K

  Hej! Jag ska gå i ett program som kräver fysik 2, biologi 2, kemi 2 och matematik 4 för särskild behörighet. Jag har klarat av alla nivåer inklusive de ovannämnda men ville gärna ersätta 1-kurserna, eller i alla fall fysik 1a, med naturkunskap 1 eller 2. Är detta möjligt? Vad jag vet, är detta möjligt med tanke på att innehållet av ämnen är densamma samt att jag varken behöver eller vill behålla dessa längre, då jag har allt jag behöver, nämligen 2-kurserna.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Hej K,

  jag kan inte veta vad du menar med att "ersätta"... Det jag vet är att Naturkunskap 2 innehåller DELAR AV kurserna fysik1a, kemi1 och biologi 1 och därför behöver man inte läsa nk2 om man redan har godkända betyg i fysik1a, kemi1 och biologi 1. Kurserna nk2 och tre kurser inom natur.vet ämnena är dock absolut inte likvärdiga.. detta för att nk2 läser man på 100 undervisningstimmar och de tre andra kurserna på 350 undervisningstimmar, alltså man kan betydligt mer om fysik, kemi och biologi om man fick godkäda betyg i fysik1a, kemi1 och biologi1 jämfört med om man fick godkänt betyg i nk2.

  På vilket sätt vill du "ersätta"? Om du har grundläggande behörighet och godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 och matte 4 - är du behörig till den utbildning du söker till... om jag förstår dig rätt. Varför vill du "ersätta", hur och på vilket sätt?

  • K Det jag menar med "ersätta" är att byta ämnet med naturkunskap 1 eller 2. Kemi 1 och biologi 1 behöver jag inte byta, dock är det fysik 1a jag syftar på med tanke på att naturkunskap kan sägas vara samma sak. Ja det stämmer att studietimmarna kan variera, men detta kan hjälpas på andra sätt.
  • Anna OM DU HAR EXAMENSBEVIS - från gymnasiet eller från komvux, då kan inget i exam.beviset ändras i efterhand, över huvudet taget. Vilket dokument har du som bekräftar att du har grundläggande behörighet till högskolestudier?
  • Anna ang. "timmar kan variera" så är det så att i kursen Naturkunskap 2 ingår EN DEL av kursen fysik 1a. Alltså kan inte fysik1a "ersättas" av naturkunskap 2. Och definitivt inte heller av nk1b då det är en lägre kurs än nk2.
  • Anna Om du har dokument som bekräftar din Grundläggande behörighet som ej innehåller fysik1a kurs, och du sedan dess har godkänt begtyg i fysik2, då är du behörig (vad gäller fysiken). Ingen kräver att du ska specifikt uppvisa betyg i fysik1a, om din utbildning kräver fysik2. Men om fysik1a ingår i "paketet" t.ex i examensbeviset då måste du höja betyget i just den kursen, alltså i fysik1a för att få högre jämförelsetal. Sådana är reglerna. Och vad du eller vi tycker spelar i detta fallet ingen roll. :)
  • K Nej, jag har inte examen från gymnasiet. Jag har läst fysik 1a tidigare i naturprogrammet, men är nu i komvux där andra regler gäller. Hur blir det i det här fallet?
  • Milla

   Läser du mot examensbevis på komvux nu? jag skriver nu ett nytt svar till dig.

    

  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV

  Hej, utifrån din kommentar gissar jag på att du läser på Komvux mot examensbevis.
  Och du vill komma in på en högskoleutbildning sen, då gissar jag att du läser mot högskoleförberedande examen. Men du kan också med yrkesexamen från komvux + godkända betyg i svenska 2,3 och engelska 6 (som kan ingå i examen eller finnas utanför examensbeviset) ändå bli behörig till högskoleutb.
  Godkända betyg i kurser som din högskoleutb.kräver för Särskild behörighet måste du (under alla omständigheter) ha - och de  betygen kan ingå inom examensbeviset eller finnas på separata utbildningsdokument.
  ************
  Har du gjort planering mot examensbevis med SYV på komvux? Om Ja - se vilka kurser som kommer ingå i ditt exam.bevis.
  Om nej - boka tid med SYV på komvux för planering mot examensbevis.

  ... Om examensbevis från komvux: det finns 2 typer av bevis - Yrkes-examensbevis och högskoleförberedande examen. Med yrkesexamensbevis kan man komma in på högskola-universitet men yrkesexamen kräver inte att det inom examen ingår svenska 2,3 och eng 6 - men godkända betyg i de kurserna måste man ha (för behörighet till högskola).
  Examensbevis från komvux innehåller kurser á 2400 poäng. Av dem 100p. Gymnasiearbete (som måste ingå med rätt tema och godkänt betyg,E). Av de resterande 2300poäng är det många "fria poäng" - där vilka kurser som helst får ingå.
  Idrott och häsla 1 får ej ingå i exam.bevis från komvux.
  Max 150p. betygsatta med F får ingå. Men det är givetvis bra att inte ha några F betyg i sitt examensbevis.
  Det finns inga regler som säger att fyik1a måste nödvändigtvis ingå i exam.bevis från KOMVUX. Dock måste du komma upp till 2400p. totalt - för "volymens skull". Om du även utan fysik1a och idrott1 kommer upp till 2400p. - finns det då ingen anledning att ha fysik1a in i ditt exam.bevis, tycker jag - om det är en kurs med lägre betyg. Du kan annars kanske göra prövning i fysik1a och ta då den kursen in i ditt exam.bevis med det högre betyget, som du får genom en prövning?
   

  • K

   Hej Milla!

    

   Mycket tacksam för ditt detaljerat svar. Har jag förstått rätt att jag inte behöver ha fysiken trots att jag har gått naturprogram där fysik är grundläggande? Ja, jag siktar mot att få mitt examen och kan behöva b.la fysik 2 för särskild behörighet.

  • Milla

   Frågan om examensbevis från Komvux är inte helt lätt att svara på... "högskoleförberedande" examen ska "så mycket som möjligt likna examensbevis man får på gymnasiet", så det är också ofta en "tolkningsfråga" om vilka kurser som ska ingå. Tolkningsföreträde är det rektor på komvux som har; dock kan ansvaret vara på vissa komvux delegerat till biträdande rektorn eller till SYV. Jag har sett exam.bevis från "naturvet.programmet" på komvux som saknade fysik1a, kemi1 och biologi1 men hade då inkluderat fysik2, kemi2 och biologi2 samt matte 1 - 4 (de studerande siktade på läkarprogrammet). Om du vet vilka kurser du behöver för Särskild behörighet och det är just de kurserna som ändå kommer räknas in (betygen kommer bidra till ditt jämförelsetal) då är det lika bra att inkludera just de kurserna inom exam.bevisets 2400 obligatoriska poäng. För övrigt försöker man ta in (förutom de strikt obligatoriska kurserna) endast de kurser i vilka man har högre betyg; detta för att ha så högt meritvärde som möjligt.
   OBS! komvux uppgift inkluderar inte att se till att utfärda exam.bevis med så högt meritvärde som möjligt. Komvux utfärdar många ggr exam.bevis utan ngn tanke på hur högt meritvärde som den studerande skulle kunna fått om man lagt ner tid på att sätta ihop examen med högre meritvärde... För den studerande är det givetvis en stor fördel att få ut exam.bevis med högt meritvärde, men om komvux hade det som mål - då skulle studierna ta oändligt lång tid pga många vill i så fall läsa många kurser och det är dyrt. Så, det är mycket möjligt att du får ut exam.bevis så fort du uppnår kraven - utan ngn tanke på hur högt meritvärde du kommer att ha.

  • K

   Riktigt tacksam. Önskade om jag hade mer syv som dig.

   Mvh

   K

  • Anna vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar taggade med 'hoppar av' (17 st.)

  • Tilda 18 år

   Hoppa av gymnasiet?

   Hej. Jag har lust att hoppa av gymnasiet på grund av min psykiska hälsa, det har helt enkelt blitt för mycket och känner att jag inte kommer klara av detta. Jag går nu i åk 2 på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. (Är 17 år) Men har tappat intresse och motivation. Om jag nu hoppar...

   Julia SYV: Hej Tilda,jättetråkigt att läsa om att du mår dåligt. Har du kontakt med vården? Har du fått hjälp och behandling (i form av medicinering och/eller samtalskontakt)? Har du fått diagnos... Läs hela svaret
  • Adela 25 år

   Är det möjligt att söka en annan program 2022?

   Hej! Jag pluggar civilekonom just nu, termin 3 men jag känner att det är inte för mig. Jag kände det förra året men ville ge det en chans. Nu funderar jag på att avbryta alltså ge upp. Jag vill börja läsa något annat, kanske en språk program eller socionom eller kommunikation, jag tänkte på...

   Peter SYV: Hej Adela,du får söka till alla högskoleutbildningar som du är intresserad av och konkurrera om plats med dina meriter: meritvärde från gymnasiet och med... Läs hela svaret
  • p 19 år

   Kan man hoppa av och gå om ettan?

   Hej! Jag har fattat lite för sent att jag trivs ej i min nuvarande skola och har mått dåligt ända sen jag börja här. Nu undrar jag om det går att gå om ettan (samma linje)? Har en månad kvar och vill helst hoppa av. Har läst era svar innan där ni skrivit att man helst ska inte göra det men mår...

   Anna SYV: Hej K,vi råder söka till år1 via gymnasieantagningen och det måste du göra senast sista dagen i omvalsperioden. Om du kan få godkända betyg i år1, kan du bli uppflyttad till... Läs hela svaret
  • Smilla

   hoppa av kusen?

   Läser en fristående kurs på universitetet, 15hp. Fick nyligen instruktioner till min kommande tenta (vi har bara en), och vet redan nu att jag inte kommer kunna göra den. Min fråga är ifall det då är bäst att helt enkelt hoppa av kursen, eller...

   Julia SYV: Hej, om du hoppar av kursen har du från det datumet som avhopp blir registrerat inte rätt till studiemedel (jag förstår det som så att du läser endast den kursen och inga andra kurser,.. alltså du... Läs hela svaret
  • Safiya

   Om man hoppar av kan man komma in i komvux igen?

   Jag går på komvux och läser Natur 2 i två månader. Men jag har blivit extrem sjuk och kan inte skriva klart min labbrapport och plugga till provet som kommer nästa vecka. Jag redan fått underkänd på första provet så om jag inte...

   Mikael SYV: I det fallet du beskriver är det svårt att veta vilket skulle ge dig större chans att få läsa samma kurs igen. Om du har läkarintyg som du kan visa på komvux är... Läs hela svaret
  • Alexander

   Studera yrkesförare på komvux?

   Hej! Jag skulle vilja studera till yrkesförare på komvux men vet inte hur jag ska gå tillväga. Det går dåligt för mig just nu på gymnasiet och jag vet att jag inte kommer ha fullständiga betyg när jag går ut. Jag gruvar mig...

   Peter SYV: Hej Alexander,den säkraste vägen kan vara att söka om till år1 på gymnasiet alltså söka till FT/Transport. ang. YrkesförareDet finns olika "yrkesförare" t.ex taxiförare,... Läs hela svaret
  • Joud 24 år

   Komma tillbaka till gymnasiet efter avbryt om man är 20 år?

   Hej, Förra året läste jag Naturvetenskapsprogrammet första år, så jag hade två år kvar på mig. Men jag har skrivit ut mig från mitt gymnasium under sommaren för att jag ville inte läsa idrott och få F som ska sänka mitt merit jättemycket. Jag började läsa på komvux under hösten för att få...

   Julia SYV: Hej Joud,jag tror tyvärr inte att du kan bli antagen till en gymnasieskola (detta pga din ålder).Bra att du känner till alternativet - läsa på en folkhögskola.... Läs hela svaret
  • Erik

   Gymnasieavhopp efter åk1?

   Går just nu i handelslinjen år1 och jag försökte byta skola(men vill gå i samma linje) under HT men det gick inte tyvärr så är fortfarande ´fast´ i gymnasiet jag går just nu i. Min plan är att gå klart år1 då jag har läst 850 poäng sedan för år2/år3 vill börja i folkhögskolan/komvux eller...

   Milla SYV: Om du är 18 år, är du inte för ung för att söka till folkhögskolorna. Samtidigt som du söker till folkhögskolorna, råder jag dig att göra ansökan till år 1 till... Läs hela svaret
  • Jennifer

   Finns det något bidrag jag kan få?

   Jag har tänkt väldigt länge på att hoppa av gymnasiet (går i 1) men om man skulle göra det finns det något bidrag såsom studiebidrag eller barnbidrag?

   Anna SYV: Hej Jennifer,Fråga SYV avråder från att hoppa av gymnasiet. Vi har samlat tips i https://www.fragasyv.se/info/gymnasieavhopp om vilka alternativ som finns, som är bättre än att bara hoppa av... Läs hela svaret
  • Elias

   Hoppa av universitetsprogram?

   Jag har läst på universitetet sedan i höstas (14 veckor nu) och ska hoppa av mitt program. Jag har fått både lån och bidrag från CSN. Räcker det med att kontakta CSN och att anmäla studieavbrott till mitt lärosäte, eller ska jag rapportera in till antagning.se eller något liknande? Jag vill...

   Anna SYV: Hej Elias,ang. CSN regler är det bäst att fråga just CSN, för att det är de som tolkar reglerna och fattar beslut. Vad jag vet av tidigare erfarenhet, så kräver CSN godkända betyg... Läs hela svaret
  • Astrid

   Byta eller sluta?

   Hej! Jag går nu andra året på restaurang och bytte till det från IB. Men jag tycker inte det är kul, jag mår dåligt över valet även om jag är på en bra arbetsplats och vet att jag kan få jobb direkt (har redan jobb). Men så tänker jag ändå att det ibland är lite kul, men varför mår jag så dåligt...

   Anna SYV: Hej Astrid,det är mycket bra att du redan har jobb!Att läsa på gymnasiet är, som du säkert själv också vet, är frivilligt och du är 18 år och kan hoppa av gymnasiet och börja jobba.... Läs hela svaret
  • Filippa

   Vad finns för alternativ?

   Hej. Jag är snart 17år och går i en IM klass för att jag inte har några betyg ifrån 9an eftersom jag lidit av svåra psykiska sjukdomar. Jag är riktigt skoltrött och mår inte bra av skolan. Finns det några andra alternativ? Som att jobba med skolarbete hemma eller hoppa av och skaffa jobb?

   Julia SYV: Hej Filippa! I Sverige får man jobba från det att man fyller 13 år. Du får, alltså, jobba - om du får ngt. jobb. Å andra sidan, så är du inte myndig. Dina vårdnadshavare... Läs hela svaret
  • David

   Trött på min nuvarande utbildning, vad jag har för val?

   Hej. Går just nu andra året på El & Energi-programmet och tycker det är jättetråkigt! Jag har sedan jag började märkt att El inte är något som passar mig - Studierna stimulerar mig inte och jag känner att jag inte passar in i miljön (i industrier osv) över huvud taget. Jag har hela tiden...

   Mikael SYV: Hej! Tråkigt att du inte trivs i skolan. Bra att du valde högskolepaketet men där behöver du också svenska 3 som du inte nämner. Du har rätt att söka om till åk1 på teknikprogrammet och det finns elever... Läs hela svaret
  • Lott

   Kan man hoppa av en påbörjad kurs utan att få F i betyg?

   Jag undrar ifall man får F i betyg om man hoppar av kursen efter en termin? Även fast kursen är ett individuellt val och vi läser över 2500 poäng redan. Om man hoppar av och får F kommer det synas i betyget då?

   Milla SYV: Hejsan, enligt reglerna så måste alla påbörjade gymnasiekurser betygsättas och finnas med i gymnasieexamen. Om en kurs läses utöver de 2500 poäng, bör den vara markerad som "utökad kurs" och utökade... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga