /som bestämmer ang. antagning till svenska högskolor/universitet/ räknas kurserna med i Jämförelsetal om de är BEHÖRIGHETSGIVANDE eller om de ger Meritpoäng.
    Å ena sidan, så krävs inte Fysik1, Kemi1 och Biologi 1 för behörighet, men - å andra sidan, så är de "underliggande kurser".
    För att du skall ha ett helt korrekt svar på din fråga, hänvisar jag dig till Antagning.se: https://www.antagning.se/sv/Vanliga-fragor/ - klicka på en "knapp" FRÅGA OSS? - så kommer kontaktformuläret fram där du kan skriva in din fråga.
    Jag kunder inte hitta svar på din fråga på deras hemsida. Se om du hittar svar på hemsidan eller skicka din fråga till Antagning.se.

    Det är deras bedömning som gäller, det är de som kommer att räkna på dina betyg och jag tycker att reglerna kan i ditt fall tolkas på två olika sätt. Vilken tolkning som Antagning.se applicerar - är det bara de som vet.
    Du får hemskt gärna återkomma och berätta vad du får för svar från Antagning.se.
    Vi på Frågasyv.se är nyfikna på svar & kommer att hålla tummarna för dig!

    Bästa hälsningar
    Anna SYV

    Frågor och svar taggade med 'dröm' (3 st.)

    • Isma

      Har inte gymnasiebetyg och vill plugga socionom?

      Hej! Jag hoppade av gymnasiet för längesen utan något att läsa klart ett ämne och vill tillbaka till pluggandet! Jag läste barn och fritid programmet men vill helst plugga till socionom. Kan jag på något sätt komplettera gymnasiet för att då bli behörighet till det programmet? Går det på något...

      Milla : : Hej Isma! jag råder dig boka tid hos SYV på komvux i den kommunen där du är skriven. Ta med dig alla dina tidigare betyg till det mötet - så kan ni tillsammans gå igenom... Läs hela svaret
    • Brendan

      Skillnad på universitet? Påverkar karriärsmässigt?

      Hej! Jag har en fråga angående läkarprogrammet! Mitt mål är ju att bli antagen och läsa till läkare, för att sedan specialisera mig inom antingen hjärtat (kardiologi) eller hjärnan (neurofysiologi) och om jag når ännu högre, bli forskare inom dessa, ta fram mediciner m.m. Det jag undrar nu...

      Milla : : Hej Brendan! Bra att vet vad du vill! Och du har rätt i att de som jobbar på en viss skola, talar inte illa om din egen skola i första hand utan försöker framhäva allt det positiva som finns på den egna... Läs hela svaret
    • Alice

      Hur ska jag göra för att bli skådis?

      Hej! Jag är en tjej som drömmer om att bli skådis. Jag har börjat på teater, men är fruktansvärt blyg och vågar inte alls bjuda på mig själv. Min fråga är, kan jag bli skådis ändå? Och hur ska jag ta mig till om jag inte vill gå någon teater linje? Tack på förhand.

      Lena: : Hejsan, ja, det här med att vara blyg och ändå vilja bli skådis tror jag handlar om att man har en vilja att kunna uttrycka sig och övervinna sin blyghet. Så jag tror att det handlar om träning, träning och åter träning!... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga