Maja 20 år
  Jag skulle vilja jobba med biologisk miljö i min framtid. Men jag vet inte vilka linjer på gymnasiet som skulle passa och vara förberedande. Jag är lite osäker om jag vill gå på naturvetenskaplig linje. Jag har haft tanken på naturvetenskap eller samhällskunskap men jag har också haft tanken på en linje med lite mer inriktning på biologisk miljö.
  Hur ska jag göra/tänka, vilken/vilka linjer ska jag fokusera på?

  1 Svar

  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Maja!
  Om du i framtiden vill jobba med "biologisk miljö" då är Naturvetenskapsprogrammet ett bra val.

  Du kan också prata med dina lärare på skolan och be om tips, i första hand med lärare i Biologi, som är expert på området.

  Det finns några få gymnasieskolor i Sverige som erbjuder de så kallade "Spetsutbildningar" som t.ex. http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/harnosands-gymnasium som har Riksrekryterande utbildning i Biomedicin.
  Riksrekrytering betyder att du blir mottagen som förstahandssökande, oavsett var i landet du bor och att du i fall du kommer in - får ekonomisk hjälp för att kunna bosätta sig på skolorten eller för att åka till/från skolan.
  Den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/europaskolan-strangnas erbjuder Scienceprogrammet på NA
  Här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/campus-vast-gullmarsgymnasiet finns det Riksrekryterande utbildning Marinbiologi

  Ett annat sätt att tänka är att välja http://www.gymnasieguiden.se/program/VO och utbilda sig till Undersköterska, läsa kurser för Grundläggande behörighet inom Programfördjupningen (vilka det är ser du längs ner på http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_VO.pdf ) och inom Individuellt val kan du önska läsa Biologi 1 och 2 t.ex.
  Det finns flera fördelar i att gå på ett yrkesprogram:
  1. du får ett yrke och kan alltid jobba extra under studier på högskola - vid sidan av studier och under sommarlovet
  2. du kan läsa som lärling och få lärlingsersättning (1000 kr mer i månaden) under dina gymnasiestudier
  3. man blir inte skoltrött på samma sätt - om man läser som lärling och är på en arbetsplats minst halva tiden
  4. man kan efter gymnasiet göra många olika saker: söka jobb direkt efter gymnasiet med väldigt goda chanser att få ett; söka till högskola; söka till yrkeshögskola www.yhguiden.se eller jobba deltid och komplettera med kurser på Komvux (på deltid) för att bli behörig till högskola/universitet
  5. man kan delta i yrkestävlingar och komma så långt att man kan vinna Europamästerskap i sitt yrke, läs mer om det på http://worldskills.se/yrkes-em/

  Det finns, alltså, flera fördelar i att läsa ett yrkesprogram.

  Tänk på saken, läs på de sidor som jag länkar till i mitt svar nu och återkom gärna med dina vidare funderingar!
  Vänliga hälsningar
  Milla SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga