Loanda 22 år
  Hej! Jag är intresserad av att gå Sam/Sam och jag vill ha moderna språk från år 1-2 men sedan vill jag ha Engelska 7 i 3:an som programfördjupning och välja matematik 3b till det individuella valet, Dock så hittar jag knappt gymnasium som kan erbjuda det och undrar ifall ni skulle kunna lista några som har det i Stockholms området ? MVH

  1 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Loanda,
  vi har inte några listor på programfördjupande kurser som olika skolor kommer att erbjuda. Det är inte helt säkert att skolorna själva vet det ännu till 100%. Engelska 7 och Matte 3b är mycket populära kurser och de brukar erbjudas på de flesta skolor.
  När du går i åk3 - det är om 3 år, kan mycket hända - och alla de kurser som inte är obligatoriska kan inte skolan garantera. I fall en behörig lärare blir t.ex. föräldraledig och det inte går att få tag på en behörig vikarie (och obehöriga lärare för inte längre sätta betyg) - då sitter man där "med skägget i brevlådan"... tyvärr.
  Matte 3b ingår som obligatorisk kurs i Ekonomi (inriktning ekonomi) och om man vill bli säker på att få läsa den, bör man välja utbildning där den kursen ingår. Alla valbara kurser är det bara skolornas INTENTIONER att kunna erbjuda. De kan omöjligen garantera att de lärare som jobbar idag inte blir sjukskrivna, föräldralediga eller flyttar långt bort. Och duktiga behöriga lärare i just passande ämnen kanske inte finns att få tag på just när de behövs - i alla fall kan inte skola garantera det. Det är omöjligt.

  Jag är helt säker på att de flesta skolor kommer att göra sitt yttersta för att kunna erbjuda Eng7 och Matte 3 till alla elever som så önskar (detta pga Eng7 ger meritpoäng och Matte 3 behövs för behörighet till många eftergymnasiala utbildningar och i fall den inte krävs - då ger den Meritpoäng).
  Jag hittade 40 skolor som har Sam-sam i Stockholm, se här http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=9&orientation=20&vocation=&variant=&county=Stockholms+län&municipality_id=18&office_id=&order=school
  och du kan titta på deras presentationer i fall de skriver ngt. om valbara kurser. Om inte, skicka mail och fråga om deras intentioner vad det gäller eng7 och matte 3b. Jag är helt säker på att 99% av tillfrågade skolor svarar att de kommer göra sitt yttersta för att kunna erbjuda de kurserna.

  Mvh Liselotte SYV

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga